Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Prilog RTS o lekarskim pregledima u vezi oružja


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Prilog RTS o lekarskim pregledima u vezi oružja
Prilog RTS o lekarskim pregledima u vezi oružja

Prilog RTS:

Lakše do puške nego do vozačke dozvole

Dozvolu za oružje ima svaki osmi građanin Srbije. Čini se da je u Srbiji lakše dobiti dozvolu za oružje nego za vožnju. Nacionalna asocijacija za oružje godinama traži da se propiše obavezni lekarski pregled za sve koji žele da drže oružje. U MUP-u kažu da su spremni za novi zakon. Samoodbrana, pomodarstvo ili ljubav prema lovu – tek svaki osmi građanin u Srbiji ima dozvolu za posedovanje oružja. Najviše se traže lovačko oružje i oružje za ličnu bezbednost, kažu u resornom ministarstvu. Za njegovo nabavljanje nije potrebno lekarsko uverenje, pa zato i ne čudi što se sve češće svađe, najviše porodične, završavaju ubistvom, i to iz legalnog oružja. Ako ne prođete lekarski pregled, nećete moći da se pripremate za vozača. Da biste se legalno naoružali, ne treba vam lekarsko uverenje da ste zdravi.

Nacionalna asocijacija za oružje, već četiri godine traži da se zakonom propiše obavezni lekarski pregled za sve koji žele da drže oružje. Povod za takav zahtev bilo je masovno ubistvo pre šest godina. Profesor civilne odbrane Duško Ilić iz Nacionalne asocijacije za oružje Srbije kaže da je 2007. godine u Jabukovcu kod Negotina jedan čovek legalno posedovao lovačku pušku i ubio devetoro pucajući nasumice. "Lice je, očigledno, bilo zdravstveno nesposobno za držanje oružja, a imalo ga je. Tada je MUP najavio novi zakon, tada je prvi put najavio ozbiljnije donošenje novog zakona, što se, nažalost, do sada nije desilo", navodi Ilić.

Policija, kažu u Asocijaciji, umesto lekarskog uverenja, sama proverava kome ide oružje, i to u njegovoj neposrednoj okolini. Ukoliko posumnjaju da osoba nije zdravstveno sposobna, upućuju je na lekarski pregled. Ideja je da se novim zakonom takva praksa promeni. Lekari smatraju da provera mora biti detaljna i nikako skupa. Pošto je dozvola za držanje oružja neograničena, Asocijacija predlaže uvođenje obaveze lekarima da obaveste nadležni organ ukoliko kod pacijenta primete zdravstvene promene zbog kojih bi moglo da mu se oduzme vatreno oružje.

Načelnik Klinike za psihijatriju VMA Radomir Samardžić ističe da emocionalno nestabilne ličnosti koje poseduju oružje mogu da predstavljaju opasnost i za sebe, i za okruženje. "U tome je značaj da neko ima lekarsko uverenje kojim se, na neki način, garantuje da je ta osoba kompetentna, odnosno zdrava i sposobna da razume značaj posedovanja oružja", objašnjava Samardžić.

Za novi zakon spremni su i u MUP-u. Ministrastvo unutrašnjih poslova Srbije priprema nacrt zakona o oružju i municiji, koji kao jedan od uslova za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja predviđa zdravstvenu sposobnost podnosioca zahteva. Od početka godine, na adresu Ministarstva unutrašnjih poslova stiglo je 1.400 zahteva za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja. Potvrdan odgovor dobilo je njih oko 900.

Izvor: http://www.rts.rs/

          
Komentari
716 #1 DakiNS
dana 14.03.2013. 20:28
Po meni je vozilo mnogo rasprostranjenije oružije koje odnese mnogo više života nego puška, osim ako nije u pitanju rat.
1044 #2 Podunavac
dana 14.03.2013. 20:48
Eto i taj toliko najavljivani zakon o oružju i municiji koji je trebao ići na ruku lovcima i vlasnicima oružja, može da postane još rigorozniji od ovog sadašnjag. Nisam protiv lekarskog pregleda, i to posebno psihičkog stanja podnosioca zahteva za nabavnu dozvolu, ali sve ovo što u zadnje vreme izlazi u štampi i na televiziji mi smrdi na još restriktivniji zakon za lovce i ljubitelje oružja. Ne mogu da shvatim da država koja je nastala oružanom borbom njenog naroda protiv porobljivača, i koja je u zadnja dva veka vodila nekoliko odbrambenih i oslobodilačkih ratova, može da ima nešto protiv da su joj građani legalno naoružani. Ili je to diktat nekoga iz vana kome se naoružani Srbi ne sviđaju? Danas u novinama čitam da po zadnjem CIA-inom istraživanju najveću opasnost za bezbednost u evropi predstavljaju Srbi, zbog problema sa Kosovom i želje Republike Srpske za samostalnošću. Možda ovo ima veze sa negativnom retorikom prema vlasnicima oružja u Srbiji? Izgleda da su lovci u Srbiji veća pretnja svetskom miru od Al Kaide.
533 #3 suvodolac71
dana 15.03.2013. 00:15
E ovo smrdi do neba! Koliko ja pratim aktuelnu problematiku o oružju, u poslednje vreme kada god se desi negde u svetu neka pizdarija sa oružjem, odmah neki zaludni popovi što i jariće krste sete se Srbije i Zakona o oružju u njoj. Očigledno nekima strašno smeta oružje međ narodom, i koliko ja vidim biće tu gadnih restrikcija i drmudašenja isto kao i što je obuka za rukovanje oružjem kada neko ko je išao u vojsku i izratovao dva-tri zadnja rata kada reši da pazari oružje za lov uredno ode na obuku,GLUPOST DO NEBA, al ajd sad biće onaj genije što je pisao zakon nije služio vojsku jer u isti koš strpao domaćice i ratnike. Srbija je zemlja čuda! Zamislite gospođu psihijatra, zakletog kvazi zaštitara( ko neke nama lovcima strašno po zlu poznate iz Subotice) koja treba da da uverenje lovcu da je sposoban da poseduje oružje, ha,ha,ha,ha, pa bratre mili odma ludara i devet brava sa ludačkom košuljom vrez glave za nesrećnog lovca. Ako ovo nije sumanuto ja ne znam šta jeste. Da su policijske provere po pitanju oružja u Srbiji sasvim ok govori i to koliki je procenat od ukupnog broja zločina načinjenih oružjem koji odpada na legalno oružje koje je korišćeno u zločinu a koliko procentualno učešće ne legalnog. Iz aviona se vidi da je procenat mizeran a potrudiću se da nabavim i zvanične podatke i da ih ovde okačim.
114 #4 Cadara
dana 15.03.2013. 09:17
U Hrvatskoj je donet prošle godine Zakon o oružju i municiji gde je obavezno da prilikom podnošenja zahteva za oružje priloži se i lekarsko uverenje a lovci i osobe koji već imaju oružje morali su MUP-u dostaviti podatak o ličnom lekaru. Sad je istekao rok za dostavljanje tih podataka pa su ga produžili za još neko kratko vreme, uglavnom svi koji ne dostave te podatke automatski gube oružje i isto im se oduzima. Znači prepisali su Zakon o oružju iz Hrvatske, ali će na primer sigurno opet uvesti ograničenu količinu sa nabavkom za žljebljeno oružje kao i do sada. U hrvatkskoj odeš u prodavnicu oružja i sa oružnim listom i ličnom kartom kupiš koliko ti treba metaka za karabin na primer, zbog besparice često dolaze lovci i kupe samo 3-4 metka i slično.
1044 #5 Podunavac
dana 15.03.2013. 16:09
Zakon o lekarskom uverenju (pregledu) u Hrvatskoj nije donesen prošle godine nego odavno. Nekada je vredeo 10 godina a posle su ga smanjili na 5 godina. Jedina je novina sada da smo svi morali dostaviti nadležnoj PU ili PP ko nam je lekar opšte prakse. Znači svako ko u RH poseduje oružje, svakih 5 godina ide na sistematski lekarski pregled (fizički i psihički). A pregled rigiorozan (za onoga ko nema vezu ili zasluge). Pregled krvi, mokraće, krvnog pritiska, srca, pluća, očiju, ušiju i psiho test. Kao za prijem na vojnu akademiju. Ali zato ljudi oboleli od PTSP sa potvrdama o psihičkoj neuračunljivosti (i penzionisani po toj osnovi) imaju po 7-8 komada oružja donesenog iz rata a da uopšte nisu ni lovci. Toliko o zakonu u Hrvatskoj. Za kupovinu municije ne treba čak ni lična karta, pošto u oružnom listu u RH ima slika. A na jedan oružni list može da se upiše 3 komada vatrenog oružja. Za tetivno i vazdušno oružje ne treba nikakva dozvola.
3187 #6 Barbarosa
dana 15.03.2013. 19:59
Ovo su gluposti, samo još jedan papir više za uzimanje para...a o stručnosti većine naših "lekara" neću ni da trošim slova. Šta ćemo sa rokom od mesec dana za izdavanje odobrenja za nabavku oružja, koji koliko znam često bude debelooo prekoračen...ćutanje administarcije ???????????? Mutava nam ta administracija....a i te takse što se plaćaju za to ćutanje su "samo"nekih 100 Eura. Ovde se izgleda ti "evropski" zakoni uvode i primenjuju samo prema građanima, a za državu važe neki "lako ćemo- naši smo" zakoni. Eeee zemljo....
3187 #7 Barbarosa
dana 15.03.2013. 20:11
...a da naivno ne poverujemo da će, pošto se uvodi lekarski pregled, ukinuti terensku proveru pa će samim tim i takse biti manje npr 50 Eur-a ????? KoTuKoga Chut
1044 #8 Podunavac
dana 16.03.2013. 12:47
Terenska provera nema veze sa lekarskim pregledom. Policija ne može da utvrdi zdravstveno stanje podnosioca zahteva na terenu, kao što ni doktor ne može da izvrši operativnu proveru podnosioca. Ove dve stvari ne treba mešati. Za usporedbu oko dadžbina za nabavnu dozvolu, u RH se plaća prilikom podnošenja zahteva 45 kn (6 evra) taksenih marki (državnih biljega po novom hrvatskom jeziku) i 1 kn (13 centi) za formular. Izdavanje novog oružnog lista je mislim 70 kn (9,3 evra), ali u njega se može upisati 3 cevi. Za izdavanje oružnog lista (prvog ili novog) treba predati i dve fotografije. Lekarski pregled je bio 500 kn (67 evra) ako u međuvremenu nije poskupeo. Lekarski pregled vredi 5 godina i u tom periodu može da se podnosi zahtev za izdavanje nabavne dozvole bez ikakve lekarske potvrde, pošto MUP ima podatke i ne traži nikakve kopije. Nabavna dozvola se čeka 1-2 meseca (redovnim putem). Mnogo jeftinije nego u Srbiji, a čini mi se i jednostavnije. Bivša vlast u Srbiji je nasledila komunističku birokratiju vezanu za oružje, a ova nove možda sve to još i pooštri i zakomplikuje. Ispada da se svaka vlast boji naoružanog naroda, a kad treba da se brani država onda se oružje deli bez kontrole i kome treba i kome ne treba. Oko kojekakvih gluposti se prilagođavaju evropskim (i svetskim) standardima i zakonima, ali kad je oružje u pitanju onda su strogo konzervativni i nazadni. Biće lakše oženiti (venčati) muškarca i u tom braku usvojiti dete, nego dobiti nabavnu dozvolu za oružje. Što se nisu ugledali na Finski ili USA zakon o oružju?
3187 #9 Barbarosa
dana 16.03.2013. 13:51
Naravno da se neće ništa ukidati, to sam naveo samo kao primer, biće još jedan papir više i oko 50 Eura više, ni slučajno nešto jednostavnije i brže...to nikako.Glavu o zid
416 #10 Milorad
dana 16.03.2013. 14:57
Vozacku dobiju svi !!! a pusku NE
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,442
Najnoviji član: Stevanovic

Poslednje vesti
SABOR LOVACA SRBIJE ZLATIBOR 2024
Преминуо Илија Елезовић у Косовској Митровици
UPITNIK U VEZI EVROPSKOG ZECA
ЈАСТРЕБАЧKИ ВУK 2024
ZABRINUTI LOVCI U ATARU KULE PRONAŠLI NOVE PRIMERKE OTROVANE SRNEĆE DIVLJAČI

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,043,193 posete www.srbijalov.com