Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Kurir Predator: prikazana brojnost divljači netačna?


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Kurir Predator: prikazana brojnost divljači netačna?

Kurir-Predator piše:

PREDATOR: Počinje lovna sezona

Lažno prikazivanje brojnog stanja divljači u lovištima

Mart je mesec prebrojavanja divljači. Dobri lovočuvari i upravnici koji su stalno na terenu znaju brojno stanje, te je brojanje divljači samo obavezujuća provera.

Nažalost, fabrikovanje podataka sa ciljem da se prikrije ispražnjenost lovišta nije retkost.
Službe resornog ministarstva moraju da se pokrenu.

Prvo treba obezbediti sredstva za plaćanje stručnih lovaca koji će pod nadzorom lovnih inspektora proveriti prebrojavanje divljači gde god postoji sumnja, posle čega se u slučaju falsifikovanih podataka oduzima lovište.

Takvi slučajevi nameću i obezbeđivanje sredstava za staraoce imovine, odnosno plaćanje službe koja će čuvati lovište do dodele organizaciji sa odgovarajućim uslovima.

O ovom problemu na poslednjoj sednici Skupštine Lovačke komore Srbije govorio je i Bratislav Bojović, tvrdeći da se na zaposlene u lovačkim udruženjima vrši pritisak da doteruju podatke. Ovo se čini kako bi se prikrila činjenica da je u lovištima sve manje divljači.


Zašto se ovo dešava

Direktor uprave za šume u Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Perica Grbić tvrdi da je ovakvo stanje posledica neodgovornog i nestručnog rada korisnika lovišta u periodu do donošenja novog zakona o divljači i lovstvu. „Činjenica da je divljač državni resurs nameće potrebu da država konačno počne ozbiljnije da utvrđuje pravila zaštite“, rekao nam je Milutin orđević, predsednik Lovačke komore Srbije.

Izvor: http://www.kurir-info.rs/predator-pocinje-lovna-sezona-clanak-739815

          
Komentari
1433 #1 tomo vrbas
dana 12.04.2013. 11:57
Kod nas na brojanju zeca na 4 reonu terenu gde smo mi brojali prijavili 40 zeceva a nije bilo vise od 6kom i 8 lisica smo prebrojali ali sta ces strucnjaci po svaku cenu hoce bar 2 izlaska na zeca iako smo im govorili da ce biti pogubno po zeciju populaciju i da obustavimo lov dzabe sve moj,do mojega!Glavu o zid
136 #2 Lala
dana 12.04.2013. 12:01
Ceo tekst je sasvim OK, i pogadja u jedan od najvećih problema u lovstvu Srbije - lažno prikazivanje stanja fonda divljači! Svako ko je iole upoznat sa podacima u papirima, i sa stanjem na terenu u svom lovištu, mogao bi da stavi prst na čelo i da se zapita šta tu ne štima, i koga to u stvari lažemo, sebe ili druge, ili sve redom?
Zaposleni u strućnoj i lovočuvarskoj službi moraju biti svesni da ako se ustanovi da su unosili netačne podatke u dokumenta, da je sankcija oduzimanje licence za rad, a time automatski i gubitak zaposlenja!
Ja bih samo još dodao da onima koji prikazuju falš podatke često svojim odnosom prema poslu pomažu i pojedini radnici - inspektori Uprave za šume, koji olako i neodgovorno rade posao za koji su plaćeni.
819 #3 dragangolubovic
dana 12.04.2013. 14:07
Potpuno tačan zaključak, Lalo. Sva borba lovaca za što pravednije poslovanje, smanjenje krivolova, anuliraju pojedini inspektori. Što bi oni išli po terenu da ih bole noge, kada im sručna lica donesu papir u kafani i oni potpišu. A kada nastanu sukobi u udruženjima, svi se proglašavaju nenadležnim. Čista sramota. I opet ta lica su na tim i takvim radnim mestima, i u udruženjim. A kaže se : UDRUŽENJE GRAANA. A narod plaća li plaća.
3289 #4 Acke
dana 12.04.2013. 17:05
Ista je stvar i sa evidencijom prilikom odstrela sitne divljači...
1839 #5 elko
dana 13.04.2013. 08:43
Priključio bi se predhodnim komentarima.

Trebalo bi da se svi zapitamo kome odgovara ili kome je odgovaralo filovanje brojanja i otkuda ta praksa.
Ja po onoj narodnoj ko o čemu baba o uštipcima .

Prost je odgovor, prvo je odgovaralo Gazdi ( LSS ) zatim poslušnicima kojima je više do mesta u nekoj birtiji nego u lovištu ( stručnim službama u LU )
legalno i statutarno izabranim rukovodstvima koja se hvale brojem mandata a ne fondovima divljači, i na kraju nama lovcima koji sve to ćutke gledamo i nismo spremni da drugu ili prijatelju lovcu otvoreno kažemo da je izneo iz lovišta više nego što ima pravo, da se nije prijavio na zborno mesto, da nije prijavio celokupan odstrel, da su mu radne dnevnice upisane a da ih nije odradio.

Generalno, svako ćuti iz nekog svog razloga a to je toliko daleko od lovačkog kodeksa i odnosa prema divljači, lovstvu, svom udruženju ali i prema onim časnim lovcima kojih je izgleda manje inače bi situacija bila drugačija.
I ovaj fenjer koji osvetljava tek nešto malo u lovstvu Srbije a koji se zove Srbijalov i broj učesnika na forumu zapravo je slika nas samih i našeg odnosa
prema lovu u čiju se privrženost kunemo.
Pošto nismo umeli sami, sada je red da nam drugi kroje kapu.Nismo hteli da poštujemo malo pisanija e sada će mo morati da ispravimo sve unazad.
Davali smo pare LSS 1000 dinara ( ne za lovnu kartu već za članarinu 2010 ) sada nam je mnogo i 300 dinara - a 2010 smo ćutali i gde i kome idu te pare a sada smo se osilili ne treba nam niko više.
Plaćali smo penzionerima iz ministarstava i delu naše službe iz LSS po 1000 eura, maraka i slično za planove a i sada nećemo da platimo 25.000 dinara za GPG verifikovanim društvima ili Savezima već se talimo sa starim znancima, kojima je malo državna penzija već bi da mlade stručnjake vrate na ulicu samo da bi njima bilo bolje.
Takvi smo mi, ali nije bitno, bitno je da nas lovci vole i hoće - bar još par mandata, dok ne budemo počeli da u lovišta nosimo slike divljači jer ćemo u suprotnom zaboraviti i kako izgledaju.
526 #6 ultras035
dana 13.04.2013. 09:44
Da li neko gleda ovo sto mi pisemo tj. ima li neka vajda od naseg kukanja ili nam je samo tako lakse!!!!
Sta obicni lovci mogu da promene i kako...mislim da svrhe nema u pisanju medju nama koji imamamo istu muku!!!
Ovo sto je rekao ELKO, odnosno sto su i ostali rekli je nazalost skroz tacno!
Mi nemozemo samostalno nista, ali nas na forumu ima dosta (za pocetak)...
Verujem da su rezultati brojenja lazno predstavljeni, a pojedini funkcioneri LU imaju ovakav stav: "Ako prikazemo pravi broj i zbog toga obustavimo lov na odredjenu divljac (zeceve), dobar broj lovaca nece hteti da uplacuje lov narednih godina i bice manje para za udruzenje i za nas!!!"
Takodje i ovo su reci nekih od njih: "Necemo odobriti smanjenje clanarine tj.nagradu za odstreljenog sakala zato sto bi dosta ljudi lovilo sakala i ostali bi smo bez velikih para..." To je zato sto nepismene i nestrucne budale vode politiku!
Niko ne kapira da cemo svi odustati za par godina od lova zato sto nece biti divljaci, odnosno neko ce reci mars u p......mat... sta hocete da lovite, sve ste pobili.E tada ce se ovi rukovodioci povuci i reci da u njihovo vreme nije bilo tako, a vruc krompir ostace nekima koji to zele da rade!
136 #7 Lala
dana 13.04.2013. 10:57
Imam jednu molbu i predlog, ukoliko želimo da se naš glas dalje čuje: imate u vesti koju sam postavio i link za članak iz Kurira, kliknite na taj link, i onda u komentarima na članak upišite vaše mišljenje.
Čita se ovaj portal itekako, čita se i Kurir, i Predator, i još neki časopisi; i ima rezultata našeg pisanja - setite se kako je bilo pre tri godine, a kako je sada, u lovstvu? Neke stvari su promenjene, ali daleko od toga da je sada idealno.
716 #8 DakiNS
dana 13.04.2013. 20:46
Direktor uprave za šume u Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Perica Grbić tvrdi da je ovakvo stanje posledica neodgovornog i nestručnog rada korisnika lovišta u periodu do donošenja novog zakona o divljači i lovstvu.

Donesen je i novi zakon a ništa se nije promenilo. Da ima volje i želje da se sredi stanje u lovstvu , ministarstvo bi barem jednom godišnje poslalo stručne , sposobne i nepodmitljive inspektore u LSS da prekontrolišu rad.Brzo bi po mom mišljenju ostala upražnjena većina mesta u LSS. Tada bi pojedinci uvideli da je državi stalo do njenih resursa a i prihoda pa bi i odnos prema lovstvu i divljači bio drugačiji. Da neki završe uZatvor mnogi bi se tri puta zamislili pre nego povuku obarač. A sa druge strane Istaknuti lovni radnici" bi se malo zamislili oko izvršavanja poverenog im posla . Istina dosta njih bi ostalo bez licence ,ali bi barem ostali shvatili pouku.
3289 #9 Acke
dana 13.04.2013. 22:15
Pošto nisam uspeo da ,,citiram'' elko-a, pokušaću ovako:

Plaćali smo penzionerima iz ministarstava i delu naše službe iz LSS po 1000 eura, maraka i slično za planove a i sada nećemo da platimo 25.000 dinara za GPG verifikovanim društvima ili Savezima već se talimo sa starim znancima, kojima je malo državna penzija već bi da mlade stručnjake vrate na ulicu samo da bi njima bilo bolje. Bravo 2 Bravo 2 Bravo 2
416 #10 Milorad
dana 14.04.2013. 14:48
Bratislav Bojović upravnik iz Cacka ???

Bio sam ocevidac pre 5-6 godina, kada smo podigli 2-3 fazana i jednog zeca, naravno zapisano je 50-60 fazana i oko 30 zeca Sad
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,442
Najnoviji član: Stevanovic

Poslednje vesti
SABOR LOVACA SRBIJE ZLATIBOR 2024
Преминуо Илија Елезовић у Косовској Митровици
UPITNIK U VEZI EVROPSKOG ZECA
ЈАСТРЕБАЧKИ ВУK 2024
ZABRINUTI LOVCI U ATARU KULE PRONAŠLI NOVE PRIMERKE OTROVANE SRNEĆE DIVLJAČI

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,043,112 posete www.srbijalov.com