Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Kalibri 375 H&H mag. i 458 Win. mag.

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Kalibri 375 H&H mag. i 458 Win. mag.
270
 Za 375 H&H postoje zrna i od 15 i 16,5gr za punjenje u kućnoj radinosti (Handloading ; Reloading)
Po priči mog prijatelja iz Kanade koji u ovom kalibru koristi Rugerov karabin ova zrna u 375 H&H omogućavaju putanju sličnu 30-06 sa zrnima od 9,7 ili 10,7gr uz neznatno jači trzaj (između 30-06 i 300WM) a višestruko bolji učinak na cilju od napred pomenutih!

Podunavac

270 kaže:
Za 375 H&H postoje zrna i od 15 i 16,5gr za punjenje u kućnoj radinosti (Handloading ; Reloading)
Po priči mog prijatelja iz Kanade koji u ovom kalibru koristi Rugerov karabin ova zrna u 375 H&H omogućavaju putanju sličnu 30-06 sa zrnima od 9,7 ili 10,7gr uz neznatno jači trzaj (između 30-06 i 300WM) a višestruko bolji učinak na cilju od napred pomenutih!

On čovek u Kanadi možda ima potrebu za takvim kalibrom pošto tamo ima dosta i medveda i krupnih losova. Pa kad sam puni municiju sa lakšim zrnima može da lovi i nešto manju divljač od navedena. A i cene oružja i municije su daleko niže nego kod nas, standard da i ne spominjem. Ali ne vidim razlog za nabavljanje ovoga kalibra isključivo za lov po lovištima Srbije. Ko može da si priušti 5-6 karabina pa ajde jedan ovakav čisto da ima. Ali ko može da priušti jedan ili jedva dva ovo je čist promašaj.
Tri prsta 2Kolce

270
 Ni municija ni oružije nisu ni kod nas problem jer municiju proizvodi PPU a karabine "Zastava"
Ne vidim zašto se ne bi koristio po lovištima Srbije, u navedenim elaboracijama ima i bolju putanju i efekat a i manji trzaj od recimo 9,3x62 sa zrnima od 18,5gr sa kojima se naj češće koristi! A i sitniju divljač koliko sam od nekih koji ga koriste imao prilike da čujem ne oštećuje ništa više(čak i manje) od npr 30-06!
Ukoliko bi se zakon o oružiju i municiji izmenio da se njime reguliše i "motanje" municije u kućnoj radinosti i snabdevenost tržišta komponentama za punjenje karabinske municije bila na solidnom nivou rado bih nabavio i ovaj kalibar!
Za jedan jedini karabin možda i nije, ali već neko ko može da priušti dva i više karabina sa kvalitetnim optikama ne verujem da bi jedan u ovom kalibru bio višak! Naročito ako često lovi DS!
Npr 270W i 375H&H ili 223Rem, 308W i 375 H&H!

Nenad000
 9,3x57 i mozda 7x64 i nije losa konbinacija,moj glas imaju svakako!!!

270
 Nije loša kombinacija pod uslovom da živiš i loviš u npr. Švedskoj! Tamo sigurno u krugu od 100 kilometara postoji prodavnica u kojoj možeš da kupiš municiju ili čaure kalibra 9,3x57!Smean

Nenad000

270 kaže:
Nije loša kombinacija pod uslovom da živiš i loviš u npr. Švedskoj! Tamo sigurno u krugu od 100 kilometara postoji prodavnica u kojoj možeš da kupiš municiju ili čaure kalibra 9,3x57!Smean
A U TOM SLUCAJU BI BILO 6.5X57 SA 308W

Podunavac

270 kaže:
Ni municija ni oružije nisu ni kod nas problem jer municiju proizvodi PPU a karabine "Zastava"
Ne vidim zašto se ne bi koristio po lovištima Srbije, u navedenim elaboracijama ima i bolju putanju i efekat a i manji trzaj od recimo 9,3x62 sa zrnima od 18,5gr sa kojima se naj češće koristi! A i sitniju divljač koliko sam od nekih koji ga koriste imao prilike da čujem ne oštećuje ništa više(čak i manje) od npr 30-06!
Ukoliko bi se zakon o oružiju i municiji izmenio da se njime reguliše i "motanje" municije u kućnoj radinosti i snabdevenost tržišta komponentama za punjenje karabinske municije bila na solidnom nivou rado bih nabavio i ovaj kalibar!
Za jedan jedini karabin možda i nije, ali već neko ko može da priušti dva i više karabina sa kvalitetnim optikama ne verujem da bi jedan u ovom kalibru bio višak! Naročito ako često lovi DS!
Npr 270W i 375H&H ili 223Rem, 308W i 375 H&H!

Druže ova zadnja kombinacija je prihvatljiva, ali nisam inače ljubitelj magnum municije. Radije bi uzeo 9,3x64 ili 9,3x62 pošto ga proizvodi i PPU. Čaura je dosta kraća u odnosu na 72 mm kod 375 H&H pa je brža za manipulaciju, a nema ni donji prsten pa je verovatno i jeftinija. Premda po meni naj bolji kalibar za krupnije primerke DS na svim daljinama je 8x68 S. Po mom mišljenju 375 H&H mag. je "afrički" kalibar, a pošto za to nemam para onda ni o njemu ne razmišljam.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

Nenad000 kaže:

Nenade 9,3x57 se ne može naći u ponudi ni u jednom nemačkom ni austrijskom lovačkom katalogu. Ne znam da li ga proizvodi iko osim Norme. Taj je kalibar pravi raritet.
Tri prsta 2Kolce

270
 Podunavac ako gledamo čisto ekonomsku stranu i kao fabrički metak i u ručnim elaboracijama 375H&H (zbog velike produkcije i velikog broja fabrika koje ga proizvode) može da izađe puno jeftinije od 9,3x64 ili 8x68, izuzetak po ceni je jedino 9,3x62!
Ličnog iskustva ni sa jednim od navedenih nemam a samo jednom prilikom pucao sam u metu sa 8x68 i činilo mi se tada da su mi od trzaja sve plombe iz zuba izletele!
Od prijatelja koji su koristili ove kalibre imam uveravanja da je u odnosu na pomenute a i neke druge (300WM i 338WM), 375H&H bez premca u efikasnosti!
To su lovci koji već dugo love u inostranstvu i imaju zavidan arsenal a većinu kalibara su u praksi i isprobali i samo tako zasnivaju mišljenje o nekom oružiju i kalibru pa njihove stavove veoma uvažavam!

canis aureus
 Zastava proizvodi lov.karabine u 9,3x62 i u .375H&HMag, takođe PPU municiju za oba(za 9,3 SP18,5g a za .375 SP19,5g), Cene su bile podjednake i karabina i municijeConfused

Lično nisam za Magnume i ne vidim preku potrebu za korišćenjem istih u našim lovištima i na divljači u tim lovištima.
A da sam razmišljao o nabavci jednog "svinjarskog"(za lov DS) karabina u .375H&HMag -jesam!, pogotovo kad u prirodi videh divljaka grdosiju(divljeg vepra) koji je kasnije odstreljen i na merenju pokaza 293kgFrown ... a u to vreme u oglasima se vrteo jedan ZCZ u .375 po istoj ceni kao i ostali u srednjim kalibrima ALI ovu grdosiju odstreli čova sa seljadinom u 8x57JS doduše pucajući još jedan samilosni i uštede mi pare te pored karabina u 8x57JS nisam tragao za boljim za lov DSConfused

ali što da ne!?
Pored jednog 6,5x57 ili 7,62x54R imati i .375H&HMag
(možda zbog samopouzdanja ili nečeg drugog) a .458WinMag je premnogo

Sniper Hunter
 Canis sa ovom pricom da si hteo da kupis ZCZ u 375H&Hpotsetio si me na jednog kolegu koga sam sreo u KG u fabrickoj prodavnici cekajuci da vidim 243CD koji sam kupio on je stigao autobusem iz NS u KG da podigne karabin koji narucio da mu naprave i cekao je 3 meseca bio je u cal 375H&H ali cinimi se da je bio za levoruke i lik mi rece da ce ga koristiti u lovu na DSDim

270
 Lično ni ja ne volim magnume ali 375H&H je stvarno specifičan ni nalik današnjim magnumima ili njihovim short verzijama! Ima i ako je magnum neki starinski šmek!
Zamisli kuglu prečnika 9,5mm težine 15gr. koja do 300m leti parabolom 30-06 sa 9,7gr uz udarac u rame sličan ovom i drugim srednjim kalibrima! A kad stigne do divljači npr. vepra samca od 200+ kilograma on ostaje na mestu nastrela pa i u slučaju kad pogodak i nije baš naj bolje lego!
Jednostavno ne mogu da ne mislim o njemu i ako će i 8x57B) završiti odlično posao (pa i 270W uz stvarno dobar pogodak)!
Ipak nije on do danas za džabe na drugom mestu po popularnosti i proizvodnji lovačkih karabina u svetu!

canis aureus
 270
Hmmm
što jes' jes'B)

-I pored toga ipak sam pre za neki Jevropski pandanConfused

Nenad000

Podunavac kaže:

Nenad000 kaže:

Nenade 9,3x57 se ne može naći u ponudi ni u jednom nemačkom ni austrijskom lovačkom katalogu. Ne znam da li ga proizvodi iko osim Norme. Taj je kalibar pravi raritet.
da mozes ga naci u Norma katalogu 231gr/15,0g

270
 Pa i 375 H&H je Jevropski ukoliko Englesku smatramo delom JevropeGrin a što se Nemačkog pandana tiče naj bliži bi mu bio 9,3x64 ali njega mislim da proizvode još samo RWS i NORMA po paprenim cenama!Nervozan

Nenad000

270 kaže:
Pa i 375 H&H je Jevropski ukoliko Englesku smatramo delom JevropeGrin a što se Nemačkog pandana tiče naj bliži bi mu bio 9,3x64 ali njega mislim da proizvode još samo RWS i NORMA po paprenim cenama!Nervozan

da proizvodi ga rws 14,6 i 19g norma ?

canis aureus
 ma kakva Jevropa Engleska?!? nemo' da te lažu ti Jameri
Smeko

uh što mi se svid'o .375RugerFrown(čitao sam o njemu) samo da ga još švaba napravi ili braća rusiYes e onda bi bio best of the bestIznenadjen

Podunavac

270 kaže:
Od prijatelja koji su koristili ove kalibre imam uveravanja da je u odnosu na pomenute a i neke druge (300WM i 338WM), 375H&H bez premca u efikasnosti!

Ja nikada nisam ni rekao da je 375 H&H neefikasan, čak šta više možda i previše efikasan za naše uslove. Sigurno je daleko efikasniji od 300 WM i 338 WM i po težini zrna i barutnom punjenju a samim tim i efektu na cilju. Kada bi imao mogućnosti da lovim u Africi sigurno bi bio moj izbor, ali za naša lovišta za mene je ipak preteran.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

canis aureus kaže:
ma kakva Jevropa Engleska?!? nemo' da te lažu ti Jameri
Smeko

uh što mi se svid'o .375RugerFrown(čitao sam o njemu) samo da ga još švaba napravi ili braća rusiYes e onda bi bio best of the bestIznenadjen

375 Ruger B). Kraća čaura, bez prstena i možda malo lakše zrno sa umerenijim punjenjem je već prihvatljivije. Još samo da ga PPU uvrsti u proizvodni programpa ondasrbijalov.
Tri prsta 2Kolce

270
 Grešiš Podunavac, čaura jeste kraća i bez prstena ali ne zaostaje po snazi ništa za 375H&H čak je i nešto jači u elaboracijama sa zrnima ispod 19,5 gr a po tablici trzaja ima i nešto veći trzaj u odnosu na 375H&H! o nabavci municije i pristupačnosti da i ne govorim!
Zato 375H&HB) bez obzira ko ga pravio! Ne živi on džabe više od 100godina i popularnost mu i pored mnogih novokomponovanih i dalje raste! Pogodili brate ljudi meru, šta god da mu dodaš ili oduzmeš, promeniš ,ne dobijaš ništa, samo ispadne lošije od originala!!!

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Stari karabinski kalibri MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 43 09.10.2018. 22:11
Evropski kalibri ili američki ? MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 199 28.01.2017. 18:29
Srneći kalibri MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 119 12.03.2015. 21:04
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,460
Najnoviji član: Baustelac

Poslednje vesti
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

64,484,318 posete www.srbijalov.com