Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Menja se Zakon o oružju?


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
17% [9 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 54
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

SUNTEK Lovačke kamere

INTERMAKER
Vreme

Menja se Zakon o oružju?
Menja se Zakon o oružju?

NAOS: ubrzo moguće izmene Zakona o oružju?

Prenosimo saopštenje Nacionalne asocijacije za oružje Srbije /NAOS/, o najnovijim dešavanjima vezano za izmene nekih odredaba važećeg Zakona o oružju, koji je vlasnicima oružja, a posebno lovcima, doneo velikih problema.

Prenosimo saopštenje NAOS u celini:

Данас, 21. маја 2018. године, са почетком у 09,00 часова, у просторијама Народне Скупштине Републике Србије, одржан је састанак представника Националне асоцијације за оружје Србије и Министарства унутрашњих послова Републике Србије. Састанку су присуствовали: министар др Небојша Стефановић и начелница Управе за управне послове, генерал Зорица Лончар-Касалица са сарадницима, председница НАОС-а, мр Зорица Суботић, генерални секретар НАОС-а, Душко Илић, чланови УО НАОС-а, господин Драган Савић (привредник) и господин Ненад Чанак (народни посланик).
Након што смо изложили проблеме везане за Закон о оружју и муницији и образложили неопходност рада на његовим изменама и допунама, предложили смо нашу помоћ у раду на истом. Предлог је наишао на разумевање и одобравање од стране министра и сложили смо се да на закону треба радити док он не буде добар и примењив за српског човека. У вези са тим министар је наложио формирање заједничке радне групе која ће већ у понедељак 28. маја, имати први радни састанак са конкретним предлозима измена и допуна, које ће бити предложене од стране НАОС-а. Радна група састајаће се једном недељно. Министар је предложио да прве измене и допуне иду у Скупштину већ у јуну заједно са законом који се односи на рад сектора за ванредне ситуације.
Овим путем молимо заинтересоване власнике оружја а посебно чланове НАОС-а, да нам, ако имају, доставе своје предлоге за измене и допуне Закона о оружју и муницији са конкретним решењима и образложењем за сваку одредбу Закона. Предлоге доставити што пре на Е-mail: office@naos.org.rs.

Мр Зорица Суботић

Očekujemo da članovi Srbijalov portala uzmu aktivno učešće u naporima da se važeći rigidni Zakon izmeni u pravcu pojeftinjenja i pojednostavljenja procedura, pa bi u tom smislu svaka aktivnost članova Srbijalov i ostalih kolega bila dobrodošla.

Takodje skrećemo pažnju da u razgovorima sa nadležnima iz MUP nije učestvovao aktuelni predsednik LSS i narodni poslanik Dragan Šormaz, iako se sastanak održavao u zgradi Skupštine Srbije.

Saopštenje NAOS je objavljeno na FB profilu ove organizacije: https://www.facebook.com/NAOS

          
Komentari
136 #1 Lala
dana 22.05.2018. 16:42
1. Ukinuti diskreciono pravo MUP da oduzima oružje 'po proceni', pošto je reč o upravnom postupku ova odredba je protivzakonita
2. Ujednačiti tumačenja propisa u svim OUP, posebno u vezi uverenja o obuci za oružje za stare vlasnike
3. Drastično sniziti takse
4. Ukinuti uslovljavanje za lovačko oružje da se mora biti član nekog udruženja /lovačkog ili streljačkog/, pošto je takav zahtev neustavan, povredjuje slobodu udruživanja.

... dopišite sami šta još
900 #2 lakistrike95
dana 22.05.2018. 21:04
5. Porez, na sta placamo porez?
531 #3 rk
dana 22.05.2018. 23:34
Vrlo malo od govore navedenog u ovim komentarima je dorektno povezano sa zakonom o oruzju. Kakve veze ima porez ili takse sa
Zakonom o oružju i municiji...
Nažalost sad smo u poziciji koja ke uobicajena u zakonodavnoj praksi kod nas i ona se sastoji u donošenju lošeg propisa koji vrlo brzo pokazuje mane i nakon toga se ide sa izmenama.
Zakon je loš i to u mnogim odredbama. Neophodno ke promeniti odredbe koje se ticu konvertibilnog oruzja ker su to odredbe koje dovode u opisano st od krivičnog gonjenje hiljada ljudi za nešto sto ne sadrzi nikakvi drustvenu opasnost. Slažem se da je potrebno izmeniti odredbe koje se ticu dislrencionog prava pri odlučivanju to ne u interesu i hradjana ali i MUPa. Potrebno je precizirati rokove pocetak toka nekih rokova kao što je slučaj sa rokom od šest meseci u slučaju sticanja oruzja po osnovu nasledja isto nije u skladu sa zakonom o nasledjovanju....
Nažalost glavnu reč će imati privrednici iz ove oblasti imup pa prava pojedinca mislim da neće biti dovoljno zaštićena, zakon bi morao da odkloni budalastinu Koja govori o osnovnim delovima oružja... isto tako ovim izmenama bi bilo korisni da se uvede mogućnost registrovanja kratkognoružja kao lovačkog oružja slično kako ke učinjeno u HR.....zakon mora da sadrzi precizne odredbe u pogledu hladnog oruzja ker praktično dolazite u situaciju da usled samovolje policijskog službenika možete da ozvršite prekršaj time što nosite perorez i time da ostane bez svog legalnog otužja.
2623 #4 kolega_LOVEc
dana 23.05.2018. 10:26
1Ukoliko je protivzakonito diskreciono pravo prilikom oduzimanja oruzja....koliko je zakonito prilikom nabavke??? Ukidanjem bilo kakvog "ljudskog" faktora
prilikom nabavke, provere diskrecija i sl. smanjice se malverzacije kod nabavke. Pojednostavljenje postupka
tipa> Ispunjavam uslove, ja vama papire i pare vi meni dozvolu odmah.
U ovim uslovima neko dobije za 2 min a neko za 6 meseci kad se "ljudski faktor" seti da ode u planinu zbog provere.
2.Redefinisati ko dobija oruzje precizno, da celokupno gradjanstvo sa oruzjem ne dolazi u situaciju da dokazuje svoje potrebe i ispravnost.
Tipa svako ko je bilo kada osudjen za dela u vezi sa oruzjem i teskim nasiljem....nema oruzje..

3. Deregulisati svu mogucu "opremu" za oruzje. Sve optike, rezervne delove, cevi, sve sto je iko ikada napravio. Slobodna prodaja svega sto nemoze samo da puca.

4 Spravljanje municije je blokirano odredbama o tehnickim uslovima, ispiti i prevelika taksa. Ukoliko smo odgovorni za svoje postupke pred zakonima, zasto tretirati ljude kao neodgovornu decu
i za "njihovo dobro" onemoguciti im zakonsko pravo.
136 #5 Lala
dana 23.05.2018. 12:51
Evo ovako: kontaktirao sam sa predsednicom NAOS Zoricom Subotić /sa kojom imam vrlo dobru saradnju/, i preneo sam joj neke primedbe, pre svega oko diskrecionog prava MUP, vezano i za nabavku i za oduzimanje oružja po 'operativnoj proceni', i još oko nekih stvari, o čemu ću više pisati na temi 'Zakon o oružju'.
Moj predlog je ušao kao prioritet zahteva za izmenu. Videćemo kako će sve to proći.
Oko taksi koje se naplaćuju nije nadležan MUP, nego Ministarstvo finansija.
Takodje se radi na promenama oko procedure lekarskih pregleda, jer je bilo zabranjeno da se na terenu organizovano obavvljaju pregledi.
Ponovo moram da istaknem veliku ulogu Nenada Čanka u svim dešavanjima kako oko Zakona o oružju tako i oko Zakona o divljači o lovstvu. Ovo govorim nevezano za Čankovo političko opredeljenje, nego isključivo kao lovca i vlasnika oružja.
Još jednom molim članove Srbijalova koji imaju konstruktivne predloge da obavezno što pre kontaktiraju NAOS preko maila koji je naveden, jer je prva sednica radne grupe zakazana već za ponedeljak! Po mojim informacijama, predlog izmena bi najverovatnije trebao biti gotov do kraja juna!
1749 #6 Planinko011
dana 23.05.2018. 14:07
Pa sto je brzo uvek ispadne kuso. Ne bi smetalo nista da malo uspore i da predlog ide na vladu i skupstinu i na jesen.
Tesko cete da oblikujete smislene predloge za 5 dana.

Ali dobro, ja sam predlagao da se odvoji posedovanje od koriscenja oruzja pa da clanovi lovackih i streljackih organizacija mogu da oruzje poseduju i transportuju i nose oruzje u lovistu (ukljucujuci revolvere za dostrel divljaci) a da oni koji oruzje imaju kao uspomenu ili su u postupku prodaje mogu to raditi preko ovlacenih preduzeca ili jednostavno cuvati u magacinu MUPa ili neke firme bar 5 godina dok ne stasa neki unuk koji ce mozda naslediti oruzje.

Poslednjih 30 godina su dovele do taga da su mnogi stekli oruzje i koji nisu trebali a i da neki ne bi trebali da budu vlasnici oruzja. Nisam neki ekspert ali mislim da ako je neko dobio recimo sizofreniju a od ranije poseduje oruzje ne treba da ga poseduje sve i da nije napravio nikakav prekrsaj.
Lekari ne mogu samo da dostavljaju MUPu spisak takvih pacijenata jer je suprotno zakonu i etici, vec se to ovim zdrastvenim pregledima postize da donosimo prakticno i potvrdu da smo mentalno zdravi. Nisam siguran da bi valjalo rusiti ova resenja.

Takodje nabavio sam metalni sef za oruzje kada nije moralo pa ne podrzavam to zato sto ga imam vec zato sto mislim da treba. Ili drveni orman sa bravicom sa sigurnosnom sajlom.

Na kraju mislim da bi pre administratori foruma mogli da precesljaju temu ZAKON O ORUZJU i dostave NAOSU predloge i poteskoce lovaca jer ako ih zatrpavamo predlozima sa licnih mejlova nece stici ni da ih pregledaju.
136 #7 Lala
dana 23.05.2018. 16:48
@Planinko011: mislim da nisi dobro shvatio - niko se ne zalaže za ukidanje lekarskog pregleda, nego za ukidanje diskrecionog prava da policajac kursista, ili administrativni radnik u odelenju upravnih poslova procenjuje da li je neko podoban za oružje ili nije. Prvo, nisu kvalifikovani da to procenjuju, drugo, nemaju dovoljno elemenata za adekvatnu procenu, i treće, diskreciono pravo otvara mogućnost teških zloupotreba tog prava. Isto važi i za orman za oružje, podržavam uvodjenje, koliko bi manje nesreća bilo da oružje nije na dohvat ruke deci, ili neobučenim ljudima.
Hvala ti na preporuci da administratori prečešljaju Zakon, to smo odavno uradili, još prilikom donošenja, ali nije bilo prilike kao sada da naše /lovačke/ primedbe plasiramo. Šansa je tu, a malo mi je smešno da napišeš 'Tesko ĆETE da oblikujete smislene predloge za 5 dana' - kako to misliš mi da oblikujemo? A ti se ne bi potrudio malo da sam nešto uradiš? Ko razume problematiku, treba mu 10 minuta da ukaže na teškoće u sprovodjenju ovakvog zakona.
Naravno, uvek je najlakše čekati da neko drugi proba da uradi nešto.
3890 #8 krilas
dana 23.05.2018. 20:34
I sta bi ?! Jel to pravna drzava?! Jel ovo uopste drzava ?! Kakvi su to zakoni koji se donose i posle ne primenjuju? Kakvi su to zakoni kad su posle kratkog vremena promenjeni ili se menjaju? Kakva sigurnost i izvesnost ima gradjanin? Sta sad sa onima sto su vec postupili i primenili novi zakon? Jel su oni ( tu spadam i sam) budale ? Mislim, ovo vise stvarno nema smisla!
986 #9 ohotnik
dana 23.05.2018. 20:52
Da se vrati na stari sistem pozamljivanja oruzja.
1749 #10 Planinko011
dana 24.05.2018. 10:11
Nisam mislio nista van toga da je sto je brzo obicno ispadne i kuso.
Nefer je da neko sedi 2-3 godine sa svojom tetkom i savetnicima koji nit vole oruzje niti lov i smislja Zakon o oruzju i donese ga bez prave rasprave pa kad ispadne da po zdrastvenim kriterijumima treba 80% policije, vojske i lovaca ostane bez oruzja, onda to menja a sada kada se vidi da jos podosta ne valja ajde da NAOS i lovci daju predlog u roku od 5 dana.

Nije ovo slucaj samo sa oruzjem vec i sa oblastima u okviru kojih zaradjujem za hleb pa me to jos nervira.
Direktor uprave izadje na javnu raspravu na seminaru sa predlogom, kolege pocnu da postavljaju smislena pitanja a on kad nema odgovor u foajeima preti smenama i otkazima pa posalje Zakon u proceduru.
I to se desava decenijama.

Pri tom nasi predlozi bi trebalo da budu pravno uobliceni a da ne kazem jos i saglasju sa Ustavom i ostalim zakonima za sta 98% nas i nije kvalifikovana.

E sad, u Srbiji postoje mislim 52 opstine i toliko i razlicitih varijanti kako ko tumaci i primenjuju zakon a mi kao lovci mozemo izneti ono sto smo u iskustveno naisli na probleme.

Ne mislim da su administratori nesto duzni i da moraju vec da bi vecu tezinu imao predlog ako ide sa portala Srbijalov u ime nas nekoliko stotina clanova nego da pise Planinko lovac iz Beograda.
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,421
Najnoviji član: Grofmilic

Poslednje vesti
Sazvano zasedanje SKupštine LSS
Novi 'zaštitarski' napad na lovce
Divljač na pitomoj planini
Popularizacija lovstva
Šakali - sve veći problem

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarVoganjac
Offline
· 07.05.2022. 20:30

i eto kupljena je Beretta Odobreno u decembru bogu hvala....Pozdrav svim kolegama


avatarPlaninko011
Offline
· 24.04.2022. 12:38

Drage kolege Hristos voskrese i srecan vama i vasim porodicama praznik


avatarVoganjac
Offline
· 24.11.2021. 16:43

Zelim da pozdravim sve kolege ovog foruma i da podelim radosni vest.... Dobio sam nabavku dozvolu i napokon kupujem pusku za dve nedelje😊koliko sam srecan nemogu vam opisati... 💓


avatarbogoljub
Offline
· 02.05.2021. 08:21

Hristos vaskrese


avatardalibor
Offline
· 24.03.2021. 09:49

Pozdrav kolege nakon duzeg vremena iveli 4


avatarLimun
Offline
· 13.03.2021. 20:30

Pozdrav Slavo takođe posle dugo vremena Bye


avatarslavaplana
Offline
· 06.03.2021. 12:42

Dobar dan posle 5god.


avatarbogoljub
Offline
· 10.01.2021. 07:20

Obradoviću srećan rođendan iveli


avatarPlaninko011
Offline
· 07.01.2021. 06:31

Hristos se rodi kolege i da proslavite praznike sa vasim porodicama u zdravlju i sreci.


avatarbogoljub
Offline
· 18.12.2020. 22:17

Srećan rođendan lovci Rodjendan
61,663,555 posete www.srbijalov.com