Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: DEŠAVANJA OKO LOVAČKE KOMORE


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

DEŠAVANJA OKO LOVAČKE KOMORE
Nesuglasice o Lovačkoj komori Srbije
KOJIM SE ARGUMENTIMA OSPORAVA OSNIVANJE PROFESIONALNE ORGANIZACIJE LOVACA SRBIJE
Formiranje Lovačke komore Srbije izazvalo je negodovanja u lovačkim krugovima, a pismo Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, tačnije ministru dr Saši Dragiću, uputio je i sekretar Lovačkog saveza Srbije Aleksandar Ćeranić. U tom pismu između ostalog stoji:
''Želim da Vas upozorim na činjenicu da je Lovačka komora formirana na nezakonit način, suprotno odredbama člana 12. Zakona o divljači i lovstvu. Predlog statuta Komore je prosleđen tzv. delegatima na vreme, u minut do 12, pogrešno je utvrđeno svojstvo pravnog lica i suprotno članu 9. stav 2. Zakona o divljači i lovstvu.
Način izbora predstavnika pravnih subjekata u sastav Skupštine komore je nezakonit i nije utemeljen ni na jednoj pravnoj i stručnoj normi. Primera radi, od 700 zaposlenih u lovstvu, gotovo polovina je zaposlena u lovačkim udruženjima, a ista su dobila samo četiri predstavnika, i to bez ikakvog obrazloženja.''
Ćeranić je citirao i odredbe Zakona kojima se definiše osnivanje Lovačke komore. Tako u članu 9. stoji: ''Radi ostvarivanja i zaštite prava i interesa lovnih radnika i unapređenja lovstva u skladu sa održivim gazdovanjem populacijama divljači, opštim interesom i opšteprihvaćenim međunarodnim standardima u lovstvu, osniva se Lovačka komora kao profesionalna organizacija, sa pravima i obavezama utvrđenim ovim Zakonom i Statutom komore. Komora ima svojstvo pravnog lica koje stiče registracijom u Registru privrednih subjekata, u skladu sa zakonom kojim se uređuje registracija privrednih subjekata. Sedište komore je u Beogradu. Za osnivanje i početak rada Komore sredstva se obezbeđuju u budžetu Republike Srbije.
A član 10. kaže: ''Član komore može biti lice sa najmanje srednjim obrazovanjem, koje je u toku školovanja položilo predmet iz lovstva. Članstvo u komori je obavezno za lica koja obavljaju poslove izrade planskih dokumenata u lovstvu, stručnih poslova gazdovanja lovištem i poslova lovočuvarske službe. Na statut i opšte akte komore saglasnost daje Ministarstvo...
Sekretar LSS Ćeranić, obraćajući se nadležnom ministru, zaključuje:
''Molim Vas da kao najodgovornije lice u Ministarstvu preduzmete mere u cilju sprečavanja daljih nezakonitih radnji, a samu Komoru formirate putem javnog poziva u nekom od vodećih dnevnih glasila (Večernje novosti, Politika, Blic, Pres)''.
Povodom reagovanja Lovačkog saveza Srbije, obratili smo se Ministarstvu poljoprivrede, ali do zaključenja ovog broja "Zova" nisu imali pripremljen zvaničan odgovor na primedbe pristigle iz LSS.
- Da budemo sasvim precizni, pismo je poslao Aleksandar Ćeranić, a ne Lovački savez Srbije kaže Aleksandar Radosavljević, zamenik direktora Uprave za šumarstvo u Ministarstvu poljoprivrede. - Ministar još nije odgovorio na to pismo, ali se nadam da ćete uskoro imati i njegov odgovor.
M. PAŠIĆ

Smeta i ime!
Suštinu nezadovoljstva lovaca pokušao je da objasni i predsednik Nadzornog odbora Lovačkog saveza Srbije dr Pero Škorić.
- Lovačka komora Srbije osnovana je po ''sili zakona'', a da pri tom nju nije osnovala lovačka organizacija. Ako bi se zvala Komora lovnih radnika, ne bih imao ništa protiv. Ali treba konsultovati i organizaciju koja broji 80.000 lovaca, a ne dati joj ime Lovačka, a lovci u njoj gotovo da nisu zastupljeni, niti su ih pitali za mišljenje.
Šta predlažete?
Treba održati Skupštinu Lovačkog saveza i doneti svoj stav u vezi sa komorom.

Bez komentara
Predsednik Lovačke komore Milutin orđević smatra da nema ni potrebe da se osvrće na pismo iz Lovačkog saveza Srbije.
- Ne želim da komentarišem nešto što je regularno i doneto na Skupštini, kao ni odredbe koje je propisala država, a nekome se to ne sviđa. Ozbiljno i odgovorno radim svoj posao, i nemam vremena za nešto što bi se svrstalo u tzv. tračerajke.

          
Komentari
136 #1 Lala
dana 28.01.2011. 15:34
Oko osnivanja Komore smo komentarisali ohoho, na temi 'Lovačka komora', i ukazivali smo na mnogo štošta, još pre mesec dana.
Sadržaj ovog pisma se delom poklapa sa onim što smo mi pisali na toj temi, pa nemam baš nešto da dodam ili oduzmem onome što smo već pisali.
Za one koji nisu pratili ovu izuzetno aktuelnu i aktivnu temu, evo linka:
http://www.srbijalov.com/forum/viewth...rowstart=0
716 #2 DakiNS
dana 28.01.2011. 15:40
Izgleda da je G. Ćeranić pročitao onu moju pričicu o vrapčiću i shvatio naravoučenije ili je možda preskočen u raspodeli pa se oseća ugroženim
626 #3 slavaplana
dana 28.01.2011. 15:48
Kad je nesto osnovano nezakonito i kako kaze gos.Pero Skoric zasto je onda LSS delegirao svoje prestavnike u tako nesto sto se zove osnivacka skupstina komore!!

Zna li gospodin da je licno gos. Popovic sastavio spisak delegata i poslao je upravi za sume????
Izgleda da je u savezu HAOS i da brod polako tone a znamo svi ko prvi napusta brod!!!!

Gospodo iz saveza izgleda da ste se debelo podelili u savezu i da ste izgubili kompas i kurs a hocete da vodite 80.000lovaca! Pa vi ni sebe nemozete da izvadite iz silnih problema a kamoli lovacka udruzenja koja imaju jos vece probleme u vidu nameta , clanarina i preregistracije koja ih ceka!!!
Kako da Vi pomognete nama kad ni sami sebi nemozete da pomognete!

Dajte gos. Popovicu oglasite se vec jednom na ovako ponasanje svog sekretara da li vi to podrzavate ili on to sam pise raznim istitucijama na svoju ruku???

Kakav je zvanican stav LSS?????????

Prestanite da se vise igramo gluvih telefona i pocnite da dajete vise informacije o aktuelnoj situaciji koja nas sve zajedno pogadja na jedan ili drugi nacin!!!!!!
136 #4 Lala
dana 28.01.2011. 18:35
Slavo, brate mili, pa vidiš da od nas mučenika sa portala, lovci očekuju informacije, a mi idemo okolo i pabirčimo gde šta čujemo i dobijemo, pa ovde na jednom mestu plasiramo.
Glad za informacijama je dostigla epidemijske razmere! Donose se razni dokumenti, neki su tek u fazi izrade, svaki postupak ministarstva (koje kasni, činjenica!) se komentariše i dočekuje 'na nož', Savez čeka valjda redovnu skupštinu da utvrdi svoj stav... Gospodo, sedite, dogovorite se, ako ne umete da se dogovorite, ustupite mesta onima koji mogu. Mi lovci smo nemi posmatrači beskonačnih rasprava, koje tumačimo i ovako i onako. Nije bilo dosta da imamo dve strane (ministarstvo i savez), nego sad dobijamo i trećeg igrača, a to su JP, kojima raste uticaj, a bogami i apetiti.
857 #5 charuga
dana 28.01.2011. 23:01
meni se sve nesto cini da se sa gos.ceranicem nesto desava..do sad ga nisam cuo da kritikuje drugare,ali ovo sve vise lici kao glas obicnih lovaca..ko tu koga i zasto neznam ali bice tu jos svega..dosao je u SS,digao glas protiv komore...
892 #6 Sremac75
dana 28.01.2011. 23:18
Ja mislim da "neko" treba već jednom da stane u kraj dvovlašću u lovstvu Srbije!

Neka lovstvom upravlja država ili neka to rade Savezi, pa da znamo kome da se obraćamo sa primedbama i predlozima!
I da znamo koga da prozivamo kada smo nezadovoljni!
Ovako kada kritikujemo Savez oni kažu kriva je Država, i obrnuto!

Meni ipak nije jasna pozicija Države u ovoj situaciji!
Zašto dozvoljava ovoliku hajku na svoje predstavnike, zašto ne štiti svoje ideje, i zašto se ne obračunava sa onima koji sabotiraju njene zakone????
Alo bre, pa država je i za manje reagovala energično!
Ili su Savezi jači od države?

I to je u redu, ali treba priznati, dići ruke od svega i prepustiti lovce i lovstvo na milost i nemilost onih koji nam kroje kapu već 20ak godina.
Možda su se promenili!
1192 #7 temudjin
dana 28.01.2011. 23:54
Vreme je za priču:
Jedan sveštenik je želeo da sakupi novac za svoju crkvu. Rečeno mu je bilo da se sreća krije u
uzgajanju i uvežbavanju trkaćih konja. Zbog toga je odlucio kupiti jednog i oprobati srecu. Pošto je dobar
konj bio skup kupio je jednog magarca. Kratko potom je stupio na trkalište i na njegovo iznenadenje plasirao se na trece mjesto. Sledeceg dana na sportskoj stranici lokalnih novina pojavio se napis: Sveštenikovog magarca šou.
Sveštenik je bio razljucen i nezadovoljan pa je ponovo pristupio sa svojim magarcem na sledecoj trci.
Ovog puta je pobedio a novine su na naslovnoj strani donele napis Sveštenikov magarac ispred svih.
Biskup je bio nezadovoljan sa takvom vrstom publiciteta te je zatražio od sveštenika da više ne
učestvuje na trkama. Sledeceg dana su novine napisale: Biskup zbrisao sveštenikovog magarca. No to je bilo previše za biskupa pa je naredio da sveštenik sjaše s magarca i da ga ustupi jednoj opatici iz obližnjeg samostana. U novinama se potom pojavio napis: Opatica ima najboljeg magarca u gradu. Od toga je biskupu bilo zlo.
Kasnije je obavijestio tu sveštenicu da mora nekom dati magarca odmah. Tako je ona odmah prodala
magarca jednom farmeru za deset dolara. Novine su tada verno prenele vest: Opatica trguje magarcima od deset dolara.
Sledeceg dana su sahranili biskupa.

Kada bih znao sa kojim likom si se poistovetio, sa sveštenikom ili sa biskupom, mogao bih da preciziram poentu priče!
Sremac75
136 #8 Lala
dana 29.01.2011. 00:01
A šta je bilo sa magarcem iz priče? Mora da se siroma' nadirinčio na farmi!
968 #9 paninm
dana 29.01.2011. 00:04
temudjine,ovo me podseti na davno gledanu seriju-pripovedac(dzon hart).
Mislim da bi trebao poseban odeljak da otvoris sa naslovom "Pripovedac Temudjin"
steta da razbacivas price po celom forumu,kad mozes da ih skupis na jednom mestu.
------------------------------------------
Gde se parama radi,tu ima i svadja, a gde su dzepovi prazni, tu se radi sa puno casti.
857 #10 charuga
dana 29.01.2011. 11:07
magarci smo mi..sa nama se trguje vise nego sa divljaci..
njima je samo lova bitna i model kako da nam uzmu sto vise para na "legalan",nama prihvatljiv nacin, nacin...
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 11
Online članova: 1


Ukupno članova: 4,442
Najnoviji član: Stevanovic

Poslednje vesti
SABOR LOVACA SRBIJE ZLATIBOR 2024
Преминуо Илија Елезовић у Косовској Митровици
UPITNIK U VEZI EVROPSKOG ZECA
ЈАСТРЕБАЧKИ ВУK 2024
ZABRINUTI LOVCI U ATARU KULE PRONAŠLI NOVE PRIMERKE OTROVANE SRNEĆE DIVLJAČI

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,044,838 posete www.srbijalov.com