Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Akcija 'zelenih' protiv upotreba vabilica


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
17% [9 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 54
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

SUNTEK Lovačke kamere

INTERMAKER
Vreme

Akcija 'zelenih' protiv upotreba vabilica

RT Vojvodine: akcija zaštitara ptica protiv upotreba elektronskih vabilica za ptice

Na sajtu Radio-televizije Vojvodine objavljena je vest o akciji 'zelenih' protiv upotrebe vabilica u lovu na ptice, pre svega na prepelice. Uporedo sa ovom vešću saznajemo da je u nekoliko mesta u Vojvodini ovih dana već bilo akcija 'zelenih' koji su u saradnji sa policijom pokrenuli krivične prijave protiv više lovaca, kojima je i oduzeto oružje. Najnoviji primer jedne takve akcije desio se u mestu Čerević, pored Beočina, kada su se tri lovca našla u problemu, i kad su ostali bez oružja, sa krivičnim prijavama!

Prenosimo vest Radio televizije Vojvodine u celosti:

Hitno zaustaviti krivolov prepelica

NOVI SAD - Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da je 1. avgusta 2014. počela još jedna sezona lova na grlicu i prepelicu. U Društvu kažu da već imaju saznanja da se u lovu na prepelicu, kao i svake godine, koriste (Zakonom o lovstvu nedozvoljene) magnetofonske vabilice.

"Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije želi da sarađuje sa inspektorima za lovstvo i tužilaštvima u sprečavanju i iskorenjivanju masovnog krivolova. Krivolovci pustoše u avgustu i septembru naše oranice, livade, pašnjake i polja, i opasno prete populacijama prepelice koje preleću Srbiju. Zbog toga molimo sve naše članove, prijatelje, ljubitelje prirode, pevaroše, poljočuvare i savesne lovce, da bez ustezanja prijave svaki slučaj nalaza vabilice (koja radi ili ne radi) nadležnom inspektoru za lovstvo ili našem Timu za borbu protiv krivolova na email stopbirdcrime@gmail.com. Podaci koji su potrebni su: datum, lokacija (ukoliko je moguće sa geografskim koordinatama), fotograffija ili zvučni zapis, odnosno izvor odakle se saznalo za navedenu pojavu", kaže se u saopštenju.

Vabilica - RTV
Vabilica - RTV

Ornitolozi navode da je upotreba magnetofonskih vabilica postala skoro jedino sredstvo pomoću koga se love neke ptice, naročito u lovu koji se, za lovce-turiste organizuje na prepelice, guske i patke. Vabilice ostaju uključene tokom noći i zore, i zvukom ljubavnog zova mužjaka u svoju neposrednu okolinu privlače veliki broj prepelica koje se zaustavljaju da bi se odmorile na seobi.

Lovci ih masovno ubijaju baš oko ovakvih sprava. Zbog mogućnosti nesrazmerne štete na populaciji, ovakve sprave, kao i još neke metode, predstavljaju akt krivolova i njihova upotreba je podložna sankcijama.

Društvo u svom saopštenju navodi da se, apsurdno, vabilice mogu kupiti na puno mesta u Srbiji, te da je institucionalna kontrola ovakvih aktivnosti u mnogome zakazala.

Dodaje se da je populacija prepelica u Srbiji u gorem stanju nego ikada, i da se i dalje smanjuje kao posledica ugrožavanja staništa i prekomernog lova.

Izvor:www.rtv.rs

DOPUNA VESTI: na FB profilu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije postavljena je njihova informacija o dogadjaju u Čereviću, prenosimo je u celosti:

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije је додао/ла 4 нове фотографије.

Krivolovci uhvaćeni na Fruškoj gori

Rano izjutra, u nedelju 10. avgusta obiđena je lokacija na severnim padinama Fruške gore gde smo prethodnog dana u večenjim časovima zabeležili nekoliko uključenih elektronskih vabilica za prepelice.

Već oko 05.00 bili smo na terenu. Primećena su 3 lovca sa 2 psa (engleska setera), a do 07.30 izbrojali smo 54 pucnja na prepelice. Pozvali smo nadležnog ispektora za lovstvo i policiju. Inspektor za lovstvo, čudna li čuda, nije hteo da izađe na teren. Policija se odazvala u razumnom roku. Policija je, na naše insistiranje, legitimisala krivolovce, privela ih u stanicu i oduzela im sredstva izvršenja krivičnog dela i 8 prepelica ubijenih u krivolovu (Krivični zakonik: član 276, tačka 4). Korišćenje vabilica zabranjeno je prema Zakonu o divljači i lovstvu (Član 76, tačka 7). Zaprećena sankcija za ovakvo delo je zatvorska kazna do 3 godine.

Dobro nam je poznato da je krivolov prepelica sveprisutan godinama širom Srbije. No, zabrinjavaju činjenice da je jedan od krivolovaca sekretar lokalnog lovačkog društva, a drugi zaposlenik Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine. Treća osoba je bila gost u lovu. Pritom, krivolovci kod sebe nisu imali validne dokumente neophodne za izlazak u lov: lovnu kartu i dozvolu za lov.'

Oglasio se i Lovački savez Vojvodine kratkim saopštenjem: 'Jučerašnja dešavanja u Lovačkom društvu „Čerević“ Čerević koje pripada LU „Beočin“ Beočin razlog su ovakvog UPOZORENJA.
Tamo su juče privedeni lovci u Policiju i oduzeto im je oružje zbog nezakonitog lova prepelica uz korišćenje vabilice. Prema rečima predsednika i sekretara ovog lovačkog društva vabilica nije njihova i sumnjaju da je podmetnuta. Naime organizacije za zaštitu ptica formirale su izvesne četvorke koje prate lovce i uz asistenciju policije posle otkrivanja vabilica vrši se privođenje i oduzimanje oružja.
Upozoravamo sve lovce da obrate pažnju radi eventualnog podmetanja vabilica ali istovremeno upozoravamo da ne koriste vabilice jer mogu ostati bez oružja i biti izloženi velikim neprijatnostima. U slučaju otkrivanja podmetanja vabilica obavestite najbližu stanicu Policije.
MOLIMO VAS POŠTUJTE ZAKON O DIVLJAČI I LOVU, LOVITE BEZ VABILICA. VAŠ LSV'

          
Komentari
2536 #11 Tomash
dana 13.08.2014. 07:02
Zao mi je ovh lovaca sto su na*ebali zbog jedne budale i vabilice...
Ovde su opet kriva serifska udruzenja koja funkcionisu kao i nasi dragi savezi.

Ovde je realno problem samo ta prokleta vabilica, koja nikako nije smela da bude tu!

Dozvolu za lov vadi organizator lova(udruzenje), nisu lovci krivi dosli u organizovan lov u sezoni, a za lovne karte....kao i u vecini udruzenja, ne dobijas lovnu kartu dok ne platis sve rate clanarine(sto udruzenja ne bi smela nikako da rade, ali ipak rade)...
45 #12 skojic
dana 13.08.2014. 07:16
http://www.n-tv.d...93251.html

Evo jednog teksta u nemačkim novinama gde se piše koliko koliko ptica selica strada ( oko 140 miliona ) u ribarskim mrežama mediteranskih zemalja ( Malti , Italiji , Kipru a po najviše Egiptu )

https://www.youtu...-hE4e0DuD0

Mi smo sitni da sitniji nemožemo biti .Podržavam da se zakon mora poštovati i u lov bez vabilica ipak to treba da bude uživanje .
i naše komšije love sa vabilicama sad dali je kod njih to zabranjeno ili ne neznam

https://www.youtu...2rxp__IdoA
https://www.youtu...2rxp__IdoA

Mene je ovo mnogo pogodilo da ima i među nama svakakvih ima ali da smo non-stop mi predstavljani u negativnom jesmo , možda smo i sami za to krivi .
716 #13 DakiNS
dana 13.08.2014. 08:10
Moje lično mišljenje je da zelene finansiraju najviše oni koji u svojim zemljamam nemaju ni kodeksa ni obraza. Tamo ne smeju niti da pisnu jer su lovci organizovani u prave lovačke saveze (a ne letargični ko baba pred smrt). Savezi ćute a i kada se oglase to je toliko jadno da bi bilo bolje da su ćutali.Dok kod nas vrše hajku na lovce izmišljaju bezvezne zakone dotle u susednim državama zarađuju silne novce na lovnom turizmu. Tako nam i treba kad nama lovcima sudbinu kroje kojekakve NVO gde kolo vode nedoyebene babe koje su zbog protuzakonitih radnji dobile otkaz i pripadnici LGPD kojima je to jedini način da se negde u životu ostvare kao ličnosti. A i pri tome lepo zarađuju.
1044 #14 Podunavac
dana 13.08.2014. 21:32
Ne mogu da verujem šta sam pročitao. Tri godine zatvora za upotrebu elektronske vabilice u lovu! Znači isplativije je ubiti onoga ko uhvati lovca sa vabilicom, obično je manja kazna.Grin Stvrano idiotski zakon. Pa manje kazne su za dilere, narkomane, lopove, silovatelje i siledžije. Samo ubice imaju teže sankcije. A ako je upotreba elekronskih vabilica već zakonom zabranjena, što onda nije zabranjena i njihova prodaja? Da se naplati porez? Ili ima neka druga kvaka? Zakon nam je stvarno lepo napisan, kao da su ga pisali ljudi sa mentalnom retardacijom.
2910 #15 lalos
dana 13.08.2014. 22:01
Meni nije jasno dokle će novinari da prave BOMBASTE NASLOVE. Upotreba vabilica u lovu na prepelice nije KRVOLOV, več lov sa nedozvoljenim sredstvom (vabilicom)Slažem se da se zakoni moraju poštovati, a ko koristi vabilicu nek snosi odgovornost. Ali i ovom slučaju organi države ne reaguju preventivno. Vabilice se kupuju legalno u prodavnicama, preko interneta. Isti je slučaj i sa mnogim hladnim oružjem koje se može kupiti na vašarima, seoskim slavama na tezgama ( razni bodeži,skakavci,leptir noževi, nun-čake, bejzbol palice, a niko ne zabranjuje prodaju. Pozdrav svim pravim lovcima.
665 #16 gavra bakos
dana 14.08.2014. 07:30
ZAKON O DIVLJAČI I LOVSTVU kaže u članu 76, stav 3. (zabrane u lovu) " da je ZABRANJENO loviti upotrebom elektronskih uređaja , audio uređaja itd. , a u stavu 7 se pominju druga sredstva (koja nije precizno rečeno!).Kaznenim odredbama članom102, stav 25 ovo se smatra PRIVREDNIM PREKRŠAJEM i predviđene su kazne za privredni prestup korisnika lovišta i odgovorno lice korisnika lovištas!Ovaj zakon ne predviđa sankcije za lovca koji lovi prepelice uz pomoć "vabilica"! Krivični zakon nepoznajem pa ne mogu da komentaišem kaznu od 3 god. zatvora.
1863 #17 sonsy
dana 14.08.2014. 08:40
Malo mi je krivo što neki članovi komentarišu i osuđuju ovu vest, a do skoro su (dok je zakon takođe bio na snazi) i sami lovili i organizovali lov sa vabilicama. Ovim najviše mislim na Lalu, koji je pre par godina organizovao lov na prepelice (za članove foruma) u Bečeju gde su celu noć pred lov radile vabilice za šta je on naravno znao, ali opet svesno kršio zakon. Sad se on našao da nekome soli pamet...
136 #18 Lala
dana 14.08.2014. 10:44
Vidi ovako, Sonsy: pre par godina petnaestak forumaša medju kojima sam bio i ja smo lovili prepelice u Bečeju, tačno je, o tome je pisano ovde na forumu, a ima i video snimaka na YouTube.
VABILICA NIJE KORIŠĆENA! Nije korišćena ni pre lova, nego su, naprotiv, parcelu na kojoj smo lovili, par dana i noći pre lova išli traktori i druge mašine koji su kosili i balirali slamu, a mi smo zatekli parcelu ravnu kao pista i velik broj još nepokupljenih bala slame na tabli. Uostalom, tada su sa nama bili i Tamaš Lastovič predsednik LU Bečej i član UO LSV, kao i upravnik lovišta i lovočuvar LU Bečej. Ukupan odstrel prepelica je bio čini mi se oko 10 komada, za nas 15 lovaca. Ja sam odstrelio prvu prepelicu u tom lovu, i to mi je bio jedini odstrel tog dana. To je zabeleženo i video snimkom.
Sonsy, lažeš koliko si težak. A valjda samo ti znaš zašto lažeš. Tvojim upisom si lažno optužio i rukovodstvo LU Bečej, i njihovu stručnu službu, i forumaše, i dobar deo Admin tima Srbijalov, koji je tada bio prisutan u lovu.
Lažne optužbe i optužbe bez dokaza izvoli pa iznosi na nekom drugom mestu, a ne na Srbijalov. Hvala na vremenu koje si proveo na ovom portalu.
Permanent ban.
674 #19 gardista
dana 15.08.2014. 12:11
Slazem se sa Lalom,
Sokrat i ja smo bili u tom lovu,
vabilica zaista nije bilo...
Sokrat i ja smo bili na desnom krilu sa Dakijem,
ne videsmo ni jednu prepelicu...
198 #20 Sniper Hunter
dana 15.08.2014. 21:32
Ni ja nisam metka opalio ,bio u liniji sa Zokijem ,koji je mislim ulovio jednu ,nije bilo ni traga od vabilice ,ne volim ljude koji pokušavaju da proguraju laži i neistine ...
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,421
Najnoviji član: Grofmilic

Poslednje vesti
Sazvano zasedanje SKupštine LSS
Novi 'zaštitarski' napad na lovce
Divljač na pitomoj planini
Popularizacija lovstva
Šakali - sve veći problem

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarVoganjac
Offline
· 07.05.2022. 20:30

i eto kupljena je Beretta Odobreno u decembru bogu hvala....Pozdrav svim kolegama


avatarPlaninko011
Offline
· 24.04.2022. 12:38

Drage kolege Hristos voskrese i srecan vama i vasim porodicama praznik


avatarVoganjac
Offline
· 24.11.2021. 16:43

Zelim da pozdravim sve kolege ovog foruma i da podelim radosni vest.... Dobio sam nabavku dozvolu i napokon kupujem pusku za dve nedelje😊koliko sam srecan nemogu vam opisati... 💓


avatarbogoljub
Offline
· 02.05.2021. 08:21

Hristos vaskrese


avatardalibor
Offline
· 24.03.2021. 09:49

Pozdrav kolege nakon duzeg vremena iveli 4


avatarLimun
Offline
· 13.03.2021. 20:30

Pozdrav Slavo takođe posle dugo vremena Bye


avatarslavaplana
Offline
· 06.03.2021. 12:42

Dobar dan posle 5god.


avatarbogoljub
Offline
· 10.01.2021. 07:20

Obradoviću srećan rođendan iveli


avatarPlaninko011
Offline
· 07.01.2021. 06:31

Hristos se rodi kolege i da proslavite praznike sa vasim porodicama u zdravlju i sreci.


avatarbogoljub
Offline
· 18.12.2020. 22:17

Srećan rođendan lovci Rodjendan
61,663,415 posete www.srbijalov.com