Jahači
|
Max011 |
Objavljen 09.09.2019. 19:53
|
Stari član
Upisa: 487
Pristupio: 10.06.2009. 12:00
|
Nece baŝ biti da je sve tako kako mali Djokica zamiŝlja proizvodnju drvenih kaŝika. Najpre lov konjima se odvija na imanjima gde je vlasnik dozvolio. Obično je to posed vlastelina odnosno zemljoposednika iskljucivo. U taj lov teŝko da moze doći iko bez poziva. To znaci da se u privatni posed ne sme ući. Onaj ko je opredelio posed ili teren za lov ukalkulisao je i ŝtetu nastalu tom aktivnoŝću kao i sve rizike. No da se nebi troŝilo vreme možete se obratiti specijalizovanim agencijama koje se bave lovom a one će vam sigurno uz adekvatnu naknadu izaci u susret u zakonskom okviru. Teŝko da iko od ljudi sa foruma deli vaŝ entuzijazam za tim vidom uzbudjena. Lično mogu nekoj zainteresovanoj jahačici želnoj, razmene iskustva o aspektima lova sa domaćim lovcem ponuditi iskustvo od tri decenije bavljenja lovom. Mislim da ćemo naći neku zajednicku temu . Pozdrav i puno sreće u vaŝim aktivnostima.
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 09.09.2019. 20:09
|
Lovčina
Upisa: 1043
Pristupio: 08.06.2011. 12:45
|
He, he Max postade strucnjak za konjarstvo otkad sasi jahace bridz pantalone i englesko sakojce- ne mogu sad da trazim sliku sa Sajma u NS.
Cak se prodao kod nekog mucenika rotarijanca kao pripatnik loze valjda barona Minhauzena pa nas covek ceo dan lova proganjao sa pricom o svojim pretcima plemenitog roda sH0k
A i priraslo mu jahanje za srce otkad pre dve godine dok smo rostiljali sa familijom ispred moje kuce u bestragiji, iznikose 6-7 jahacica iz Cacka i otad mi je mnogo zamisljen i gleda u daljinu.
Samo ne znam dal zamislja da je dorat ili zekan :) |
|
|
|
Max011 |
Objavljen 09.09.2019. 20:18
|
Stari član
|
Samo sam te čekao da pridjeŝ čamcu iz dubine uznemiren bućkom ! 😂
|
|
|
|
kolega_LOVEc |
Objavljen 09.09.2019. 21:07
|
Veteran
Upisa: 664
Pristupio: 19.02.2012. 22:14
|
Cudne li zelje za ove nase prostore, bez obzira na svu papirijadu i propise voleo bih da vidim tehnicku izvedbu takvih manevara. Kod nas lisica bezi kroz jaruge, vododelice i vrzinu takvu da i iskusniji gonici izvrdavaju putanju povremeno tuda se i ne vodi konj a kamoli jase....a i u vojvodini bi bila parada kroz oranje i mlado zito ....
Vim vi repellere licet
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 09.09.2019. 21:52
|
Admin
Upisa: 10247
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
U Engleskoj je pre neku godinu zabranjen grupni lov sa goničima , i bez oružija , zeleni odradili. Sad tamo zabrnjeno a ovde ćemo da nastavljamo englesku tradiciju plemstva. Netje da može. Opet da podsetim ko može da ide u lov? Kažeš nisi lovac , a lovio bi
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Keephunting |
Objavljen 10.09.2019. 14:16
|
Mlađi član
Upisa: 17
Pristupio: 22.01.2018. 16:44
|
Kad smo vec naceli temu, da prikacim par zanimljivih slicica. Pricao sam I sa englezim na ovu temu, njima je cudno kako nemamo copore gonica za lov, ponudio mi je vlasnik direktorijuma da se upisemo ako se oformimo, vode evidenciju od 1860. godine, za ceo svet, u nastavku: |
|
|
|
Keephunting |
Objavljen 10.09.2019. 14:30
|
Mlađi član
|
https://www.baily...directory/ ne ide mi sa slikama, ovo je link |
|
|
|
Lala |
Objavljen 10.09.2019. 16:31
|
Moderator
Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Prisustvo izvodjenju lova nije dozvoljeno osobama koje nemaju položen lovački ispit i važeću lovnu kartu, bez obzira da li nosi ili ne nosi oružje. U dozvoli za lov moraju biti navedeni kao prisutni. Ne daj Bože bilo čega... Primer: po važećim propisima čak ni redovni članovi lovačkog podmlatka koji još nisu položili lovački ispit ne mogu prisustvovati izvodjenju lova. Apsurdno, ali tako je. O tome sam držao tribinu na sajmu u Kragujevcu.
Lov na konjima mora biti predvidjen lovnom osnovom da bi se uopšte odvijao, a ja ne znam ni za jedno LU koje ima predvidjen taj način izvodjenja lova. Možda i postoji u Srbiji, ali ja ne znam.
Slično važi i za sokolare. Moraju u lovnoj osnovi biti navedeni svi načini lova koji se primenjuju u nekom lovištu.
Lov čoporom goniča, gde psi udave lisicu a ne odstreljuju je lovci oružjem? Mogu da zamislim šta bi samozvani zaštitari napravili od toga zbog direktnog kontakta. Dobrobit životinja itd... U Vojvodini je uništena čitava rasa terijera zbog zabrane jamarenja. Ostala šaka jada od nekad moćnih uzgajivača terijeraša.
Neka Englezi uživaju u svojoj tradiciji gde mogu, i što neko reče ovde, dobrodošli su kao gosti sve dok poštuju naše propise i ne zahtevaju ništa preko toga.
Dakle, učesnici na konjima ne mogu da učestvuju ni kao posmatrači u bilo kom lovu. Zamislite rizik od nesreće da grupa lovaca sa oružjem ide peške a nekoliko dilbera na konjima šparta u punom galopu okolo njih, čas je ovde čas je onde? Ja bih prvi napustio takav lov jer ne želim da rizikujem.
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
Keephunting |
Objavljen 10.09.2019. 19:48
|
Mlađi član
|
Hvala puno gosn Lalo, na strucnom i preciznom odgovoru, tek sada mi je dosta jasnije sta su prepreke.
Proucavajuci lovacki prirucnik, jesam registrovao da se u lovnoj osnovi moraju uneti npr sokolarenje ili lov lukom i samostrelom, a za konje nisam video da se pominju, sto bi rekli ni dza ni bu.
Moram priznati da me jeste zacudili svojim cudjenjem oko ideje da gonici stignu i ulove lisicu bez odstrela hitcom! Mene su kao malog vodili u lov kao pratioca 10-ak godina, ali po Vojvodini. Oko gonica stvarno nisam imao susreta, sve mislim da su vise u upotrebi u centralnoj Srbiji. Tu sam izgleda pogresno pretpostavio da ako se ide (sad, redovno) gonicima na lisicu, da ce je pre gonici uhvatiti ako je jure pusteni, nego sto bi je lovac odstrelio, i to medju coporom kerova....!
Vezano za engleze, ovaj vid lova im nije bas potpuno slobodan za uzivanje kod kuce, jer im je toni bler to zabranio pre 10-ak godina, ali se i dalje dovijaju, kako kazu “u zakonskim okvirima...”
Inace, Nemcima je ovaj sport zabranio Hitler kao okrutan....
Ideja je bila da se organizuje kod nas, ako je legalno. A sto se tice zastitara zivotinja, sta da im se radi, ne mozemo se spram njih ravnati.... kako pratim ove engleske forume i grupe na ovu temu, vidim kakve se pojave tamo desavaju, i kao saboteri lova, i oni vegani, skacu kao kamikaze pred kamion sto vozi krave u klanicu, pa napadaju fazanerije, kao da bi oslobodili fazane, iseku dovod energenata, iseku kaveze, pa pocrka par hiljada pilica..... i za tu svoju “borbu” traze donacije preko paypalla
I naravno, nije rec o pomoci englezima, jer ako bi dolazili kod nas, svakako bi vise profitirala Srbija nego englezi. Meni nije bilo na umu da ja licno tu nesto zaradim, ali ako zarade konjari, zarade kolege sa gonicima, , loviste, hotel, kafana iz koje se krece i vraca, zaradila Srbija, a mi uzivamo u aktivnosti koja nas interesuje, puna kapa.
Svako dobro. |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 11.09.2019. 08:04
|
Admin
|
Ne može biti zarada preča od zakona! Po tome bi i narkodileri mogli da traže svoje neko pravo , samo zato što je to njima zanimljivo ili isplativo.
|
|
|
|
Max011 |
Objavljen 11.09.2019. 12:34
|
Stari član
|
https://www.youtu...C4cACp-E2w
Koja zarada? Ajd da se bavimo malo zanimljivom matematikom ili kako mali Đokoca razmišlja.
Ovde imamo 120 komada goniča sa papirima kod vlasnika u inostranstvu. Nisam siguran koliko bi mogla biti vrednost svih pasa nek bude 1000e po grlu. Godišnje nek jedan pas košta vlasnika 200e to je 24000e. Na to treba dodati stalno zaposlenog hendlera koji nek bude i dreser. Ne verujem da radi za manje od 40000 evra bruto godišnje. Veterinar za 120 pasa odnese još bar 5000e na godinu. Održavanje objekta, vozilo, gorivo, vozač i ostali troškovi mogu biti još 30.000 e godišnje pa se bližimo cifri od 100.000e !!! To u Srbiji nema ko da plati!!! Zato je lov goničima u čoporu lov za aristokratiju. E sad će neko da kaže ali Srbija nije inostranstvo i ona je jeftinija. Zato kod nas ljudi padu u nesvest kad čuju da štene lovnog psa u Engleskoj ili Francuskoj može kostati 2-3000evra i više.
Da se osvrnemo i na konje. Punokrvno grlo košta oho ho . Tu je i štala kao i štalski momak, veterinar, hrana, voda, struja... Trenutno pansion za kljuse kod nas košta oko 400 e mesečno. Na godišnjem nivou je to skoro 5000 e. Napolju jedno jahaće grlo vas ne može kostati manje od 20 000e !
Ako zanemarimo zakon i običaje iz gore iznetog jasno je zašto nema ko da se bavi time kod nas. Kao i zašto takav vid sporta ne može opstati u domaćim uslovima.
Kada bi se i organizovao lov u nekim hipotetičkim uslovima jedan jahač morao bi da iskešira mnogo tisućaka za učešće u lovu ako ima pedigre fda ga uopšte prime u taj lov ...
Što sve ovo napisah da mi je znati ?!
|
|
|
|
Keephunting |
Objavljen 11.09.2019. 13:56
|
Mlađi član
|
Max,
Ima I kod nas blizu srodna aktivnost, npr u Ceskoj https://www.cjhs....
Istina, nije "lov" vec "drag hunt" tj pracenje mrtvog/ postavljenog traga divljaci, ali opet elementi konja I kerova su tu |
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 11.09.2019. 15:40
|
Lovčina
Upisa: 2423
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
Па није да нам је Чешка баш близу, ако ћемо реално. Морам признати да ми ово више делује као да је псима дат крвни траг да одраде док их ови прате да се не погубе. На циљу хотел и клопа. Јевтиније него да свима дају по навигацију ;)
Има сада и код нас теренско јахање.
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
|
|
|
|
Max011 |
Objavljen 11.09.2019. 16:52
|
Stari član
|
Nista slicno se ne praktikuje sem terenskog odnosno panoramskog jahanja. Obaŝka ŝto za ovakvo jahanje džokej mora da je savladao sve tajne galopa, kasanja i engleziranja plus preskakanje prepreka. Brat bratu pet godina ozbiljnog žuljanja guzice na djikanu. Na ovim dzokejima ima i opreme rukavice, cizme, brič pantalone, kačket ,sako, prsluk,korbač, dolamica možda bodež i horna pride preko 2000e plus sedlo sa kolanom i uzengijama te oglava sa žvalom i dizginima. Pravo malo bogatstvo za domaceg lovca sa gumenjacina od 30e Zastavinom puskom i garderobom od par crvenih. Momče to je sudar svetova. Ako stvarno zelis da ugodiŝ prijateljima probaj kod Huna. Imaju privatna i drzavna lovista krcata sa divljači . Djikana imaju koliko hoceŝ goniča imaju takodje mada nisu kao engleski ili francuski a teren je ravničarski.Mislim da u privatnom lovistu bi se to moglo organizovati. Dakle Madjarska bi mogla biti ta obecana destinacija ! Obaŝka ŝto na vecini manifestacija kako turističkim a i lovnim učestvuju konjanici u husarskin uniformama.
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 11.09.2019. 17:06
|
Admin
|
Max moja opaska se odnosila na ovaj deo upisa.
I naravno, nije rec o pomoci englezima, jer ako bi dolazili kod nas, svakako bi vise profitirala Srbija nego englezi. Meni nije bilo na umu da ja licno tu nesto zaradim, ali ako zarade konjari, zarade kolege sa gonicima, , loviste, hotel, kafana iz koje se krece i vraca, zaradila Srbija, a mi uzivamo u aktivnosti koja nas interesuje, puna kapa.
|
|
|
|
Max011 |
Objavljen 11.09.2019. 17:19
|
Stari član
|
Znam Daki. Lično mi se ideja svidja. Stvarno je zahtev interesantan ali se bojim da bi realizacija u domaćoj realnosti izgledala kao misija slanja sonde u svemir. Za početak bi kolega mogao da kontaktira KK Griva iz okoline Čačka koji bi mu organizovati jedno jahanje sa okrepljenjem i spavanjem ! Bar od nečeg da počne! Toliko od mene dalje neću elaborirati da ne ispadne da držim banku. To Planinko voli da palamudi !
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 11.09.2019. 19:28
|
Lovčina
Upisa: 1043
Pristupio: 08.06.2011. 12:45
|
Znaci i ime kluba si izburgijao.
Pa da li si podneo zahtev za clanstvo?
Eto lovca, eto konja samo mi ovi smajliji ne rade sa telefona..
Ma samo kazem da si previse razmisljao o toj tematici samo sto moj sure rece onom starijembiciklisti sto ostade bez duse uz Divcibare;
Ma rodjo nadji ti nesto lakse da se bavis, nisi ti vise za ta posla.. |
|
|
|
Keephunting |
Objavljen 11.09.2019. 19:52
|
Mlađi član
|
Kolega hvala na komentaru, i predlogu oko jahanja,
ne zameri, al imam utisak da kolege forumasi prate vise tema naporedo, pa se negde izgubi nit ja imam svega 7 upisa na forumu, a cini mi se da i na startu, i jos 2-3 puta vec pominjem da se bavim jahanjem i svaki drugi upis ponavljam da nema upotrebe vatrenog oruzja
tako da sto ti rece treba bar 5 godina zuljnja guzova u sedlu, ja vec zuljam cetvrt veka idem i na teren redovno, imam lepe slike i snimke, mogu da obajvim ako proucim kako
kako sam i poceo temu, osecam se u svojoj materiji u delu konja i jahanja, a obratio sam se radi drugog dela oko “projekta” moje ideje koji mi je falio u glavi:
-saveta oko provere pravnog okvira da li je ovakvav nacin kod nas dozvoljen i pod kojim uslovima (ako je legalno! ne da mi se pomogne da budem kriminalac?!).
-i sa pitanjem oko upotrebe gonica
pozz |
|
|
|
Max011 |
Objavljen 25.10.2019. 09:05
|
Stari član
|
https://www.faceb...7610039572 Slabo divanim vrancuski al mi se čini da je ovo vid lova o kojem smo pričali.
|
|
|
|
Keephunting |
Objavljen 03.11.2019. 18:26
|
Mlađi član
|
deluje mi najzabavnije sa ircima, zamisli da moras sve ovo da odjases pjan ko oni https://m.youtube...s9QzUCqEUk ..... https://m.youtube...FeioE6uhSQ |
|
|