Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Stari karabinski kalibri

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Lovačke kamere GAMEKEEPER

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Stari karabinski kalibri
Joe the hunter

canisaureus kaže:
ika

A Jel to neki LEBEL-BERTIJE u cal.8 mm

canis aureus

Joe the hunter kaže:

canisaureus kaže:
ika

A Jel to neki LEBEL-BERTIJE u cal.8 mm

8x56R Austian-Hungarian
8x56mm rimmed Hungarian
8x56R Austrian M30
... Hungarian M31
canis aureus priložio:
aas_1.jpg

nemeza
 Dragi kolege dali neko zna nešto o ovom karabinu i kalibru
i52.tinypic.com/4ux44g.jpg

canis aureus
 nemezaika
kalibar 7,7 Japan je 7,7x58mm nazivan još i 7,7Arisaka, 7,7Japanese ...
a karabin sa takvim nazivom ili skraćenicom nazivaHmmm ... možda bi pomogla slika i natpisi sa karabina
canis aureus priložio:
a_35.jpg

Sniper Hunter
 i54.tinypic.com/x2umo1.jpg

Jer nesto mozda ovako kolega nemeza?

Joe the hunter
 To ti je dragi moj hanteru artiljeriski francuski karabin Bertije sistema Manliher-Bertije model1892/27 u kalibrima 8x50R i 7,54(kasnija varianta).Inace ista fima samo sa duzim modelom puske je naoruzala i Srpsku vojsku na solunskom frontu i to je na zalost bilo pogresno resenje.Naime Srbija je u I svetski rat usla naoruzana modernim mauzerkama u cal.7x57 i sa njima su Srpski vojnici postizali slavne pobede.Bertije je imao magacin za samo 3 metka sto je u ratnim uslovoma(juris ili odbijanja napada) velika mana jer se neprestano puska morala dopunjavati gde se umanjivala vatrena moc jedinice.Pitanje je dali bi bilo toliko zrtava Srpskih vojnika na Kajmakcalanu,Crnoj reci, Dobrom polju da su nase jedinice bile naoruzane svojim petometnim Mauzerima.Ta puska je proglasena za najgoru pusku ikada konstruisanu.Odmah po okoncanju I svetskog rata Kraljevina Jugoslavija je povukla iz naouruzanja sve puske sistema Bertije i koriscene su za predvojnicku obuku po skolama a jedan mali broj je dat Financima(carini) za patrole koje su sprecavale sverc duvana u Hercegovini i Makedoniji a 1927 i poslenji primerak je povucen iz upotrebe.Dobar pogled

Sniper Hunter
 Ova slika je izasla medu mnogobrojnim kada sam guglao po podacima iz oruznog lista i ja sam sumnjao ali na jedinoj se slagao model i godina hvala puno na imformacijama Joe LovacB)

nemeza
 SH, Joe hvala vam na obaveštenju to je ta puška, legalizovao je jedan moj drug na zadnjoj legalizaciji, mada je neupotrbljiva i neznam štaće mu.

okB)

canis aureus
 jedan "prastari britanac" iz moje kolekcijeČika
"dugovečni" .303 British sa zrnom Mk VII (Cartridge S.A. Ball, Magazine Rifle Mark VII, .303 inch -pun naziv)
iako ima starijih, iako je još uvek u proizvodnji ipak sam rešio da ga upišem među "stare karabinske kalibre"
Pogonsko gorivo, bezdimni barut na bazi nitroglicerina, pod nazivom kordit(cord- žica, štap) jer je bilo izrađeno u formi dugačkih, žutih štapića.
Francuski i nemački eksperimenti sa šiljatim zrnima, povoljnijeg aerodinamičnog oblika sa većom početnom brzinom, reflektovali su se i kod britanaca u varijanti Mark VII iz 1910 godine Ovo zrno bilo je teško 11,3g sa početnom brzinom od 740m/s. Prečnik zrna malo je povećan na 7,71mm.
Koliko su Britanci razmišljali o efektu zrna na cilju vidi se iz konstrukcije zrna. Hteli su da olakšavajući prednji deo zrna težište pomere ka zadnjem delu kako bi ga destabilizovali gde bi pri pogotku u telo ono počelo da se tumba i nanosi veću povredu. U prednji, šiljati kraj zrna umesto olova je postavljano aluminijumsko jezgro a kasnije i bakelitno ili drveno.
Sa ovom destabilizacijom nije učinjeno neko naročito poboljšanje što se tiče efikasnosti ali bez obzira .303 MkVII bio je odličnih balističkih osobina.
canis aureus priložio:
a_37.jpg

canis aureus
 na ovoj slici(presek) se vidi ono prethodno napisano ...
pogonsko gorivo u "žicama" i destabilizovano zrno sa aluminijumskim jezgrom u vrhu.
...

Dosta informacija sam pronašao u novostima "Kalibar" o Cartridge S.A. Ball Magazine Rifle Cordite Mark 7, kojeg imam u kolekciji
canis aureus priložio:
aa_6.jpg

zajcev
 te stare kuce su cudo skoro sam u dedinoj kuci u zidu nasao nesto karabinske municije od ko znna od kad ima nesto nasih 8x57 sa oznakom shs, nesto nemaca 8x57 iz ww2 i par komada 303 british ko zna sta se sve moze naci u tim starim kucama treba ici uvek u pomoc kad se rastura nekasrbijalov

arli
 Pozdrav za kolege forumašeBye. Interesuje me ako neko ima viška za prodaju 8x56RSmile Znam da ga pravi i PPU,al eto od viška glava ne boli...

AcaNik
 Слабашни 30-30 Smile
https://www.youtu...kKzit3Icck
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.

sasaruma
 Jel ima neko iskustva sa 6,5x52 carcano?
i.imgur.com/qjz5gMc.jpg

ssekir75
 имам ја нешто мало. шта те занима, пушка или метак? пушка није неко супер решење али није ни за бацање ако се нема боље (у односу на лебела свемирски брод). ипак је разлог зашто не волим италијанско оружје (за разлику од мотора). мирна је кад се гађа из ње и поприлично прецизна, мада је мени била незгодна за држање. метак је релативно слаб за то време, данас би можда био и неко добро решење за војску, уз боље зрно. ја сам гађао са оригиналном муницијом из '38. лепо бушУ дрво.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

sasaruma
 Kolega,zanima me sve o pušci i o metku.Imam ja karabin za lov ali ovom nisam mogao da odolim.lep tanak lagan,pa sam mislio da ga koristim za pogonski lov na lisicu i šakala. Grupiše lepo pogotke ali mi mnogo prebacuje. Recimo na 50 metara lisicu gađam u koleno da bih dobio u plećku.PPU pravi municiju za njega,tako da municina nije problem.

ssekir75
 добро, нек ти буде... ово је преправљено очигледно. то је војничка пушка и нема обарач са шнелером, кундак је другачији и оно што је најчешће код нас има преклопни бајонет. колико видим с ове слике уклоњен је оригинални задњи нишан и набуџен неподесиви, тако да је највероватније то узрок лоших погодака. ја сам гађао са оригиналном војном муницијом и била је доста добра, с обзиром да је 50 година стајала у некој шупљој букви у крајини. пушка јесте лака и згодна за ношење. квалитет није неки, као ни сама техничка решења. било их је много у свим зараћеним војскама другог светског рата на овим просторима, и сви су гледали да је замене нечим бољим кад год су могли. највише су је волеле жене јер је лака и згодна, а дељена је много и куририма, куварима, комори и осталом неборачком особљу. затварач има неки в изрез помоћу кога се расклапа. не сећам се тачно како беше, требало би да је узмем у руке да бих се сетио. а да, постоји неколико модела, различите дужине. из неког разлога, дуга пешадијска варијанта код нас је релативно ретка. о њеном "квалитету" говори податак да ју је јна, која је чувала све што може да пуца, одмах после рата избацила из употребе и пар година касније проследила грцима.

метак се пакује у карактеристичне оквире од по 6 метака, и живо ме сврби како је решено пуњење на твом карабину, тј да ли је оригинално или преправљено. наиме, пуни се са све тим оквиром, који после задњег метка једноставно испадне кроз рупу доле. ако имаш те лимчиће чувај их, нису баш чести. зрно је оживално, плитко усађено и доста дугачко. не знам како су у партизану решили то са ловачким зрнима. не знам ни грамаже. оригинални жабарски војни метак био је пуњен некаквим чудним ваљкастим барутом браон боје, провидним, али - прогресивним са једним каналом. занимљиво да је доста добро груписала поготке и бушила скроз дрво од 30ак цм пречника. нисам ловио с њом и о томе немам ништа да изјавим.

ја ти овако набацах што ми је пало на памет после 24 године играња с талијанком... ако има нешто конкретно, питај пада видимо. можда знам а да се нисам сетио, можда и не. у сваком случају, или враћај оригинални задњи нишан, или стављај оптику (што је греота на старом оружју, али ајде сад...)
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

tomo vrbas
 Kod nas su najcesce bile konjicke varijante Carcano karabina i u Crnoj Gori su jako bile popularne samo sto su tako male pa ih je lako bilo sakriti.Inace ko god ju je koristio kazu da nisu bile nista posebno jako lose kao puske jeftinog materijala.Ja sam negde imao 1 metak sa celicnom kuglom kum negde pomagao u rusenju neke nabijace i nadju u zidu oko 80 komada i meni dao taj jedan za kolekciju.Meni jako bilo interesantno sto je zrno ovalno kao pistoljsko,a dugacko blizu 2cm.

sasaruma

ssekir75 kaže:

добро, нек ти буде... ово је преправљено очигледно. то је војничка пушка и нема обарач са шнелером, кундак је другачији и оно што је најчешће код нас има преклопни бајонет. колико видим с ове слике уклоњен је оригинални задњи нишан и набуџен неподесиви, тако да је највероватније то узрок лоших погодака. ја сам гађао са оригиналном војном муницијом и била је доста добра, с обзиром да је 50 година стајала у некој шупљој букви у крајини. пушка јесте лака и згодна за ношење. квалитет није неки, као ни сама техничка решења. било их је много у свим зараћеним војскама другог светског рата на овим просторима, и сви су гледали да је замене нечим бољим кад год су могли. највише су је волеле жене јер је лака и згодна, а дељена је много и куририма, куварима, комори и осталом неборачком особљу. затварач има неки в изрез помоћу кога се расклапа. не сећам се тачно како беше, требало би да је узмем у руке да бих се сетио. а да, постоји неколико модела, различите дужине. из неког разлога, дуга пешадијска варијанта код нас је релативно ретка. о њеном "квалитету" говори податак да ју је јна, која је чувала све што може да пуца, одмах после рата избацила из употребе и пар година касније проследила грцима.

метак се пакује у карактеристичне оквире од по 6 метака, и живо ме сврби како је решено пуњење на твом карабину, тј да ли је оригинално или преправљено. наиме, пуни се са све тим оквиром, који после задњег метка једноставно испадне кроз рупу доле. ако имаш те лимчиће чувај их, нису баш чести. зрно је оживално, плитко усађено и доста дугачко. не знам како су у партизану решили то са ловачким зрнима. не знам ни грамаже. оригинални жабарски војни метак био је пуњен некаквим чудним ваљкастим барутом браон боје, провидним, али - прогресивним са једним каналом. занимљиво да је доста добро груписала поготке и бушила скроз дрво од 30ак цм пречника. нисам ловио с њом и о томе немам ништа да изјавим.

ја ти овако набацах што ми је пало на памет после 24 године играња с талијанком... ако има нешто конкретно, питај пада видимо. можда знам а да се нисам сетио, можда и не. у сваком случају, или враћај оригинални задњи нишан, или стављај оптику (што је греота на старом оружју, али ајде сад...)
Kolega puška ima ugrađen šneler.Puni se sa tim okvirom od 6metaka koji ispada tek kada se pritisne dugme na magacinu.

sasaruma
 I naravno hvala na pisaniju

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Evropski kalibri ili američki ? MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 199 28.01.2017. 18:29
Drug stari i njegova lovačka era SVAŠTARA 206 01.02.2016. 13:00
Srneći kalibri MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 119 12.03.2015. 21:04
Kalibri 375 H&H mag. i 458 Win. mag. MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 65 03.11.2012. 15:48
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,448
Najnoviji član: zlatiborac3006

Poslednje vesti
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
55. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA
ПРОСЛАВЉЕНО 120 ГОДИНА ЛОВА У ГРУЖИ
ОДРЖАН ПАРАСТОС КРАЉУ МИЛАНУ
LU "Kraljevo" - Kraljevo

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,802,505 posete www.srbijalov.com