Niko Aco nije rekao da treba da nosimo špilhozne i tirolski šeširić kao Kekec. Ja prvi ne bi. Ali ako već postoji lovački kodeks što se onda ne pridržavati njega. Jer u njemu samo piše da je lovačko odelo zelene boje i ništa drugo. Zar je toliko teško ispoštovati to? Sve više ima lovačkih odela u nijansama smeđe boje, koje je isto po meni u redu i lepo izgleda. Ako već može da se bira prilikom kupovine, zašto ne izabrati tradicionalno i preporučeno, umesto vojnog?
A što se tiče markera, mislim da su oni zakonski propisani u zajedničkim lovovima. U svakom ozbiljnom lovu lovnik neće dopustiti učestvovanje lovcu bez markirnog prsluka, kape ili makar trake za šešir ili rukav. I samo budala može da se provlači kriz trsku ili šiprag bez markera, ili da stoji na dočeku u nekom žbunju bez njega. To je za naše dobro. Mnogi nesrećni slučajevi u lovu su mogli da se izbegnu da su učesnici nosili neki deo merkirne opreme.
Kada je meni Bejbe došao u goste, veruj ni ja ga nisam prepoznao u prvu ruku kada je ušetao u zbornu kafanu, ali svi su se uozbiljili, došao čovek bradat, brkat. pravi lovac.....a šešir, UFFFFFFFFFFFFFFF........ za sve pare, keruša pored noge, a meni puno srce, ej bre šta vam je to je bre moj gost....
e vala kad se do sada nisam brukao sa gostima, e pa ni ovaj me nije izdao, već naprotiv...Pravi! ono....moj kao što ste mi svi vi drugari sa foruma.... a srce mi puno kada su pozevali iz drugih grupa, došao mi gost, pa još lovac na mestu (da je sreće i pameti, pa i para tih prokletih...svi bi bili takvi)...
E o tome se radi.
Kakve crne vojne maskirne, bauštel i putari, došli ljudi za primer, došli u grupu gde su drugari i gde su lovci
Niko od nas nije bogat, nemamo neke kinte, ali se držimo kako znamo i umemo i negujemo to malo da se đedovi ne stide....
Ti se prepoznaju koji ovo čitaju, a svi koji misle slično, DOBRODOŠLI!
Kada je meni Bejbe došao u goste, veruj ni ja ga nisam prepoznao u prvu ruku kada je ušetao u zbornu kafanu, ali svi su se uozbiljili, došao čovek bradat, brkat. pravi lovac.....a šešir, UFFFFFFFFFFFFFFF........ za sve pare, keruša pored noge, a meni puno srce, ej bre šta vam je to je bre moj gost....
e vala kad se do sada nisam brukao sa gostima, e pa ni ovaj me nije izdao, već naprotiv...Pravi! ono....moj kao što ste mi svi vi drugari sa foruma.... a srce mi puno kada su pozevali iz drugih grupa, došao mi gost, pa još lovac na mestu (da je sreće i pameti, pa i para tih prokletih...svi bi bili takvi)...
E o tome se radi.
Kakve crne vojne maskirne, bauštel i putari, došli ljudi za primer, došli u grupu gde su drugari i gde su lovci
Niko od nas nije bogat, nemamo neke kinte, ali se držimo kako znamo i umemo i negujemo to malo da se đedovi ne stide....
Зашто да се придржавамо нечега што нема никакве везе са нама? Слобода у одевању треба да буде као и у било чему другоме све док то не угрожава некога! Нико овде није рекао да има ишта против маркера! И на пса га стављам када нађем да га купим јер их он баш губи.
Често ти за кекец одећу звуче као вегани
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
A kakvi druže treba da budemo? Šareni kao papagaji, niko sa nikim. Svakome po volji. Jedni u plavom, drugi u crvenom, treći u šarenom....
Ili obučeni po nekoj našoj tradiciji? Sa šajkačama na glavi, na dolamu, anteriju ili jelek našiveni nosači za municiju i zadnji čep za divljač, pantalone čojane rajtozne, sa kožnim opancima šiljkanima na nogama i vezenim čarapama? A za pojasom tkanicom zataknut jatagan umesto lovačkog noža?
A lovci po Vojvodini u širokim belim čakširama i belim košuljama sa širokim rukavima, crnim prslucima i crnim šeširima na glavi?
Ja sam uvek za poštivanje i očuvanje tradicije, ali u doličnim prilikama. Što lov sigurno nije. Naš je problem što smo bili pod turcima četiri veka, pa nisamo razvijali nacionalni identitet u svim segmentima života, kao drugi evropski narodi koji su bili slobodni. Tako da ne vidim ništa loše u tome da prihvatimo i nešta tuđe, ako je to dobro i korisno. Iako sam totalno protiv germanizacije, smatram da su što se tiče lova na visokom nivou u svakom pogledu i da treba u nekim stvarima da se ugledamo na njih. I nisu samo švabe takvi, nego i francuzi i englezi.
E o tome se radi.
Za Bejbea (ZoranP na Srbijalovu) sve pohvale. Lovački šešir, lovačka torba, uvek pažljivo izabrana i uklopljena garderoba, puška položara, ker... A brčine su poseban modni detalj našeg likote. I uvek veseo i spreman za šalu. Nikada se nigde u gostima nije obrukao i uvek je svuda rado viđen gost.
Ovako je došao kod mene u goste kada smo se okupili jedne godine da idemo na sajam lova i ribolova SALORI u Osijeku.
Ако желе да буду шарени нека буду! Желе сви у љубичастом да буду са жутим краватама, нека буду. Њихов избор! Слобода избора! Не желите униформе али би да нас униформишете по свом избору!? Лицемерно, зар не?
А зашто не Шајкача и бич панталоне или те беле панталоне? Зашто смета Србска ношња? Зашто је то кекец одећа боља од наше народне?
Можда су твоји били 4 века под турцима али ми нисмо сигурно! Лажна историја ме не занима! Па тешко да су ''европски народи'' били баш слободни ;) Неки су били и преко 800 година под арапима ;)
Немам ништа против да узмемо туђе што нам одговара али вама смета то туђе које се нама допада Више ми одговара како амери лове неко немци, а ту је битно само да је практично.
Е да, у француској и немачкој исто све више носе маскирно. Има их и у њиховим продавницама.
п.с. Брат Снајпер користи и маскирну
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
Слобода у одевању треба да буде као и у било чему другоме све док то не угрожава некога! Нико овде није рекао да има ишта против маркера! И на пса га стављам када нађем да га купим јер их он баш губи.
Често ти за кекец одећу звуче као вегани
Ok, mi ljudi trebamo da budemo svesni da kada smo u lovu, svojim ponašanjem ne predstavljamo samo sebe, svoju porodicu, familiju, svoje mesto, udruženja ili šta već, već predstavljamo lovce sveukupno, i svojim ponašanjem da budemo primer.
Izbor odeće je takođe vid ponašanja.
Mnogi delovi lovišta su nečije njive, voćnjaci, šume....NEČIJE, i mi tuda gazimo, kroz nečije imanje, dok eksploatišemo divljač (gajimo, hranimo, čuvamo, ubiramo) i idemo naoružani...
Evo mali kviz za sve čitaoce ove teme:
Na nekoliko sledećih fotki su razne slike lovaca (neke skinute i sa oglasa iz kategorije lovačka odeća),
Koju/koje osobe bi ste rado pozvali na kafu i piće kada ga zateknete na svom posedu u toku lova,
a za koje bi ste pozvali 192(policiju)? :
a)
b)
c) (Tipican primerak lovca(koji ne zna za lovački kodeks, a iz nekog razloga ga i dalje puštaju u lov) u lovu na divlje svinje, kombinezon (vojni ili policijski, sa odgovarajućim prslukom, zakonski skroz ispravan, sa sve PA u ruci....nije lepo/prijatno videti/sresti takvog nekoga na svom placu))
Kodek je kodeks ali mogućnosti i želje naših lovaca su drugo.Svako nosi ono šta ima,ali svi bi trebali da imaju markere narandžaste boje zbog svoje bezbednosti i bezbednosti drugih.Ja lično volim Američki stil oblačenja i imam za hladnije vreme goratex upland clothing komlet,mada koristim i vojno/policijske uniforme Austrijske vojske/policije sa kojih su skinuta vojna i policijska obeležja.Uniforme koristim zato što su kvalitetnije i izdržljivije od bilo koje lovaćke odeće a i zato što ih proizvodi Jumko Vranje što bi se reklo Domaće a kvalitetno.
Gledala mi Ciganka u dlan i kaže:
- Do 35. godine nećeš imati para i mučit ćeš se.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.
Kolega Tomash,ja licno ne videh u lovu nikog sa fantomkom,i mislim da malo preterujes.Slike d i e prikazuju kako to treba da izgleda i to postujem a lovac sa slike b je lovac sa malo losijom materijalnom situacijom.Kao pocetnik sam lovio u sarenom odelu zato sto nisam imao para za zeleno.A para nisam imao zato sto svi znamo koliko kosta jednog mladog coveka lovacki pocetak. Isto tako lovacki kodeks kaze da smo u lovu svi isti bez obzira na polozaj i materijalnu situaciju, a ovde se prozivaju siroti ljudi koji zele da budu lovci a opet im fali malo para da ispostuju BOJU lovackog odela.
Nekada su naši stari u lov išli obučeni u garderobu od prirodnog materijala, vuneni prsluci i džemperi ispod kojih se nosile platnene košulje, a preko toga se uglavnom nosio sako od čoje ili nekog drugog sličnog materijala. Zimi se nosile bunde. Na glavi je obavezan bio kačket ili lovački šešir, a nosila se i francuska kapa. Boja je bilo raznih, ali uglavnom su to bile razne nijanse zelene, smedje, sive, ponekad i tamno plave. Sve u svemu, nije se nešto mnogo razlikovalo od odeće koja se nosila svakog dana, ali je opet postojao neki stil u oblačenju lovaca. Danas se takva ista garderoba koju su nosili naši stari u lovu prodaje na sajtu Purdey-a i Holland & Holland-a po cenama od nekoliko stotina do nekoliko hiljada funti.
Zec, lisica, jarebica, divlja patka, prepelica, a i golub, i grlica, i po koja komšinica...
Ако желе да буду шарени нека буду! Желе сви у љубичастом да буду са жутим краватама, нека буду. Њихов избор! Слобода избора! Не желите униформе али би да нас униформишете по свом избору!? Лицемерно, зар не?
А зашто не Шајкача и бич панталоне или те беле панталоне? Зашто смета Србска ношња? Зашто је то кекец одећа боља од наше народне?
Можда су твоји били 4 века под турцима али ми нисмо сигурно! Лажна историја ме не занима! Па тешко да су ''европски народи'' били баш слободни ;) Неки су били и преко 800 година под арапима ;)
Немам ништа против да узмемо туђе што нам одговара али вама смета то туђе које се нама допада Више ми одговара како амери лове неко немци, а ту је битно само да је практично.
Е да, у француској и немачкој исто све више носе маскирно. Има их и у њиховим продавницама.
п.с. Брат Снајпер користи и маскирну
Друже јел се ти то шалиш мало самном или си стварно озбиљан?
Прво, ово о чему ја причам нису униформе него ловачка одела.
Друго, ја немам ништа против шајкаче и ношње. Ти знаш добро да је шајкачу носим већ 30-ак година, али у другим приликама а не у лову. И жена и деца ми играју (или су играли) фолклор у СКУД-у и имају делове своје ношње кући. Ја своје волим и својим се поносим. Али није нимало функционална народна ношња за ловачке потребе.
Треће, како твоји нису били четири века под турцима, када је била цела Србија? Моји нису били јер су се када је била сеоба Срба одселили са патријархом Чарнојевићем у тадашњу Аустрију, тачније у Војну Крајину баш због турака.
Четврто, мислио сам на оне европске народе који су успели да се одупру турским освајачима и задрже цело време свој национални идентитет, културу , језик и обичаје.
Пето, ја не намећем никоме ништа. Постоји ловачки кодекс и правила која су постављена још пре мога рођења. Ја само покушавам да их се придржавам колико год могу.
Шесто, када би од лова живели, онда би МОЖДА одобравао амерички начин лова. Али пошто нам је лов само хоби, спорт , разбибрига, опсесија... или шта већ, онда ми је европско схваћање лова много ближе и нормалније.
Седмо, бата Деки има ловачке маскирне шаре, а не војне, ако се добро сећам. И преко те гардеробе обавезно носи маркирни прслук. А те ловачке шаре су ипак прихватљивије од војних. А то што их има у продавницама не значи да их има и у ловиштима, бар не у неком значајном броју. И већином се носе у лову на патке и гуске, о чему сам већ писао овде, где она имају неке логике. А не у лов на фазана, зеца или погонски лов на ДС.
Људи нико овде никога не прозива. Финанцијска ситуација нам је таква каква јесте и свако се сналази како зна и уме. Овде је реч управо о обрнутој ситуацији. О људима који имају материјалне могућности да купе шта хоће, а они уместо у ловачкој радњи купују опрему у Army Shop-у. Већ сам рекао да ја лично немам ништа против војне униформе, ако је она зелене боје и нема никаквих војних ознака на себи. Као што је америчка М 65. Отпорна, удобна, квалитетна и релативно повољна по цени. ОК. Или нека слична њој. И ја имам М 65 панталоне. Али не волим када видим ловца у НАТО шари, са капом на којој је знак USMC и преко свега тога борбени прслук. Све ново и папрено плаћено. А да не причам приде да такви углавном дођу са ПА сачмарицама са продуженим магацинима у које стаје по 10 метака калибра 12/86 магнум. Наравно обележавајућег прслука нема, јер сматра да му квари имиџ и да открива његов положај дивљачи. И сад са таквим лови. Не знаш је ли горе да он тебе напуца са 60 грама сачме гранулације примереније војно полицијским пословима него лову, или да ти њега напуцаш својом пушком јер га таквог камуфлираног уопште не видиш где је стао. Ловачки кодекс регулише много ствари, а не само ловачко одело. И у ловачком кодексу нема ништа што није основано и намењено бољем функционисању лова и ловаца самих. А они који мисле да све знају боље и да је ловачки кодекс глупост, углавном праве сра.а у лову и доводе ловце на лош глас.
Podunavac i ja očigledno isto mislimo, neki ne shvataju šta mi ovde pričamo, a neki nisu ni okusili ta iskustva i takve lovove, sa tako obučenim ljudima...
Kada prvi put budete lovili u Lozničkoj opštini (u bilo kojoj sekciji), videćete u zimskom grupnom lovu na svinju, lovce u fantomci i opremi kao sa slike, videćete i starije i mlađe koji zastrane pa se pojave takvi u lovu. Ne sumnjam da je to samo tamo tako, ima toga svugde...
Ja AMA BAŠ NIKAKAV PROBLEM NEMAM SA MASKIRNIM ODELOM,
NEMAM NI SA VOJNOM ODEĆOM(pa i sam je koristim),
ALI IMAM SA MASKIRNOM VOJNOM (tim gore ako je strane policije ili vojske )
I vijetnamka, i Yumcoi Vranje SMB je sve super, samo nemojte vojnu, policijsku i nekakve digitalne šare, prsluke koji su borbeni, i na kojima piše POLICE ili POLIZZIA itd...jakne Desert storm i slično.
DA, Ameri nose kamuflažno, ali ništa od ovoga što sam pokazao. Pa veće su oni Švabe od nas, kod njih NIKADA nećete videti vojnu ili policijsku šaru u lovu, videćete šaru vrbe/trske, videćete naranžasto, pa i narandžasto sa kamuflažom (kao kod podunavca), to je sve normalno, ali nećete videti a)b)c) kod njih nikada...
Ok nema niko kinte, nemam ni ja,
ali i ti što kupe te ratne šare, imaju izbor da kupe nešto vojno zeleno, i DA NIJE U RATNOJ ŠARI, a posebna su priča klinci koji odu army shop i sprcaju love na samo jedan komplet odeće, koliko neko na nabavku kera, pa dođu takvi u lov, ko da rat počinje....
E o tome se radi. I jedni i drugi, su to uradili svojim izborom, za iste ili manje novce je moglo bez vojne šare, bez prsluka za bombe i slično..., a po meni je taj izbor pogrešan.
Hehehe ! Čitam i razmišljem ne o lovu nego o nama . Ne trebaju Srbima spoljni neprijatelji , dovoljno je da imaju malo slobodnog vremena i odmah se posvađaju. Vidim da ste se podelili u dva tabora , a ja nekako nesvrstan , razumem i jedne i druge i svi su delimično u pravu i u krivu. Kao i većina nas i ja živim nekim prosečnim (s finansijske strane) životom , svi smo imali svoje uspone i padove , neki više neki manje . Na žalost mene je to malo žešće šamaralo , pa sam se počeo prisećati šta sam sve radio u pogledu odeće . Nije tačno da sve mora biti iz lovačke prodavnice ili Army šopa , ili da moraju imati vojne uniforme . Pravi zaljubljenik u lov će svoju prilagodljivost , ako ima želju realizovati i kod oblačenja , ako mu je do toga uopšte stalo . Upoznao sam nekoliko vrhunskih drugara i lovaca kojima uopšte nije bilo bitno šta nose u lov. Jednostavno nije ih zanimalo , sa druge strane video sam i vrhunski obučenih lovaca , koji su nosili prelepa lovačka odela , čiji kofer za pušku je vredeo više od komplet moje opreme , ali i lovaca koji su zihernadlama i kanapom pričvršćivali onu SMB svečanu vetrovku , naslednicu starih šinjela. U principu estete u ma kakvoj materijalnoj situaciji bili , gledali su da liče na prvenstveno na sebe , možda se pomalo i ja tako osećam , jer neki džemper sam dao ženi da ofarba u zelenu boju .Bilo je i prepravljanja vojne uniforme koja je kasnije ličila na sasvim pristojni lovački deo odeće. Možda ima sreću što živim u NS pa mi je buvljak blizu . Poslednjih godina sam tamo našao fenomenalna lovačka odela po smešnim cenama . Poslednje je koštalo 700 dinara , a po procenama kolega koji su pretpostavljali da vredi par stotina evrića. Meni lično ne igra neku veliku ulogu šta je moj deda nosio u lovu , jer vremena su se promenila i ja nosim pamučne i neorenske čarape u neoprenskim čizmama , dok je moj ujka umotavao noge krpama umesto da obuče čarape . Sve ima svoje razloge , ali smatram da svako može uz minimum ulaganja ako hoće i malo truda da se prilagodi opšteprihvaćenim normama odevanja i ponašanja u lovu. Ne treba biti tvrd u odbrani stavova za koje je normalno da budu različiti, sve je stvar volje .Da ne zaboravim Nekome je cilj da se hvali koliko je platio neki deo uniforme , naručeno preko okeana , drugome kako je jeftino prošao jer je u second hand prodavnici kupio perfektne pantalone , dok je treći presretan jer mu je rođo dao staru vojničku košulju. Što se tiče šešira koje jako volim , da li će biti šeširić ili sombrero , nebitno je ako je praktičan i meni lep . Najbitnije od svega je da se lepo osećaš sa drugarima u lovu .
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Rođo da dolazi do razmimoilaženja u mišljenju, da. Ali svađa nikako. Razmenjujemo mišljenja, a kao što narod kaže: sto ljudi, sto ćudi. Svako ima svoj ukus, a i svoje mogućnosti. I onda je izbor garderobe (oružja i ostale opreme) kompromis između želja i mogućnosti. Ja sam lično popriličan tradicionalista što se tiče lovačke garderobe, oružja i opreme općenito. Volim drvene kundake, obrtnočepne karabine i prelamajuće sačmarice. Kožne kaiševe, redenike i torbe. Lovačke noževe sa drškama od drveta, kože ili jelenskog roga i kožnom futrolom. Itd. Ali nisam ni protivnik PA pušaka za određenu namenu i u određenim granicama. Tako i kod odeće. Volim tradicionalno, ali mi nisu mrske ni nove tehnologije, ako su u službi lovca i prilagođene lovačkom izgledu. Razne vodo nepropuse a paropropusne membrane, gore tex materijali, neopren i sl. Ali smatram da mi lovci treba svojom pojavom da se razlikujemo od vojske, policije, putara, železničara i ostalih "civila". Ali isto tako i svojim ponašanjem i delima, a ne samo odelom.
Ne volEm maskirne dezene(military) u lovu ni da vidim a kamol' da obučem, al nekako s'vaĆam i ljude koji iz slabijih finansijskih mogućnosti kupuju i nose te vojne uniforme. Šta da radiš, nema se! Borba je za preživljavanje ... i mislim da im ne treba uskratiti i LOV(namerno velikim slovima jer medju njima ima pravih poštenih lovaca a nisu svi oni ti koji bi samo da napune ranac zato što nemaju drugi izvor...) kad su im već mnoge stvari uskraćene, a samo zato što nisu po "kodeksu".
Mnogo više mi smeta kad vidim "omladince" koji se za lov oblače u "marince" !!
Imaju mogućnosti da kupe "normalniju" odeću ali su valjda isfrustrirani, možda iskompleksirani nižom/višom vrednošću ... ko će ga znati ... a možda ni vojsku nisu u uniformi služili pa im 'falu slike za fejs u uloGi Rambeta ... ko će ga znati
LiĆno i sam koristim "vojno" al NE maskirno(military) već zeleno i SMB(sivo-maslinasta boja) i, verujem, da se nikada neću odreći jakne "vijetnamke" koje nosim od kada sam postao lovac!
Moj stav je NE vojnoj maskirnoj uniformi... lepa su lovacka maskirna odela sa sarom trske ili sume uz obavezni marker... sem toga kod nas u LD Zec Plandiste zabranjena je vojna maskirna uniforma a za lovacku maskirnu nisam siguran... nemozete ici u lov u maskirnoj vojnoj uniformi al mozete u svecanom odelu ili farmericama... to je stav naseg LD...
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?