ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ 2016.
|
sasaruma |
Objavljen 13.05.2016. 21:46
|

Stari član

Upisa: 375
Pristupio: 17.03.2016. 21:10
|
kaludra kaže:
beukovic je bio uvek zacin u svakoj corbi koja se kuva
dajte njega na pregled pa da vidim sta ce mu reci
klasican udbas nista vise  Kratko i jasno.Svaka cast na komenteru kolega Kaludra. |
|
|
|
sasaruma |
Objavljen 13.05.2016. 22:05
|

Stari član

|
Lala kaže:
sasaruma kaže:
Pre neki dan nas lovac nije prosao lekarski a covek oficir.Isao u durmitorsku lekarski mu trebao za nabavku nove puske kad ono povisen holesterol. Ovi iz durmitorske jave u sup Ruma oni dodju i ode i ostalo oruzje.I sta cemo sad?
Ovo je novi momenat, da dispanzer obaveštava lokalnu policiju ko je prošao a ko nije prošao lekarski! Opaaa batooo....
Nisam siguran da je povišen holesterol razlog neprolaska lekarskog, ali 'ajd da ne tvrdim, možda tu ima i neki drugi razlog. To nećemo saznati jer su informacije o nečijem zdravstvenom stanju lekarska tajna, barem bi trebali da budu. Pride, te informacije itekako podležu pod odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti...
A na pitanje koje je Sašaruma postavio 'I šta ćemo sad?', mogao bih da ga uputim na predsednika njegovog LU 'Sremac' iz Rume i zamenika predsednika LSV Beukovića, neka njega pita 'Šta ćrmo sad?' i zašto on (Beuković) i njegove kolege iz uprava svih saveza nisu na vreme reagovali kod nadležnih, kada su pravilnici o oružju bili u postupku donošenja.
Ovaj moj komentar u prethodnom pasusu nije ni na koji način upućen na adresu kolege Sašaruma. Moguce je da nije holesterol razlog ali informacija je dosla od naseg lovocuvara.A sto se tice Dr.Beukovica koliko sam upoznat, sa njim obican lovac nemoze da razgovara.Imao sam priliku biti u njegovom prisustvu i stekao sam utisak da je to jedan totalno ne vaspitan covek. |
|
|
|
davorcalic |
Objavljen 13.05.2016. 22:10
|

Veteran

Upisa: 753
Pristupio: 14.02.2012. 16:25
|
sasaruma kaže:
kaludra kaže:
beukovic je bio uvek zacin u svakoj corbi koja se kuva
dajte njega na pregled pa da vidim sta ce mu reci
klasican udbas nista vise  Kratko i jasno.Svaka cast na komenteru kolega Kaludra.
Pa čoveče,pola ljudi u LSS ,LSV...itd neće proći lekarski pregled... ni oni neće više moći držati oružije??????? Napr,Milenko zeremski nosi naočare kao i Beuković i Pažin...njih sam nabrojao samo kao primer ima ih podosta...i N.Čanak isto....
Žena mi Makedonka.... 
|
|
|
|
sasaruma |
Objavljen 13.05.2016. 22:24
|

Stari član

|
Moje misljenje je da pomenutu gospodu ovi zakoni nece dotaci a mi cemo se vec nekako snaci. |
|
|
|
davorcalic |
Objavljen 13.05.2016. 22:29
|

Veteran

|
sasaruma kaže:
Moje misljenje je da pomenutu gospodu ovi zakoni nece dotaci a mi cemo se vec nekako snaci.
Oni nose naočare a mi ćoraviji od njih,znam u pravu si....
Žena mi Makedonka.... 
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 13.05.2016. 22:36
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Nošenje naočara nije smetnja za držanje oružja, ukoliko vidna oštrina sa naočarima (sa korekcijom) zadovoljava kriterijum iz pravilnika (visus binokularno 0,8) i ako je širina vidnog polja 140 stepeni binokularno. Kao što postoji masa vozača sa naočarima, tako isto ljudi koji nose naočare mogu (pod navedenim uslovima) da drže oružje.
Problem imaju ljudi kojima ni naočare ne pomažu da dobro vide, npr. oni koji imaju staračku sivu mrenu (kataraktu, zamućenje očnog sočiva), ili koji imaju glaukom koji im je suzio vidno polje i oštetio očni živac (ovo su dva najčešća uzroka slabovidosti, i uglavnom su vezani za starije ljude 60+ godina).
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
davorcalic |
Objavljen 13.05.2016. 22:45
|

Veteran

|
Neka im za vid al psihijatra neće proći.....
Šalim se....
Žena mi Makedonka.... 
|
|
|
|
vajsmiler |
Objavljen 14.05.2016. 00:35
|

Član

Upisa: 56
Pristupio: 17.10.2015. 22:58
|
Ovaj pravilnik o zdravstvenoj sposobnosti bi možda trebalo dostaviti ustavnom sudu na ocenu zakonitosti i ustavnosti. Jedino bi oni mogli da ga definitivno stave van snage, pošto je očigledno da u ministarstvu zdravlja nemaju želju za bilo kakvu saradnju. |
|
|
|
Aca016 |
Objavljen 14.05.2016. 19:44
|

Član

Upisa: 62
Pristupio: 20.11.2013. 21:18
|
Pa zar nije Čanak ukinuo lekarski? |
|
|
|
sasaruma |
Objavljen 14.05.2016. 21:37
|

Stari član

|
Za malo ali presao cenzus pa sad nemoze da buca. |
|
|
|
Igman |
Objavljen 15.05.2016. 08:18
|

Mlađi član

Upisa: 31
Pristupio: 09.03.2016. 15:34
|
Ne znam kako je to kod vas tako, ali sa takvim zakonom i pravilnicima ce desetkovati lovacku populaciju. Kod nas u BiH zavisi od entiteta do entiteta kao i u kantonima, tako da za oruzje sto se tice vida ide klasicni pregled sa slicicama i slovima, kod usnog ide orjentacijski pregled tj. skonta covjek kroz razgovor da li cujes ili ne a ono na sta se najvise bazira ljekarski jeste psiholoska procjena i konzumiranje droga...Jer kad skontam, ovdje od rata ima svako drugi ko malo slabije cuje ili vidi, al je najbitnije da je sa glavom u vinkli kako bi rekli  |
|
|
|
Aca016 |
Objavljen 15.05.2016. 12:08
|

Član

|
Nije problem sto se sluzio nemoralnim sredstvima da dodje do glasova, problem je sto mu je to uspelo kod pojedinih, a mene napravise na budalu ovde... Kao sto sam vam i tad rekao, zivi bili pa videli... A vi opet verujte...  |
|
|
|
Lala |
Objavljen 15.05.2016. 12:50
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Aca016 kaže:
Nije problem sto se sluzio nemoralnim sredstvima da dodje do glasova, problem je sto mu je to uspelo kod pojedinih, a mene napravise na budalu ovde... Kao sto sam vam i tad rekao, zivi bili pa videli... A vi opet verujte... 
Momci brkate malo pojmove i lončiće.
Nije Čanak donosio pravilnik, pa da on može da ga ukida, to je prva stvar. On je uradio ono što je mogao, a to je da obezbedi sastanak kod ministra zdravlja Lončara (kad već naši lovački čelnici nisu to uradili) i da proba da ishoduje IZMENU pravilnika. Novi Zakon o oružju predvidja obavezan lekarski pregled, pa nije bilo moguće samo ukinuti ovaj pravilnik, a nemati neki drugi, primenljiviji. Pravilnik regulie kakav treba da bude taj obavezan lekarski. Čankova izjava na TV Pink jeste bila ishitrena, ali ja mislim da je on tu izjavu dao vodeći se onim što je čuo od nadležnih na sastanku u ministarstvu (znam neke detalje i izjave nadležnih ali to nije bitno sada). Uostalom, u samom naslovu te vesti na naslovnj strani Srbijalov sam stavio jedan veliki upitnik, a u samom tekstu sam tu izjavu o ukidanju komentarisao sa izvesnom rezervom, jer znam da ne može preko noći da se jedan akt tek tako promeni.
O moralnosti bilo čijoj ne bih, moral je ovde diskutabilna kategorija. Naročito kod političara! Ja samo znam da je velika priča bila kada je Šormaz biran za predsednika LSS kako će kao narodni poslanik pomoći, a da će u korist lovaca upotrebiti i, kako je govoreno, politički uticaj. Pominjana je i podrška Šormazu 'sa vrha'. Moralno? Možda, a možda i nije, svako neka misli kako hoće, ali svi znamo kako stvari u Srbiji funkcionišu. Medjutim, ja do sada u Šormazovom ponašanju u Skupštini Srbije nisam primetio da se kao poslanik javno zalagao za bilo šta što bi pomoglo lovcima (setimo se kako se ponašao prilikom donošenja ovog Zakona o oružju, pa onda one priče oko zabrane grlica i prepelica...). Možda je negde neformalno nešto radio, ne znam, ali kao poslanik, vrlo tanko! E pa eto, Čanak je uradio ono što Šormaz nije. A baš me briga i za Čankov broj glasova i bilo čiji broj glasova, i za eventualne bilo čije političke motive. Meni je kao lovcu bitno šta je ko uradio za lovce, o tome pišem na lovačkom portalu, a na izborima glasam ne kao lovac, nego kao i svaki drugi gradjanin, po svom mišljenju.
Ako ste pratili šta sam pisao ovde, mogli ste da vidite da je pokrenut postupak izmene pravilnika o zdravstvenoj sposobnosti, posle tog sastanka. Takodje posle tog sastanka je u ministarstvo otišao dopis koji su potpisali svi predsednici lovačkih saveza u Srbiji, a otišao je i predlog pravilnika koji su sačinili NAOS i Radna grupa LSS, Bane Živković i ekipa.
Posle svih tih dešavanja, državni sekretar ministrstva zdravlja je obavestio Živkovića da je novi pravilnik u fazi pravnog uobličavanja i da će uskoro biti obnarodovan, što znači da će stari pravilnik koji je napravio ovu frku biti stavljen van snage. Posao očito jako sporo ide zbog izbora koji su bili u medjuvremenu, pa ja lično ne verujem da će bilo šta biti novog sve dok se ne formira nova Vlada Srbije, jer će tek onda novi (ili stari?) ministar moći da potpiše novi pravillnik. Postupak izmene ili donošenja novog pravilnika je proces koji traži odredjeno vreme, a koliko će to vreme biti zavisi od nadležnih. Mislim da ne postoji neki zakonski rok u kojem to treba da se uradi, ali nisam siguran.
Poslednje informacije (iz druge ruke) koje imam, jesu da će u novom pravilniku težište u oceni zdravstvene sposobnosti biti na psiho testu, a da će one silne dijagnoze dobrim delom biti isključene. Dakle, ovo što je kolega Igman napisao o pregledima u BiH, verovatno će nešto slično biti i kod nas.
Pre nego što se bilo šta napiše o ovoj temi treba poznavati proceduru i način na koji se neki propisi donose. Svaki podzakonski akt prolazi barem 4 nivoa: pisanje nacrta, usaglašavanje sa drugim povezanim ministarstvima, pa onda dobija formu predloga, koji prolazi pravnu reviziju, pa tek onda ide kod ministra na potpis. Izmedju svakog od tih nivoa ukoliko dolazi do nekih izmena nacrta, vraća se piscu na dopunu.
Niko nikog ne pravi budalom ovde, budala se sam pokaže ako je budala.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Baki58 |
Objavljen 15.05.2016. 17:14
|

Član

Upisa: 64
Pristupio: 25.09.2011. 09:53
|
Lalo svaka ti je na mestu,pisao si kao da sam ti ja diktirao. Sto se tice Canka,koje drugi osim njega pokusao da kaze nesto u korist vlasnika oruzja,sada a i prosle godine kada je zakon izglasan.Do nekle mozda nasa sreca da je presao census!!!
Branislav
|
|
|
|
Aca016 |
Objavljen 15.05.2016. 19:19
|

Član

|
Lalo mozes i da kopiras komentare sledeci put da se ne mucis jer jedno te isto pises, pa nisam ja retardiran da ne razumem o cemu pricas... Ali ti izgleda da namerno iz nekog razloga neces da razumes ono sto ja pisem.. Da prihvatas ni ne treba jer to je vec razlicitost misljenja... Ne vidim zasto ''silom'' pokusavas jos uvek da nametnes to da je Canak zasluzio nesto bolje od toga da mu covek pljune u lice kada se sretne sa njim posle svega u sta nas je upleo, lagao, mazao, premazivao, itd... O pozadini njegovog zalaganja da i ne pricam, zbog toga se moze u Ne znam kako se jos uvek ne pomiris sa tim da je Sormaz obicno tele koje o lovu zna koliko i Marica... I ne znam zasto uporedjujes Canka sa njim... Onaj ko treba da nas zastupa, nas ne zastupa, a onaj koji ne treba on se zarad ''popularnosti'' i sacice glasova nesto kurobeca i udara u grudi tamo po skupstini i po emisijama a o lovu zna isto kao i ovaj prvi pomenuti... Kako ne shvatis jednom da mu je bolje da CUTI nego da lupeta gluposti od koje bi se svaki iole obrazovaniji covek lovac zgranuo... 
Ja ti jos na pocetku rekoh, ostavi ti te price za nekoga ko nije upucen u celokupnu problematiku... |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 15.05.2016. 19:29
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Aco sine , da ne misliš da si malo preterao? Da li treba da pljujemo po svakom ko se iole zauzme za nas ( bez obzira na pozadinu) ? Život i iskustvo se ne uče nego žive .Ne bih o politici pa te molim da i ti preskočiš taj deo . Pored toliko članova skupštine , koji su lovci niko ni reč nije rekao sem njega .
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Barbarosa |
Objavljen 15.05.2016. 19:39
|

Stari član

Upisa: 245
Pristupio: 24.09.2012. 20:21
|
Aca016 kaže:
... Kako ne shvatis jednom da mu je bolje da CUTI nego da lupeta gluposti od koje bi se svaki iole obrazovaniji covek lovac zgranuo... 
Koliko se sećam bili ti "obrazovani lovci" u jednoj emisiji pa ih onaj neobrazovani iz DZPPS ispreskakao ko volove. 
Dobro je nama, dobro...tako nam i treba. |
|
|
|
kaludra |
Objavljen 15.05.2016. 21:13
|

Član

Upisa: 89
Pristupio: 13.10.2011. 22:05
|
daki ko da si mog oca citirao
kada sam ja ko buzdovan penio 90 tih |
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 15.05.2016. 21:56
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
Obzirom da je kompletna lovacka vrhuska birana iz redova stranke na vlasti(a oni koji su tu od ranije su samo preleteli)moguce je da se famozni pravilnici izmene.Ne iz razloga brige za lovce vec su suoceni sa mogucim nestankom clanstva ili bar njegovog dobrog dela.Vodjeni parolom;ako odu lovci,odose i novci ucinice sve sto je u njihovoj moci da barem saniraju stetu koju su svojim (ne)cinjenjem izazvali.Svesni su oni svoje epizodne uloge i znaju odakle stizu naredjenja(iz Brisela odobrena prodaja zelezare Kinezima ),ali niko ne zeli da ostane upamcen kao poslednji na celu saveza.Svi su oni shvatili da politika,pa makar i lovna otvara kombinacije za licnu promociju i bogacenje(setimo se samo neprikosnovenog autoriteta),pa koriste momenat da obezbede sebe i svoje najmilije tako da je iluzorno prepirati se oko njih jer su svi isti samo im je broj telefona drugi.
Godinama se objasnjava kako ce ovakvi"strucnjaci"na celnim pozicijama po savezima sahraniti lovstvo,ali je lovce bas bolela ona stvar.Sad kad su mnogi suoceni sa oduzimanjem oruzja po ovom ili onom osnovu odjednom svi na noge.Sad kad su LU suocena sa masovnim odlivom clanstva,pitaju se kako li je samo do toga doslo.Kako im njihovi mali bogovi dupeta sraslih za fotelju,nisu barem nagovestili sta ih ceka.Mozda bi ranije shvatili da su lovista dobili na gazdovanje,a ne da parazitiraju na prenaduvanim clanarinama uljuljkani po toplim kancelarijama.Mozda bi se ugledali na uspesne pa stitili i gajili,a ne samo arcili i pustosili.
Kad se sve sabere i oduzme,mozda pravilnici i nisu tako losi.Mozda su dosli da obrisu sve ono negativno sto se talozi u lovstvu vec decenijama.Naravno da ce stradati i oni dobri,pravi lovci.Istinski zaljubljenici u prirodu,lov i lovacke pse,ali posto su vec u tolikoj manjini to je zrtva koja ce morati da se podnese nebi li generacije koje dolaze mogle da love i druguju kako dolikuje.
Dobar pogled svima koji su skinuli amove.
 dok pametni popustaju,budale zavladase
|
|
|
|
kaludra |
Objavljen 15.05.2016. 22:11
|

Član

Upisa: 89
Pristupio: 13.10.2011. 22:05
|