Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Intervju Dragana Šormaza za 'Dnevnik' Novi Sad


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Intervju Dragana Šormaza za 'Dnevnik' Novi Sad
Intervju Dragana Šormaza za 'Dnevnik' Novi Sad

Novosadski 'Dnevnik' donosi intervju sa predsednikom LSS Draganom Šormazom

INTERVJU: DRAGAN ŠORMAZ , PREDSEDNIK LOVAČKOG SAVEZA SRBIJE

Članarina za sve ista, smanjićemo besmislene troškove

Lovački savez Srbije, žestoko uzdrman i organizaciono i finansijski,  krajem minule godine dobio je novo rukovodstvo i novog predsednika - Dragana Šormaza, poslanika SNS u republičkoj Skupštini. Sa njim smo razgovarali o trenutnom stanju  u krovnoj organizaciji srpskih lovaca, te predsednikovim planovima i željama u bliskoj budućnosti.

 * Kakav LSS ste zatekli po preuzimanju funkcije, sa kakvim finansijskim saldom?  -  Situacija koju sam zatekao u LSS,  što se tiče finansija, nije dobra, ali je bolja nego sto je bila u prethodne dve godine. Ima nešto novca na računu, ali minimum za osnovno funkcionisanje, a knjigovodstveno je 2013. u minusu, mada još uvek ne znam precizno koliko. Počeo sam odmah da radim na popravljanju situacije: nešto će se popraviti povećanjem broja sponzora (koji su inače potpuno izgubljeni u prošlosti), nešto mnogo boljom naplatom članarine, a jedan deo, svakako, smanjenjem besmislenih troškova i smanjenjem broja zaposlenih u LSS koji je veći nego što je to potrebno.

* Stanje u Savezu je teško i komplikovano. Koje su osnove Vašeg programa, šta planirate da učinite da se ono poboljša? -  Stanje je, pre bih rekao, zapušteno. Prethodno rukovodstvo je zadesila situacija unutrašnje nesloge, potom gubljenja poverenja u Savez od strane države, a nisu našli rešenje za te prepreke. Umesto da krenu u rešavanje problema, moj utisak je da su se zatvorili u svoje organe i prestali da komuniciraju sa lovcima i državom. Ta “autističnost” je još više paralizovala LSS i dovela ga skoro do potpunog gašenja. To bi bila ogromna šteta za domaće lovstvo, kralj Milan Obrenović i lovci Srbije nisu osnivali LSS i kroz tri veka ga razvijali da bi ga nečija nesposobnost ugasila za par godina. To je osnovni razlog zbog kojeg sam se kandidovao – prvo da zaustavim propadanje LSS, a potom da napravim nove dogovore medju lovcima i sa državom. To su mi dva najvažnija zadatka i na njima, sa saradnicima, uveliko radim.

* Kakav je Vaš koncept LSS: savez saveza, savez udruženja ili neki treći oblik?  - Uopšte se neću baviti time kako će se lovci regionalno ili lokalno organizovati, to je njihova stvar i pitanje njihove potrebe, njihove mogu}nosti da finansiraju rad takvih organizacija. Moj cilj je da svi lovci u zemlji budu članovi LSS kao krovne, nacionalne lovačke organizacije. Me|unarodno predstavljanje i saradnja sa državom u cilju razvoja lovsta i povećanja fonda divljači, kao i zaštita životne sredine, te razvoj lovnog turizma će biti u fokusu delovanja LSS.

*Da li vidite prostor da LSV i LSCS budu sastavni deo LSS?  Da li mislite da svi lovci u Srbiji treba da plaćaju istu članarinu savezu? -  Što se tiče Lovačkog saveza Vojvodine, ja potpuno podržavam njegovo postanje, rad i potrebu. Taj Savez postoji samo četvrt veka kraće nego LSS i mnogo puta u prošlosti je radio u korist lovaca, ne samo Vojvodine, nego cele Srbije. I danas su mnoga udruženja u Vojvodini primer dobro organizovanih lovnih organizacija. Na KiM je situacija teža, što je s obzirom na uslove i normalno. LSS će  LS KiM ubuduće pomagati kako bi lovci u toj pokrajini imali jednake uslove za rad i postojanje kao i u ostatku države. Što se ostalih lovackih organizacija tiče, već sam rekao, njihovo postojanje će zavisiti od potreba lovaca, a LSS će sa svima saradjivati. Već radimo na tome da do proleća spremimo novi nacrt Statuta, kao i nekoliko pravilnika koji će, izmedju ostalog, odrediti i tačan iznos članarine po lovcu koji je neophodan za stabilan i uspešan rad LSS. Ta članarina mora biti jednaka za svakog lovca u Srbiji, bez obzira iz kog je dela države. Mislim da sam već napravio takav dogovor sa svim predstavnicima lovaca, samo je potrebno da u toku naredna dva meseca to tehnički i pravno uobličimo. Potom, usledila bi redovna Skupština LSS, nadam se najkasnije u martu, gde bismo usvojili sva neophodna dokumenta.

*Da li Vam je poznato šta se dešavalo na Skupštini u Smederevu 30.6. 2012. zbog čega su podnete krivične prijave protiv Marka Tice i Zorana Popovića, pod optužbom da je radjeno bez kvoruma. Kako dalje ako sud donese odluku da je smederevska Skupština ništavna? - Nemam nameru da se bavim ujdurmama predhodnih rukovodstava bilo kog lovačkog udruženja, kao i samog LSS. Ja sam potpuno nova ličnost u rukovodstvu lovaca. Moj utisak je i da sam zbog toga izabran – kako bi se podvukla crta i stavila tačka na te ružne stvari. Mislim da ćemo sve sudske sporove izmedju lovačkih organizacija dogovorno prekinuti i povući, a što se tiče privatnih krivičnih prijava, one me ne zanimaju.

Kako zamišljate LSS u bliskoj budućnosti, konkretno: članarina, broj zaposlenih, način funkcionisanja, ingerencije? - Sve ove aktivnosti moraju biti koordinirane sa državom, pre svega sa Vladom Srbije. To mi je drugi važan zadatak, na njemu  uveliko radim i ubedjen sam da će u toku 2014. lovci osetiti i prve rezultate te saradnje. Sve te aktivnosti će sigurno dovesti do toga da LSS ponovo zauzme svoje mesto u društvu i da će se svi lovci Srbije njime ponositi

Dušan Knežić

          
Komentari
136 #1 Lala
dana 17.01.2014. 17:55
Šormaz: Mislim da ćemo sve sudske sporove izmedju lovačkih organizacija dogovorno prekinuti i povući...

Znači, pojeo vuk magarca. Alal vera, novi predsedniče, zašto bi neko odgovarao za napravljeno loše stanje u savezu, makar pred Sudom časti LSS za teške brljotine, kad se sve može 'dogovorno prekinuti'? Vladavina prava, Statut, zakoni, pravilnici... Čemu to, kad se sve može 'dogovorno'?
Živeo Marko Tica! Živeli oni koji su doveli LSS na ove grane! Živeo LSS sa Markom (ili Evrom?) na čelu Skupštine!
Ovo meni ne sluti na dobro.
A i članarina: kanda ćemo svi plaćati isto za LSS, ali će se na to pridodati članarina za regionalne saveze, pa će svaki lovac, koliko ja razumem, plaćati više nego do sada? Dakle, npr., članarina za LSV 1200 dinara, pa plus još članarina za LSS koliko dinara, opet će biti više nego do sada. Ili članarina za LSCS 300 dinara, plus još deo za LSS? Sve apetite treba zadovoljiti izgleda iz lovačkog džepa.
Ni ovo meni ne sluti na dobro.
1044 #2 Podunavac
dana 17.01.2014. 19:01
Lalo pazi šta pišeš da te nebi Vučić uzeo na zub. Sa njim nije šala kao sa ovim svinjarima i kuvarima do sada.Grin
Ako novi predsednik bude ozbiljan u lostvu kao što je bio i u politici onda slaba vajda od njega.
819 #3 dragangolubovic
dana 17.01.2014. 20:59
Moj lični stav je da od ove lepe priče Šormaza , nema ništa. Sama beseda je neostvarljiva. Ako nema stav Ministarstva o ceni lovne karte, članarine se kasnije dograđuju, malo zezanja nije na odmet. Zatim o dodeli lovišta, koja nije sprovedena do kraja, kao i stav lovačke komore, koja je pod patronatom Ministarstva poljoprivrede, ovo je lepa priča, za decu. Biće tu još polemike, i priča. ZivioRodjo
892 #4 Sremac75
dana 17.01.2014. 21:02
Ni reči o vraćanju nezakonito "isključenih" LU u LSS???
Pa to je moralo biti prvo, pa onda dalje sve ostalo!!!

"Prdi Mare, eto ti svatova"!
3265 #5 mrwa22250
dana 17.01.2014. 22:02
Pozdrav za novog precednika uz pesmu;NEKE TICE NIKAD NE POLETE-ili ti s kim si takav si

29 #6 Jank
dana 17.01.2014. 23:29
Evo i ovde članak objavljen u dnevnom listu "Večernje Novosti"....nek narod čita ....možda će nam biti od koristi....Sad

Čitajući dnevnu štampu pre par dana došao sam do ovog zanimljivog priloga o dugovanjima naših poslanika i naravno našeg UVAŽENOG Predsednika LSS. Koliko su ovi navodni tačni neznam ali eto da pomognem mom drugu Slavi na rasvetljavanju stanja u LSS...
Možda je čoveku zafalilo para pa hajde u predsednike .....da lakše vrati dug...Siroma

i40.tinypic.com/351e235.jpg
POSLANICI aktuelnog i prethodnog saziva Narodnoj skupštini nisu vratili 1,2 miliona dinara od dnevnica koje su dobili za službena putovanja u inostranstvo, a koje nisu potrošili ili za njih nemaju "pokriće". Zbog ovog duga generalni sekretar im je već uputio opomene pred tužbu!


Zaključno sa prošlom godinom, prema podacima koji su dostavljeni "Novostima", na spisku dužnika su 44 parlamentarca, od kojih su 29 iz ovog saziva. Svi duguju 8.049 evra, 3.125 američkih dolara, 149 švajcarskih franaka i 28 britanskih funti.

Listu dužnika predvodi poslanik Dragan Šormaz (SNS) koji nije vratio 1.284 dolara i 465 evra, dok bi Konstantin Samofalov (DS) trebalo da vrati 1.031 dolar i 401 evro. Od bivših parlamentaraca najveći dužnici su Miloš Jevtić (DS) koji na blagajnu nije doneo 1.182 evra i Željko Ivanji (G 17) kome parlament još vodi dug od 1.036 evra i tri franka.

Koliko je meni poznato naš uvaženi predsednik je bio poslanik neke druge političke stranke, ne bavim se politikom pa baš i neznam ali čujem da takve zovu preletači. E sad ovi što preleću sa funkcije na funkciju mora da su Visokoletači
788 #7 ficha007
dana 18.01.2014. 11:06
Da li Vam je poznato šta se dešavalo na Skupštini u Smederevu 30.6. 2012. zbog čega su podnete krivične priјave protiv Marka Tice i Zorana Popovića, pod optužbom da je radjeno bez kvoruma. Kako dalje ako sud donese odluku da je smederevska Skupština ništavna?

- Nemam nameru da se bavim ujdurmama predhodnih rukovodstava bilo kog lovačkog udruženja, kao i samog LSS. Ja sam potpuno nova ličnost u rukovodstvu lovaca. Moj utisak je i da sam zbog toga izabran kako bi se podvukla crta i stavila tačka na te ružne stvari. Mislim da ćemo sve sudske sporove izmedju lovačkih organizacija dogovorno prekinuti i povući, a što se tiče privatnih krivičnih prijava, one me ne zanimaju.

...oooo ali Krivični zakonik Vas poštovani Gospodine Šormaz itekako obavezuje da "imate nameru".

Zamislite da Gospodin Vučić izgovori to što ste vi izgovorili, a propo svih sumnjivih privatizacija, tajfuna, krađa, gladnih usta. Zamislite da on dođe i kaže: Puj pike ne važi. Bilo je šta je bilo, mene te ujudurme ne zanimaju.

Lepo ste počeli Boga mi. I Vi mislite da ćete na ovaj način vratiti poverenje lovaca. Neko mora da odgovara za sva s..nja koja su proteklih par godina napravljena u srpskom lovstvu poštovani Gospodine Šormaz.

Nemate Vi pravo da abolirate nikoga niti da bilo koga pomilujete, niti da bilo kome sugerišete da povuče parnične tužbe za štetu koja im je od strane bivšeg i sadašnjeg rukovodstva LSS prouzrokovana. Ne smete niti možete da vršite bilo kakav pritisak na uprave LU po tom pitanju jer to ne radi niti prvi potpredsednik Vlade RS nego radi svoj posao svidelo se to nekome ili ne.

Ugledajte se na njega, metlu u šake i u čišćenje "recidiva prošlosti".
626 #8 slavaplana
dana 18.01.2014. 11:36
SOrmaze nemas pravo nikoga da aboliras i da krijes propuste bivseg rukovodstva!!!

Sam sebi ces olaksati vodjenje LSS ako sve odgovorne pozoves na odgovornost pred nadleznim organima............tvoja prica ne pije vodu oko abolicije......neke stvari se ne mogu zataskati ali izgleda ti si dosao na ovo mesto da ZATASKAS citav slucaj a ne da LSS menjas na bolje...........Sad
3176 #9 Dikavac
dana 18.01.2014. 22:48
Pa obicno kazu( posle mandata) ``Ja sam bogat, vrlo bogat covek `` A o divljaci ni pomena na terenu ``To sto ima to Vam je ``Nema ni odakle da se unesu ....
29 #10 Jank
dana 18.01.2014. 23:10
- Nemam nameru da se bavim ujdurmama predhodnih rukovodstava bilo kog lovačkog udruženja, kao i samog LSS. Ja sam potpuno nova ličnost u rukovodstvu lovaca. Moj utisak je i da sam zbog toga izabran kako bi se podvukla crta i stavila tačka na te ružne stvari. Mislim da ćemo sve sudske sporove izmedju lovačkih organizacija dogovorno prekinuti i povući, a što se tiče privatnih krivičnih prijava, one me ne zanimaju.

Listu dužnika predvodi poslanik Dragan Šormaz (SNS) koji nije vratio 1.284 dolara i 465 evra, dok bi Konstantin Samofalov (DS) trebalo da vrati 1.031 dolar i 401 evro. Od bivših parlamentaraca najveći dužnici su Miloš Jevtić (DS) koji na blagajnu nije doneo 1.182 evra i Željko Ivanji (G 17) kome parlament još vodi dug od 1.036 evra i tri franka.

Koliko li će oglobiti LSS....živi bili pa videli...presuđuje pre suda...pare ne vraća u Državnu kasu.....može mu se...Chut
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,442
Najnoviji član: Stevanovic

Poslednje vesti
SABOR LOVACA SRBIJE ZLATIBOR 2024
Преминуо Илија Елезовић у Косовској Митровици
UPITNIK U VEZI EVROPSKOG ZECA
ЈАСТРЕБАЧKИ ВУK 2024
ZABRINUTI LOVCI U ATARU KULE PRONAŠLI NOVE PRIMERKE OTROVANE SRNEĆE DIVLJAČI

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,041,577 posete www.srbijalov.com