PRAVILNIK
O ORGANIZACIJI LOVAČKOG
UDRUŽENJA OPŠTINE BAČKA PALANKA
Član 1.
Lovačko udruženje u daljem tekstu:Udruženje Opštine Bačka palanka, u daljem tekstu LU,je nestranačka društvena organizacija lovaca na teritiriji opštine Bačka Palanka,odnosno na području ustanovljenih lovišta "Palanački rit i Neštin-Vizić",učlanjena u Lovački savez Vojvodine i LSSrbije.
Član 2.
Udruženje ima status pravnog lica.
Rad udruženja je javan.
Član 3.
Lovački savez Srbije ustupa LU na gazdovanje područja na kojima su ustanovljena lovišta "Palanački Rit i Neštin-Vizić".
LSS i LU zaključuju Ugovor kojim se uređuju međusobna prava i obaverze u gazdovanju lovištima na koji saglasnost daje Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede R.S.
Član 4.
.Lovišta se,radi boljeg i efikasnijeg gazdovanja u zavisnosti od prirodnih uslova i specifičnosti organizacije udruženja može deliti na lovne terene-revire.
Lovištem se gazduje na osnovu lovne osnove,godišnjeg plana gazdovanja lovištem i ugovora.
Član 5.
Radi boljeg i efikasnijeg gazdovanja,ostvarivanja zajedničkih ciljeva i konkretnih zadataka,na unapređenju,proizvodnji i gajenju i korišćenju divljači i njenih delova,primenom lovne osnove i planova gazdovanja,lovci se u okviru Udruženja organizuju u LOVAČKA DRUŠTVA.
Član 6.
Lovačko društvo je osnovni organizacioni deo udruženja koje se formira za jedan lovni teren-revir.
Lovačka društva uzgoj,zaštitu i lov divljači u svom lovnom reviru vrše podeljenih u lovne grupe.lovna grupa može da ima najviše 20 lovaca.
Lovni teren-revir se formira na području grada Bačka Palanka i
Ostalih naseljenih mesta.Granicu revira određuje,granica katastarske opštine.
Odluku o formiranju i broju lovačkih društava donosi Skupština na predlog UO.
O eventualnoj promeni granica lovnog revira odlučuje UO na osnovu saglasnosti lovačkih društava čija se granica lovnog terena menja.
Lovačka društva kao organizacioni delovi Udruženja u okviru svojih delatnosti vrše poslove i zadatke predviđene Statutom i ostalim normativnim aktima udruženja.
Organi lovačkog društva su:
1.Zbor lovaca
2..Predsednik lovlovačkog društva.
3.Odbor lovaca lovačkog društva.
Zbor lovaca sačinjavaju svi članovi lovačkog društva
Predsednik lovačkog društva je po funkciji i predsednik odbora lovaca.Pored predsednika u odbor lovaca LD biraju se grupovođe lovnih grupa.
Predsednik i odbor društva biraju se na period od 4 godine.
Član 7
Lovačka društva daju određene inicijative i predloge organima udruženja u oblasti poslova koji su u fonkciji unapređenja lovstva.
Lovačka društva svoja prava i obaveze ostvaruju isključivo u okviru LU.
Lovačka društva nemaju pravo izdvajanja iz udruženja ili ostvarivanja posebne samostalnosti.
Lovačka društva svoja prava ostvaruju isključivo u okviru udruženja.
Lovačka društva na svom lovnom reviru ostvaruju odrđenu samostalnost gazdovanja,što je predviđeno u članu 6 Statuta LU.
Član 8.
Zbor lovaca društva se održava prema potrebi,a najmanje jednom godišnje.Zbor po pravilu saziva predsednik lovačkog društva,a može ga sazvati i odbor lovaca ili 1/3 članova lovačkog društva.
Sazivač predlaže dnevni red.
Zbor lovaca punovažno odlučuje ako mu prisustvuje više od l/2
članova lovačkog društva,a odluke su donete ako je za nih glasalo vioše od jedne polovine prisutnih članova.
U koliko se ,zbog nedostatka kvoruma na prvoj sednici Zbora lovaca održava ponovljerna sednica zbora,zbor punovažno odlučuje većinom glasova prisutnih lovaca.
Zbor lovaca u lovačkom društvu odlučuje o sledećem:
1.Bira predsednika .
2.Donosi odluke o drugim pitanjima za koje je Zakonom,normativnim aktom ili odlukom organa lovačkog udruženja izričito propisano da odluku donosi zbor lovaca lovačkog društva.
Član 9.
Odbor lovaca je operativni organ lovačkog društva,koji.
1.Sprovodi odluke i zaključke organa lovačkog udruženja i zbora lovaca.
2.Prati stanje u lovnom reviru.
3.Predlaže lovačkom udruženju lovočuvare volontere. 4.Obrazuje lovne grupe.
5.Stara se o vođenju i dostavljanju ustanovljene evidencije i statistike za svoj lovni revir i članstvo.
6.Formira komisije lovačkog društva koje predvide nadležni organi udruženja.
7. bira sekretara i lovnika ukoliko postoji potreba za tim.
8.Odlučuje o drugim pitanjima za koje ga zaduži nadležni organ udruženja.
Član 10.
Predsednik lovačkog društva je istovremeno i predsednik odbora lovaca,a obavlja sledeće poslove:
1.Sprovodi odluke organa lovačkog udruženja i lovačkog društva.
2.Zastupa i predstavlja lovačko društvo u granicama nadležnosti lovačkog društva.
3.Potpisuje akta lovačkog društva.
4.Saziva zbor lovaca i predsedava zborom sa još 2 člana koje zbor izabere.
5.Obavlja i druge poslove koje od njega budu zahtevali organi lovačkog udruženja.
Sekretar lovačkog društva obavlja poslove administracije i druge poslove za koje ga zaduži predsednik lovačkog društva.
Lovnik lovačkog društva obavlja poslove za koje ga zaduži redsednik lovačkog društva u granicama svojih nadležnosti.
Članstvo u lovačkom društvu se stiče u skladu sa kriterijumima predviđeni Statutom udruženja i Pravilnikom o prijemu i prestanku članstva u lovačkom udruženju opštine Bačka Palanka.
Član 11
Stupanje na snagu ovog pravilnika prestaje da važi pravilnik o unutrašnjoj organizaciji LU Opštine Bačka palanka od 27.12.1999 g.
PREDSEDNIK LOVAČKOG UDRUŽENJA
OPŠTINE BAČKA PALANKA
Borislav Majstorović
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Evo i izvod iz Statuta koji se odnosi na Društva
Član 4.
Lovačko Udruzenje ima organizacione delove - Lovačka društva.
Lovačko društvo je organizacioni deo lovačkog udrzenja, formirano na teritorijalnom principu sa pravima i dužnostima iz okvira prava i obaveza lovačkog udruzenja odredjenih ovim Statutom.
Sva sredstva ostvarena po lovnoj osnovi i godišnjem planu gazdovanja lovištem uplaćuju se na žiro račun lovačkog udruženja opštine Bačka Palanka.
U pogledu gazdovanja lovištem, lovačko udruženje se pridržava svih važećih akata.
Član 5.
Svi članovi Udruženja dužni su da sprovode odluke, zaključke, programe i planove svih organa i tela udružewa i izvršavaju obaveze utvrđene ovim statutom i drugim normativnim aktima Udruženja.
Član 6.
Lovačko udruženje može preneti određene poslove na lovačka društva u nadležnost,kao pravo i obavezu:
1. Prihvatanje i čuvanje fazanskih pilića,
2. Skladištenje čuvanje i iznošenje hrane u lovište,
3. Izvršenje prebrojavanja divljači u svom lovnom raviru.
4. Izvršenje lova za lovce članove.
5. Čuvanje i zaštita divljači,suzbijanje lovokrađe i drugih aktivnosti.
6. Sve društvene aktivnosti u oblasti lovne kinologije, streljaštva i dr.
Član 7.
Pod pojmom lovni revir podrazumeva se deo teritorije lovišta. To je područje na kom lovačko društvo može vršiti poslove iz predhodnog člana.
Član 8.
Međusobni odnosi lovačkih društava koji sačinjavaju lovačko udruženje zasnivaju se na zajedničkim interesima za razvoj lovstva,po načelu jednakih prava i odgovornosti.
U lovačko udruženje se može učlaniti organizacije čija je delatnost od posebnog interesa za lovstvo sa svoje teritorije,koja izrazi želju da pomažu unapredjenje,gajenje i zaštitu divljači.
Lovačko udruženje odnose sa inostranstvom ostvaruje putem Lovačkog saveza Srbije i Lovačkog saveza Vojvodine.
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Vrlo je interesantan član 7. stav 2 onog prvog Pravilnika o organizaciji - nema izdvajanja iz LU i osamostaljivanja LD kao novog LU!!!
Mislite o tome!
Ako je neko uspeo da na osnovu ovog dela statuta LU registruje LD, alal mu vera! Tu izgleda ima mnogo brljotina i van LU i LD, nego i kod nadležnih organa, ako je sve to tako kako pišeš.
Lalo, niko se još nije nigde registrovao, osim udruženja.
Pre starog Zakona o lovstvu 1993. postojala su LD koja su bila samostalna i udružena u Opštinski lovački Savez Bačka Palanka.
Onda su se udružili u Lovačko udruženje Opštine Bačka Palanka i doneli gore navedeni Statut.
Po meni su se time odrekli svake samostalnosti.
Ali su zadržali redistraciju u SUP-u iz prethodnog perioda jer SUP nije bio ažuran i brisao društva koja ne ispunjavaju zakonske uslove, Žiro račun, kasnije dobili PIB.
E sada, ako i postoji Statut koji je donet pre 1993, po starom zakonu o udruženjima (ili kako se tada zvao) i koji nije nikada usklađen sa zakonom o udruženjima građana (prethodio zakonu o udruženjima) jasno je da on odavno ne važi, kao što sadašnji Statuti neće važiti ako se do 22.04.2011. ne usklade sa novim Zakonom o udruženjima.
JBG komplikovano je, a da nije nebi mi imali ovakvih problema.
Sremac75 kaže:
Lalo, niko se još nije nigde registrovao, osim udruženja.
Sremac75, žiro račun nije moguće otvoriti na LD, ukoliko ne postoji rešenje o registraciji kod nadležnog organa. Nijedna banka NE SME da otvori žiro račun, bez priloženog rešenja, i bez odluke organa LD o ovlašćenim licima za potpisivanje naloga za plaćanje i deponovanih potpisa. Obzirom da je platni promet u banke prešao mislim 2002.godine, znači da su sva ta dokumenta već morala postojati! A da bi postojalo rešenje o registraciji, MORA da postoji i statut, usvojen na skupštini LD, tj. na zboru lovaca LD. A UO LD, tj. Odbor lovaca vašeg LD, je morao da imenuje lica koja će deponovati potpise u banci, i koja su ovlašćena da zastupaju LD. Tako je po zakonu, jedino ako u vašem LD i u vašoj opštini važi neki drugi zakon.
Lala kaže:
Vrlo je interesantan član 7. stav 2 onog prvog Pravilnika o organizaciji - nema izdvajanja iz LU i osamostaljivanja LD kao novog LU!!!
Mislite o tome!
Ako je neko uspeo da na osnovu ovog dela statuta LU registruje LD, alal mu vera! Tu izgleda ima mnogo brljotina i van LU i LD, nego i kod nadležnih organa, ako je sve to tako kako pišeš.
Kada smo na proširenoj sednici upravnog odbora koju smo sazvali upravo radi pojašnjenja članstvu šta nam to donose novi propisi, pitali predstavnika države, šta on misli o članu 7 odgovor je bio, ma kakav vaš statut, donet je novi zakon o udruženjima, ne važi vaš statut.
Inače normativna akta LU B Palanka su bila veoma dobro napisana i uskladjena sa važećim zakonima. Komisija koja ih je radila i ažurirala je veoma stručno i predano radila svoj posao.
Udruženje je dobro funkcionisalo osim što je celo vreme vodilo rat, sa ld jelen, pokušavajući da ih natera da poštuju zakone, normativna akta i odluke upravnog odbora.
A kada je došlo vreme sveopšteg grabeža, dešava se to o čemu se ovih dana piše.
Ovo je objavljeno na sajtu LD "Jelen" Bačka Palanka.
Kako radimo
U lovnom reviru LD Jelen iz Bačke Palanke čanovi lovačkog društva mogu da love bukvalno 365 dana u godini. Naravno, uslov je pridržavanje kalendara L.S.S. a na nezaštićenu divljač lov je moguć svaki dan. Preduslov za izlazak u lovni teren je pribavljanje lovne dozvole koju izdaje predsednik i dobija se 24 sata pre izlaska u teren. Sama dozvola izdaje se na mesec dana (ne odnosi se na srneću divljač i nedeljne lovove na zeca i fazana) s tim što je, ponovo ponavljamo, to samo preduslov za izlazak u lovni teren. U gornjem desnom uglu dozvole napisan je telefon lovnika, lovočuvara ili predsednika kojem lovac mora pre izlaska na teren obavezno da se javi sa prijavom na koji teren ide i gde će se tačno nalaziti u toku lova toga dana. Ne postoji opravdanje da se neko prijavi za jedan teren a da ga lovočuvarska služba pronadje na drugom terenu za koji se nije prijavio. U slučaju odstrela divljači koja mu je odobrena u lovnoj dozvoli, dozvolu popunjava sa vrstom i količinom divljači koju je odstrelio i sutra dan je predaje predsedniku. U slučaju odstrela divlje svinje lovac je obavezan da ulov odmah prijavi predsedniku, lovniku ili lovočuvaru i da popuni lovnu dozvolu na licu mesta pre nego što divljač izvuče iz lovišta i utovari u prevozno sredstvo. Svako drugačije ponašanje smatra se krivolovom. Rep od odstreljene lisice ili šakala lovac je obavezan da preda predsedniku u toku sutrašnjeg dana posle odstrela kako bi na osnovu svežine odsečenog repa mogao da dokaže da je lisica odstreljena prethodnog dana na mestu za koje je bio prijavljen i takav rep se evidentira u posebnu knjigu evidencije. Na kraju lovne godine vrši se obračun ulovljenih lisica i šakala te se svakom lovcu za odstreljenu lisicu isplaćuje po 500.00 dinara a za odstreljenog šakala 1.500.00 dinara. Ovaj novac može po zelji lovca da se isplati u gotovini ili da se obračuna kroz neodradjene sate i obavezne akcije.
Ma kolega verovatno nije sajt u neko novije vreme aranžiran, pa nisu unešene izmene u čelništvu našeg LD-a
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Lala kaže:
Mislite o tome!
Kada smo na proširenoj sednici upravnog odbora koju smo sazvali upravo radi pojašnjenja članstvu šta nam to donose novi propisi, pitali predstavnika države, šta on misli o članu 7 odgovor je bio, ma kakav vaš statut, donet je novi zakon o udruženjima, ne važi vaš statut.
Možeš li da kažeš ko je bio taj 'predstavnik države'? Da li je iz ministarstva poljoprivrede (uprava za šume), ili iz ministarstva za upravu?
A jel?!?
Fino, fino... sve lepše od lepšeg... i ti imaš jedan primerak? Nije valjda na tvoje ime
Hehehehehe dokazni materijal! Bravo!
Nije na moje ime, i nije jedan primerak nego dve dozvole po dva primerka.
Izdate su na ime jednog poštenog lovca koji mi je odmah po dobijanju dostavio obe jer je znao da to nije u redu, da pokušavaju da ga kupe i da će ga ako ih iskoristi držati u šaci.
Ali malo su se zaj.......