Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ 2016.

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ 2016.
Lala
 Malo friških informacija oko lekarskog pregleda: pored ustanove u Beogradu u Durmitorskoj, pre nekoliko dana je i u Novom Sadu moguće obaviti lekarski pregled za oružje u Zavodu za medicinu rada 'Signal' http://www.nsparty.rs/lokacija/214.
Pregled košta 4200 dinara, i sprovodi se po još uvek važećem pravilniku, čija je promena najavljena. Pre obavljanja specijalističkih pregleda potrebno je od izabranog lekara opšte prakse pribaviti Obrazac 1, izveštaj o zdravstvenom stanju pacijenta, pa sa tim izveštajem zakazati specijalističke preglede u 'Signalu'.
Prema informacijama iz 'Signala', za obavljanje pregleda je potrebno najmanje jedno celo prepodne, a verovatno i dva prepodneva, jer toliko traju svi propisani pregledi. Znači, nazdravlje vam ode minimum 3 dana da bi ste obavili lekarski!
Još malo nezvaničnih informacija: u novosadskoj policiji je izgleda znatno povećan broj predaje-rashodovanja oružja (odricanje u korist države) pre svega oružja za ličnu bezbednost, ali ima i predaje lovačkog oružja! Osnovni razlog jeste obaveza obuke za sve, pa i stare vlasnike oružja, novi propisi oko uslova za držanje, a nije zanemarljiva stavka i porez na oružje za ličnu bezbednost.
Nezvanično imamo saznanja da su nadležni u PU Novi Sad imali sastanak sa pravnim licima koja se bave prometom oružja ili poslovima obezbedjenja, dakle pravna lica koja u svom poslovanju imaju dodira sa oružjem. Sastanak je bio posvećen upravo problemima koje su novi pravilnici napravili.
Promet oružja je zanemarljiv, i uglavnom se radi o nabavkama koje su odobrene pod starim uslovima, pre stupanja na snagu novih pravilnika. Šta će biti kada se 'ispucaju' stara odobrenja za nabavku, Bog sveti zna. Novih zahteva za odobrenje skoro i da nema.
Zanimljivo je da je dosta povećana nabavka vazdušnih pušaka koje se sada kupuju uz ličnu kartu!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

kaludra
 he a citam po novinama da hoce da smene min. zdravlja loncara
sto nas opet vraca na pocetak cele price

Lovac sd
 У Београду у Дурмиторској у Заводу а здравствену заштиту радника Министарства унутрашњих послова,преглед је 3000,00 дин.али се предходно мора доћи и узети образац од њих,који се носи изабраном лекару,па се са тим попуњеним обрасцем долази на преглед сваког радног дана од 7-10 часова,није потребно заказивање.Тај образац може узети било ко,тј.није потребно лично преузимање.
Kolce

IvicaL
 Jeste, jeste, sad ce neko iz Sente lepo zapucati za NS ili Bg i to mozda i dva dana ne bi li resio lekarski pregled bla bla bla
Ma otislo je ovo sve u Honduras
Al smo ovce ma nema nam ravnih
lala, pa sta

vajsmiler
 Poštovane kolege, možete li mi reći kakva su vaša mišljenja u vezi pravilnika o uslovima za držanje oružja? U praviliniku se nigde ne navodi da fizička lica moraju da poseduju metalni ormar, a u policiji kažu da će morati da se drži u metalni ormar. To je, pored lekarskog pregleda, još jedan veliki izdatak za one koji nemaju takav ormar.

kaludra
 ne pise nigde da mora da bude metalni ormar.

Barbarosa
 ^ nigde ne piše, ali oni procenjuju da li je dobro t.j. dovoljno obezbeđeno.
Ja pitao isto, a oni rekli mora metalni, tako da...više ne znam ni šta znam, a nemam ni volje da objašnjavam.
Tako je to kad je sve nedorečeno i kad se ima diskreciono pravo.

mb-bb
 http://mediagroup...je-oruzja/
Svaka budala ima svoju srecu u zivotu, a ja imam lov...

Baki58
 Iskreno bih voleo da Canak udje u vladu sa Vucicem! Verujem da bih nas jedini on podrzao,i kolko tolko pokusao da promeni nesto nabolje.Ovi ostali ne vrede nista bar sto se tice lova i lovackog oruzja,za drugo ne znam i necu da komentarisem.
Branislav

Lala
 Pre neki dan je u novosadskom listu 'Dnevnik' izašao članak o ovim novim propisima o oružju.
U članku je iznet podatak dobijen iz Doma zdravlja 'Novi Sad' da je od početka primene novih propisa i od kada se i u Novom Sadu vrše lekarski pregledi, izdato svega dvadesetak uverenja o zdravstvenoj sposobnosti za oružje!! Nije poznato koliko tih uverenja je izdato zbog obaveze zamene oružnog llista, a koliko za nabavku novog oružja.

Podsetiću da je, koliko je meni poznato, Dom zdravlja 'Novi Sad' jedina ustanova u Bačkoj, a možda i u Vojvodini, koja je dobila od Ministarstva zdravlja ovlašćenje da može da radi ocenu sposobnosti. Podatak koji je iznet u članku o broju izdatih uverenja pokazuje da je skoro potpuno stao promet oružja.

Sa druge strane, uprkos onim sastancima u Ministarstvu zdravlja i u MUP i pored zvanićne lovačke inicijative da se menjaju onakvi rigidni pravilnici , još uvek nema nikakvih konkretnih novosti u pravcu izmena. A kad će, ne zna se!

kaludra
 predpostavljam da su svi izdati za agencije za cuvanje...

AcaNik
 Да ли се то односи само на цивиле или и на раднике МУП-а?

Lala
 Aco, Dom zdravlja 'Novi Sad' obavlja preglede za civile. Pripadnici MUP imaju onaj svoj dispanzer u BGD u Durmitorskoj, pa pretpostavljam da ovu vrstu pregleda za oružje obavljaju tamo.
Na proslavi jubileja petogodišnjice osnivanja LSCS u Kragujevcu pre nedelju dana gost je bio i Predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Tom prilikom je u svom govoru koji je održao pred zvanicama, osvrćući se na ove propise oko oružja, izjavio da bi svaka kuća u Srbiji trebalo da ima po jednu pušku, a ne da se razoružava narod!! Ne želim nikom da udaram reklamu, ali ova predsednička izjava (iako nije u ingerenciji predsednika države da se bavi ovakvim propisima) može biti veoma značajna u kontekstu izmena propisa koje lovci i vlasnici oružja zahtevaju od izvršnih vlasti. Ali izgleda da je birokratija poobičaju mnogo spora, naročito je spora kad treba da svoje brljotine ispravi - a ovakvi propisi su ništa drugo nego brljotine koje, ako ostanu duže na snazi, mogu da devastiraju lovstvo i lovačku populaciju.
I na kraju, revija ZOV u svom aktuelnom izdanju je donela tekst o ovim propisima koji se po sadržaju poklapa sa svim onim što smo već pisali ranije na forumu:
http://www.zov.rs/code/navigate.php?I...icleId=992
Prosto ne mogu da verujem sa koliko neuvidjavnosti birokrate iz ministarstava (pre svega zdravlja i MUP) pristupaju stavljanju van snage ovih rigidnih propisa, ne mareći za jednodušnu ocenu svih onih na koje se propisi odnose da takve neprimerene propise treba što pre staviti van snage i uvažiti opravdane primedbe i predloge koji su stigli pre svega od lovaca i lovačkih organizacija, a i od NAOS.

Naravno, i dalje ostaje pitanje zašto lovački predstavnici koji su biliu prilici da reaguju na vreme, nisu to uradili? Ne pije vodu objašnjenje da nisu znali za pravilnike - da su hteli i umeli, mogli su u postupku donošenja pravilnika da stupe u kontakt sa nadležnima kao što stupaju u kontakt sada, i mogli su da nadležnima upute svoje predloge i sugestije bez da čekaju da ih neko poziva! Dakle?!?

AcaNik
 Знам како је у Бгд али нисам знао да у НС немају свој диспанзер.
Знаш, не треба превише веровати ономе што политичари причају док се спремају да се огребу за ручак ;)

milenko0609
 Sve u svemu vreme teče li teče, oni koji imaju suvlasništvo nad cevkama kao što sam ja i moj otac, nama je već prošlo pola vremena.
U razgovoru sa kolegovom ženom koja radi u domu "Železničara Signal"NS(ili kako se već zove) pregled košta 4200, traje par dana, stim da se prvo dobija neki papir koji se nosi na popunjavanje kod izabranog lekara pa tek onda se vraćaš kod njih.
Pitam je pa jel dolaze ljudi na pregled? odgovor je NE, bio je pre par dana jedan i taj je zasad jedini bio i prošao lekarski.
30-06,22-250,NOD,JOD,I BOG DA TE VIDI...

sasaruma
 Pre neki dan nas lovac nije prosao lekarski a covek oficir.Isao u durmitorsku lekarski mu trebao za nabavku nove puske kad ono povisen holesterol.Ovi iz durmitorske jave u sup Ruma oni dodju i ode i ostalo oruzje.I sta cemo sad?

sasaruma

Lala kaže:

Aco, Dom zdravlja 'Novi Sad' obavlja preglede za civile. Pripadnici MUP imaju onaj svoj dispanzer u BGD u Durmitorskoj, pa pretpostavljam da ovu vrstu pregleda za oružje obavljaju tamo.
Na proslavi jubileja petogodišnjice osnivanja LSCS u Kragujevcu pre nedelju dana gost je bio i Predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Tom prilikom je u svom govoru koji je održao pred zvanicama, osvrćući se na ove propise oko oružja, izjavio da bi svaka kuća u Srbiji trebalo da ima po jednu pušku, a ne da se razoružava narod!! Ne želim nikom da udaram reklamu, ali ova predsednička izjava (iako nije u ingerenciji predsednika države da se bavi ovakvim propisima) može biti veoma značajna u kontekstu izmena propisa koje lovci i vlasnici oružja zahtevaju od izvršnih vlasti. Ali izgleda da je birokratija poobičaju mnogo spora, naročito je spora kad treba da svoje brljotine ispravi - a ovakvi propisi su ništa drugo nego brljotine koje, ako ostanu duže na snazi, mogu da devastiraju lovstvo i lovačku populaciju.
I na kraju, revija ZOV u svom aktuelnom izdanju je donela tekst o ovim propisima koji se po sadržaju poklapa sa svim onim što smo već pisali ranije na forumu:
http://www.zov.rs/code/navigate.php?I...icleId=992
Prosto ne mogu da verujem sa koliko neuvidjavnosti birokrate iz ministarstava (pre svega zdravlja i MUP) pristupaju stavljanju van snage ovih rigidnih propisa, ne mareći za jednodušnu ocenu svih onih na koje se propisi odnose da takve neprimerene propise treba što pre staviti van snage i uvažiti opravdane primedbe i predloge koji su stigli pre svega od lovaca i lovačkih organizacija, a i od NAOS.

Naravno, i dalje ostaje pitanje zašto lovački predstavnici koji su biliu prilici da reaguju na vreme, nisu to uradili? Ne pije vodu objašnjenje da nisu znali za pravilnike - da su hteli i umeli, mogli su u postupku donošenja pravilnika da stupe u kontakt sa nadležnima kao što stupaju u kontakt sada, i mogli su da nadležnima upute svoje predloge i sugestije bez da čekaju da ih neko poziva! Dakle?!?
Koliko je meni poznato svaki zakon koji izglasa skupstina ide na potpis kod predsednika drzave.

dzudzubajac
 Ne treba ići na pregled dok se situacija ne sredi.

Alternativa nam je da krenemo lagano da se spremamo: trčanje, teretana, crossfit Smile
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.

Lala

sasaruma kaže:

Pre neki dan nas lovac nije prosao lekarski a covek oficir.Isao u durmitorsku lekarski mu trebao za nabavku nove puske kad ono povisen holesterol.Ovi iz durmitorske jave u sup Ruma oni dodju i ode i ostalo oruzje.I sta cemo sad?

Ovo je novi momenat, da dispanzer obaveštava lokalnu policiju ko je prošao a ko nije prošao lekarski! Opaaa batooo....

Nisam siguran da je povišen holesterol razlog neprolaska lekarskog, ali 'ajd da ne tvrdim, možda tu ima i neki drugi razlog. To nećemo saznati jer su informacije o nečijem zdravstvenom stanju lekarska tajna, barem bi trebali da budu. Pride, te informacije itekako podležu pod odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti...

A na pitanje koje je Sašaruma postavio 'I šta ćemo sad?', mogao bih da ga uputim na predsednika njegovog LU 'Sremac' iz Rume i zamenika predsednika LSV Beukovića, neka njega pita 'Šta ćrmo sad?' i zašto on (Beuković) i njegove kolege iz uprava svih saveza nisu na vreme reagovali kod nadležnih, kada su pravilnici o oružju bili u postupku donošenja.

Ovaj moj komentar u prethodnom pasusu nije ni na koji način upućen na adresu kolege Sašaruma.

kaludra
 beukovic je bio uvek zacin u svakoj corbi koja se kuva
dajte njega na pregled pa da vidim sta ce mu reci
klasican udbas nista viseStari

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
КОРИШЋЕЊЕ СРЕДСТАВА ИЗ ФОНДА ЗА РАЗВОЈ ЛОВСТВА PROPISI O LOVU 106 27.07.2019. 16:13
СТАТУТ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА ВОЈВОДИНЕ PROPISI O LOVU 15 05.06.2015. 22:21
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 11
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,633,059 posete www.srbijalov.com