Lovački portal SRBIJALOV - Novosti: Izmena Zakona o divljači i lovstvu


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Izmena Zakona o divljači i lovstvu
Izmena Zakona o divljači i lovstvu

VAŽNO: Uprava za šume Ministarstva poljoprivrede objavila javni poziv za dostavljanje predloga za izmene Zakona o divljači i lovstvu!!!

Već duže vremena se priča o tome da se spremaju izmene važećeg Zakona o divljači i lovstvu, koji je stupio na snagu 2010. godine, i na koji su u ime lovačkih organizacija prethodno saglasnost dali tadašnji predsednik LSS Zoran Popović i tadašnji predsednik LSV (danas zamenik predsednika) Miloš Beuković. Ubrzo potom je upravo sa tih adresa (LSS i LSV) krenula kritika Zakona i pratećih akata. Ruku na srce, u sprovodjenju ovog Zakona u praksi su se pored većine dobrih stvari koje je ovaj Zakon doneo (npr. direktan dodela lovištima stvarnim korisnicima-lovačkim udruženjima), iskristalisale i neke loše strane, nedovoljno dobra rešenja i problemi u sprovodjenju pojedinih odredbi.

Toga su očigledno postali svesni i u nadležnom Ministarstvu (Uprava za šume), pa se posle dužeg vremena i mnogih neformalnih razgovora, primedbi (opravdanih i neopravdanih), ubedjivanja i kontraubedjivanja i pokušaja nakaradnog sprovodjenja nekih odredbi došlo do tačke kada je svima postalo jasno da se neke stvari moraju menjati, i da ima prostora da se postojeći Zakon poboljša izmenama nekih odredbi.

Dakle, nadležni za lovstvo su na sajtu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine objavili JAVNI POZIV ZA DOSTAVLJANJE PREDLOGA ZA IZRADU ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DIVLJAČI I LOVSTVU!

Pozivamo sve one koji smatraju da svojim predlozima mogu da doprinesu da se zakonska regulativa u lovstvu poboljša uključe i odazovu na ovaj javni poziv Ministarstva. Sa predlozima treba krenuti sada, i uticati na to da Zakon bude bolji, a ne da lovci pojedinci i lovačke organizacije, kao i svi drugi subjekti u lovstvu kasnije, kad se zarvši procedura izmene zakona  krenu sa kuknjavom kako ne valjaju propisi!

Lovci i lovačke organizacije imaju sada šansu da utiču na izmene zakona, i šansu treba iskoristiti! Treba verovati da će nadležni svaki dobronameran i koristan predlog dobro razmotriti i kasnije ga ugraditi u Nacrt izmena.

Javni poziv Ministarstva možete pogledati ako kliknete na sliku uz ovaj tekst, ili klikom na link:

http://www.mpzzs.gov.rs/

Ostaje da se vidi da li će se ova prilika za izmenu Zakona o divljači i lovstvu iskoristiti za poboljšanje situacije u lovištima i za olakšavanje rada lovaca i lovačkih organizacija, ili će se svoju šansu potražiti neke interesne grupe ili pojedinci u lovstvu, kako bi neke odredbe i izmene prilagodili ostvarenju svojih interesa, a ne interesa svih lovaca, lovišta i divljači. Na lovcima, a i na nadležnima u Upravi za šume, je da ne dozvole da se dogodi ovaj drugi scenario i da na vreme prepoznaju aktere koji umesto opštih ciljeva i opšteg interesa zastupaju manje ili više otvoreno neke druge interese!

          
Komentari
114 #1 Cadara
dana 10.06.2015. 18:51
Podzakonski akti su mnogo veći problem od samog Zakona, ali od glave se mora krenuti.
1. U evropskim zemljama sa dugom tradicijom lova odstreljena divljač kada se koristi za sopstvene potrebe uopšte ne prolazi tu proceduru kao što je kod nas, objekat za pregled divljači, hladnjača, pregled veterinarskog inspektora... nama su divlje svinje stajale i po dve nedelje dok se ne pregledaju na 0-+2C pa ko će to posle jesti.... to prvo treba pojednostaviti, u Slovačkoj ima ispit koji polažu lovci da znaju da prepoznaju opšte znake na bolesnoj divljači i oni su obavezni da kada se divljač koristi za sopstvene potrebe pogledaju, uzmu potrebne uzorke koji se nose u veterinarsku stanicu i to je to a divljač se obrađuje i koristi, kod nas prvo ide u hladnjaču, nosi se uzorak na pregled u institut, tek kada to bude gotovo kada inspektor može izlazi na teren u objekat za pregled divljači i tu se radi pregled, to traje nekoliko dana u praksi, a lično sam doživeo i dve nedelje da to gledam, vikendom neradi niko ni institut ni inspektori. Kada se meso divljači koristi za izvoz, prodaju, markete i slično tada treba normalno određena procedura u skladu sa HASAP-om itd....
1319 #2 Gedza66
dana 10.06.2015. 23:22
Ovo podržavam ali ne opravdavam način i očigledno nevidljive motive?

Iskreno, smeta mi što zbog nedostaka poziva u ovom Javnom pozivu ne možemo posredno zaključiti ko stoji iza opravdane potrebe za izmenama i dopunama ZODiLa?

Dobro, možda se radi o nenamernoj tehničkoj grešci ali ne može se govoriti o javnoj raspravi Zakona o izmenama i dopunama Zakona o divljači i lovstvu, kad o istom nema nikakvog nacrta ili predloga nadležnog ministarstva???

Valjda bi ta javna rasprava trebala biti o nacrtu zakona o izmenama i dopunama o kojm bi trebalo da se izjasni lovačka javnost u formi javne rasprava , jer nadležno ministarstvo daje nacrt, Vlada RS utvrđuje predlog a Narodna skupština usvaja ili ne usvaja utvrđeni predlog Zakona o izmenama i dopunama........, tako da bih ja ovaj poziv nazvao pozivom za davanje ideja o izradi nacrta zakona za izmene i dopune ZODiLa?

Dobro možda se i po ovom osnovu radi o tehničkoj greški ali je bitna dobra namera u koju ne sumnjam a koja će lovačkoj javnosti pomoći da odagna mnoge postojeće dileme??? Npr...

Da li će izmene i dopune ZODila biti posledica uticaja pojedinaca u lovstvu koji se o tome razmeću po Srbiji radi privlačenja članova (a za koje su do mene na 300 km udaljenog od BG i NS, stigle informacije da su im za sastanak sa Daćom Golubovićem potrebne bar dve veze) ili kao posledica dosadašnjeg kršenja ovog zakona od strane same države (oko nacionalne strategije, ustanovaljavanja i dodele lovišta; itd), pa da to kašnjenje nekako legalizuju???

A o obimu mogućih izmena i dopuna ZODiLa treba računati i na standarde EU, kamo smo krenuli, jer nešto ne verujem da će pristati na relikte komunizma, tj. na vraćanje uloge viših nam lovnih asocijacija koje su imale u komunizmu???

U svakom slučaju, ovo je jedna pozitivna stvar i ubeđen sam da ćemo imati prilike da pročitamo sve predloge i sugestije evidentno emenentnih lovnih pojedinaca naših nam viših lovnih asocijacja, a naročito ovih Lalinih, Ups novih rukovodilaca u LSV?Stidljiv]Grin

Ne postoje 'eminentni lovni pojedinici Lalini', novi rukovodioci u LSV. Mada ipak mislim da su u LSV bolji od onih Gedžinih lovnih pojedinaca, udarenih zecom u krivolovu!
1032 #3 dreger
dana 11.06.2015. 09:57
Ako je ovo neka sansa ili prilika da nesto izmenimo sto se tice nas obicnih lovaca onda je treba iskoristiti na pravi nacin,ali bojim se da od toga nece biti nista.
Cadara je izneo sta njega i njegove salovce muci i u cemu je zamerka i problem na terenu prakticno,sigurno da bi mnogi imali sta da navedu kao nesto sto nije dobro i svrsishodno.i sta im smeta .
Mislim da znate o cemu bi ja pisao a i mnogi drugi .a to je:
1.lov na predatore-i problemi koje imamo da nemozes izaci u lov bez strucnog pratioca,ili grupe od najmanje 3 lovca itd.
2.izdavanje dozvola-zasto moramo da idemo iz sela u Zrenjanin(u mom slucaju)po dozvolu pa da je nakon isteka vracamo.
3.duzina trajanja dozvole-zasto dozvole za lov predatora ne traju bar mesec dana.a po meni najbolje bi bilo dati polugodisnju dozvolu .
4.bespotrebna obimna papirologija (dozvola,propratnica,izvestaj )kao da idemo u Afriku na safari a ne u nas atar u jednu da kazem setnju i druzenje ako bude i sa odstrelom.
Ovo su samo neka ali vrlo bitna pitanja i predlozi koja bi stvarno trebalo uzeti u obzir i razmatranje u ovoj prilici.Ali sve ovo i jos mnogo toga treba da predloze ljudi koji su da kazem zaduzeni i placeni za gazdovanje lovistem.tj Lovacka udruzenja,savezi ili sta ja znam vec ko ,pa valjda ce nesto i ovde procitati sta obicne lovce najvise muci,na sta se zale ,koji su problemi u praksi i sa terena a ne u kancelariji.Mada se nesto i ne nadam da ce se nesto promeniti(a imamo sansu) a da ce biti u nasu korist jos ako bude uskladjeno sa EU onda nedaj boze moze biti i gore.Jer mnoge stvari i u ovom starom zakonu nisu kao u EU a servirana nam je prica kako jeste.
114 #4 Cadara
dana 11.06.2015. 14:16
Izgleda neko nas većinu lovaca smatra za retarde, nigde u svetu, i bližoj i daljoj okolini nisam čuo da postoji obavezni pratioc u lovu na predatore, Lisicu, Šakala, Vuka, to je takvo vređanje zdravog razuma da je to nemoguće rečima opisati. Normalno gde su privatna lovišta, otvorenog tipa da će ti gazda lovišta dodeliti pratioca da ti pokaže lovište, odvede do čeke, objasni kako i šta. Ko ime mene na primer šta da vođa i sedi pored mene i (kašlje, prdi, šuška) ili ja da vodam i pratim nekoga u svom lovačkom udurženju gde sam odrastao kao dete i cela moja familija i poznajem svaku stopu i svako drvo, grm, njivu i da mi kaže sad smeš odstreliti tu lisicu ili ne. Ajd razumem u selektivnom, uzgojno lovu krupne divljači ali i za to se lovci obučavaju na seminarima, stiču iskustva svojim lovačkim stažom a ne da se čeka jedan čovek a 200 lovaca u tom udruženju. Zakon je pisan što se tiče ovih stručnih pratilaca, pratilaca, grupovođa kao da se radi o zatvorenom, ograđenom ili nekom privatnom lovištu gde postoji jedan gazda i tu se vrši turistički lov, platiš, dobiješ vodiča itd, a ne o lovačkim udruženjima i društvima koji gazduju sa 90% lovišta. Ili brate sve privatizuj pa će to piti vodu ili piši Zakon primenjiv u praksi. Znamo svi da se u 99% slučajeva ovo ne poštuje lovac/pratioc i da se krši zakon, da se to toleriše i ne kažnjavaju lovci, ali kada se desi neki zaCenzurisano tada se na sudu gleda i ceni i pita gde je bio taj stručni, zašto nije bio itd...
Tu treba neki univerzalni stav da bude a lovišta da organizuju lov u skladu sa svojom politikom. U Slovačkoj ima nekoliko modela, dozvola za lov na divlju svinju, jelena, Lopatara se vadi na mesec dana važenja, a ti si obavezan kada ideš u lov da se upišeš u svesku evidencije koja se nalazi u svakom lovnom reviru, ideš sam bez pratioca, u svesci vidiš koga ima u lovu i na kojim čekama je i gde je slobodno, i upisuješ sve neophodne podatke i ideš na čeku, u zatvorenim čekama imaš takođe svesku gde upisuješ šta si primetio i neke podatke o lovu obavezno, kada ideš kući odjavljuješ se, upisuješ u svesku podatke, vreme i to je to, a neka lovišta umesto tih sveski imaju preko interneta umreženo svaki lovac uđe na taj sajt i sve lepo tastaturom i mišem upiše, vidi ko je gde u lovu, obavezan je kada se vrati iz lova nebitno koje vreme da izvrši odjavu i navede osnovne podatke o lovu. Kada odstreli divljač, zove glavnog lovca da prijavi odstrel, dolazi do lovačke kuće ili glavni lovac dođe pogleda divljač uzme u sterilnu bočicu malo krvi i parče jetre, parče bubrega (Jelen, Lopatar, Muflon) a + uzorak trihinele (divlja svinja) sve u toj bočici i to se nosi sutradan u veterinarsku stanicu a divljač se kada je za potrebe lovaca i njihovih porodica odmah tranžira ili eventualno sutradan, svaki lovac sa određenom godinom lovačkog staža ima prava i mogućnost da polaže ispite i usavršava se i dobija sertifikat i zvanja (glavni lovac) on može pregledati divljač itd, itd... neznam kako je to u Zakonu napisano, verovatno uopšteno a lovišta sama organizuju ostalo ali ti dobiješ na mesec dana dozvolu na kojoj piše 3 vepra, jedan jelen, jedan lopatar (markice za obeležavanje) i to je to a kada ideš u lov popunjavaš ulazak u svesci ili elektronskim putem... kakav pratioc, kakav grupovođa, ....
114 #5 Cadara
dana 11.06.2015. 14:25
Ja bi voleo svaki lov pre i posle lova da me izkontrolišu, istresu iz gaća ako treba ali kada idem u lov da to bude sa uživanjem, sednem lepo i uživam u prirodi, sa što manje papirologije, bolje da naprave da kontrola i kazne budu stroge, rigorozne u slučajevima neprijavljivanja odstrela, krađe i drugog a da samu proceduru lova pojednostave, sada lakše je doći do Putina ili Baraka Obame ponekada nego doći do dozvole za lov, pratioca itd....
114 #6 Cadara
dana 11.06.2015. 15:04
I da, naš Zakon o lovu je u 90% prepisan od Hrvata, uzmite nađite na internetu zakon o lovu republike Hrvatske i naš pa uporedite, u Hrvatskoj je jako mnogo privatnih lovišta kojima upravljaju privatnici preko svojih tvrtki, sve smo iskopirali samo je kod Hrvata jednostavnije dosta stvari a mi smo zakomlikovali. Treba pogledati modele Čeha i Slovaka, Austrijanaca čak, pa to malo prilagoditi našim uslovima, međutim od radikalne izmene Zakona nema ništa, to će biti samo kozmetičko šminjkanje a ne suštinske promene...
1319 #7 Gedza66
dana 11.06.2015. 15:21
Cadara, dregeru, naravno da su Vaša razmišljanja na mestu i naravno da način razmišljanja u Vašim upisija treba uzreti u obzir, ali to je nešto što se rešava podzakonskim aktima a o promeni istih sigurno nećete doživeti javnu raspravu na predloženi način.

U ovom trenutku je za nas lovce Srbije najbitnije da, što kažu naša braća Hrvati "prokužimo" motive ili razloge za promenu postojećeg zakona o lovstvu.

Da li motivi leže na strani pojedinaca koji sa novodnim političkim uticajem zbog pripadnosti trenutno Stranke sa poverenjem od oko 50%, to žele i realno mogu ili motive treba tražiti na strani nadležnog ministarstva koje iz objektivnih razloga (nedostatak stručnih kadrova u kvanititativnom smislu iz oblasti lovstva) mora da legalizuje sve ono što po odredbama važećeg ZODiLa propustili a koje sigurno ne bi omogućilo postojeće dileme u mnogim lovačkim udruženjima da li treba biti član ovakvih vištih lovačkih asocijacija?

Naravno, da se slažem sa Vama da su mnoga propisana pravila ponašanja vezana za organizaciju i način izvođenja lova trenutno neprimenjiva ali da bi se stekao uslov za promenu istih, mora doži do promene ZODiLa?

Verujem, pa čak sam i ubeđen da je ovo trenutak kada se trebaju osmisliti budući temelji lovstva Srbije, koji će nam u budućnosti omogućiti da opravdamo racionalnost i ekonomičnost postojanja građanske opcije lovstva, naravno ako ubedimo nadležne iz EU da odgovrni iz LSS, LSV i LSCS ne žele nastavljanje relikta komunisstičke prošlosti da "jedu ono što nisu zaradili". HarmonikaKolceRotiljRaanjHmmm
1319 #8 Gedza66
dana 11.06.2015. 15:40
A činjenica da ovako važna tema nije zaslužila da posetane posebna tema na forumu, me navodi na možda neopravdani zaključak da su možda administratori ovog foruma koj prate i uređuju teme lovačke politike neopravdano zauzreti svojim neodložnim privatnim poslovima zbog kojih i nemaju vremena da napišu koju a možda su ljudi i "uplašeni", jer zaista mi je neshvatljivo da Daki, Lala i Sremac 75 već dva dana nemaju nikakve komentare o ovim aktuelnostima???

Da li to znači da su navedeni naši administratori definitivno shvatili da u ovom trenutku nema mesta za pametne i da je nekoliko narednih godina, po odluci Boga, određeno za budale i za fukare koje se moraju još uvek obogatiti???
114 #9 Cadara
dana 11.06.2015. 15:47
Trebali bi na forumu konkretno po članovima Zakona dati predloge šta izmeniti, tako da bi se i podzakonski akti mogli menjati u skladu sa tim članovima Zakona. Tada, to treba svako Lovačku udruženje da na svojim sastancima predoči lovcima i upravama i da se napiše dopis sa konkretnim predlozima za izmene koje je poslalo neko Lovačko udruženje, i tu će videti da je u globalu većina zamerki na Zakon slična i valjda će se naći pametna glava i neki istinski Stručnjak Praktičar koji zna kako se to što je napisamo može i kvalitetno primeniti u praksi i na terenu, a ne da se nešto što je neprimenjivo u praksi krši i ne primenjuje se al kada se nešto desi ili zagusti ili nekome treba nauditi zbog ličnih interesa onda pravila i Zakon važe...
1032 #10 dreger
dana 11.06.2015. 16:45
Uglavnom nas sve isto muci,nacin izdavanja dozvola i puno papirologije oko istih i sam izlazak u lov (grupa,pa strucni pratioc itd)
Mozda je prepisan nas zakon od Hrvata mada mi se cini da ga onda nisu pravilno prepisali ili su namerno ubacili ove probleme o kojima pisemo.
Evo kako mi je odgovorio na to pitanje-lov na lisice jedan kolega iz Hrvatske.

Pozdrav kolega dreger!
Kod nas je lov na lisicu cekanjem lovcu pojedincu dozvoljen svakodnevno,bez ikakve pratnje ili grupe od najmanje 3 lovca.
Naravno,ako lovac ima pravovaljanu dozvolu lovnika za odstrel.Te iste dozvole izdaju se kod nas na pocetku lovne godine i vrijede cijelu godinu.
U slucaju da se lija lovi sa psima,onda treba min.3 lovca.
Neznam u cemu je problem kod vas,dali zakon takvo sto propisuje ili je to samo odluka drustva?

Dobar pogled!
Ili jedan iz Slovenije.

U to kod vas dosta zakomplikovano. No kod nas ima lija lovostaj od 01.04. pa do 01.07. Izvan lovostaja možeš da jih loviš kolko želiš, po danu, u noči bilo kada ti se voli. ne treba ti nikakve dozvole, ni stručnog pratilca, treba ti puška i mirni živci. Najviše volim lov u kraju januara i početku februara, na vabilicu po dani, to ti je prava ludnica i adrenalin...kad ti lija stoji 2 metara od tebe... Ma kod nas šakal je u trajnom lovostaju, pa i u mom lovištu ga nema i nema ga ni u blizini. Pa kod nas nije zakomplikovan ni lov na krupnu divljač, sve možeš sam da loviš, normalno treba se držati godišnjeg plana... d1 d1 d1

Lovski zdravo in Dober pogled!
A oni su kolko znam clanice EU pa kako onda kod njih tako a kod nas ovako(a jos nismo ni clanovi).
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,442
Najnoviji član: Stevanovic

Poslednje vesti
SABOR LOVACA SRBIJE ZLATIBOR 2024
Преминуо Илија Елезовић у Косовској Митровици
UPITNIK U VEZI EVROPSKOG ZECA
ЈАСТРЕБАЧKИ ВУK 2024
ZABRINUTI LOVCI U ATARU KULE PRONAŠLI NOVE PRIMERKE OTROVANE SRNEĆE DIVLJAČI

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,043,189 posete www.srbijalov.com