Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: List 'Kurir' piše o dešavanjima u NP 'Djerdap'


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

List 'Kurir' piše o dešavanjima u NP 'Djerdap'
List 'Kurir' piše o dešavanjima u NP 'Djerdap'

Kurir: MASAKR U NP ĐERDAP: Direktor odobrio pokolj divljači

Autor: Slavica Tomčić,Foto: Shutterstock

Surovo: Iako je u proteklih 10 godina ubijeno 55 jelena, ove godine rukovodstvo planira da ubije 100, od ukupno 300, kao i 270 srna i više od polovine divokoza

BEOGRAD - Do istrebljenja.
Rukovodstvo Nacionalnog parka Đerdap planira da ove godine odstreli 100 jelena, od ukupno 300, koliko ih prema zvaničnom popisu ukupno ima u parku. Da ovo slobodno možemo nazvati pokoljem ove životinjske vrste, najbolje govori podatak da je u prethodnih 10 godina odstreljeno 55 jelena.

Lovački lobi

Sprovođenjem ovog plana odstrela divljači u NP Đerdap nisu ugroženi samo jeleni već i druge životinje. Tako planiraju odstrel i 270 srna, što je 32 odsto od ukupnog broja od 740 komada u lovištu, ali i 16 divokoza, kojih prema nekim procenama ukupno ima svega 30, a ne 120, koliko piše u popisu.

- Iz izvoda iz važeće Lovne osnove vidi se da je za 10 godina odstreljeno ukupno 55 grla, a ove godine se želi odstreliti 100 jelena. Motiv treba da se traži u lovačkim lobijima, a prema kojima aktuelni direktor ima i privatne obaveze jer im je davao nerealna obećanja. Predsednik Nadzornog odbora JP „NP Đerdap“ Zoran Škobić prvo je odbio da potpiše takav plan, ali je sada promenio mišljenje jer mu je neko rekao da u NP Đerdap ima 700 jelena i da 100 za ubijanje i nije neki broj - kaže izvor Kurira.

Da će, ukoliko se pomenuti plan odstrela za 2014. usvoji, u NP Đerdap na delu biti pravi pokolj divljači, potvrdio je i Slaviša Božinović, član Nadzornog odbora NP Đerdap, koji je protivnik takvog plana.

- To će biti katastrofa, pokolj divljači, naročito jelenske. U konsultacijama sa ljudima koji vode „Timočke šume“ saznao sam da je već 30 ubijenih jelena u NP Đerdap katastrofa, a kamoli 100. Za pet godina, koliko sam bio u UO NP Đerdap, bio je zabranjen lov na divokoze jer se još nisu razmnožile dovoljno, a ove godine je planiran i njihov odstrel. Plan je smislio direktor NP Đerdap Srđan Stefanović i njegov pomoćnik za šume i lov Ninoslav Jovanović - tvrdi Božinović.

Direktor NP Đerdap Stefanović danima ne odgovara na pozive, a na pitanja koja smo uputili do zaključenja ovog broja Kurira nismo dobili odgovore.

Plan odstrela
Škobić kaže da se plan odstrela donosi na osnovu procedure.
- Plan se donosi na osnovu lovne osnove koju utvrđuje stručna služba NP Đerdap i koju je nadležno ministarstvo usvojilo za 2014. godinu. To je plan uzgoja divljači radi održavanja ravnoteže divljači u prirodi i on je na dnevnom redu za usvajanje - kaže Škobić, koji nije hteo da komentariše zašto je ove godine planiran odstrel 100 jelena, kad ih je za 10 godina odstreljeno svega 55.

Ministarstvo
LOVNU OSNOVU IZRADIO JE NP
U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je plan usvojen na osnovu podataka koje im  je dostavio NP Đerdap.
- Planiranje u lovstvu predstavlja najosetljiviji i stručno najodgovorniji zahvat u gazdovanju divljači i lovištem. 
U skladu sa Zakonom o divljači i lovstvu, lovnu osnovu je izradio korisnik lovišta „Đerdap“, kao pravno lice koje ima zaposleno lice sa licencom za izradu planskih dokumenata.

DOPUNA VESTI 13.02.2014.:

NP Đerdap
IZLUČUJEMO JELENE

Povodom teksta „Direktor odobrio pokolj divljači“ reagovala je uprava NP Đerdap.
- Po Planskom dokumentu na koji se poziva Kurir, u prethodnom periodu od 10 godina iz lovišta „Đerdap‘‘ bilo je neophodno izlučiti 720 jedinki. Nije tačno da je planiran odstrel 100 jelena, već je tim planom predviđeno ukupno izlučenje iz lovišta u lovnoj godini 100 jedinki. Nije tačno da je predviđen odstrel srna, već izlučenje iz lovišta u lovnoj godini 270 jedinki. Nije tačno da je planiran odstrel 16 divokoza, već izlučenje u lovnoj godini 16 jedinki (7 divokoza i 9 divojaraca).

          
Komentari
2736 #1 ROE
dana 12.02.2014. 14:45
Ako su ima jeleni kao ovaj na slici, treba da se odstrele svi, jer belorepim jelenima kao alohtonoj vrsti divljaci nema mesta u otvorenim delovima lovista, kakav je i NP Djerdap...
Salim se, sta reci o jos jednom krajnje nestrucno i tendenciozno napisanom clanku? Da li komentarisati uopste analiziranje odstrela na osnovu brojnosti? Novinar, naravno, zna da u NP ima 300 (jer podaci iz LO tako kazu), a ne 700 jelena, zna da za 300 jelena kvota za odstrel ako je postignut optimalni kapacitet ne sme da bude 100 jedinki u svim starosnim klasama, u oba pola... On veruje podacima iz LO i to je u redu...
OK, a zasto onda ne veruje da na brojanju divokoza ima 120, nego, naravno, zna da ih ima samo 30? Opet dvostruki arsini, ili se to meni cini?
Novinar takodje zna da maticni fond od 740 srna ne moze da da 270 srna u svim starosnim klasama, u oba pola, za odstrel? Zna novinar mnogo sto sta, kao da je lovni radnik, planer, ili inspektor, samo ne zna da se divljac ne ubija nego odstreljuje...
Moje misljenje je da na 300 jedinki jelena moze da bude i do 90 jedinki za odstrel, a mozda i 100 ako nemaju velikih gubitaka...
Moje misljenje je da na 120 jedinki divokoza nije problem da se odstreli 16 jedinki...
Moje misljenje je da na 740 grla srnece divljaci moze da bude i 220 jedinki za odstrel ako je postignut optimalni kapacitet, a i vise ako je optimalni broj premasen...
To je samo moje misljenje, ne komentarisem da li su stvarno te brojnosti u NP...
124 #2 nenadx
dana 12.02.2014. 17:00
Roe uopšteno se slažem sa tobom, a zaista bi bilo dobro saznati pravo stanje...Neslažem se oko belorepog jelena,jer tavim odnosom nepratimo eu trendove....Odobreno
136 #3 Lala
dana 12.02.2014. 17:09
Ključna stvar je ovde izgleda sumnja u brojke koje su date u papirima. Problem srpskog lovstva je upravo to pitanje da li cifre u dokumentima verno odslikavaju stanje na terenu.
O terminologiji novinarskoj (ubijanje, umesto odstrela) neću da trošim reči.
Mene samo zanima jedna stvar: ako postoji sumnja da se podaci iz planskih dokumenata bitno razlikuju od stanja na terenu, zbog čega ona Komisija za kontrolu koja je formirana u Upravi za šume ne obavi kontrolno brojanje? Onda bi sumnje bile razvejane ili potvrdjene! Ali izgleda da niko nema hrabrosti da pogleda istini u oči.
2736 #4 ROE
dana 12.02.2014. 19:44
Nenadx, nije bitno da li se ja slayem sa tim ili ne, tako kaze nas trenutno vazeci Zakon. Nazalost...
Ja pokusavam samo da kazem koliko je pomenuti novinar upucen u materiju da je skinuo prvu sliku sa interneta i okacio je uz tekst, bez da se raspita sta je na slici i da li tako nesto zivi u NP Djerdap... Dobro da nije stavio irvasa ili losa...
3964 #5 SrpcheTheGreat
dana 12.02.2014. 21:46
Pustite deco Kurir.... kad su oni u pitanju nikad ne znas sta je istina a sta ne....novine ciji se novinari patoloski utrkuju medju sobom ko ce bilo kakvu informaciju, makar i polutacnu da odstampa u formi senzacionalizma, samo da se tiraz proda....oni su poznati po tome da su im sve informacije uvek delimicno tacne, sto je najgore, jer nikad ne znas stvar do kraja...u tom smislu slucajno sam bas prosle nedelje bio u NP Djerdap u hajci na vuka, pa tako pricasmo sa ondasnjim kolegama iz LU Dobra. Njihovo udruzenje je pod patronatom NP, tj. oni realizuju sve planove u okviru lovne osnove NP. I rece mi covek da su propustili celu lovnu sezonu na DS iz razloga sto lovna osnova za proslu godinu prakticno nije ni bila uradjena, tako da se nadao da ce im mozda dozvoliti da do kraja februara barem izadju u pogon DS. Moguce je da je taj naknadno donesen plan, koji se najverovatnije odnosi na sledecu lovnu godinu nadoknada prethodno nerealizovanih odstrela. To je samo moja pretpostavka i nista vise od toga, ali cisto da podelim sa vama pricu koju sam cuo. I pitanje koliko su sve te brojke tacne...
3964 #6 SrpcheTheGreat
dana 12.02.2014. 21:49
I jos da dodam..obratite paznju na naslov MASAKR U NP DJERDAP.... takav naslov mozes postaviti tek nakon nekog dogadjaja, a ne u vezi necega sto se tek planira, ako se uopste i planira....alergican sam na takve senzacionalizme..
1062 #7 huntero
dana 12.02.2014. 23:24
Slažem se da je članak u novinama nestručan, ali mislim da treba proveriti da li je i istinit...
Neki navodi naročito privlače pažnju kao:
"Iz izvoda iz važeće Lovne osnove vidi se da je za 10 godina odstreljeno ukupno 55 grla, a ove godine se želi odstreliti 100 jelena"
Ovo se kosi sa elementarnim zakonima prirode i biologije divljači, odnosno, šta se to desilo u lovištu ove godine pa odstrel sa prosečnih 5.5 grla godišnje se povećava skoro 20 puta!?

Član foruma "ROE" pita:
"Da li komentarisati uopste analiziranje odstrela na osnovu brojnosti?"
Naravno da treba komentarisati odstrel prema brojnosti jer su to parametri koji su međusobno zavisni..
U ovom slučaju je očigledno da korisnik lovišta (javno preduzeće - Nacionlni park ) šteluje podatke prema lovnoj osnovi (brojnost i odstrel) a to nema veze sa realnim stanjem u lovištu jer planirani odstrel neće biti ni realizovan.
Svakako, ovo je dobar primer kako se javna preduzeća (Srbijašume i NP parkovi) odnose prema lovstvu pa im ubuduće treba ponovo dodeliti na gazdovanje najbolja lovišta u Srbiji !
3964 #8 SrpcheTheGreat
dana 13.02.2014. 09:04
Eto...posle dopune vesti i saopstenja NP Djerdap, shvatate moju poentu kada je Kurir u pitanju...
3176 #9 Dikavac
dana 14.02.2014. 19:54
Uvek kada dimi -pojavi se pozar...
Brojanje divljaci se uvek prikaze sa`` ima ih puno``
I tu je kraj price .
124 #10 nenadx
dana 15.02.2014. 18:00
Mišljenja sam da svakako treba raspravljati i slagati se ili neslagati,jer prisustvo Zakona ne znači da je on dobar već da slede sankcije ako se krši…,
Većina novinara I mediji su nas navikli na dezinformacije, pa neznam ko im uopšte više veruje,tako da je veliki problem za javnost baratati i diskutovati o ovakvim člancima,
Ali i dodatna saopštenja…
Pojam izlučiti. koji je neko uveo u lovstvo, u biologijii označava proces u kojem organizam odvaja suvišnu materiju iz svog tela.Možemo mi govoriti o prikladnoj terminologiji, ali suština…. Odstrel/izlučenje može biti I pojačan iz mnogih razloga,a mi se držimo brojnosti kao svetog pisma... Recimo Nemci neprebrojavaju divlje papkare kao mi ( jer znaju da je to nemoguće precizno odraditi čak I u ogradjenim većim lovištima ) već to rade kombinacijom par metoda I procenom šteta na šumi, te odrede kvotu odstrela U ovom slučaju se radi o NP te se verovatno drugačije I tretira divljač u prostoru……, pa I potencira pojam izlučivanja jelena……Medjutim sem ispravke desetogodišnjeg odstrela jelena mi nemamo nikakve druge informacije..Recimo da bi javnost imala širu sliku o dešavanjima trebala bi možda znati koliko je prethodne godine bio plan odstrela I realizaciju istog…..Da li je brojno stanje divokoza kao u članku …Zahvat od preko trideset posto od populacije srneće divljači je visok I za prostore sa mnogo većom gustinom,,itd, ,ali verovatno postoji objašnjenje o kome mi možemo da nagadjamo (što I radimo). Po meni je značajno pitanje zasto niko nedaje potpune precizne,jasne…informacije.
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 17
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,442
Najnoviji član: Stevanovic

Poslednje vesti
OPSADNO STANJE U IVANJIČKOJ ŠUMI
Bez ulova na 42. Saboru lovaca
SABOR LOVACA SRBIJE ZLATIBOR 2024
Преминуо Илија Елезовић у Косовској Митровици
UPITNIK U VEZI EVROPSKOG ZECA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,069,692 posete www.srbijalov.com