Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Obaveštenje Uprave za šume!


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Obaveštenje Uprave za šume!
Obaveštenje Uprave za šume!

 

 КОРИСНИЦИМА ЛОВИШТА НА ТЕРИТОРИЈИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

На основу члана 30. став 2. Закона о државној управи (,,Службени гласник” РС, бр. 79/05, 101/07, 95/10), а у вези члана 92. и 93. Закона о дивљачи и ловству (,,Службени гласник” РС, бр. 18/10), Директор Управе за шуме, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде је својим решењем образовао комисију која је извршила надзор над радом једног од корисника ловишта на територији Републике Србије.

Приликом вршења надзора установљено је следеће:

1. На основу Одлуке Управног одбора корисника ловишта утврђена је наплата трошкова појединачне набавке ловне карте по цени од 2.000,00 динара (ловна карта по цени од 1.000,00 дин и услуга за издавање ловне карте ловцима по цени од 1.000,00 дин).

2. Комисија за надзор је констатовала да корисник ловишта није поступио у складу са захтевом Министарства и није доставио Извештај корисника ловишта за ловну 2011/2012. и 2012/2013. годину, осим копија евиденција за ловну 2012/2013. годину (без икаквог пропратног акта), чиме је корисник ловишта прекршио одредбе члана 41. став 4. Закона који прописује да је корисник ловишта дужан да на захтев надлежног министарства поднесе извештаје, за шта је чланом 104. тачка 10. Закона прописана казна од 500.000 до 1.000.000 динара.

3. У вези извршења уплате накнаде за коришћење ловостајем заштићене дивљачи Комисија је констатовала да корисник ловишта није поступио у складу са чланом 80. став 3. Закона, јер није до 15. априла текуће године уплатио део накнаде од 30%.

4. При анализи планских докумената за газдовање ловиштем, констатована су драстична одступања између фондова дивљачи приказаних у годишњим плановима газдовања ловиштем, у односу на Ловну основу, а нарочито за ситну дивљач.

5. Приликом увида у блокове дозвола за лов, извештаја о извршеном лову, пропратница и евиденција, утврђено је да је поступак писања, издавања и вођења наведених ловних докумената вршен у супротности са законским прописима и да су лица, овлашћена од стране корисника ловишта за издавање ових докумената, починила грубе грешке, за шта ће се, против истих, тражити покретање поступка за утврђивање одговорности.

Комисија је, за све уочене неправилности, уз одговорност стручног лица, поставила питање одговорности и лица која обављају одговорне функције у управљачким органима корисника ловишта, лица које је израдило годишње планове газдовања којима су пројектовани далеко мањи фондови ситне дивљачи од оних који су планирани у ловној основи, као и ловног инспектора који је надлежан за надзор над спровођењем планских докумената.

Разлике између Ловне основе и годишњих планова газдовања, у вези података о бројним стањима дивљачи, као и о коришћењу ловостајем заштићених врста дивљачи у ловишту, које је Комисија утврдила, говоре о томе да је корисник ловишта у протеклом периоду, имао проблеме у газдовању ловиштем, како због несавесног рада стручне службе корисника ловишта и управљачких органа, тако и због веома дискутабилне процене бројности дивљачи приликом планирања, односно нестручног планирања и

пројектовања планских докумената, а могуће и због намерног умањивања прихода од коришћења природног богатства, као и могућег неевидентираног незаконитог лова.

Посебно је индикативно да нико од наведених лица није дао никакво стручно образложење за приказивање таквог стања, нити је покренут поступак израде ревизије ловне основе ради усклађивања са стварним стањем у ловишту.

Из изнетог, јасно се може утврдити постојање одговорности за све утврђене пропусте и непрописне радње, како од стране управљачких органа корисника ловишта тако и од стране стручног лица, који својом лиценцом одговара за свој рад.

О свим утврђеним чињеницама, а нарочито о нестручном, непрофесионалном и неодговорном раду Стручне службе корисника ловишта, чланови комисије су известили директора Управе за шуме и предложили му да се о утврђеним неправилностима у раду Стручне службе обавести и Ловачка комора Србије, као и да се против корисника ловишта и лица за која се сумња да су солидарно одговорна за уочене пропусте, покрену одређени поступци за утврђивање одговорности.

На основу наведеног, а у складу са одредбом члана 47. став 1. тачка 4. Закона о државној управи (,,Службени гласник” РС, бр. 79/05, 101/07, 95/10), свим корисницима ловишта на територији Републике Србије, налаже се да:

- уколико су доделу ловних карата ловцима вршили на начин описан у тачки 1. овог дописа, по хитном поступку обуставе такве радње, пониште одлуке о утврђивању наплата трошкова појединачне набавке ловне карте, као и да врате противправно присвојена средства ловцима који су та средства уплатили,

- уколико нису у прописаним року доставили Извештај о стању у ловишту, сходно захтеву Министарства од 08.04.2013. године, исти хитно доставе Министарству,

- уколико нису у прописаним року извршили уплату накнаде за коришћење ловостајем заштићене дивљачи то ураде по хитном поступку,

- у што краћем року ускладе своје пословање са законским прописима, а нарочито по питању ловних карата, обележавања уловљене дивљачи, организовања ловова и других послова који се обављају у оквиру ловства као делатности од општег интереса;

- да по хитном поступку предузму неопходне стручне мере за усклађивање планских докумената са стварним стањем, у складу са прописима,

- да сва документа која су прописана за спровођење ловних активности (дозвола за лов, извештај о извршеном лову, пропратнице, трофејни листови, евиденције, обрасци и сл), попуњавају, издају и воде у складу са прописима;

- да предузимају све мере на заштити и унапређењу стања дивљачи и њених станишта на територији Србије, у складу са законским прописима и потврђеним међународним конвенцијама.

 

Напомињемо, да су ловни инспектори добили налог директора Управе за шуме да интензивирају надзор над радом корисника ловишта и да покрену поступак према свим корисницима ловишта који нису извршили законске и уговорне обавезе, као и налоге добијене путем овог дописа.

Министарство ће у наредном периоду донети одлуку о покретању поступака против корисника ловишта који нису поступили у складу са наведеним обавезама прописаним Законом.

Министарство ће, сходно уоченим проблемима у газдовању ловиштима, као и функционисању ловачких организација, у наредном периоду донети одлуку о покретању вршења надзора над радом субјеката којима су, у складу са Законом, поверени послови из области ловства.

Имајући у виду да оваква ситуација не представља усамљени случај међу корисницима ловишта, овакав начин надзора над њиховим радом ће се интензивирати у наредном периоду, при чему напомињемо да ће се на основу достављених комисијских записника и извештаја, у наредном периоду, развити критеријуми за оцењивање корисника ловишта, који ће бити пресудни у процедури установљавања ловишта и додели права на газдовање ловиштима.

На основу наведеног, сваки корисник ловишта мора себи да постави многа питања од којих су нарочито важна она која се односе на то да ли ико има право да се игра са државном имовином, као и да ли су својим пословањем у претходном периоду заслужили да и у наредном периоду стекну право на газдовање ловиштем.

Опредељење Управе за шуме је да се на све начине, који су у складу са законским прописима, заштити и унапреди стање дивљачи која је природно богатство и имовина Републике Србије, тако да се од свих корисника ловишта очекује да уложе максималне напоре на унапређењу стања у ловству као делатности од општег интереса.

ДИРЕКТОР

Перица Грбић

          
Komentari
1176 #11 donet
dana 13.08.2013. 13:10
Voleo bih da znam o kom lovistu se konkretno radi u ovom slucaju? U kom to lovistu je ovakav haos?Mislim da bi trebalo saopstiti tu informaciju kako bi lovci propratili situaciju do kraja i kako bi videli epilog svega. Znam da ima jedno loviste na Jugu Srbije, a to je L.U iz Zitoradje, tamo je ovakav slican haos i lovci su nedavno podneli silne tuzbe , sto provosudnim organima, sto ministarstvu poljoprivrede...Lepo bi bilo da znamo da li ce nedodirljivi ostati nedodirljivi, a ovo je samo jos jedno mrtvo slovo na papiru i predstava za siroke narodne mase, ili ce konacno nesto krenuti na bolje i pojednici koju vec godinama pljackaju fondove lovackih udruzenje zavrsiti pred licem pravde...

Pozdrav!
819 #12 dragangolubovic
dana 13.08.2013. 22:35
Kolega donet, ja sam iz tog udurzenja. Ima nekih novina po pitanju kaznjavanja, lica odgovornih za malverzacije, imam brojeve presuda, i jos puno toga. Kada sudstvo ne radi svoj posao, to je zalosno. To sto si naveo je tacno, a sada nam pomaze Ministarstvo za lovne karte.
Doskorasnji predsednik, koji je legalno smenjen, ne zeli da izvrsi primopredaju , sem putem tuzilastva, sta mislis zasto ? Upravnik osudjen iz oblasti lovstva, a poseduje licencu. Lovocuvar takodje.
A znas li koja se lova od ino turista uzima. Kada bih sve napisao, mala knjiga. Zadnji pasus u dopisu Ministarstva je bitan a i kljucni. Bitno je da su poceli. Ima tu igraca koji ce se povuci da ne bi nadrljali, ili se sakriti iza neceg poznatog. I u svemu losem u nasem udruzenju, ima zvucnih imena. Sudije, vidjene licnosti, javne licnosti. Oni kvare pravdu.
716 #13 DakiNS
dana 14.08.2013. 07:34
Dragane da li to znači da je ministar počeo čistiti prvo ispred svojih vrata?
136 #14 Lala
dana 14.08.2013. 07:38
Dragane, ako je tačno to što navodiš, i ako se oni prekršaji iz Obaveštenja odnose na LU iz tvog mesta, onda bi mogli komotno da promenite ime mesta u 'ŽitoKradja'! Grin
1176 #15 donet
dana 14.08.2013. 11:35
Dragane, ja lovim u L.U Toplica iz Doljevca, odnosno moje L.U se granici sa tvojim i znam sta se sve desava iz price lovaca sa kojima se vidjam. Znam i koje se pare okrecu na komercijalni lov i dresuru od poljske jarebice. Kod nas us to savim solidne cifre iako imamo znatno manje stranih turista od vas i nase L.U zivi od jarebice. Vase a i moje udruzenje je prebogato jarebicom, ima dosta dresera koji dolaze iz svih krajeva sveta, a pogotovo i kod vas je velika guzva. Moje L.U uima problema sa tvojim L.U jer je ponekad tolika guzva dresera da nemaju gde da treniraju pa dodju bez pitanje na nas teren. Na prolece je i umalo i izbila tuca izmedju clanova mog L.U i vodica koji je vodio strane dresere u ime tvog L.U, ali duboko u teran koji pripada nama. To su ogromne cifre novca koje se tu okrecu. Zao mi je samo sto mislim da od sudskog epiloga i kaznjavanja visegodisnjih dokaznih kriminalaca nema nista.Svi znamo da ti kriminalci imaju svoje ljude koji sede u minuistarstvu i obavestavaju ih sta da rade, da li je protiv njih pokrenuta neka prijava i slicno. Vec su oni spremili taktiku kako da se spasu, a opet ce da nagrabusi neko najnizi. Bas smo juce imali sastanak, na kome smo prokomentarisali desavanja u susednom lovistu i vec culi neke teoriju i zavere koje spremaju kriminalci da se spasavaju. Inace svi lovci su videli ovaj izvestaj na sajtu SRBIJALOVA kao i uprave za sume i samo predpostavljaju da se radi o Zitoradji. Meni nije jasno sta se desava sa Vasim udruzenjem, da li postoji uopste ili je to neka privatna dreserska firma koja se prostire na celo vase loviste. Znam da ste imali problema i niste mogli da organizujete polaganje lovackih ispita i da su vasi clanovi poslati kod nas ove godine da polazu lovacki ispit, neznam samo koji broj lovaca je u pitanju...
819 #16 dragangolubovic
dana 14.08.2013. 16:26
Donet, dosta tvojih kolega me poznaju i znaju kakva je prica u nasem udurzenju. Mozes zamisliti, da bez potpisanog plana gazdovanja, upravnik je sa *4 clana*(od 9) smenjenog Upravnog odbora, na *telefonskoj sednici*, pusti lov na prepelicu. Navodno , ima 12 uplata, do danas. A iznos uplata, nije bitan. Zamislite kada vam upravnik lovista, koji ne prisustvuje sastanku , telefonom kaze DA SU GA PRED POCETAK UPRAVNOG ODBORA ZVALI IZ MINISTARSTVA I DA MOZE LOV DA SE PUSTI. I koja hrabrost, on je vec jutros u atru sela Drzanovac, koje se granici sa opstinom Doljevac, organizovao lov sa ino turistima i pucao. I normalno , tu su vabilice. Zamislite, 24 krivicne prijave, fals diplome, uverenje iz Kraljeva i covek se ne plasi zakona. Ja neznam za koga je to sramota, za sudstvo, inspekciju ili drzavu.
Poslali smo pre nekoliko meseci na nekoliko adresa Vlade i Ministarstva, neka dokumenta i videcemo epilog. Sva okolna udruzenja imaju problem sa nasom *strucnom sluzbom*. I Prokuplje i Doljevac , kada su Italijani i drugi stranci u pitanju.
A tu su i mentori. Kada im ispisete imena, sramota. Ide dresura, pa utakmica, a novca nema. Doljevac ima prihoda, Zitoradja, ne. *I noz i pogaca je u rukama upravnika, kao sto kaze jedan lovac*. Videcemo kako ce Uprava za sume i lovna inspekcija uraditi posao.
Vrlo brzo ce se videti u cemu i kome je kljuc problema.

Inace , hvala i vama , u Doljevcu a i LU, u Prokuplju, koji ste prihvatili da pomognete nasim lovcima oko polaganja lovackih ispita. I tu su lovci platili neznanje. Sada ova elektronska forma podataka lovaca, mnoge poslusne, nisko rangirane, prizvati pameti, ko ih i kako, reda radi.

A mozemo mi blokirati sud u Prokuplju i traziti informaciju , gde je zapelo sa prijavama, kod koga su i cijoj fijoci.
Od neceg ili nekog se mora poceti. A kada se podje od svojih vrata, put se lepo cisti.

Jeste Lalo, ŽitoKrađa, al na veliko. Nema oskudacije.
136 #17 Lala
dana 14.08.2013. 18:09
Čisto kao zanimljivost i kao tema za razmišljanje: evo već treći dan kako je Obaveštenje objavljeno, A NI LSS NI LSV NISU NA SVOJIM SAJTOVIMA PRENELI OVO OBAVEŠTENJE MINISTARSTVA, UPRAVE ZA ŠUME!!!Pre toga su prenosili uglavnom sva saopštenja, obaveštenja, preporuke i informacije koje objavi Ministarstvo, Uprava za šume, ali ovaj put niko ni slovo da objavi?!? Ovo Obaveštenje je po mom mišljenju jedna od najkrupnijih stvari koja se desila u poslednjih par godina, a naši dični savezi ćute - kao da ne žele da obaveste svoje članove o ovoj veoma važnoj informaciji.
Po mom mišljenju, već samo ovo neobjavljivanje informacije na sajtovima lovačkih saveza dovoljno govori o tome koliko je ovo jak potez Uprave za šume!
Mora da im je velika frka... Smile
1176 #18 donet
dana 14.08.2013. 19:42
Cirkus bez pare. Tako se to kaze u nasem kraju. Bruka i sramota, samo vojna hunta moze da razbuca ovu kriminalnu druzinu od vrha na dole. Evo Dragan lepo pise sta se desava u njegovom lovistu, uz to ima i sve te informacije dokumentovane u vidu tuzbi ili presuda. Ukoliko neko ko cita sve ovo a ima bilo kakve blize kontakte sa ljudima iz LSS ili uprave za sume, treba da se potrudi da ovo pisanje, optuzbe, kao i sam zapisnik o izvrsenoj kontroli stavi na uvid svim javnim glasilima i svim nadleznim u pomenutim institucijama , kako bi na taj nacin naterali pravosudje da nesto ucini sa kriminalom u lovstvu Srbije. Ali me sve nesto strah da ne bude "tresla se gora rodio se mis"...
114 #19 Cadara
dana 15.08.2013. 09:22
Dobro si primetio lalo da nema saopštenja iz LSV-a i LSS-a povom ovog dopisa iz Uprave za šume, što bode oči.
Danas sam bio do udruženja i vidim stigao je dopis iz uprave za šume poštom, pored toga što je objavljeno na sajtu.
1079 #20 Aca iz Mp 153
dana 16.08.2013. 11:41
U pitanju LU BUKULJA IZ ARANDJELOVAC,to udruzenje u kome ja lovim ...a sada nam je prkinut lov na prepelice ..i sta dzabe dajem pare kad nemogu ici u lov
.sve su to lopovi vidite kakva nam je drzava nista cudno.
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,442
Najnoviji član: Stevanovic

Poslednje vesti
SABOR LOVACA SRBIJE ZLATIBOR 2024
Преминуо Илија Елезовић у Косовској Митровици
UPITNIK U VEZI EVROPSKOG ZECA
ЈАСТРЕБАЧKИ ВУK 2024
ZABRINUTI LOVCI U ATARU KULE PRONAŠLI NOVE PRIMERKE OTROVANE SRNEĆE DIVLJAČI

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,041,542 posete www.srbijalov.com