Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Zabrana lova prepelica i grlica?!?


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
17% [9 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
35% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 54
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

SUNTEK Lovačke kamere

INTERMAKER
Vreme

Zabrana lova prepelica i grlica?!?
Zabrana lova prepelica i grlica?!?

Pokrenuta inicijativa za zabranu lova prepelice i grlice, sastanak i konačna odluka u petak,13.02.!!

Kako javlja novinska agencija BETA, a prenosi portal 'Zelena Srbija', za petak 13.02.2015. godine zakazan je sastanak predstavnika oko 50 NVO zaštitnika prirode sa ministarkom poljoprivrede Snežanom Bogosavljević Bošković, povodom inicijative za potpunu zabranu lova na prepelice i grlice u Srbiji!!!

Vest prenosimo u integralnom obliku:

'NVO traže potpunu obustavu lova na prepelice i grlice

Koalicija nevladinih organizacija (NVO) za zaštitu ptica Srbije saopštila je danas da je predala novu inicijativu za zaštitu prepelice i grlice, i zatražila potpunu obustavu lova na te dve ugrožene vrste ptica.

U saopštenju je istaknuto da bi konačna odluka o tome trebalo da se donese u petak, 13. februara, na sastanku u Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, kome će prisustvovati i predstavnici stručnih institucija.

"Posle 12 godina pokušaja da se sprovedu zakoni u oblasti zaštite biodiverziteta Srbije, biće jasno da li će pokušaji 50 organizacija civilnog društva i stručnih ustanova, privoleti državne organe da donesu odluku o zabrani lova na grlice i prepelice, te na taj način otvore mogućnost zaštite ostalih ugroženih vrsta ptica i divljih životinja u Srbiji", navodi se.

Koalicija NVO Srbije za zaštitu ptica je 27. januara podnela pravnu inicijativu ministarki poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežani Bogosavljević Bošković za trajnu obustavu lova na grlice i prepelice, uz zvanične predloge Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Inicijativu su podržali Sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Vojvodine, predstavnici EU, organizacija Birdlife International, regionalnih saveza za zaštitu ptica (Madjarska, Rumunija, Bugarska, Crna Gora, BiH, Hrvatska i Slovenija), kao i stručnjaci i organizacija za zaštitu prirode.

Podseća se i da tokom pregovora sa EU predstavnici Evropske komisije Srbiji sugerisali da u potpunosti prilagodi zakone propisima EU i naveli im primere neadekvatnog regulisanja zaštite grlica i prepelica, ali i nekih drugih vrsta, medju kojima su veliki vranac, siva čaplja i jastreb.

Koalicija navodi da inicijativa za zabranu lova nije usmerena protiv svih lovaca, već protiv malobrojne interesne grupe krivolovaca i onih koji organizuju dolazak italijanskih lovaca, i uz pomoć vabilica i zakonom zabranjenih pušaka petometki "prave masakr čitavih jata ptica, ali i narušavaju ugled države Srbije, konstantnim aferama šverca i krijumčarenja ubijenih ptica u zemlje EU".'

Ostaje da se nadamo da inicijativa 50 NVO neće dovesti do potpune zabrane lova na ove migratorne vrste ptica, jer bi to moglo predstavljati, blago rečeno, katastrofu za mnoge od 70 000 lovaca u Srbiji koji preferiraju upravo ovaj vid lova. Takodje ne bi se smelo izgubiti iz vida da bi zabrana lova na ove vrste ptica dovela i do jakog udara na kinologiju Srbije, jer bi naglo opao broj pasa ptičara koje bi lovci držali i negovali. O gubitku priliva od lovnog turizma da ne govorim - taj prihod mnogim LU, naročito manjim, predstavlja jedan od uslova opstanka.

Podsećamo još jednom na onaj čuveni sastanak NVO na Paliću, gde su bili prisutni i predstavnici Lovačkog saveza Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, odakle je izdato zvanično saopštenje gde je pisalo (parafraziramo) 'da su svi učesnici sastanka saglasni...' itd.! Takodje treba podsetiti da su prošlog leta naročito u Vojvodini aktivisti 'zelenih' imali velik broj akcija gde su na delu hvatali lovce kako love uz pomoć nedozvoljenih sredstava (vabilice), iako je LSV izdao upozorenje da se to ne radi!

Prethodni sastanak je održan 27.01.2015., a izveštaj sa tog sastanka možete pročitati ako kliknete na sledeći link:

http://www.zzps.rs/novo/index.php?jezik=sr&strana=vest&n=224


POSLEDNJA VEST, petak,13.02. 9:00:

ZAKAZANI SASTANAK OKO INICIJATIVE ZA ZABRANU LOVA PREPELICE I GRLICE JE ODLOŽEN DO DALJNJEG, ZBOG ZAUZETOSTI UČESNIKA, I BIĆE ODRŽAN U NEKOM DRUGOM TERMINU!

          
Komentari
3526 #1 ssekir75
dana 12.02.2015. 14:37
Koalicija navodi da inicijativa za zabranu lova nije usmerena protiv svih lovaca, već protiv malobrojne interesne grupe krivolovaca i onih koji organizuju dolazak italijanskih lovaca, i uz pomoć vabilica i zakonom zabranjenih pušaka petometki "prave masakr čitavih jata ptica, ali i narušavaju ugled države Srbije, konstantnim aferama šverca i krijumčarenja ubijenih ptica u zemlje EU".'

према логици ствари ово се лако реши забраном туристичког/комерцијалног лова на препелице. али пошто је логика овде стран појам, клаћемо вола за кило меса. Glavu o zid или је ипак у питању лицемерје, тако уобичајено за "невладине" организације BesanBesan
1344 #2 nidzamotocross
dana 12.02.2015. 16:18
Voleo bih da vidim u kom je to zakonu zabranjena ''lovačka puška petometka''.
778 #3 bturjane
dana 12.02.2015. 16:20
Ajmo prvo "njihove"argumente
1."Inicijativu su podržali Sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Vojvodine, predstavnici EU, organizacija Birdlife International, regionalnih saveza za zaštitu ptica (Madjarska, Rumunija, Bugarska, Crna Gora, BiH, Hrvatska i Slovenija),.....
2....."naveli im primere neadekvatnog regulisanja zaštite grlica i prepelica,..."
3."Koalicija navodi da inicijativa za zabranu lova nije usmerena protiv svih lovaca, već protiv malobrojne interesne grupe krivolovaca i onih koji organizuju dolazak italijanskih lovaca, i uz pomoć vabilica i zakonom zabranjenih pušaka petometki "prave masakr čitavih jata ptica, ali i narušavaju ugled države Srbije, konstantnim aferama šverca i krijumčarenja ubijenih ptica u zemlje EU".'"

Da ne budem drzak ni bezobrazan ali jednostavno me vuku za ..jezik
Pa sta se bre bilo koga iz pomenutih zemalja smatra sta i kako mi u svojoj drzavi regulisemo ZAKONOM koji je validan svestran i pre svega jednostavan i veoma primenljiv.Mi u njihovim zemljama kad odemo i ko turisti na letovanje pa mamlo malo pa nekog maltretiraju i sikaniraju a ovamo ce kao oni da pomazu neke "nase"ljude(citaj strane placenike jer su za mene bas to)a s druge strane i domace izdajnike i kad ovo kazem to potkrepljujem ovom njihovom inicijativom i samim textom.
I uostalom kojim to neadekvatnim regulisanjem gazdovanjem PRELETNE divljaci grlice i prepelice koja se lovi 8 dana u godini ako je povoljna i ako bude migracije u vecem broju i to samo na vec poznatim i obelezenim trasama preko teritorije nase drzave NAPOMINJEM ne svuda tj. na svim terenima i svim LU

Sto se tice "malobrojne interesne grupe krivolovaca.." i njihovih pomagaca tj.organizatora i tu je pravna regulativa veoma sredjena,jasna i jednostavna sa svim svojim zakonskim odredbama i kaznama za pocinioce,kao i za strane lovace a tako i za upotrebu nedozvoljenih sredstava u lovu kao i za upotrebu pusaka sa magacinima tj. petometki kojima magacin nije blokiran na 3 metka.
Iz ove njihove argumentacije se da videti elementarno nepoznavanje zakona i propisa vezanih za zakon o oruzju i zakon o lovstvu a iz svega ovoga proizilazi da postovane POTURICE
LAJETE NA POGRESNA VRATA
Jer ako vam sve ovo navedeno smeta podnesite prijavu MUPu i RJTuzilastvu za nepostovanje i nesprovodjenje zakona ili u krajnjem slucaju Ustavnom sudu za zastitu zakonitosti
799 #4 mihailo
dana 12.02.2015. 17:35
Nepodrzavam ovu inicijativu NVO ali sami lovci su kumovali pokretanju ovakve inicijative.
I pored upozorenja LSV da se nekoriste elektronske vabilice pojedini lovci su ih koristili.
Ovo pokazuje na kom nivou funkcionisu LU i njihove lovocuvarske sluzbe,nivo poznavanja i pridrzavanja propisa.

Sto se tice kinologije,na nju je vec odavno izvrsen udar a pogotovo na autohtone rase gonica ekspanzijom i prekomernom zastitom srnece divljaci.
626 #5 slavaplana
dana 12.02.2015. 19:42
Novkov Milan prestavlja lovce sutra zaposlen u LSV-u???

Na sastanku u Palicu Zeremski i Profesor Ristic????ko da vadi kestenje iz vatre?????Novkov???jADNI SVI VI I MI SA VAMA???Ovo je bruka za Saveze?????Zelini treba da Vas karaju polako!!!!!!!!!!!!!!!
892 #6 Sremac75
dana 12.02.2015. 19:58
Sramota.... ali ko nas "predstavlja" i ko se "bori" za prava lovaca, nismo mogli bolje ni očekivati....

Važno je da se ovih dana odlučuje o visini članarine....
716 #7 DakiNS
dana 12.02.2015. 20:08
Vidim ja da će se voditi "rovovska borba" kao i do sada, ali borba za položaje i novce, I ko yebe (l)ovce.
3234 #8 viktor
dana 12.02.2015. 20:24
Dali je moguce,da70000lovaca nemoze da napravi isto tako neku peticiju ?
Kazu u EU pa gde to,ja lovim u francuskoj i zamislite zeleni su trzili zabranu lova nedeljom!,razne izgovore su imali ali skoro 1.500.000 lovaca mislite li da su to dozvolili?,naravno da nisu .U FR se lovi skoro cele godine o grlicama i prepelicama da nepricam ,mnogo se lovi i sta ,neko ce to da zabrani.Divlje svinje se love od 1.8 pa do marta iduce godine i sta sad tako kaze zakon da moze.Samo kod nas razne asocijacije i udruzenja uz pomoc nekih stranih babaroga pokusavaju nesto sto nije moguce nigde u evropi.Ja kao lovac kada uplatim lov imam i pravo lova na sve sto je dozvoljeno a drugo u lov mogu da idem SAM U FR osim na DS.Problem kod nas u Srbiji je sto mi nemamo nikoga da predstavlja lovce i lov nA pravi nacin i u interesu nas lovaca(a i ovi sto nas predstavljaju kao da im je upla kost od ribe u grlo) Drzava ima mnogo vise koristi od lovaca i lova nego tamo nekih zelenih.Neznam dali mi imamo neki sindikat lovaca ako nemamo onda treba osnovati .Sve bi to bilo dobro ali kod nas u samom vrhu su losi ljudi(bez uvrede ako je neko uvredjen)tako dok ne rascistimo sa tim mozemo samo kukati.MOJ predlog bi bio da organizujemo neku generalnu sednicu pa da se dogovorimo kako dalje ,da se skupimo u sto vecem broju da iznesemo svoja misljenja i da stavimo tacku na gluposti koja se desavaju u LSS.IMA NAS 70000 I NISMO SLOZNI ,ALI KAD BI SE SLOZILI?????Raanjiveli
65 #9 Kile_
dana 12.02.2015. 21:25
Ma nema nista od toga.pisi propalo ,ista buna svake godine! Pfft
572 #10 AcaNik
dana 13.02.2015. 07:12
Ето и петка 13-ог, да видимо коме ће црн да буде.
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,422
Najnoviji član: trancephorm

Poslednje vesti
Lovio na mestu gde je zabranjeno, bacio pušku kad je video čuvara: Krivična prij...
Uznemirujuć video: Leš mladunca dabra pronađen na Šodrošu
Krivolovac nezakonito odstrelio steonu košutu u Deliblatskoj peščari
Održana Skupšrina LSV
Automobil udario srndaća na pešačkom prelazu na Novom Beogradu

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarVoganjac
Offline
· 07.05.2022. 20:30

i eto kupljena je Beretta Odobreno u decembru bogu hvala....Pozdrav svim kolegama


avatarPlaninko011
Offline
· 24.04.2022. 12:38

Drage kolege Hristos voskrese i srecan vama i vasim porodicama praznik


avatarVoganjac
Offline
· 24.11.2021. 16:43

Zelim da pozdravim sve kolege ovog foruma i da podelim radosni vest.... Dobio sam nabavku dozvolu i napokon kupujem pusku za dve nedelje😊koliko sam srecan nemogu vam opisati... 💓


avatarbogoljub
Offline
· 02.05.2021. 08:21

Hristos vaskrese


avatardalibor
Offline
· 24.03.2021. 09:49

Pozdrav kolege nakon duzeg vremena iveli 4


avatarLimun
Offline
· 13.03.2021. 20:30

Pozdrav Slavo takođe posle dugo vremena Bye


avatarslavaplana
Offline
· 06.03.2021. 12:42

Dobar dan posle 5god.


avatarbogoljub
Offline
· 10.01.2021. 07:20

Obradoviću srećan rođendan iveli


avatarPlaninko011
Offline
· 07.01.2021. 06:31

Hristos se rodi kolege i da proslavite praznike sa vasim porodicama u zdravlju i sreci.


avatarbogoljub
Offline
· 18.12.2020. 22:17

Srećan rođendan lovci Rodjendan
61,774,658 posete www.srbijalov.com