Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Loše stanje sa divljači u Banatu


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
35% [17 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
14% [7 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
39% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
12% [6 Glasa]

Glasova: 49
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

SUNTEK Lovačke kamere

INTERMAKER
Vreme

Loše stanje sa divljači u Banatu
Loše stanje sa divljači u Banatu

Novosadski list 'Dnevnik' na lovačkoj strani opisuje trenutno stanje u banatskim lovištima:

U LO­VI­ŠTI­MA SRED­NJEG BA­NA­TA:

Ze­če­va ni­ka­da ma­nje, lov se ob­u­sta­vlja

Oče­ku­je se od me­ne da na­pi­šem ob­u­sta­vu lo­va, ma­da to ni­je po­treb­no, po­što se i sa­mi lov­ci po­vlače i upo­zo­ra­va­ju da tre­ba za­u­sta­vi­ti lov. Ne pam­tim da je ova­ko bi­lo – ob­ja­šnja­va Ro­ma­ne­li­je­va

Prem­da se­zo­na lo­va na ze­če­ve zva­nič­no tra­je do 31. de­cem­bra, zre­nja­nin­ski lov­ci se ozbiqljno dvo­u­me da li da je okon­ča­ju već sa­da. Jer, se­zo­na je, ve­le oni, to­li­ko lo­ša, jed­na od naj­lo­ši­jih u po­sled­nje vre­me, da ne­ma smi­sla vi­še iz­la­zi­ti na te­ren. Uprav­ni­ca u Lo­vačkom udru­že­nju “Zre­nja­nin” Mi­le­na Ro­ma­ne­li ka­že za “Dnev­nik” da je iz­ra­zi­to ma­lo ze­če­va u zre­nja­nin­skom lo­vi­štu.

- Oče­ku­je se od me­ne da na­pi­šem ob­u­sta­vu lo­va, ma­da to ni­je ni po­treb­no, po­što se i sa­mi lov­ci po­vla­če i upo­zo­ra­va­ju da bi tre­ba­lo za­u­sta­vi­ti lov. Ne pam­tim da je ova­ko bi­lo – ob­ja­šnja­va Ro­ma­ne­li.

Sto­ga, u lo­vi­štu ko­jim ga­zdu­je LU “Zre­nja­nin” ove se­zo­ne ni­je ni bi­lo ino­stra­nih tu­ri­sta. Tri­de­se­tak Ki­pra­na, ko­ji su do­šli u Ba­nat, za­pu­ti­lo se ne­što se­ver­ni­je.

- Sme­sti­li smo ih u Ka­nji­žu, a po­se­ti­li su lo­vi­šta Cr­na ba­ra, Kne­že­vac, Pa­dej… Ći­ni mi se da ja ta­mo si­tu­a­ci­ja sa ze­če­vi­ma ne­što po­voq­ni­ja ne­go kod nas – na­vo­di na­ša sa­go­vor­ni­ca.

Ni sa fa­za­nom, s dru­ge stra­ne, sta­nje u Zre­nja­ni­nu ni­je za­do­vo­lja­va­ju­će. Je­ste bo­lje u od­no­su na ze­ca, ali je da­le­ko od do­brog.

- Une­li smo u pret­hod­nom pe­ri­o­du u lo­vi­šte oko 6.000 ko­ma­da, ali sla­bo ga sa­da za­ti­če­mo na te­re­nu. Ve­ro­vat­no su raz­log to­me pre­da­to­ri, po­što je i da­lje ja­ko pu­no ša­ka­la ko­ji na­pa­da­ju fa­za­ne – is­ti­če Mi­le­na Ro­ma­ne­li.

Ž. Ba­la­ban

          
Komentari
1319 #1 Gedza66
dana 29.11.2013. 19:21
Ovo je stvarno porazavajuce, jer loviste LU iz Zrenjanina, na cijem je celu g. Beukovič, predsednik LSV, koje ima jedno od najvecih (ako ne i najvece) loviste u Srbiji, nije trebalo sebi dozvoliti ovaj luksuz, narocito sa saznanjem da su imali na tacni sve naucno ustrazivacke radove koje su lovci Srbije u proteke dve decenije platili sredstvima, koja vec po srednjem obracunskom kursu prelaze vise od cifre sa sest nula.

Pa predsednice LSV i LU Zrenjanin, uvazeni g. Beukovič, i pored svih Vasih nastojanja da sprecite ocekivano, usled neocekivanih metereoloskih uslova i zeljnih padavina, desilo se upravo ono sto sto se i dalo ocekivati.

Nemojte to prihvatati kao tragedije, jer Vam je ovo upravo dokaz da se Vi mladi penzioneri i trebate baviti pravima mladih i neosnovano penzionizanih penzionera. Pokusali ste da resite probleme lovstva ali nije Vam uspelo i hvala Vam sto necete i dalje insistirati na tome.
136 #2 Lala
dana 29.11.2013. 20:21
Nije ovo samo situacija u srednjem Banatu - slično je i u većini ostalih vojvodjanskih lovišta! Zeca nema dovoljno čak ni za otvaranje lova i jedan izlazak, a tragično je da ni fazana koji je glavna lovna divljač i kojeg 80% lovaca lovi, NEMA!!! O prirodnom leglu fazana može uglavnom da se priča kao o pojedinačnoj atrakciji, a ono što se iznese u lovište iz volijera 'pred pušku', najčešće završi sa oko 60% odstrela, dok ostatak bude serviran lisicama i šakalima kao na švedskom stolu - kokoške iz volijere nisu sposobne da beže, a nisu spospobne ni da se prehrane u lovištu, pa vrlo brzo stradaju!
Žali Bože...
Znam da u Vojvodini postoji jedan broj LU koja već sada nemaju u volijeri fazana za puštanje!!! U tim LU je glavna lovna sezona trajala mesec i po dana - ostatak će se svesti na rekreativno šetanje po lovištu sa tegljenjem cevuljaga, bez nekog izgleda da se, osim slučajno, pronadje neka divljač!!!
Žali Bože... opet.
306 #3 bela
dana 29.11.2013. 20:37
bogami fazana je i kod mene u dvorištu jako malo a niko ih čak ni ne "uznemirava" a kamo li da lovi ...šakala nažalost ima u izobilju ne smem da se hvalim ...ali Elmer poneki i strada kad bi malo podstakli (u vidu municije ili neke rate članarine .....)lovce bilo bi i više
3176 #4 Dikavac
dana 29.11.2013. 21:54
Kakva steta, kod Vas bar ima i to malo.. Ovde su kune prava napast.. Sakal se ulovi tek slucajno ... Predlog Bele je vrlo zanimljiv i objektivan
3526 #5 ssekir75
dana 29.11.2013. 23:03
ljudi, možemo da filozofiramo du preksutra i ništa nećemo reči što već ne znamo. ja sam "taze" lovac, ali sam još od deteta u ovoj priči. negde sam pominjao kako nam je komšija kupovao dijabole za vazdušaru pod uslovom da nogice svraka i vrana koje pobijemo donesemo njemu. nama tad to nije bilo jasno, a nije nas bilo ni briga. kasnije sam saznao o čemu je reč. očigledno da naš socijalistički samoupravljač i nije bio baš toliko glup kako ga se danas želi prikazati. eee, ali danas se sve radi za prokleti NOVAC i niko ne želi da ga se odrekne. pogotovo ako je zaradjen bez velike muke. naročito ne za korist "nekih tamo" lovaca, koji ionako nemaju šta da rade pa šetaju vazdan po poljima i livadama vukući raznorazne topove na ramenu. i još zamisli baraba, nije im dosta to što su lepo platili nego još oće da nešto i ULOVE!!!

recept je jasan - vratite stvari na svoje mesto i sve će biti mnogo bolje. svrake, vrane, kopci, lije, tvorovi, jazavci, o šakalu da ne govorimo, NON-STOP SEZONA BEZ IKAKVE DOZVOLE pa ćemo da vidimo za par godina kako će da izgleda stvar. a imamo mrwin primer da uopšte ne izgleda loše ;) štaviše, mislim da bi se takvim radom posle perioda 5-8 godina daleko smanjio i broj "dvonogih" predatora, jer bi ljudi u regularnom lovu imali rezultate, pa bi ih postalo blam da ih neko uhvati u krivolovu.
3265 #6 mrwa22250
dana 30.11.2013. 17:53
LOVAC KOJI JE IZMIRIO SVE SVOJE OBAVEZE PREMA LU.AKO IMA VREMENA I PARA MOZE 365 DANA U GODINI DA LOVI PREDATORE.Ne postoji zakonski osnov da mu se to pravo uskrati !!!Pre ili kasnije neko ce da popije prijavu za neizdavanje dozvola,a vi gospodo lovni radnici ako nemate poverenja kontrolisite,jer isti ti lovci placanjem clanarine (odricuci se svega i svacega)omogucavaju da isti VI priustite sebi svasta nesto.Mi smo imali uspeha i imamo solidan broj divljaci,ali i kod nas nije ista situac ija u svim revirima(ima ih 6).Dok su jedni odstreljivali lisice,drugi su lovili nesto drugo pa sad kukaju kako nema fazana.Moja grupa opusteno,podizemo po 20-tak petlova po izlasku-o kokama da ne pricam.
732 #7 bogoljub
dana 01.12.2013. 15:17
Pardon Gedza66 možda je gBeuković kalif na mestu kalifa ali on je samo podpredsednik u LSV.I na svu sreću ništa nije u LU Zrenjanin možda samo gost u lovu na plemenitu Zečiju populaciju koja je u drastičnom opadanju.Ja se izvinjavam ako sam nekog namerno ili slučajno spomenuo nadam se da će mi bar Zečevi oprostiti ako sam ih kojim slučajem uvredio.iveli
3526 #8 ssekir75
dana 01.12.2013. 20:48
mrwo, muka je sto, koliko sam ja razumeo, za lov na predatore treba uvek da ide i strucni pratilac. e sad, zamisli situaciju koja je recimo kod mene. radim u skoli, imam slobodno svako popodne i loviste na 5km od grada (za 7/8min kolima sam tamo). volim da pucam i nije mi zao municije, a ni goriva ni nogu da prosetam koji km. ali kako kad uvek treba neko da ide sa mnom a taj neko nece ili ne moze? treba vratiti lov predatora bez ikakve dozvole ali poostriti konJtrolu.
1019 #9 fotolovac
dana 02.12.2013. 12:14
Predatore ima ko da lovi, ali kao što napisaše moji prethodnici problem je administracija, i lovni radnici kojima kao da čupaš zdrav zub kada tražiš dozvolu. One gluposti oko 3 lovca ili pratioca treba izbaciti i omogućiti da sama lovna i članska karta bude validna dozvola za lov predatora, a koga uhvate da lovi neku drugu divljač nek žestoko kazne, ne idemo svi na srne po defaultu kao što uglavnom gospoda iz uprava misle....
1032 #10 dreger
dana 02.12.2013. 17:15
Mrwa,ssekir i fotolovac svaka vam je na mestu o problemima oko nacina izdavanja dozvole za lov predatora pisem od donosenja ovog nakaradnog novog zakona na mnogim forumima.Sve ste u pravu gde naci st.pratioca ili jos dvojicu da ide da ceka lisice to je stvarno nemoguca misija u mnogim udruzenjima.Jos on treba da ide i sa sela u grad po dozvolu pa da je vrati ej bre pa ko bi to radio a da sam nije zainteresovan da ide u lov.Trebalo bi dati lovcima koji imaju volje,vremena i znanja Godisnju Dozvolu za lov predatora bez ikakvih drugih uslovljavanja(u vidu pratioca,grupe itd)i nek nas slobodno kontrolisu pa valjda lovocuvari za to i primaju platu.
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 11
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,412
Najnoviji član: los

Poslednje vesti
Ponovo ptičji grip i zabrana lova
Otvoreno pismo
Preminuo je Bernard Loze, počasni predsednik CIC
Povodom tri godine mandata predsednika LSS
Dabar u Dunavu udavljen u mreži

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarVoganjac
Offline
· 24.11.2021. 16:43

Zelim da pozdravim sve kolege ovog foruma i da podelim radosni vest.... Dobio sam nabavku dozvolu i napokon kupujem pusku za dve nedelje😊koliko sam srecan nemogu vam opisati... 💓


avatarbogoljub
Offline
· 02.05.2021. 08:21

Hristos vaskrese


avatardalibor
Offline
· 24.03.2021. 09:49

Pozdrav kolege nakon duzeg vremena iveli 4


avatarLimun
Offline
· 13.03.2021. 20:30

Pozdrav Slavo takođe posle dugo vremena Bye


avatarslavaplana
Offline
· 06.03.2021. 12:42

Dobar dan posle 5god.


avatarbogoljub
Offline
· 10.01.2021. 07:20

Obradoviću srećan rođendan iveli


avatarPlaninko011
Offline
· 07.01.2021. 06:31

Hristos se rodi kolege i da proslavite praznike sa vasim porodicama u zdravlju i sreci.


avatarbogoljub
Offline
· 18.12.2020. 22:17

Srećan rođendan lovci Rodjendan
60,898,900 posete www.srbijalov.com