Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Akcija 'zelenih' protiv upotreba vabilica


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
17% [9 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 54
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

SUNTEK Lovačke kamere

INTERMAKER
Vreme

Akcija 'zelenih' protiv upotreba vabilica

RT Vojvodine: akcija zaštitara ptica protiv upotreba elektronskih vabilica za ptice

Na sajtu Radio-televizije Vojvodine objavljena je vest o akciji 'zelenih' protiv upotrebe vabilica u lovu na ptice, pre svega na prepelice. Uporedo sa ovom vešću saznajemo da je u nekoliko mesta u Vojvodini ovih dana već bilo akcija 'zelenih' koji su u saradnji sa policijom pokrenuli krivične prijave protiv više lovaca, kojima je i oduzeto oružje. Najnoviji primer jedne takve akcije desio se u mestu Čerević, pored Beočina, kada su se tri lovca našla u problemu, i kad su ostali bez oružja, sa krivičnim prijavama!

Prenosimo vest Radio televizije Vojvodine u celosti:

Hitno zaustaviti krivolov prepelica

NOVI SAD - Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da je 1. avgusta 2014. počela još jedna sezona lova na grlicu i prepelicu. U Društvu kažu da već imaju saznanja da se u lovu na prepelicu, kao i svake godine, koriste (Zakonom o lovstvu nedozvoljene) magnetofonske vabilice.

"Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije želi da sarađuje sa inspektorima za lovstvo i tužilaštvima u sprečavanju i iskorenjivanju masovnog krivolova. Krivolovci pustoše u avgustu i septembru naše oranice, livade, pašnjake i polja, i opasno prete populacijama prepelice koje preleću Srbiju. Zbog toga molimo sve naše članove, prijatelje, ljubitelje prirode, pevaroše, poljočuvare i savesne lovce, da bez ustezanja prijave svaki slučaj nalaza vabilice (koja radi ili ne radi) nadležnom inspektoru za lovstvo ili našem Timu za borbu protiv krivolova na email stopbirdcrime@gmail.com. Podaci koji su potrebni su: datum, lokacija (ukoliko je moguće sa geografskim koordinatama), fotograffija ili zvučni zapis, odnosno izvor odakle se saznalo za navedenu pojavu", kaže se u saopštenju.

Vabilica - RTV
Vabilica - RTV

Ornitolozi navode da je upotreba magnetofonskih vabilica postala skoro jedino sredstvo pomoću koga se love neke ptice, naročito u lovu koji se, za lovce-turiste organizuje na prepelice, guske i patke. Vabilice ostaju uključene tokom noći i zore, i zvukom ljubavnog zova mužjaka u svoju neposrednu okolinu privlače veliki broj prepelica koje se zaustavljaju da bi se odmorile na seobi.

Lovci ih masovno ubijaju baš oko ovakvih sprava. Zbog mogućnosti nesrazmerne štete na populaciji, ovakve sprave, kao i još neke metode, predstavljaju akt krivolova i njihova upotreba je podložna sankcijama.

Društvo u svom saopštenju navodi da se, apsurdno, vabilice mogu kupiti na puno mesta u Srbiji, te da je institucionalna kontrola ovakvih aktivnosti u mnogome zakazala.

Dodaje se da je populacija prepelica u Srbiji u gorem stanju nego ikada, i da se i dalje smanjuje kao posledica ugrožavanja staništa i prekomernog lova.

Izvor:www.rtv.rs

DOPUNA VESTI: na FB profilu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije postavljena je njihova informacija o dogadjaju u Čereviću, prenosimo je u celosti:

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije је додао/ла 4 нове фотографије.

Krivolovci uhvaćeni na Fruškoj gori

Rano izjutra, u nedelju 10. avgusta obiđena je lokacija na severnim padinama Fruške gore gde smo prethodnog dana u večenjim časovima zabeležili nekoliko uključenih elektronskih vabilica za prepelice.

Već oko 05.00 bili smo na terenu. Primećena su 3 lovca sa 2 psa (engleska setera), a do 07.30 izbrojali smo 54 pucnja na prepelice. Pozvali smo nadležnog ispektora za lovstvo i policiju. Inspektor za lovstvo, čudna li čuda, nije hteo da izađe na teren. Policija se odazvala u razumnom roku. Policija je, na naše insistiranje, legitimisala krivolovce, privela ih u stanicu i oduzela im sredstva izvršenja krivičnog dela i 8 prepelica ubijenih u krivolovu (Krivični zakonik: član 276, tačka 4). Korišćenje vabilica zabranjeno je prema Zakonu o divljači i lovstvu (Član 76, tačka 7). Zaprećena sankcija za ovakvo delo je zatvorska kazna do 3 godine.

Dobro nam je poznato da je krivolov prepelica sveprisutan godinama širom Srbije. No, zabrinjavaju činjenice da je jedan od krivolovaca sekretar lokalnog lovačkog društva, a drugi zaposlenik Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine. Treća osoba je bila gost u lovu. Pritom, krivolovci kod sebe nisu imali validne dokumente neophodne za izlazak u lov: lovnu kartu i dozvolu za lov.'

Oglasio se i Lovački savez Vojvodine kratkim saopštenjem: 'Jučerašnja dešavanja u Lovačkom društvu „Čerević“ Čerević koje pripada LU „Beočin“ Beočin razlog su ovakvog UPOZORENJA.
Tamo su juče privedeni lovci u Policiju i oduzeto im je oružje zbog nezakonitog lova prepelica uz korišćenje vabilice. Prema rečima predsednika i sekretara ovog lovačkog društva vabilica nije njihova i sumnjaju da je podmetnuta. Naime organizacije za zaštitu ptica formirale su izvesne četvorke koje prate lovce i uz asistenciju policije posle otkrivanja vabilica vrši se privođenje i oduzimanje oružja.
Upozoravamo sve lovce da obrate pažnju radi eventualnog podmetanja vabilica ali istovremeno upozoravamo da ne koriste vabilice jer mogu ostati bez oružja i biti izloženi velikim neprijatnostima. U slučaju otkrivanja podmetanja vabilica obavestite najbližu stanicu Policije.
MOLIMO VAS POŠTUJTE ZAKON O DIVLJAČI I LOVU, LOVITE BEZ VABILICA. VAŠ LSV'

          
Komentari
716 #1 DakiNS
dana 11.08.2014. 22:52
Trebali bi da im prijavimo svaku tablu odakle se čuje pesma prepelica, pa neka proveravaju da li su to prave prepelice ili je neko postavio vabilicu. Do kraja sezone svaki dan po nekoliko prijava, tek toliko da im ne bude dosadno a i da njihovi sponzori potroše pare na našoj teritoriji. Iako sponzori mogu da budu i iz susednih zemalja. Ako se kod nas zabrani lov njihove države će uzeti pare od turista umesto nas.
136 #2 Lala
dana 11.08.2014. 23:04
Podsećam kolege na onaj sastanak/konferenciju koja je održana jesenas na Paliću, pored Subotice, kada su se okupili na jednom mestu predstavnici zaštitara, predstavnici državnih organa (Zavod za zaštitu prirode, pokrajinski sekretarijat za ekologiju), a učestvovali su i Milenko Zeremski, direktor Vojvodjanskog lovca (ćerke firme LSV) i Zoran Ristić, predsednik komisije LSV za uzgoj divljači i profesor na katedri za lovstvo na PMF Novi Sad. Tada je, na tom sastanku, bilo govora o mogućnosti zabrane lova na prepelicu, ali do toga ipak nije došlo. Izdato je tada i jedno zajedničko saopštenje, gde su se navodno svi saglasili da treba ograničiti lov na migratorne vrste ptica.
Imali smo tada informacije da su značajna sredstva došla iz nekih stranih država kao podrška akcijama zelenih u Srbiji (infomracije smo iskopali na internetu), a ja sam lično urgirao da se oglasi LSV u vezi toga - oni su to učinili sa zakašnjenjem od mesec i po dana, a i tada su mlako reagovali.
Koga ne mrzi, neka premota arhivu vesti od jesenas, pa će videti da je priprema za ovo što se sad dešava počela mnogo ranije.
U pamet se, braćo lovci, vodite računa šta radite.
3265 #3 mrwa22250
dana 11.08.2014. 23:24
Voleo bih da se bar jedan deo para namenjenih proganjanju lovaca utrosi na one koji su sistematski proteklih 15-20god unistili stanista ove prelepe koke(livade i utrine,a u psenici su silom prilika).Po stoti put pitam gde je to u toj pos.anoj EU odakle dolaze pare za unistavanje lovstva,dozvoljeno proravanje livada,paljenje remiza,upotreba hemijskih sredstava narocito insekticida u neogranicenim kolicinama pa opet ovde jeste ali o tome niko ne prica.Neka provedu jedno ozbiljno istrazivanje gde bi videli koliko ko procentualno ucestvuje u smanjenju brojnosti,ne samo prepelice vec i ostalih vrsta divljaci,pa ako smo mi lovci najveci krivac neka se lov potpuno zabrani.
Situacija sa poljskom jarebicom iz godine u godinu sve gora(sa izuzetkom nekoliko opstina na jugu ove tuzne zemlje,a u Vojvodini se ne lovi vec 30 godina.Sta bi na to rekli zelembaci?Svesni smo svi od reda da ima zloupotreba u lovu najmanje poljske koke,narocito u aranzmanima gde su ukljuceni ino turisti,ali smo isto tako svesni koliko pijanih vozaca svaki dan seda za volan.Ajde onda da iz predostroznosti zabranimo lov ali isto tako i svaki vid saobracajaGlavu o zid
45 #4 skojic
dana 12.08.2014. 17:06
Uredu je poštovati zakon , ali mislim da smo mi ( Lovci ) ovog puta na nišanu i da ćemo uskoro biti pred istrebljenjem pa će onda proekti biti za našu zaštitu i oživljavane t.j. naseljavanje na određene lokalitete u kojima ćemo biti skroz istrebljeni ....

Jedino mi je žao što će i tada postojati NAŠI savezi koji ništa ne čine da nas zaštite ...

Još nešto mi pade na pamet dali ti posmatrači ptica moraju da se jave L.D. u kome posmatraju ptice ako ne to bi trebalo da se uvrsti u neke dokumente ( zakon , uredbu , pravilnik ...) , jer ako lovac ima dozvolu za lov , ribolovac dozvolu za ribolov i njima treba uvesti dozvolu za posmatranje ptica ( lovaca ) .
716 #5 DakiNS
dana 12.08.2014. 21:02
905 #6 zoranp
dana 12.08.2014. 21:14
Uvek sam poštovcanje zakona i zaista smatram da je prekomerna upotreba vabilica izmakla kontroli!! No opet ma jako boli to što su te tkz. organizacije istrmentalizovane od vlada koje čine najveće maskre nad živim svetom i planetom zemljom u celini, pa stvarno nerazumem kako te jadne plaćenike nije sramota da se uopšte deklarišu kao ti nekakvi zaštitnici! Evo recimo ja sam prvi za to da svaki lov prepelice bude u saradnji sa ornitolozima, neka dođu i vide kako se lovi na kulturan način...ali pod uslovom da sve elektronske vabilice umuknu!!
1433 #7 tomo vrbas
dana 12.08.2014. 22:33
Jbt kako ruzno zvuci "uhvaceni u krivolovu" sa 8 prepelica pa ko da su slonove lovili!
1036 #8 Neca92
dana 12.08.2014. 23:15
А да им пружимо неку врсту ''онлајн'' подршке својим потписима? Hmmm Не знам баш конкретно како то иде и колико то може да им помогне, али потписивао сам се пар пута, пааа.... Confused
716 #9 DakiNS
dana 12.08.2014. 23:35
Treba zelene zasipati "dojavama" brzo će odustati posle celodnevne vožnje po ataru.
136 #10 Lala
dana 13.08.2014. 06:55
Pazi ove borce iz LSV: 'zeleni' lovcima podmeću vabilice?!? Ma jeste. Oni podmeću, a lovci naivci onda idu pa pucaju prepelice oko tako podmetnutih vabilica! Grin
Dakle, stvarno lupetanje na kvadrat! Bolje da su ćutali.
Mislim da mogu da iz teksta zaključim koji genije je tvorac ovog pisanija na sajtu LSV! Čini mi se da je u pitanju isti onaj koji pominje 'katastrofalne proslave...poplave'.Siroma
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,421
Najnoviji član: Grofmilic

Poslednje vesti
Sazvano zasedanje SKupštine LSS
Novi 'zaštitarski' napad na lovce
Divljač na pitomoj planini
Popularizacija lovstva
Šakali - sve veći problem

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarVoganjac
Offline
· 07.05.2022. 20:30

i eto kupljena je Beretta Odobreno u decembru bogu hvala....Pozdrav svim kolegama


avatarPlaninko011
Offline
· 24.04.2022. 12:38

Drage kolege Hristos voskrese i srecan vama i vasim porodicama praznik


avatarVoganjac
Offline
· 24.11.2021. 16:43

Zelim da pozdravim sve kolege ovog foruma i da podelim radosni vest.... Dobio sam nabavku dozvolu i napokon kupujem pusku za dve nedelje😊koliko sam srecan nemogu vam opisati... 💓


avatarbogoljub
Offline
· 02.05.2021. 08:21

Hristos vaskrese


avatardalibor
Offline
· 24.03.2021. 09:49

Pozdrav kolege nakon duzeg vremena iveli 4


avatarLimun
Offline
· 13.03.2021. 20:30

Pozdrav Slavo takođe posle dugo vremena Bye


avatarslavaplana
Offline
· 06.03.2021. 12:42

Dobar dan posle 5god.


avatarbogoljub
Offline
· 10.01.2021. 07:20

Obradoviću srećan rođendan iveli


avatarPlaninko011
Offline
· 07.01.2021. 06:31

Hristos se rodi kolege i da proslavite praznike sa vasim porodicama u zdravlju i sreci.


avatarbogoljub
Offline
· 18.12.2020. 22:17

Srećan rođendan lovci Rodjendan
61,663,211 posete www.srbijalov.com