Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: ŠTA SE DEŠAVA U LSV?


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
ŠTA SE DEŠAVA U LSV?
DakiNS
 Druže moj upravo takva reakcija je i očekivana. Sve što si napisao ima smisla i servirung je takav da mora dovesti do takve reakcije . Upravo na tu kartu i igraju oni koji su i smislili tu igru . To spada u sferu političke podmetačine u kojoj se Srbija već godinama nalazi . Ameri forsiraju Albance , Rusi nas i kada se mi međusobno pobijemo to će biti u stvari rezultat pobede nekoga od njih , a i mi i Albanci smo u stvari izgubili , uverili smo se na primeru stare Juge, kako svojom krvlju plaćamo tuđe igre. Elem , nerad čelnika saveza dovodi do "rata" između saveza i lovaca , rezultat je gubitak , i za saveze i za lovce , a iza paravana stoje oni koji u stvari povlače figure i igraju partiju šaha u kojoj smo mi pijuni. Gubitak saveza je gubitak organizovanog lovstva , i u slučaju nekog revolta i želje da se nešto promeni , siguran sam da neće predsednici LU , jedan po jedan tražiti prijem kod ministara ili premjera , niti će se pojaviti kao poslanici u skupštini tražeći "pravdu". Upravo to i jeste odavno cilj , da bi se obezglavila lovačka udruženja , (iako su godinama unatrag prazne glave i punjeni džepovi na čelu saveza). Da nemaju jaku i veliku organizaciju koja bi se potencijalno mogla organizovano usprotiviti namerama koje imaju igrači iza zavese ( moje mišljenje je da su to zapadnjaci koji finansiraju razne zelene i antisrpske NVO u sprezi sa tajkunim). Kada staviš komad mesa u usta , moraš da ga žvaćeš i usitniš da bi ga progutao , tako i nas hoće da usitne jer smo lakši za gutanje. Da li je proteklih dvadesetak godina neki od tajkuna ratovao? Nije i neće , da li je neki zeleni ratovao - sačuvaj Bože oni se gade oružija. Upravo stoga treba i lovci da nestanu , a sa njima i oružije. Na žalost cela gomila oružija leži po policijskim upravama , jer mnogo ljudi koji poseduju legalno naoružanje nije u situaciji da finansijski isprati zahteve vlade (neki dan sam se lično uverio). Sada sam u dilemi da li da poverujem u neke priče o borbi vlasti protiv vlastitog naroda ? Za preCednike saveza se ne čudim , svako od njih ima doooobar izvor prihoda , (ako se pride nešto štrpne , dobro je došlo , biće para za nabudžene silikonke u štiklama) ali se čudim na žalost još uvek nama slepcima koji nismo na vreme prozreli igru koja se po istom šablonu igra ovde već decenijama. Nije li vam čudno da se na skupštini jednog LU ( ma kako bilo veliko ) odjednom pojave preCednici oba saveza ?Bili su pozvani , i od koga - od Pažina koji se pokazao kao veran slluga i oružije u njihovim rukama. Nisu slučajno pozvani , trebalo je dati težinu i značaj toj odluci , a razlog za odbijanje plaćanja članarine je u krajnjoj nameri minoran. Kada najveće udruženje za čijim kormilom je Pasžin , odbija "poslušnost" neminovno je da za sobom povuče velik broj drugih , i cilj će biti postignut . Nadam se da sam vam razjasnio podlu igru koja je upravo u završnici.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
Srem
 Zapade mi za oko ovj pasus u izveštaju druga Lale sa skupštine -

" a kao šlag na ovoj gorkoj torti beleži se odbijanje vrha LSS da poštuje odluke pokrajinskog saveza u vezi personalnih rešenja koja je usvojila Skupština LSV oko predstavnika vojvodjana u organima i telima LSS "

Jel to izneta primedba na skuštini LU Zrenjanin ,vidim da je tamo pomenuto ili na skupštini LSV ?
 
Lala
 

davorcalic kaže:

Koliko ja znam, a znam, ni moje LU nije i neće platiti članarinu... igranka može da počne...


Davore, Skupština LSV je konstatovala prestanak članstva u LSV tvog LU iz Plandišta zbog neplaćanja članarine.


Srem kaže:

Zapade mi za oko ovj pasus u izveštaju druga Lale sa skupštine -

" a kao šlag na ovoj gorkoj torti beleži se odbijanje vrha LSS da poštuje odluke pokrajinskog saveza u vezi personalnih rešenja koja je usvojila Skupština LSV oko predstavnika vojvodjana u organima i telima LSS "

Jel to izneta primedba na skuštini LU Zrenjanin ,vidim da je tamo pomenuto ili na skupštini LSV ?


Kolega Srem, skupština zrenjaninskog LU je održana posle Skupštine LSV, predsednik zrenjaninskog LU Pažin je bio na Skupštini LSV i diskutovao, i dobro je čuo kada se Šormaz usprotivio zameni predstavnika vojvodjana u UO LSS, i da je rekao da će on (Šormaz) odlučiti ko će mu biti podpredsednik u LSS (iako to mesto pripada vojvodjanima, kao što mesto predsednika SKupštine LSS pripada šumadincima). Izveštaj sa skupštine zrenjaninskog LU je nezvaničan (tako i piše u tekstu) jer ja nisam bio lično prisutan tamo, a vesti su došle do mene iz vrlo pouzdanih izvora.
Oko smene vojvodjanskih predstavnika u UO LSS će se kanda tek voditi rasprava: za jednog od njih (Steva Marjanov) se zna da mu je oduzeto oružje zbog jednog nesrećnog slučaja ranjavanja i da je suspendovan u matičnom LU iz Kanjiže (gubitkom prava na oružje gubi se i status lovca, vidi definiciju ko je lovac u ZODL), a za drugog (Milan Kovačević) je rečeno da nema bazu, tj. da njegovo LU koje je predstavljao (Sr. Mitrovica) nije više čan LSV. Kolaju neke priče koje nisu dovoljno jasne da je Kovačević navodno postao član LU Šid, ali višestrukim proverama u evidenciji LSV to nije potvrdjeno, tj. njegova članarina navodno nije u evidenciji. Tako je rečeno za govornicom na skupštini LSV.
P.S.
Umesto 'DRUG' Lala, prikladnije je KOLEGA Lala. Ne poznajem te, pa ne možemo biti drugovi. Oslovljavanje nepoznatih osoba sa 'DRUG' je ukinuto početkom '90., kada smo svi ničim izazvani preko noći postali gospoda (neki zasluženo, a neki baš i ne), ili kolege po zanimanju ili hobiju.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Srem
 Hvala Lalo na odgovoru, znači može se očekivati i nastavak diskusije po tom pitanju na skupštini LSS .
 
Lala
 Evo još malo čudnih dešavanja u i oko LSV:

Na sajtu LSS je osvanuo izveštaj sa sednice UO LSS od 03.05. održane u Sokobanji.
U jednom pasusu se kaže i sledeće: 'Ovom prilikom predsednik Dragan Šormaz, zamenik predsednika Milan Kovačević i Tomica Radosavljević predsednik LSCS, podneli su izveštaje o održanim sednicama skupština lovačkih saveza Vojvodine i centralne Srbije, kao i lovnih okruga.'

Šta je ovde problematično? Pa pre svega je problematično što je izveštaj o održanoj sednici Skupštine LSV podnosio preds. Šormaz (koji je bio gost na Skupštini LSV), ali i zamenik predsednika Milan Kovačević koji uopšte nije bio na Skupštini saveza kojeg predstavlja u LSS, a čiji legalitet je LSV osporio na Skupštini i odlučio da ga zameni!? Kako je izgledao tako podnet izveštaj i kako je i šta preneto ostalim članovima UO LSS može se zamisliti, imajući u vidu kako se Šormaz proveo u sad već čuvenom duelu sa Beukovićem na skupštini LSV.

Kako reče brat Sremac: tuga, jad i čemer.

Neće ovo sve proći tek tako, sva je prilika
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Lala
 Prošlo je pola godine kako smo ovu temu svesno malo ostavili po strani, ali to ne znači da se ništa ne dešava.
Naime, za sutra, subota 25.11.2017., u Novom Sadu je zakazana vanredna Skupština LSV. Kako piše u dnevnom redu, tema ove skupštine je izmena Statuta LSV, najvišeg akta saveza.
Naravno, zahvaljujući tradicionalnom decenijskom kilavom informisanju, na sajtu LSV nema ni najave o jednom tako krupnom dogadjaju kakav je vanredna skupština saveza, isto kao što nema ni informacije kakve izmene statuta su usvojene na UO LSV i upućene na Skupštinu. Mi sa Srbijalov smo imali te izmene odmah po usvajanju, ali nećemo više da radimo tudji posao i da o tome obaveštavamo lovce, neka to radi onaj koji je postavljen na funkciju, počev od UO pa do Komisije za informisanje.
Kao razlog za izmenu statuta nezvanično se navode dve stvari: prvo, da se Statut LSV uskladi sa Statutom LSS čiji je LSV član, i drugo, da se izmenama statuta omogući bolje i reprezentativnije predstavljanje LU članova LSV u procesu donošenja odluka i učešća u radu saveza (organi saveza i komisije).

O čemu je reč? Dosadašnja statutarna rešenja iz 2010.godine su predvidjala da svako LU ima svog predstavnika u Skupštini LSV, a da na svakih 500 članova lovaca ide po jedan delegat-jedan glas. U medjuvremenu je došlo do onog čuvenog donekle režiranog cepanja LU i pravljenja mnogo malih LU sa stotinak članova, i manje. Tako se broj delegata povećavao, a time su u neravnopravan položaj stavljena velika LU. U praksi to je značilo da predstavnik nekog LU sa 450 članova ima isti značaj i težinu i učešće u odlučivanju kao i predstavnik nekog malog LU sa 50 članova (ima i tako malih, nažalost). Ovo rešenje je još čudnije ako se ima u vidu činjenica da se članarina prema LSV plaća po broju lovaca - zlobnici bi rekli da se plaća po glavi (džepu) lovca.
U Vojvodini su vrlo retka LU sa više od 500 članova, pa je ovakvim prevazidjenim rešenjima došlo do situacije da, na primer, LU Zrenjanin sa oko 1000 lovaca ima dva glasa u Skupštini saveza a da tri mala LU sa ukupno 200 lovaca imaju tri glasa - onda se već može govoriti o preglasavanju većine od strane manjine! To je naravno neodrživo na duge staze, i vodi ka daljem osipanju članstva LSV, i to rapidnom osipanju, gde će se velika LU suočeni sa ovakvim položajem osetiti ugroženim, i uvredjenim, jer se ne poštuje i ne prezentuje dovoljno volja većine lovaca. Deo tog osipanja članstva u LSV već se odigrao, a uprkos obećanjima nije došlo do povratka LU u članstvo saveza, naprotiv, sve su češće glasine i razmišljanja o daljem izlasku nekih LU iz LSV.
Kakvu će odluku doneti Skupština LSV, i da li će odluke uopšte biti, znaće se već koliko sutra posle podne.
Zašto ovako kažem? Treba da napomenem da je za izmenu statuta LSV potrebno da ZA izmenu glasa 2/3 od ukupnog broja članova saveza! Ako se ima u vidu da je na prolećnoj redovnoj Skupštini LSV od ukupno 92 člana bilo prisutno najmanje delegata u prethodnih 10 godina (svega nekolicina preko polovine ukupnog broja), onda se sa pravom može postaviti pitanje da li će na sutrašnjoj Skupštini LSV postojati kvorum za odlučivanje o Statutu. Za punovažno odlučivanje o Statutu potrebno je da Skupštini prisustvuje najmanje 62 delegata, a za donošenje je potrebno da svih 62 glasaju ZA. Ja lično mislim da je vrlo teško ostvarivo da se pojavi 2/3 delegata, a i ako kojim čudom se to desi, veliko je pitanje da li će baš svi glasati ZA - to mi je tek u domenu skoro nemogućeg.

Za mene uopšte neće biti iznenadjenje ako ne bude kvoruma za Statut. Ako se tako desi, to onda otvara mnoga druga pitanja, kojih su, verujem, svesni i u rukovodstvu LSV.

Situacija u vojvodjanskom lovstvu nije dobra; očekivani zaokret sa novim rukovodstvom se nije desio; i dalje pa čak i još više dešavanja u lovstvu kreiraju neki drugi faktori van LSV; ćerka firma saveza Vojvodjanski lovac preko malih LU gde formalno obavljaju poslove upravnika lovišta (kako ih obavljaju to je druga priča) kreira atmosferu koja njima odgovara i praktično istiskuje LSV i preuzima uticaj, pa se više ne zna ko je 'stariji' - da li osnivač firme LSV ili firma, i ko tu igra onako kako onaj drugi svira. Divljači je sve manje, osim možda divljih svinja; zec je na kritičnom nivou i ja mislim da se u dosta lovišta sa odstrelom ušlo i u matični fond ali uprave korisnika lovišta iz populističkih razloga (zadržavanje članstva po svaku cenu) to toleriše sa nesagledivim posledicama; srneća divljač je pod znakom pitanja, i ima je i nema je, sve zavisi ko priča, o kom terenu se priča i da li se gleda na papiru ili na terenu. Letnji lovovi na prepelicu i grlicu su demolirani aktivnostima zaštitara, patke ima donekle, ali tim lovovima se ionako posvećuje manji broj lovaca. Lovnom turizmu dajemo opelo, a uskoro ćemo, krajem godine, davati i 40 dana, kad se podvuče crta i budu poznati rezultati. Trofejna struktura krupne divljači je sve slabija. Dakle, realno, redovni lov u prosečnom vojvodjanskom LU se sveo na 'streljanje' fazana puštenog iz gajbe 'pred pušku', i na lov lisice i šakala koji se nezadrživo šire i desetkuju ionako proredjenu divljač - i niko im ništa ne može! Retki su entuzijasti lovci koji ne žale vremena, živaca i municije kako bi populaciju predatora na lokalu pokušavali da drže kako-tako pod kontrolom. Posebnu muku sa predatorima smo dobili od kada je jamarenje u Vojvodini praktično zabranjeno, čime je uništena čitava jedna rasa (naravno govorim o terijerima) i demoliran nekada čuveni soj lovaca-vojvodjanskih terijeraša koji su i na medjunarodnom planu bili itekako poznati i priznati.
Sve ovo što sam naveo (a i još štošta) je dovelo do toga da se broj lovaca koji su u članstvu LSV preko svojih LU praktično bukvalno prepolovi.
Zakonska regulativa je dodala so na ranu, pa su posle Zakona o dobrobiti životinja i Zakona o zaštiti prirode, pa preko nekih odredbi ZODL, do ovog sada zloglasnog Zakona o oružju razjurili članstvo, što uopšte ne amnestira rukovodstava svih saveza, kako su dozvolili da se ovakve stvari usvajaju bez uvažavanja interesa i lovaca a i šire zajednice. Kratkovidi, represivni i restriktivni propisi ubiše lovstvo, uz svesrdnu pomoć ili toleranciju rukovodstava lovačkih organizacija. Tu treba biti iskren i dodati krivolov, lovokradju, lošu ili fingiranu stručnu ili 'stručnu' službu, zatim neodmerenu i slabo kontrolisanu upotrebu hemije u poljoprivredi, kao i unoštavanje staništa (seča remiza, bespravno zaoravanje i paljenje tršćaka i drugih staništa) i eto vam slike vojvodjanskog lovstva u globalu.
Koga sve ovo ostavlja ravnodušnim, alal mu!
Sposobni ljudi sa znanjem su uglavnom već digli ruke od daljih napora i učešća u radu lovačkih organizacija, a na pozicijama gde se odluke donose ima dosta onih kojima tamo, realno, nije mesto, jer niti znaju da rade, niti znaju šta rade niti imaju kapacitet da shvate dugoročne posledice svojih odluka, niti se trude da bar nauče nešto, nego se opredeljuju za neka 'idi mi-dodji mi' rešenja u praksi koja neretko nanesu više štete od koristi. Dnevna politika je na velika vrata ušla u lovstvo, i mislim da ništa dobro nije donela nikome, ni lovcima, ni nekoj od stranaka, ni lovištima ni divljači. Struka je gurnuta (ne)zasluženo u zapećak a glavno pitanje je postalo ono koje se tiče novaca - ko će koliko i kako da zagrabi iz sve plićeg lovačkog kazana. Apatični lovci ili odustaju od lova, ili žmure i prave se gluvi i slepi, ili se utapaju u opštu sliku.
Tuga, jad i čemer.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
mihailo
 

Lala kaže:

Prošlo je pola godine kako smo ovu temu svesno malo ostavili po strani, ali to ne znači da se ništa ne dešava.
Naime, za sutra, subota 25.11.2017., u Novom Sadu je zakazana vanredna Skupština LSV. Kako piše u dnevnom redu, tema ove skupštine je izmena Statuta LSV, najvišeg akta saveza.
Naravno, zahvaljujući tradicionalnom decenijskom kilavom informisanju, na sajtu LSV nema ni najave o jednom tako krupnom dogadjaju kakav je vanredna skupština saveza, isto kao što nema ni informacije kakve izmene statuta su usvojene na UO LSV i upućene na Skupštinu. Mi sa Srbijalov smo imali te izmene odmah po usvajanju, ali nećemo više da radimo tudji posao i da o tome obaveštavamo lovce, neka to radi onaj koji je postavljen na funkciju, počev od UO pa do Komisije za informisanje.
Kao razlog za izmenu statuta nezvanično se navode dve stvari: prvo, da se Statut LSV uskladi sa Statutom LSS čiji je LSV član, i drugo, da se izmenama statuta omogući bolje i reprezentativnije predstavljanje LU članova LSV u procesu donošenja odluka i učešća u radu saveza (organi saveza i komisije).

O čemu je reč? Dosadašnja statutarna rešenja iz 2010.godine su predvidjala da svako LU ima svog predstavnika u Skupštini LSV, a da na svakih 500 članova lovaca ide po jedan delegat-jedan glas. U medjuvremenu je došlo do onog čuvenog donekle režiranog cepanja LU i pravljenja mnogo malih LU sa stotinak članova, i manje. Tako se broj delegata povećavao, a time su u neravnopravan položaj stavljena velika LU. U praksi to je značilo da predstavnik nekog LU sa 450 članova ima isti značaj i težinu i učešće u odlučivanju kao i predstavnik nekog malog LU sa 50 članova (ima i tako malih, nažalost). Ovo rešenje je još čudnije ako se ima u vidu činjenica da se članarina prema LSV plaća po broju lovaca - zlobnici bi rekli da se plaća po glavi (džepu) lovca.
U Vojvodini su vrlo retka LU sa više od 500 članova, pa je ovakvim prevazidjenim rešenjima došlo do situacije da, na primer, LU Zrenjanin sa oko 1000 lovaca ima dva glasa u Skupštini saveza a da tri mala LU sa ukupno 200 lovaca imaju tri glasa - onda se već može govoriti o preglasavanju većine od strane manjine! To je naravno neodrživo na duge staze, i vodi ka daljem osipanju članstva LSV, i to rapidnom osipanju, gde će se velika LU suočeni sa ovakvim položajem osetiti ugroženim, i uvredjenim, jer se ne poštuje i ne prezentuje dovoljno volja većine lovaca. Deo tog osipanja članstva u LSV već se odigrao, a uprkos obećanjima nije došlo do povratka LU u članstvo saveza, naprotiv, sve su češće glasine i razmišljanja o daljem izlasku nekih LU iz LSV.
Kakvu će odluku doneti Skupština LSV, i da li će odluke uopšte biti, znaće se već koliko sutra posle podne.
Zašto ovako kažem? Treba da napomenem da je za izmenu statuta LSV potrebno da ZA izmenu glasa 2/3 od ukupnog broja članova saveza! Ako se ima u vidu da je na prolećnoj redovnoj Skupštini LSV od ukupno 92 člana bilo prisutno najmanje delegata u prethodnih 10 godina (svega nekolicina preko polovine ukupnog broja), onda se sa pravom može postaviti pitanje da li će na sutrašnjoj Skupštini LSV postojati kvorum za odlučivanje o Statutu. Za punovažno odlučivanje o Statutu potrebno je da Skupštini prisustvuje najmanje 62 delegata, a za donošenje je potrebno da svih 62 glasaju ZA. Ja lično mislim da je vrlo teško ostvarivo da se pojavi 2/3 delegata, a i ako kojim čudom se to desi, veliko je pitanje da li će baš svi glasati ZA - to mi je tek u domenu skoro nemogućeg.

Za mene uopšte neće biti iznenadjenje ako ne bude kvoruma za Statut. Ako se tako desi, to onda otvara mnoga druga pitanja, kojih su, verujem, svesni i u rukovodstvu LSV.

Situacija u vojvodjanskom lovstvu nije dobra; očekivani zaokret sa novim rukovodstvom se nije desio; i dalje pa čak i još više dešavanja u lovstvu kreiraju neki drugi faktori van LSV; ćerka firma saveza Vojvodjanski lovac preko malih LU gde formalno obavljaju poslove upravnika lovišta (kako ih obavljaju to je druga priča) kreira atmosferu koja njima odgovara i praktično istiskuje LSV i preuzima uticaj, pa se više ne zna ko je 'stariji' - da li osnivač firme LSV ili firma, i ko tu igra onako kako onaj drugi svira. Divljači je sve manje, osim možda divljih svinja; zec je na kritičnom nivou i ja mislim da se u dosta lovišta sa odstrelom ušlo i u matični fond ali uprave korisnika lovišta iz populističkih razloga (zadržavanje članstva po svaku cenu) to toleriše sa nesagledivim posledicama; srneća divljač je pod znakom pitanja, i ima je i nema je, sve zavisi ko priča, o kom terenu se priča i da li se gleda na papiru ili na terenu. Letnji lovovi na prepelicu i grlicu su demolirani aktivnostima zaštitara, patke ima donekle, ali tim lovovima se ionako posvećuje manji broj lovaca. Lovnom turizmu dajemo opelo, a uskoro ćemo, krajem godine, davati i 40 dana, kad se podvuče crta i budu poznati rezultati. Trofejna struktura krupne divljači je sve slabija. Dakle, realno, redovni lov u prosečnom vojvodjanskom LU se sveo na 'streljanje' fazana puštenog iz gajbe 'pred pušku', i na lov lisice i šakala koji se nezadrživo šire i desetkuju ionako proredjenu divljač - i niko im ništa ne može! Retki su entuzijasti lovci koji ne žale vremena, živaca i municije kako bi populaciju predatora na lokalu pokušavali da drže kako-tako pod kontrolom. Posebnu muku sa predatorima smo dobili od kada je jamarenje u Vojvodini praktično zabranjeno, čime je uništena čitava jedna rasa (naravno govorim o terijerima) i demoliran nekada čuveni soj lovaca-vojvodjanskih terijeraša koji su i na medjunarodnom planu bili itekako poznati i priznati.
Sve ovo što sam naveo (a i još štošta) je dovelo do toga da se broj lovaca koji su u članstvu LSV preko svojih LU praktično bukvalno prepolovi.
Zakonska regulativa je dodala so na ranu, pa su posle Zakona o dobrobiti životinja i Zakona o zaštiti prirode, pa preko nekih odredbi ZODL, do ovog sada zloglasnog Zakona o oružju razjurili članstvo, što uopšte ne amnestira rukovodstava svih saveza, kako su dozvolili da se ovakve stvari usvajaju bez uvažavanja interesa i lovaca a i šire zajednice. Kratkovidi, represivni i restriktivni propisi ubiše lovstvo, uz svesrdnu pomoć ili toleranciju rukovodstava lovačkih organizacija. Tu treba biti iskren i dodati krivolov, lovokradju, lošu ili fingiranu stručnu ili 'stručnu' službu, zatim neodmerenu i slabo kontrolisanu upotrebu hemije u poljoprivredi, kao i unoštavanje staništa (seča remiza, bespravno zaoravanje i paljenje tršćaka i drugih staništa) i eto vam slike vojvodjanskog lovstva u globalu.
Koga sve ovo ostavlja ravnodušnim, alal mu!
Sposobni ljudi sa znanjem su uglavnom već digli ruke od daljih napora i učešća u radu lovačkih organizacija, a na pozicijama gde se odluke donose ima dosta onih kojima tamo, realno, nije mesto, jer niti znaju da rade, niti znaju šta rade niti imaju kapacitet da shvate dugoročne posledice svojih odluka, niti se trude da bar nauče nešto, nego se opredeljuju za neka 'idi mi-dodji mi' rešenja u praksi koja neretko nanesu više štete od koristi. Dnevna politika je na velika vrata ušla u lovstvo, i mislim da ništa dobro nije donela nikome, ni lovcima, ni nekoj od stranaka, ni lovištima ni divljači. Struka je gurnuta (ne)zasluženo u zapećak a glavno pitanje je postalo ono koje se tiče novaca - ko će koliko i kako da zagrabi iz sve plićeg lovačkog kazana. Apatični lovci ili odustaju od lova, ili žmure i prave se gluvi i slepi, ili se utapaju u opštu sliku.
Tuga, jad i čemer.


Одличан приказ стања у којем се налази ловство у целој Србији.
 
DakiNS
 Dobar dan ! Jel' to Lovački Savez Vojvodine?!
Da, izvolite.
Jel' možete da mi ispričate neki dobar vic ?!
Pobogu gospodine pa ovde se ozbiljno radi !!!
Jao hvala !!! Hahahahahaha !!!
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
davorcalic
 Mislim da je pravo vreme da ovde iznesem svoje frustracije u vezi "novih" kandidata za rukovodstvo LSV... Ponoviću svoje mišljenje iz komentara sa naslovne stranice... Dokle više, ja stvarno ne znam ima li neko obzira prema nama lovcima... Jel zaista nema nikoga mlađeg da preuzme savez... Nazvaću vas "fosilima" jel to zaslužujete... idite čuvajte unuke, idite na pecanje, nađite neku zanimaciju... igrajte domine ili šah... dajte se više skinite sa svih nas... dosadili ste i Bogu i vragu... upropastili ste sve, i lovstvo i savez i struku i nauku... Pljuje nas ko stigne, nameću nam sve i svašta, ništa niste uradili ama baš ništa i čemu onda i služite, zato lepo u muzej i tamo uz "fikuse" stojte na nekom stalku i nemojte ništa da radite sem da dočaravate tu prašumu i džunglu u kojoj ste bili do sada... Pustite malo druge, dosta je bilo vaše igranke... Članstvo na istoriskom minimumu, napuštaju vas LU, od spletkarenja preko NIR-ova do Vojvođanskog Lonca a između da ne pišem, da nepišem... informisanje nula, divljači ko u sahari, podmladka nemate, planova nemate, ambicija pogotovo i šta još hoćete.. još jedan mandat možda?
A jeste li svesni da će vas istorija lovstva pamtiti kao najveću pošast Vojvođanskog lovstva (sličnu Šormazu al on je ipak šampion a vi ste odmah iza) umesto da vas pamte i poštuju kao velike ljude, da vas pamte kao zlatno doba lovstva gde smo jaki, složni i gde se mi pitamo za neke stvari (zom, zodl..) Pamtiće vas kao najgore od najgorih,....
Iskreno se nadam da ovo čitate jer znam da pratite upise a ovo vam od mene lično....
Žena mi Makedonka....ena Shock
 
DakiNS
 Davore nemoj tako , nije baš u redu , pa pišeš kao da ih hvališ a zaslužili su mnooooogo gore .
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
davorcalic
 Neka, neka...
Izdvojio sam eto desetak minuta svog života na njih....
Obratiću im se ja još...
Još ću da ih "nahvalim", još mnoooogoooo.....
Žena mi Makedonka....ena Shock
 
DakiNS
 Da postoji kod cele garniture, koja samo menja mesta, samo jedna trunčica poštenja , časti i obraza , pobegli bi ne iz lovstva nego i iz države , jer onaj ko urušava odbrambenu stabilnost države , što svakako lovačka organizacija i jeste zaslužuje epitet izdajnika , a sa njima bi se država trebala direktno obračunavati. Ovako đon od obraza i primamljiv miris lovačkih para suviše su veliki mamac . Gadi mi se i sama pomisao na takve.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
temudjin
 Zanimljivp štivo.
Posle američkog metilja, afrićke kuge svinja, emeričkog krpelja stiže.... uskoro....

Zombi jeleni haraju Amerikom, da li se bolest prenosi na ljude?
Smrtonosna bolest, koja uzrokuje to da jeleni izgledaju i ponašaju se kao zombiji, u porastu je na području SAD i u delovima Kanade, tačnije prijavljena je u ukupno 22 američke države i dve kanadske pokrajine ovog meseca, prenose mediji.
Zove se "Chronic Wasting Disease“ (CWD), a zovu je još i bolest zombi jelena.
Radi se o tome da infekcija napreduje napadajući mozak, leđnu moždinu i druga tkiva, što postepeno rezultira dramatičnim gubitkom težine, zatim nedostatkom koordinacije i čak agresijom pre nego što na samom kraju dođe do smrtnog ishoda.
Iako još nije poznato da li je prenosiva na čoveka, nedavna testiranja su rađena da se sazna nešto više o tome. Pokazano je, naime, da su makaki majmuni mogli lako da dobiju bolest nakon konzumiranja zaraženog mesa.

Ta činjenica polako u medijima izaziva strahove od toga da bi se uskoro možda mogla pojaviti varijanta bolesti koja bi bila prenosiva i na ljude.

Bolest zombi jelena je prvi put zapažena pre 50 godina, a američka država Kolorado je bila epicentar.

Tom bolešću mogu biti zaražene i divlje životinje i one iz uzgoja, a poznato je kako ima bizarne efekte na one koji se zaraze, ali mogu proći i godine pre nego što životinja počne da pokazuje simptome zaraze.

Neobični nadimak bolest je dobila zbog simptoma koje uzrokuje. Uz začuđujući pogled koji životinja ima, poznato je i to da su rebra toliko izložena da su vidljiva golim okom, što je izazvano naglim mršavljenjem.

Iako se već duže vreme misli kako postoji "barijera vrste“ koja bi sprečila širenje s jelena na čoveka, nedavni nalazi pokazuju kako rizik ipak može biti veći nego što se do sad sumnjalo, pa su izdata i razna upozorenja za lovce.
 
DakiNS
 E sad da dokučimo šta je pisac hteo da kaže.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
Vuki
 http://pticesrbij...priznanje/
 
Lala
 Danas mi jedan poznanik lovac kroz šalu reče, kad smo pričali o predizbornoj kampanji u LSV, da bi Beuković mogao da ima predizbornu pesmu-slogan.

Evo pesme-predloga, poslušajte reči pažljivo i primenite na situaciju ulovstvu Vojvodine. Grin



... i povuko je Damu (Sanju) na 18 Boža zvani Pub!

Beuk Boža Pub HaHaHa

Čak je i karta na slici označena sa 'B' - kao Beuković? ROFL
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
IvicaL
 Kad malo bolje razmislim, neznanje je, al stvarno, blagoslov,...
lala, pa sta
 
mrwa22250
 

IvicaL kaže:

Kad malo bolje razmislim, neznanje je, al stvarno, blagoslov,...


I te kako si u pravu druze i sto vise znam,sve sam dalji od lova i lovstva.
Upozoravali me ljudi da se manem ovih SERENDATORA.Kazivase,bezi od takvih,oci ce ti otvoriti,a kad progledas videces mrak za kakav nisi ni slutio da postoji-tamni vilajet.I tako i bijade i sad nema nazad,nazalost.

Elem,u praskozorje izborne skupstine LSV-a,emocije nekako pomesane,od cudjenja-do gadjenja i sve lici na programsku semu javnog wc-a,pardon servisa.Uvek isti glumci,iste epizode.Svi obecavaju bolji zivot,kad sednu u fotelju onda su srecni ljudi jer sledi finalna epizoda zvana stizu dolari(u ovom slucaju dinari).
Ko se duze vreme bavi ovom problematikom,ne moze a da se ne zapita sta znaci pocetno slovo L,u skracenici LSV.Ajde SV je valjda savez Vojvodine,ali ono L mi ostaje velika nepoznanica.Doduse,postojao je jednom jedan savez sa istom skracenicom,ali je taj bio LOVACKI.Vodio je racuna o lovstvu i dve osnovne stvari koje ga cine.Prva je DIVLJAC,a druga su LOVCI.Ne moze se govoriti o lovstvu bez divljaci i lovaca,a danas su kao posledica visedecenijskog razaranja lovstva i divljac i lovci na,ili ispod bioloskog minimuma,sa tendencijom daljeg opadanja brojnosti.Niko nema resenje,niti je koga briga.Borba se svodi na pljuvanje protivnika(koji to u stvari i nisu) i smestanje goozice u fotelju,sto blize kasi-to bolje,a svaka slicnost sa njihovim politickim mentorima je toliko ocigledna da boli.
U toj sumanutoj trci za uhlebljenje svojih goozica,koga je briga sto je prosecan lovac u Vojvodini star,bezmalo 60 godina.Koga je briga sto se zec vec 5 godina lovi na kasicicu,a do skoro se hvatao mrezama i prodavao.Koga je briga sto se,ako je verovati statistici,u pokrajini lani tek svaka deseta srna i to svake trece godine i sto ima lovista gde su samo predatori ostali,a na papiru ima i za turiste.Koga briga sto je jedini porast,porast broja fazanerija.Da li to treba da znaci da je strategija za razvoj lovstva,forsiranje sveprisutne discipline:streljanje kokice iz gajbice.Bitno da titule sevaju,dr,mr,prof,,spec,trt,mrt....bruka.O divljaci i lovcima ni reci,ni slova a sve neki specijalisti za lovstvo,eeeeej lovstvo iako ono bez,ponavljam,divljaci i lovaca ne moze da postoji.To su u stvari kursisti,specijalisti ali za prodaju mooda za bubrege,majstori da naduvaju clanarine i velemajstori da one nestanu,nekad rebalansom,nekad cistom otimacinom,ali je rezultat uvek isti-pozitivna nula.Ista ona nula kojom bi svako ko je iole upucen i realan,ocenio njihov dugogodisnji rad u oblasti lovstva.

Pikanterije kojih je ova tema prepuna od svog zacetka,daju neke smernice za otkrivanje misterije slova L u naslovu.Ono definitivno ne oznacava lov ili nesto vezano za isti a citanjem teme pasce vam na pamet mnogo termina koji pocinju slovom L,a opisuju rad saveza i drugova specijalista.

Obicno zavrsim upis sa Lovackim pozdravom,Dobar pogled.Ovaj put je prikladniji KUKU-LELE!
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase
 
Lala
 Evo male ilustracije: rukovodstvo kojem ističe mandat je odlučilo da za postignute rezultate svi članovi uprave i svi predsednici komisija budu odlikovani (oni koji do sad još nisu).
Tako se desilo da je i jedan predsednik komisije koji je lovački ispit položio pre nekoliko godina dobio Zlatnu značku LSV. Sve sami zaslužni za stanje u savezu i doprinos za ovakvu situaciju u lovstvu Vojvodine. Da cirkus bude kompletan, izgleda da su neka odlikovanja deljena čak i bez predloga matičnog LU!?
Da li je Ikom palo na pamet da deljenje odlikovanja ovako paušalno, sve po spisku, praktično devalvira rad ljudi, lovaca na terenu, koji su zaista doprineli lovstvu, ali i težinu odlikovanja.

Kako sam čuo, povodom kraja mandata ove uprave organizovan je lov fazana na poligonu u Belegišu za članove uprave i predsednike komisija. Nisu došli svi pozvani, ali je taj lov LSV koštao oko 90.000 dinara! A odstreljeno je oko 20 fazana? Ovim je postavljen apsolutni rekord u ceni odstreljeno fazana: 4.500 dinara po komadu! Čik da vidimo da li neko može skuplje?
Bolje bi bilo da su otišli u pogranična lovišta prema Rumuniji u lov na divlje svinje po instrukciji Ministarstva, da redukuju brojnost svinja zbog afričke kuge, i tako primerom na terenu pokažu da su 'na braniku otadžbine' u borbi protiv širenja ove neizlečive boleštine, a uz to i ne košta toliko. Ali to je malo naporno, lakše je ove fazane gajbaše loviti.
Nek ide život.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Evodija
 Zar ima neko od delegata na Skupštini da nije video to što je napisao g. Višković iako je po dijagnozi doktora ,AUTISTIČAN,. Ne brinite ima ko je video DeBejca iz Banata, koji je izašao i izgrlio i ižljubio Novaka - ČESTITAJUĆI mu pobedu.Posle 10 minuta izašla je komisija i pročitala lažne rezultate.Pale su svima maske, a i svitnjaci popuštaju.LJudi kojima je prva funkcija u lovačkoj organizaciji Precednik Saveza, vrlo brzo postaju veliko ZLO. Viškoviću prvi si progovorio, ali više nisi sam,svaki pravi i pošteni lovac mora stati uz tebe.

Drago nam je da vidimo stare forumaše da se vraćaju na Srbijalov. Dobrodošao natrag.
Jednom forumaš, uvek forumaš Grin
Srbijalov Admin Tim
 
Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 11
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,286,173 posete www.srbijalov.com