Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Karabinska municija(balistika ,karakteristike )

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Karabinska municija(balistika ,karakteristike )
Cvele

sheytan kaže:
Za obichan SB se nikako ne isplati, pljuju ga Rvatjani samo tako, u odnosu na PPU SP! Znachi, sqplji je, a LOSHIJI 100% od SP PPU! MNOGO SU MEKANI SVI SP KOD BELOTA! Stari

A za plavca ne znam, to je neko novije zrno?

Za "plavca" mislim na Barnes XLC Bullet... na izgled deluje kao tvrdo zrno jer ima oblik kao FMJ...
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

sheytan
 Aaa, to je neshto drugo, to je jedan od najjachih brendova, i sigurno da valja, ali njihov opus ne poznavam dovoljno, jer mi je malo "kiseo"... Grin

Znachi, SIGURNO je vrhunsko zrno, ali sigurno je i presqpo! Ako bash hotjesh tvrdo, da prostish, bolje ti od Groma sigurno ne treba, a ako hotjesh zrno za "svaki dan", ondaK SP PPU, a gramazu izaberi sam! Smile
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

DakiNS
 Čuo sam da kažu : Leba preko pogačeYes
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Cvele
 Odobreno
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

sheytan

DakiNS kaže:
Čuo sam da kažu : Leba preko pogačeYes

Bravo 2

A ima i slichno tome:

Tri prsta

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Podunavac
 Kod mene je cena S&B plavca 3,5 evra. Previše je to para za S&B. Za te pare može da se pazari RWS.
Tri prsta 2Kolce

sheytan
 A po čemu je to RWS bolji od ostalih? Po meni, pre svega po preciznosti i kvalitetu zrna. Ako to ovaj SB ima(a možda je i bolji od bilo kojOg RWS zrna?), ondaK nije bitno što je cena slična Nacistima Grin .

(Inače, Grom se ne stidi većine sveCkih zrna, tako da... Smile )

To je slična priča kao s tvoju Meoptu - neko je ne bi uzeo pored npr. Zeiss Duralyt, jer na Duralytu piše Zeiss, a to što je Meopta bolja, to nikom ništa! Smile

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

MMilos
 Marketing je čudna nauka.
Tera ljude da kupuju nešto, jer je neko grunuo dobre pare na reklamu.

I sad tom jadniku koji treba da da 5 EUR za jedan metak se uvuklo u uši da je to najbolje.
E sad, ja sam mišljenja da RWS nije 5x bolji od PPU. Svakako jeste bolji, jer je ujednačena svaka serija (uslovno rečeno svaka), ali za mene koji ispucam 2.5 kutije u 'artiju i ostalo u divljač ne treba niš bolje od Ercovske medEcine ;)

ssekir75
 прочитао сам по неки рвацки форуми да људи по белом и шареном свету где могу да сами пуне џебану обилато користе грома. поред онакве понуде они се фаћају за грома. да су нашинци, па ајде-де, кажеш вата их носталгија, али нису. па још коментаришу како треба у још којем калиберу да га праве, а не само у ова три... дакле зрно је добро, а то што наши не ваљају исти барут друго је пиПање...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Podunavac

sheytan kaže:
A po čemu je to RWS bolji od ostalih? Po meni, pre svega po preciznosti i kvalitetu zrna. Ako to ovaj SB ima(a možda je i bolji od bilo kojOg RWS zrna?), ondaK nije bitno što je cena slična Nacistima Grin .

To je slična priča kao s tvoju Meoptu - neko je ne bi uzeo pored npr. Zeiss Duralyt, jer na Duralytu piše Zeiss, a to što je Meopta bolja, to nikom ništa! Smile

Bata Šeki upravo to što i sam reče. Preciznost i ujednačenost serija. Kvaliteta upotrebljenih komponenti. A imaju i odlična zrna. Za svaku priliku po neko. A za lov DS bi izdvojio UNI Classic, ID Classic i DK (Twin core).
Tri prsta 2Kolce

nidzamotocross
 Podunavac, šta misliš za H-Mantel?

Ćale godinama koristi uz PPU SP i ID Classic od RWS-a, u kalibru 7x57R. Imao je dobre rezultate do sad sa njim na DS, mada su daljine relativno male, a primerci retko kada budu teži od 130kg. Mada i PPU je završavao posao do sada, njega više koristi u lovu na vuka i ostale predatore.

Pre koji dan je dobio na poklon H-Mantel. Gledao sam na YouTube-u onog mlađanog nemca koji ga koristi u kalibru 7x64, lepo obara prasad. Confused
Na meti se lepo pokazao, ne znam kakav će biti u mesu...
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

sheytan

Podunavac kaže:

sheytan kaže:

Bata Šeki upravo to što i sam reče. Preciznost i ujednačenost serija. Kvaliteta upotrebljenih komponenti. A imaju i odlična zrna. Za svaku priliku po neko. A za lov DS bi izdvojio UNI Classic, ID Classic i DK (Twin core).

Nešto se mi ne razoomemo. Šta od svega toga ne valja kod SB, u varijanti sa VRHUNSKIM zrnom(Barnes valjda pravi samo takva; ponavljam, slovi za VRHUNSKI zrnasti brend, ali mi je kiseo, pa nisam dovoljno informisaT)?

Inače, Ssekir pomenu zapadnjake i Groma. Kažu ljudi po forumi, da se u Germaniji iz poluautomata od 2000e pa naviše REDOVNO praši Grom(fabrički meci!) na krmadiju, tako da vas ne bih više zadržavao... Grin

SRBISTAN DO TOKIJA!!! Tri prsta Grin

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

sheytan
 ...

pardon, greška

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Podunavac

nidzamotocross kaže:
Podunavac, šta misliš za H-Mantel?

Ćale godinama koristi uz PPU SP i ID Classic od RWS-a, u kalibru 7x57R. Imao je dobre rezultate do sad sa njim na DS, mada su daljine relativno male, a primerci retko kada budu teži od 130kg. Mada i PPU je završavao posao do sada, njega više koristi u lovu na vuka i ostale predatore.

Pre koji dan je dobio na poklon H-Mantel. Gledao sam na YouTube-u onog mlađanog nemca koji ga koristi u kalibru 7x64, lepo obara prasad. Confused
Na meti se lepo pokazao, ne znam kakav će biti u mesu...

Nidžo po meni lično H-mantel ima i dobru i lošu stranu. Loša je po mom mišljenju ta što prednji deo zrna koji se otvara i otpada. Tako da zrno gubi na težini. Dobra je strana što skoro uvek daje prostrelnu ranu, jer zadnji deo zrna koji ostaje ceo se ne deformiše i ima duboku penetraciju.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

sheytan kaže:

Podunavac kaže:

sheytan kaže:

Nešto se mi ne razoomemo. Šta od svega toga ne valja kod SB, u varijanti sa VRHUNSKIM zrnom(Barnes valjda pravi samo takva; ponavljam, slovi za VRHUNSKI zrnasti brend, ali mi je kiseo, pa nisam dovoljno informisaT)?

Inače, Ssekir pomenu zapadnjake i Groma. Kažu ljudi po forumi, da se u Germaniji iz poluautomata od 2000e pa naviše REDOVNO praši Grom(fabrički meci!) na krmadiju, tako da vas ne bih više zadržavao... Grin

SRBISTAN DO TOKIJA!!! Tri prsta Grin

Bata Šeki ne valja mu cena. Niti je češka niti američka municija skupa. A ovaj hibrid je poprilično skup. I premda nije loša kombinacija za istu cenu bi ipak rađe RWS jer je bar malo kvalitetniji. Američka municija kod mene može da se nađe ispod dva evra. U Mađarskoj je još jeftinija.
Tri prsta 2Kolce

nidzamotocross
 Hvala na odgovoru druže, u svakom slučaju ćemo videti kako će da se pokaže tokom sezone. iveli
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

laufer223
 Poštovana gospodo, vidim da tema već dugo stoji, a pred nama je nova lovna sezona, pa ću si dozvoliti malo pojašnjenja oko ove teme, odnosno oko djelovanja pogotka na divljač.
Želja svakog lovca je da mu divljač trenutno padne u vatri sa zvukom hica, pa temeljem toga lovci ulažu u puške. optiku, i municiju, nažalost često bez osnovnog znanja o djelovanju koje hitac ostavlja na telu divljači. Najčešća tema razgovora za lovačkim stolovima gotovo uvek je balistika, upotrebljivost kalibra, konstrukcija zrna. Koje zrno brzo, sigurno i što je moguće manje bezbolno usmrćuje divljač, i kao takvo sprečava krvnu potragu i što je moguće manje onečišćuje divljačinu?
Sama municija na raspolaže fizikalno sa dovoljnom zaustavnom moći i njen impuls nije dovoljan da bi trenutno oborio težu divljač. Da bi divljač pala u vatri ili eventualno učinila kratki beg po primljenom pogotku, mora smrt nastupiti vrlo brzo, ili u toj mjeri oštetiti aparat za kretanje da beg više nije moguć. Profili rane nastali pogotkom mogu biti vrlo različiti. U pravilu zrno pri svom prodiranju potiskuje tkivo tijela. Kako se tkivo izmiče u sve strane, nastaje kratkotrajna šupljina od rane. Potisnuto tkivo stvara pritisak koji se u obliku potisnih valova širi prema van. U kaverni nastaje podtlak koji tu kavernu ponovno zatvara. Iza ostaje trajna kaverna koju tvore od metka nastali strelni kanal i okolno tkivno razaranje.
GDE OSTAJE ENERGIJA?
Sama veličina kaverne, kao mera za prenesenu energiju nije apsolutno odlučujuća. I kod hica u vodu se prenosi energija, ali voda nije oštećena. Vrlo važnu ulogu igra sposobnost tkiva da može primiti i pretvoriti, a bez da samo ošteti. Elastično tkivo kao mišići, ili zrakom ispunjeno tkivo kao pluća, dobro podnose stvaranje kaverne i razmjerno se malo oštećuju. Neelastično tkivo kao jetra, bubrezi, slezena, kosti brzo se raspadaju. Večina lovaca poznaje efekat jakog oštečenja jetre uzrokovanog direktnim pogotkom ili pogotkom u njihovu neposrednu blizinu, dok sama pluća kao rastezljivi organ pokazuju samo relativno uski strelni kanal. Sama gustoća strukture tkiva također je važna za djelovanje zrna. Gustoća tkiva kao kod jetre i kostiju daju jak otpor, tako da se ono brzo deformira i može odati puno energije. Velika brzina zrna pri pogotku dovodi kod relativno tvrdih zrna do fragmentacije ili deformiranja sa značajnim oštečenjem mesa, dok zrna manje brzine djeluju čak i kod mekih konstrukcija delomične košuljice sa manjim deformiranjem i manjim djelovanjem. KOd bliskih i dalekih udaljenosti hica možemo uvek računati sa nepredvidivim ponašanjem zrna.
KAD DOLAZI DO BEGA DIVLJAČI?
Stanje u kojem se divljač trenutno nalazi (mirno pase, kreće se ili beži) bitno pridonosi tome koliko je pogodak djelotvoran. I nežni srnjak koji mirno pase može biti iznenađujuće otporan na hitac,ostavljajući svojim begom lovca u čudu. S druge strane događa se da divlja svinja koja mirno ruje iznenada pogođena pada u vatri, ali divljač iste biomase pogođena u pogonu dok je gone psi, pod jakim je utjecajem andrenalina i može iznenađujuće daleko odbeći. Smrt se medicinski definira ka gašenje rada mozga. Ona nastupa ili zbog razaranja samog mozga direktnim pogotkom ili od odumiranja mozga zbog nedostatka kiseonika. U lovu se taj manjak krvi postiže u pravilu iscrpljivanjem divljači begom. Kako će divljač brzo iskrvariti ovisi o tome kakve su ozlede. Pogoci u mozak ili produženu moždinu, koja leži u blizini glave odmah su smrtonosni i divljač pada u mestu. U samom mozgu je sadržano mnogo živčanog tkiva čije razaranje i ne bi možda dovelo neposredno do smrti, no zrna deformirana prodiranjem kroz kosti lobanje prenose odmah veliku količinu energije na tkivo.
KAKVI POGOCI ZAUSTAVLJAJU?
Mozak je relativno neelastičan i do oštečenja dolazi njegovim prejakim istezanjem. Zbog kostiju lobanje nastali pritisak ne može se širiti prema van. Nastaje veliki tlak koji razara moždano tkivo udaljenije od kanala rane i čak može dovesti do puknuća kostiju lobanje. Sami pogoci u područje uha ili vrata teško su dostižni, zbog malog cilja i pokreta glave, a greške kao pogoci u grkljan ili vilicu dovode do bega gubitka divljači i polagane i teške smrti. Zbog navedenog najčešće se gađa prostor tela (utrobe) gde se nalaze vitalni organi divljači. Pogoci u plečku mogu usmrtili zbog ozleda vitalnih unutarnjih organa, i oni često deluju brže i sigurnije nego čisti pogoci iza lopatice, budući se zrno pogotkom u jake kosti plečke deformiše i u telu postiže vrhunac učinkovitosti energije. Osim toga oštečuju kosti i mišiće tako jako da divljač često ubiba na mestu nesposobna za kretanje, ili ima kratke udaljenosti bega. Prednost takvog pogotka plača se određenim postotkom uništenog mesa.
KAKAV JE UČINAK KRVNOG TLAKA?
Dobar pogodak u pravo mesto dovodi do smrti u vremenu od sekunde do nekoliko minuta, a koju prouzročuje jaki pad krvnog pritiska i samim time povezana opskrba mozga kisikom. Pogoci u velike krvne žile izazivaju taj efekat u roku od sekunde do nekoliko minuta, a koju uzrokuje jaki pad krvnog pritiska i samim time povezana opskrba mozga kisikom. Pogoci u velike krvne žile izazivaju taj efekat u roku sekunde. Aorta se često kod pogotka u plečku ošteti, ali visoki pogoci iza plečke razaraju je ponekad i dovode unatoč manjih oštečenja do trenutne smrti. Naprotiv pogodi li se vrh srca, dok su srčani zalisci i aorta netaknuti, ne slijedi u krvnim žilama značajan pad pritiska, životinja crpi svoje rezerve kisika i u stanju je unatoč neupitno smrtnom pogotku odbeći jošviše stotina metara. Ako su razoreni intenzivno prokrvljeni organi kao jetra, bubrezi, ili slezena, bilo stvaranjem kaverne ili direktnim pogotkom, ugiba životinja najčešće u roku nekoliko minuta. Teoretski je zamislivo da širenje vala pritiska u krvnim žilama dovodi do kratkog, ali snažnog porasta krvnog tlaka, koji se ispoljava u telu kao refleksni odgovor na prestanak rada srca i disanja.
POSTOJI LI SMRTNI ŠOK?
Pored tih ozleda koje imaju za posljedicu brzu smrt, dolazi do brzog usmrćivanja i temeljem uzoraka ozljeda koje su prividno neobjašnjive.Još 1961 formirane su teorije parnog refleksnog šoka (Langenbach i Lampel) prilikom kojeg divljač zbog istovremenog prenadražaja vegetativnog živčanog sistema u obe polovice tela brzo ugiba. Slične tvrdnje objavljene su u vreme vijetnamskog rata o djelovanje kalibra 223 Rem. po kojem je već okrznuće ruke ili noge zrnom pune košuljice pri velikoj brzini moglo dovesti do smrti. Obje teorije nisu znanstveno do sada niti na jedan način potvrđene. Svi slučajevi smrti od šoka, kao neposredno nastupajuća smrt bez ozljeda vitalnih organa do sada nisu potvrđene kod ljudi ni nakon pažljivog istraživanja.
KAKO REAGUJU ŽIVCI?
Večina lovaca u svojoj lovnoj praksi osobno je videla smrtno pogođenog kotrljajučeg zeca koji je trenutno uginuo, a da mu je sačma jedva probila kožu. U ovom slučaju izostaje čisto razarajuče delovanje metka kao jedino obrazloženje. Balistička istraživanja nude ovde daljnja objašnjenja. Ubojita moč sačme ovisi o udarnoj energiji kuglica sačme i broju pogodaka sačme. Oni se ne mogu usporediti sa potisnim valovima, nego stvaraju poseban oblik titrajučih valova. Oni su preslabi da bi tkivo neposredno mehanički oštetili, ali zato mogu probuditi elektricitet u živcima. Organ na koji živac dalje prenosi impuls ne može razlikovati između postignute aktivacije i podražaja metkom prouzrokovanog vala. Primer za tu teoriju nudi ljudsko oko čiji mehanički sistem reagira pri udarcu u oko stvaranjem zvezdica koje normalno ne postoje. Čovek vidi zvezdice kojih nema. Teoretski takav podražaj živca može dovesti do smrti. Podraže li se živčane stanice koje kontroliraju krvni pritisak javljaju one previsok pritisak u telu. I ovde može biti refleksni odgovor tela, usporenje srčane frekvencije, pa sve do potpunog prestanka rada srca. Unatoč desetogodišnjim istraživanjima do sada još nažalost ne postoji zaključno objašnjenje efekta. Teorije kao parni refleksni šok mogu biti kako istinite tako i potpuno besmislene. Za brzo postizanje smrti kod visoke divljači može se reći da je važno što je moguće jače delovanje metka na divljač. Stvarnost je da pogodak razara vitalne organe i divljač brzo usmrčuje, to brže što je veće razaranje koje metak prouzročuje oko stvarnog kanala pogotka, ali to ne uvetuje bezuvetni najveću moguču kinetičku energiju metka. Važnije je da sama konstrukcija zrna odgovara deklariranoj brzini na ustima cevi pojedinog oružja, udaljenosti hica i veličini divljači. Time se osigurava da se optimalno odavanje energije događa tamo gde je potrebno, u telu divljači. Nadalje adekvatnom konstrukcijom zrna postiže se potrebna dubina prodiranja koja je bitna kod veće i teže divljači, da bi uopće dovela do životno važnih struktura i ostvarila izlaznu ranu koja u slučaju bega divljači olakšava potragu. Odlučujuće neovisno od kalibra i zrna i udaljenosti hica je mesto pogotka.

Prijavi

stefan092
 Pre neki dan sam na sajmu naso municiju HIRTERBERGER u kalibru 6.5x57 po relativno povoljnoj ceni, ali jedino problem je sto su kutije malo odrpane vidi se da su dugo stajale negde i godina uvoza je 2004 sto znaci da je godina proizvodnje sigurno 2003, da li to moze da bude neki problem?

schweps

stefan092 kaže:

Pre neki dan sam na sajmu naso municiju HIRTERBERGER u kalibru 6.5x57 po relativno povoljnoj ceni, ali jedino problem je sto su kutije malo odrpane vidi se da su dugo stajale negde i godina uvoza je 2004 sto znaci da je godina proizvodnje sigurno 2003, da li to moze da bude neki problem?

Jedino sta moze da se desi kod karabinske municije koja dugo stoji je da barut izgubi neki sastav pa da nema tolku energiju.Al ja da sam na tvom mestu ja bi uzo jer to neznaci nesto pune jer verovatno snjim lovis srnecu divljac.
Lisica

stefan092

schweps kaže:

stefan092 kaže:

Jedino sta moze da se desi kod karabinske municije koja dugo stoji je da barut izgubi neki sastav pa da nema tolku energiju.Al ja da sam na tvom mestu ja bi uzo jer to neznaci nesto pune jer verovatno snjim lovis srnecu divljac.

Naravno da mi treba za lov srndaca i po neke lisice...

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Stara lovačka municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 213 12.06.2024. 20:37
Belom Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 869 04.12.2023. 18:14
Rotweil Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 100 04.08.2023. 22:38
Municija kalibra 30-06 MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 115 15.11.2022. 22:30
Cheddite Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 18 09.10.2022. 23:40
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,713,068 posete www.srbijalov.com