Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Kuda idu divlje svinje?


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
35% [17 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
14% [7 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
39% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
12% [6 Glasa]

Glasova: 49
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

SUNTEK Lovačke kamere

INTERMAKER
Vreme

Kuda idu divlje svinje?
Kuda idu divlje svinje?

Kikinda: Kuda idu divlje svinje?

Kako piše list Blic, a prenosi novosadski informativni portal 021, posle obavezujućeg uputstva Ministarstva poljoprivrede, Uprave za šume, da se u pograničnim lovištima prema Rumuniji zbog pojave afričke kuge svinja izvrši odstrel populacije ove divljači na biološki minimum, korisnici lovišta su počeli da vrše odstrel, ali to izgleda uopšte ne ide onako kako je zamišljeno. Poznato nam je da su odgovorni u JP Vojvodinašume organizovali nekoliko lovova na divlje svinje, poštujući naložene mere nadležnih, odstreljeno je koliko je poznato oko 20 jedinki, ili nešto više. Takodje su i uprave LU u pograničnim mestima krenuli na teren, ali gle čuda, odjednom divljih svinja nema, odnosno, nema izveštaja o odstrelima? Da li to lovci neće da love? Ili šta? U tekstu koji prenosimo se pominje da su se krmače sa prasićima zavukle, što bi moglo donekle da prodje kao objašnjenje, ali gde su nazimad i veprovi? Logično pitanje bi bilo - a o tome smo već pisali i na Srbijalov a i u magazinu Predator - da po zvaničnim podacima o brojnosti divljači nešto jako ne štima. Primer: ako je neko lovište prijavljivalo da ima 200 jedinki divljih svinja, da bi dobijali odstrelne kvote što veće, posle instrukcije iz ministarstva oni bi morali da odstrele 100 jedinki /50%/ od bojnosti, a oni u ataru imaju jedva 80 jedinki na koje je već toliko pucano da nema šanse da im pridješ? Da nije i to nerealno stanje brojnosti jedan od razloga što odstrel na biološki minimum ne ide po planu? Sve je moguće. Ali da lovci ne mogu da nadju gde su divlje svinje, barem po tragovima, to deluje malo bizarno. Požari u lovištima pomeraju divljač, ali ne više od desetak kilometara, pa ako ih nema u jednom lovištu, onda mora da su u susednom, logično, divlje svinje ne lete. Po datom obrazloženju, ispada da je ceo pogranični pojas prema Rumuniji goreo, pa da ni papka nema? Možda je ova pojava AKS i instrukcija ministarstva nehotice ogolila pravu sliku brojnog stanja barem divljih svinja? Neka nam Banaćani oproste na direktnosti, ali ova pitanja koja smo postavili bi trebala da dobiju prave odgovore.

Prenosimo članak u celosti:

Kikinda: Neuspešan masovni odstrel divljih svinja, lovci ne mogu da ih nađu

Masovni odstrel divljih svinja naložen je lovcima u područjima koja se graniče sa Rumunijom zbog pojave afričke kuge svinja.
Međutim, lovci kažu da masovni odstrel, u kom je planirano da populacija divljih svinja, prenosilaca afričke kuge, bude dramatično smanjena, ne ide baš kako su planirali.
 
Saša Oljača iz "Lovačkog udruženja "Kikinda" kaže za "Blic" da nisu ulovili ništa više nego inače. Tako je i u većini drugih lovišta gde se sprovodi ta mera.
 
"U martu je poprilično teško loviti divlje svinje jer se krmače, koje sada i dalje možemo da ubijamo, zavlače i nigde ne izlaze. Nagon im to diktira, pripremaju se za prašenje. Tako da nam naiđe tu i tamo pokoji vepar. Da nije doneta ova mera, posle 28. februara više se ne bi ni lovilo", kaže Oljača.
 
Inače, lov na krmače okončava se 15. februara, a poslednjeg dana marta i na veprove, kada prestaje i grupni lov. U novim merama za suzbijanje afričke kuge ne piše da se grupni lov može nastaviti, pa lovci sada pojedinačno kreću u potragu za divljim svinjama. Problem im, kažu, stvaraju i požari.
 
"Jesenas su ljudi spalili dobar deo staništa divljih životinja, a to se, koliko vidim, nastavlja i ovog proleća. Životinje neće živeti na zgarištima, jednostavno kreću se dalje", zaključuje Oljača.
Autor: Blic
          
Komentari
136 #1 Lala
dana 11.03.2019. 16:00
Ne poznajem gospodina Oljaču iz LU Kikinda koji se pominje u članku, i ne znam koja mu je funkcija u tom LU, ali je sramota za jednog lovca da, ako je citat tačan, zvanično izjavi da 'krmače i dalje možemo da UBIJAMO'.

Posle nam djavo bude kriv kad nas nazivaju ubicama.
1774 #2 Djuraaa
dana 11.03.2019. 18:00
Izvesni gospodin Oljača nije izjavio "ubijamo" već "odstreljujemo" kao što nije ni rekao u jednoj rečenici da se posle 28. februara divlje svinje ne bi lovile da nije ove situacije sa AKS a već u drugoj govorio kako se krmača lovi do 15. februara a vepar do kraja marta.
No, ako tako piše u novinama, mora da je istina.

Ovaj članak me podsetio na Jeremiju i slučaj kad je ispod fotografije srndaća odstreljenog u Kikindi objavio tekst u kojem se navodi da je to srndać ulovljen u Bačkoj Topoli.


Saša Oljača
Lovačko udruženje "Kikinda"
716 #3 DakiNS
dana 11.03.2019. 19:50
Ni prvi ni poslednji puta da tzv "novinari" iskrivljuju izjave da bi se dodvorili zelenima ili su i sami zeleni. Taj isti "pismeni" novinar postavio sliku mangulice. https://www.021.r...nadju.html
1220 #4 Swarovski
dana 12.03.2019. 04:02
U prvom delu teksta postavljenim pitanjima ste vec otkrili i odgovore.
Prijavljivani su veci brojevi svinja nego sto ih ima, uostalom kao i ostale divljaci.
Instrukcije koje su nalozene daju kontra efekat j, jer gde se ucestalo lovi rasteruje se divljac tj pojacava se kretanje.
Mozda je dobro receno ubijanje, jer pucanje u suprasnu krmacu pred prasenje nije lov ma ko to nalozio.
Mnogi prizeljkuju kugu da bi ispeglali ono sto su polovili preko mere a posebno JP.
136 #5 Lala
dana 12.03.2019. 06:13
Pitanja koja sam postavio u svom delu teksta su samo retorička, odgovore ja znam odavno, ali i podatke. U mom prvom tekstu o AKS sam jasno i precizno ZAMOLIO kolege lovce da ne pucaju suprasne krmače, ili one kojima se sise vuku po zemlji.
Gospodin Oljača, za koga sam u medjuvremenu saznao da je upravnik lovišta u Kikindi, nema razloga da demantuje bilo šta ovde na Srbijalov portalu nego lepo neka se obrati onima koji su preneli njegovu izjavu, ako nije verodostojna. Dakle, od lovački nepismenog novinara Blica je Oljača trebao tražiti tekst na autorizaciju pre objave. Zato sam u mom prvom komentaru i stavio ogradu 'ako je citat tačan'. Evo g. Oljača sad tvrdi da nije tačno citiran, a šta je istina, to nije moje da utvrdjujem - u javnost je izašlo ono što piše u medijima, pa ako citat nije tačan, onda ide zahtev Blicu za demanti, a ako zahtev bude odbijen, ide tužba. Tako zakon kaže.
AKS neće pomoći da se prikriju lažiranja brojnosti, naprotiv, pokazaće realno stanje, da divljači nema ni blizu koliko zvanično piše u zvaničnim dokumentima. A ja podatke imam, i to za svaki region Srbije posebno.
Došao djavo po svoje.
Znam ja da se neki od upravnika lovišta sad preznojavaju kako da reše dugo godina pravljen problem oko brojnosti divljači. Nek pitaju glavnog stručnjaka za licenciranje u Komori, predsednika stručne komisije Zeremskog, za savet. 😀
I na kraju, ne mislim da će instrukcija dati kontraefekat, ako se odstrel na biološki minimum sprovede kako treba. Ne beži svinja 50 kilometara dalje od mesta pucanja. Jednostavno, NEMA DRUGE METODE sprečavanja širenja AKS od preventivnih odstrela, a ako se pojavi ne daj Bože AKS u Srbiji, onda se puca do poslednjeg papka, da se sačuva svinjogojstvo i preradjivačka industrija kao privredne grane od uništenja. Manite se priča o rasterivanju, ako divlje svinje pobegnu iz jednog lovišta u susedno, i tamo će ih odstreljivati. Nemojte relativizovati opasnost od AKS na taj način, neodgovorno je. Hoćete li da zbog olakog shvatanja opasnosti dodjemo u situaciju, ne dao Bog, da paorima pucano svinje u oborima?
114 #6 Cadara
dana 12.03.2019. 08:23
više od 70% lovišta u Banatu uz granicu sa rumunijom uopšte nisu staništa za divlje svinje, one se tamo pojavljuju u određeno doba godine, najčešće u doba zrenja kukuruza i dok istog ima na većim parcelama...nekada se dešavalo da i u toku zime ostanu velike parcele neobranog kukuruza i tu bude i po nekoliko čopora...lovišta prikladna kao staništa su Šurjan, delom Boka i naravno dalje lovište Lupus ili lovišta JP deliblatska peščara...ja ne znam njihove odstrelne kvote, verovatno se nešto fingira, ali kako je divlja svinja u većem delu tih lovišta prolazna divljač, pojavljuje se samo povremeno, takva divljač Zakonom o lovu ne bi smela da se lovi, zato je ubačena u lovnoprivredne osnove iako za to po meni nema osnova da bi se dobile markice i da bi se mogla legalno odstreliti...gde ste našli Kikindu i ta lovišta da uzimate kao reprezentativni primer za divlje svinje, nema 3 drveta u ataru....ima nekih delova gde ima neka mala populacija i lovci je čuvaju i štite da bi imali ovu atraktivnu divljač da love u toku godine, to su uređena lovišta, disciplinovana sa puno lovnotehničkih objekata (hranilišta) koja zadržavaju divljač jer staništa nisu prikladna za divlju svinju i ona tamo opstaje sa vrlo promenljivom brojnošću, takva lovišta su na primer u Novoj Crnji u molinskoj šumi, Radojevo šuma štemenc ili Vojvoda Stepa šuma Koštanac, to su enklave u sred poljoprivrednih kompleksa, ti lovci to čuvaju i štite i imaju poslednjih godina neke odstrele i gazduju sa tom populacijom divljih svinja ali su to smešno male brojke... samo sam dao primere za koje znam a takvih ima još par sličnih...i sad imate situaciju da na primeru Nove Crnje, Radojeva i Vojvoda Stepe morate stručno upoznati lovce sa posledicama ako ne smanje brojnost te mikropolupacije, pri tom imajući u vidu da su oni tu imali populaciju u prolazu, jedne godine ih ima, druge dve ne vide ni papak, pa za povoljnih godina primete da su neke svinje ostale cele godine, prasile se, i odluče lovci da urede ta svoja lovišta, naprave pojilišta, kaljužišta, hranilišta, obezbede mir i mali pritisak na loviše u vidu lova i svinje počinju da tu ostaju i svake godine su imali određenu populaciju, ubacuju je u Lovnu osnovu i počinju da gazduju i to traje već desetak godina uspešno, otprilike to je moje viđenje, sad treba ubediti te lovce da ''pobiju'' to malo i ostave po jednu krmači dva nazimeta i jednog vepra...ajte molim vas
136 #7 Lala
dana 12.03.2019. 11:03
Cadara, nismo mi uzimali Kikindu kao primer lovišta za DS. Blic je objavio članak, koji je izazvao reakciju.
Drugo, instrukcijom je zabranjeno prihranjivati svinje.
Treće, podatke o tome kad se šta lovi je takodje preneo Blic, u kontekstu izjave Oljače, kao onaj termin 'ubijanje'.
Četvrto, ko je pravio te lovne osnove, pa ubacio i prolaznu divljač samo zato da bi se moglo pucati, kako ti kažeš?
Peto, a gde su se to onda krmače zavukle ako nema staništa, a one se oprasile? Eeeee....
Akcenat mog teksta je na brojnom stanju divljači u Vojvodini koji se prikazuje u zvaničnim podacima. A ko dostavlja podatke za zvaničnu statistiku? Pa stručne službe korisnika lovišta! Koji za tačnost podataka garantuju svojom licencom, i na osnovu tih podataka se vrši 'plansko gazdovanje', pod znacima navoda.
Jedan naš kolega sa portala kojeg izuzetno cenim i kao čoveka i kao lovca je napisao nedavno da kada bi se realno prikazala brojnost divljači, u pola lovišta bi lov bio zabranjen. Mislim da nije daleko od istine.
Ima ona izreka: nije majka grdila sina što se kocka, nego što se kad izgubi, vadi!
1220 #8 Swarovski
dana 12.03.2019. 22:26
Mislim da se razumemo svi pisemo ovde u korist lovstva.
Cini mi se da se stvorila atmosvera da su lovci najodgovorniji da li ce doci do zaraze ili ne sto nije tacno.
Natovarili su lovcima na vrat breme koje nisu zasluzili.
Da li ce na nekom terenu koji sad broji 100 svinja odstrelom polovine prestati opasnost od prenosenja bolesti - nece.
Moje misljenje je da ce se povecati (moje misljenje) jer ce se lovnim aktivnostima ovih 50 rasprsiti zbog uznemiravanja na bas veliku povrsinu merenu i desetinama km, posebno uzimajuci u obzir navedeno u izjavama kolega da su to tereni koji nude malo i lose stanisne uslove za navedenu divljac.
Mladi veprovi mogu bas daleko odlutati.
Druga cinjenica je da je nama svima jasno da nemamo ni polovinu od prijavljene divljaci. Necemo se lagati pod izgovorom da nas zeleni ne napadnu pa opet sami sebe lagati i dalje srljati u propast.
Za nerealne brojke stanja divljaci na terenu su krivi svi akteri ulovstvu.
Lovci pri prebrojavanju daju netacne podatke,strucne sluzbe ih jos dopunjuju i tako do vrha se prave krivi planovi.
Oni koji ukazu na to se eleminisu i marginalizuju kao nepodobni.
Za to nam je najbolji primer covek koji zna struku i koji je kritican prema losim potezima svih oblika u lovstvu i nikome i nijednom rukovodstvu ne odgovara i vrlo brzo bude iskljucen a to je Aleksandar Ćeranić.
Jasno je da DS nema ni priblizno prijavljenim brojevima i da se pojacanim odstrelom nece dovesti na bioloski minimum vec iskoreniti ili unistiti.
Zasto niko od lovackih radnika nije postavio pitanje ministarstvu ko ce nadoknaditi stetu za nalozene aktivnosti.
Za se ne smatra stetom popucati suprasne krmace, nedorasle jedinke inace prekomerni odstrel koji nije planiran planskim dokumentima.
Ako izlovimo svinju sta ce lovci loviti i kad loviste izgubi ovu atraktivnu divljac ko ce placati clanarinu ako nema sta da lovi.
Sta ce biti sa turizmom , trofejima i nedostatkom planirani sredstava po tom osnovu.
Zabole ministarstvo jel da.
Siguran sam ako dodje do pojave bolesti da ce glavne stete i sirenje bolesti napraviti nekontrolisano svercanje domacih svinja kojim se bave razni nakupci prekupci i ostali muljatori na koje se ne obraca paznja ili podmazuju gde treba.
Onda ce iz Kikinde za Uzice ili Loznicu bolest stizati za nekoliko sati i ne zbog lovaca i malog broja ds.
Voleo bi da sam u krivu, ali zivi bili pa videli!
136 #9 Lala
dana 13.03.2019. 07:24
Redukcija brojnosti DS u lovištu na 50% naravno da neće potpuno otkloniti opasnost od AKS, ali će je značajno umanjiti. Raspršivanje divljači nije argument jer, već sam rekao, ako divljač zbriše iz jednog lovišta u susedno, i tamo bi trebalo da lovci budu spremni da pucaju. Migracija divljači je najčešća pod okriljem noći, i to na relaciji lovište-zamrzivač. Bez markice.
Napisao sam već da lovci JESU prva i praktično jedina kakva-takva odbrana od širenja AKS, i jeste lovačka odgovornost sada velika. Zašto kukati? Jesmo li ili nismo lovci?
Naknada štete od preventivnih odstrela nije tema: divljač je vlasništvo države, a ne LU. Lovni turizam na DS je toliko mizeran u odnosu na moguće štete da ga ne vredi ni pominjati.
Tačno je, Ćeranić jeste vrhunski stručnjak za lovstvo, i od njega sam u razgovorima 'ukrao' dosta znanja. Ali ni 10 Ćeranića ne može rešiti širenje AKS, ako se godinama ljudi na terenu frljaju ciframa, pa sad dodju u situaciju da moraju da odstrele polovinu onoga čega realno nemaju. Da budem malo i drzak: u nekim lovištima su redukciju na biološki minimum odavno obavili, samo nisu proknjižili.
Kod AKS i odstrela na biološki minimum divljači radi se samo o izboru manjeg zla - ili ćeš uništiti fond divljači moleći Boga da se u budućnosti oporavi, ili ćeš pustiti da se AKS širi pa doći u situaciju da sutra uništavaš farme domaćih svinja.
Pričao sam sa jednim našim kolegom koji dosta putuje i koji je svojevremeno bio u jednom bogatom ruskom lovištu gde se pojavila AKS, kaže čovek tamo više ni papka nema. Ili su svinje odstreljivati ili ih je kuga satrla.
Nije svrha stalnog boravka lovaca u lovištima preventivni odstrel, nego i pretraga terena za eventualnim nalaženjem uginulih jedinki. AKS mogu da šire i ptice i pacovi i šakali i lisice, razvlačenjem zaražene lešine.
Dugogodišnji problem štimovanja podataka se sad obija o glavu baš lovcima i stručnim službama LU koje su pumpale stanje. I šta ćemo sad?
Inače, jeste li primetili da Lovačka komora ćuti o ovom problemu?
Evo i ovo da kažem, kako neki razmišljaju: jedan od glavnih planera u Vojvodini je, čitajući moj tekst u Predatoru oko pumpanja brojnosti, prokomentarisao ' ma zabole me k...c, nek pišu', a ja samo dodajem da sam uveren da lagodna kurcobolja uvek predje u ozbiljnu dugoročnu glavobolju.
3265 #10 mrwa22250
dana 13.03.2019. 16:39
Ne daj Boze da neka slicna bolestina zadesi srnecu divljac.Ko ce onda da odstreli desetine hiljada grla,pa jos u stelt tehnologiji(jer jedino tako te cifre mogu da se objasne).
Misljenja sam de je AKS odgovor prirode na sve veci rast brojnosti DS,koje su i bez ove bolesti prouzrokovale ogromne stete u saobracaju i na poljoprivrednim usevima,koje se samo u Nemackoj mere stotinama miliona evra na godisnjem nivou.Kad se na to dodaju sve cesci upadi u naseljena mesta kao i stete na podmlatku ostalih gajenih vrsta divljaci,potpuno je opravdan zahtev nekih oblasti da se DS stavi van rezima zastite,jer osim coveka nema neprijatelja.Uredba ministarstva je prepisana od okolnih zemalja i ako postoji sansa da se odstrelom do bioloskog minimuma spreci sirenje zaraze,mi smo vise od pola posla uradili.Posto se pored divljaci,kod nas redovno krade i suma,nema bojazni od stabilne populacije koja bi mogla doziveti eksploziju,kao sto je to slucaj sa nekim zemljama gde je lovstvo na mnogo visem nivou.
P.S.Tamo gde je velika ekspanzija DS,primetan je osetan pad,narocito sitne gajene divljaci,a mogli bi se zapitati iz kog razloga je do tolikog povecanja brojnosti doslo.
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,412
Najnoviji član: los

Poslednje vesti
Ponovo ptičji grip i zabrana lova
Otvoreno pismo
Preminuo je Bernard Loze, počasni predsednik CIC
Povodom tri godine mandata predsednika LSS
Dabar u Dunavu udavljen u mreži

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarVoganjac
Offline
· 24.11.2021. 16:43

Zelim da pozdravim sve kolege ovog foruma i da podelim radosni vest.... Dobio sam nabavku dozvolu i napokon kupujem pusku za dve nedelje😊koliko sam srecan nemogu vam opisati... 💓


avatarbogoljub
Offline
· 02.05.2021. 08:21

Hristos vaskrese


avatardalibor
Offline
· 24.03.2021. 09:49

Pozdrav kolege nakon duzeg vremena iveli 4


avatarLimun
Offline
· 13.03.2021. 20:30

Pozdrav Slavo takođe posle dugo vremena Bye


avatarslavaplana
Offline
· 06.03.2021. 12:42

Dobar dan posle 5god.


avatarbogoljub
Offline
· 10.01.2021. 07:20

Obradoviću srećan rođendan iveli


avatarPlaninko011
Offline
· 07.01.2021. 06:31

Hristos se rodi kolege i da proslavite praznike sa vasim porodicama u zdravlju i sreci.


avatarbogoljub
Offline
· 18.12.2020. 22:17

Srećan rođendan lovci Rodjendan
60,898,931 posete www.srbijalov.com