Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ 2016.

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ 2016.
coolerns
 Kolega krilas zakljucak je verujem svima na ovom forumu odavno jasan. Na delu su organizacije koje planski i sistematski rade na razoruzavanju gradjana. Sve se to finansira iz inostranstva i mnogo puta smo mogli da citamo o "uspesima" SEESAC i slicnih. Sa druge strane, zbog straha od sopstvenog naroda, zbog potrebe da sve kontrolise, zbog pritisaka iz inostranstva kao i zbog prilike da iscedi jos para od napacenog naroda nasa drzava sve to jednostavno dozvoljava. Jedino sto mi mozemo jeste da vidimo kako da se protiv toga borimo.

Sto se samog nacrta tice, citam nacrt i procitam sledece:

Изузеци од обавезе испитивања и жигосања
Члан 5.
Испитивању и жигосању оружја, направа и муниције, не подлежу оружје, направе и муниција који су:
...
2) пре увоза испитани и жигосани, у складу са прописима Сталне међународне комисије за испитивање ручног ватреног оружја (у даљем тексту: Ц.И.П.);
...

I onda pomislim pa dobro sta je problem, onda su svi proizvodjaci odradili ispitivanje u svojim zemljama, kad nije nego... odem na sajt C.I.P.-a i vidim da je samo 14 zemalja clan ove organizacije. Nema SAD-a, Brazila, Turske, Finske i jos velikog broja zemalja iz kojih uvozimo oruzje i municiju.

Ima tu jos nelogicnosti, jasno je da sve to vodi novim nametima jer ce uvoznici logicno svoje troskove morati da prebace na kupce. Da ne pricam o tome o kojoj kolicini novca, vremena i zivaca se radi ako svi sadasnji vlasnici oruzja budu morali da ga ispitaju/zigosu prilikom prodaje, kao i naslednici za nasledjeno oruzje. A o ispitivanju i zigosanju tipa municije i serije municije ne znam sta bih rekao, ostadoh bez reci.

Medjutim ovo sto kolega krilas rece, ako se sve ovo desi a ne bude li vec uvezeno ili registrovano oruzje izuzeto iz ovog zakona, bice to nezamisliv udar na sve nas i u tom slucaju, tj. pre toga, kako znamo i umemo treba animirati ljude, organizovati se i izaci na ulice.

SharpShooterSer
 A ima li kakvih povratnih informacija sa odrzanih sastanaka, a u vezi iznetih predloga, koji su sasvim dobri i korektno formulisani?
M48 - 8x57
Browning XPR 243 - Leupold VX-3 3.5-10x50
K98 - 6.5x47 Lapua - Vortex Golden Eagle 15-60x52
CZ527 .223 - Hawke 6-24x56
Browning 425 20/76 cal.
Suhl 127 - 12 cal.
Uherski Brod 585-06 mod 2 16 cal.
AR15 22lr - Falcon 18+ 4-18x44

krilas
 Sta bi ?!
Siroma

Lala
 U toku dana ću na naslovnoj strani postaviti vest o današnjoj javnoj raspravi oko nacrta Zakona o žigosanju oružja i municije.

Samo da kažem da su predstavnici MUP (njih nekoliko) bili bukvalno izbombardovani argumentovanim primedbama koje dovode u pitanje sam koncept ovakvog zakona, tako da je veliko pitanje šta će ostati od nacrta zakona.

U javnoj raspravi je učestvovao i vlasnik i glavni urednik Predatora Slavoljub Dragišić, zatim Zorica Subotić predsednica NAOS, Duško Ilić, sekretar NAOS, predstavnici uvoznika i trgovaca oružjem i municijom (Snajper, Canona i drugi), Zoran Petronijević iz Swarowskog, i još nekoliko upućenih ljudi. Dakle, ja bih rekao da se okupila prva liga igrača koji su itekako imali i umeli šta da kažu, a to što su im rekli je bilo jednodušno - ovo NE VALJA!

Nova informacija je da je namera predlagača MUP bila da se ovaj zakon ubaci u skupštinsku proceduru u septembru, ali sam gotovo siguran da ovakav kakav je neće opstati.

Dragišić 'Predator' i Zorica Subotić su pre rasprave bili upoznati sa primedbama koje sam imao na nacrt, i bili su spremni da ih iznesu (pošto ja ovaj put nisam mogao da idem lično), ali do samih detalja se nije došlo pošto je rasprava o nacrtu 'u načelu' već pocepala koncept nacrta, tako da do pojedinosti nisu ni došli. Sastanak je posle više od dvosatne diskusije završen, ali čitajte danas o tome na naslovnoj strani.

Kad kažem da ima načina da se svakakve 'majstorije' državne administracije spreče, onda ne pričam napamet, samo mi krivo to se više forumaša ne uključuje, i što ste jako skeptični, a možda neki i iz nekakvog straha neće da se bakću. Valjda vidite da može da se učestvuje bez bojazni, i da se koriste svi demokratski i zakonski kapaciteti koje ova država ima; na kraju krajeva, državu čine ljudi, a ne administracija.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

lakistrike95
 Procitah ovaj nacrt i stvarno je apsurdno to sto zele da rade, naravno svrha je uzeti jos novca i taj zakon ce, ubedjen sam, stupiti na snagu u nekom obliku. Agencija da ispituje oruzje koje proizvedu svetski giganti i majstori za oruzje, smesno.
Ne znaju Italijani, Svedjani i drugi sta je kvalitet, moraju to nasi strucnjaci da provere. Glavu o zid
Da nece mozda polufabrikate iz Zastave da vrate na doradu, nov karabin a ima falinku, on ce proci sigurno jer to je klasa, ali Browning ne moze, izmislice toplu vodu.

mihailo
 Ove zemlje su clanovi C.I.P

CONTRACTING PARTIES OF THE C.I.P.
Austria
Belgium
Chile
Czech Republic
Finland
France
Germany
Hungary
Italy
Russia
Slovakia
Spain
United Arab Emirates
United Kingdom

http://www.cip-bo....P._EN.pdf

Barbarosa
 Nažalost ovaj predloženi nacrt vodi u pravcu da će se taj "nekakav" zakon doneti, a u kom obliku i formi videćemo.
Ono što je ovde problem jeste da se taj zakon ne donosi radi bilo kakve zaštite, sigurnosti ili stvarne potrebe, t.j. nije ni cilj da buduća Agencija nešto proverava jer to neće ni biti u stanju, očiglednoi i jedino cilj je samo da se uzmu/otmu pare bi se punio budžet ili neko "nahranio".
Verujem da je to svima nama jasno.
Plašim se da ćemo se još naslušati "začuđujućih izjava" predlagača i na kraju bez obzira na sve primedbe i konkretne predloge, ovakav nacrt (eventalno malo "kozmetički" doteran) biti usvojen.
Što se tiče predloga NAOSA, uvoznika, urednika Predatora... cenim angažovanost i želju da se ovo spreči, jedino ne razumem sledeće, citiram:
..."Odgovori na ova pitanja, i na još neka druga, nisu bili dovoljni da ponište argumente učesnika u raspravi, tako da je ostalo da pojedini od njih (NAOS, uvoznici i zastupnici, trgovci) ostanu u kontaktu sa ljudima iz MUP kako bi se posao uradio tako da Srbija dobije jedan dobar, savremen, primenljiv i sprovodiv zakon, kako bi se uveo red u ovoj oblasti i kako bi odredbe bile takve da ne izazovu pojačanu aktvinost na crnom tržištu."
Šta to nije bilo u redu u ovoj oblasi do sada pa da nam je potreban ovakav zakon i šta će taj zakon meni legalnom imaocu oružja (uvozniki, trgovcu...) doneti, osim dodatnog troška ?
Iz napred navedenog siguran sam da će zakon biti donet, a sa njim i neki novi namet, bilo za uvoznike, trgovce, korisnike...

mihailo
 Nejasno je zašto je problematičan ISO?
Bez obzira dali je uslov ili ne za pristupanje C.I.P.
ISO 9001 može doneti samo dobro.
I sam C.I.P je pod ISO 9001-2015-sistem menađmenta.
http://www.cip-bo...4_2017.pdf

krilas
 Svi ovi "koraci" na ovom putu, mic po mic, vode u istom smeru. Kolege, budimo posteni pred samim sobom (ako nista drugo!), od koliko ste ljudi culi da ce da "vrate" svoje bilo lovacko bilo oruzje za takozvanu licnu bezbednost ( u ovom slucaju samo bezbednost kriminalaca !) ?! Jedan krupan korak su uradili amerikanci kada su sve nase zastarele tenkove i topove ( pretopili u Smederevu) i gle cuda posle "vratili" zelezaru drzavi za jedan dolar, koliko su je platili! Naravno visoko kvalitetni celik od tenkova i topova su prodali ! Lala pitase gde ce sve to oruzje ... Pa, jedan deo najvredniji i najinteresantniji ce dobiti "nove" vlasnike u zemlji, jedan deo bice prodat napolju, a najveci deo ce opet u Smederevo ! Tako da ....
Siroma

Lala
 @Barbarosa: ja nisam ni jednom rečju rekao da je do sada postojao neki problem sa žigosanjem oružja ili njegovim ispitivanjem, ili ispitivanjem uvežene municije. Ako su ovi već namerili da menjaju zakon po svojoj volji, onda je naše da to ne dozvolimo nego da zakon bude po meri vlasnika oružja a ne po meri trenutne vlasti.

@mihailo, uopšte nije sporan ISO 9001 standard, ali se onda postavlja osnovano pitanje kadrovskih i tehničkih potencijala. Oni hoće da prave novu Agenciju, a od opreme imaju dobru volju. Stručnjake koji bi mogli da zadovolje ISO će časkom napraviti.

@krilaš, pa i malom detetu je jasno da se pokušava na sve načine razoružati raja u Srbiji, a da se sve to odvija zamotano u oblandu kojekakvih visokih stremljenja. Takodje je jasno da je u toku pokušaj win-win kombinacije, dve muve jednim udarcem; em ih razoružao, a one koje nisi si omlatio po novčaniku. Što se tiče vraćanja oružja, ja sam svoj pištolj posle više od 20 godina vratio, odrekao se u korist države i, apsurdno, za to platio odgovarajuću taksu. Treba da platim državi što joj nešto poklanjam.

Barbarosa
 Lalo, ja stvarno ne znam ko je pisao teks na naslovnici ali tamo piše, opet ću citirati "...kako bi se posao uradio tako da Srbija dobije jedan dobar, savremen, primenljiv i sprovodiv zakon, kako bi se uveo red u ovoj oblasti i kako bi odredbe bile takve da ne izazovu pojačanu aktvinost na crnom tržištu."
Pitam, gde to postoji problem u dosadašnjem žigosanju, ispitivanju municije i oružja pa nam treba ovakav zakon koji će da nam uvede red u ovoj oblasti, kako stoji u citiranom tekstu?
...ili šta to nije bilo primenjivo u dosadašnjem zakonu koji uređuje ovu oblast pa nam sad odjednom treba novi moderniji, primenjiviji?
Potpuno se slažem sa Vama u konstataciji, opet ću Vas citirati "Ako su ovi već namerili da menjaju zakon po svojoj volji, onda je naše da to ne dozvolimo"

mihailo
 Lalo,slažem se da treba učestvovati u raspravi po pitanju ovog zakona kako bi se došlo do što kvalitetnih rešenja.

Što se tiče ISO 9001 standarda tvoji navodi su proizvoljni.
"Kadrovski,tehnički potencijal " je u predlogu definisan u prelaznim i završnim odredbama:
Члан 40.
Даном оснивања Агенције престаје са радом Завод за испитивање оружја и муниције, друштво са ограниченом одговорношћу.
Права, обавезе, послове, запослене, средства, документацију и предмете у Заводу за испитивање оружја и муниције, друштво са ограниченом одговорношћу, преузима Агенција.

Ako ZIŽ nije kadrovski i tehnički osposobljen za ove poslove,koja druga kompanija u Srbiji je osposobljena?

Za ISO 9001 nije potrebno pravljenje stručnjaka časkom kako napisa.

ZIŽ kao državna kompanija već ima uspostavljen sistem koji je potrebno prilagoditi zahtevima ISO(ako već nije prilagođen) što će dovesti do uspešnijeg poslovanja na međunarodnom tržištu.

krilas
 " @krilaš, pa i malom detetu je jasno da se pokušava na sve načine razoružati raja u Srbiji, a da se sve to odvija zamotano u oblandu kojekakvih visokih stremljenja. Takodje je jasno da je u toku pokušaj win-win kombinacije, dve muve jednim udarcem; em ih razoružao, a one koje nisi si omlatio po novčaniku. Što se tiče vraćanja oružja, ja sam svoj pištolj posle više od 20 godina vratio, odrekao se u korist države i, apsurdno, za to platio odgovarajuću taksu. Treba da platim državi što joj nešto poklanjam. " Onda se dzaba kreci ! Od tog posla nema vajde !
Siroma

kolega_LOVEc
 @ Obrazlozenje

"Доношењем Закона о испитивању, жигосању и обележавању оружја, направа и муниције би се обезбедила перспектива Заводу за испитивање оружја и муниције у Крагујевцу"

"Предвиђено је да даном оснивања Агенције престаје са радом Завод за испитивање оружја и муниције"

"Имајући у виду изузетан значај ове области, посебно са аспекта безбедности живота и имовине лица, иста мора бити регулисана законом, јер се у супротном доводи у питање безбедност грађана и њихове имовине"
(DakleM, trenutno su, безбедност грађана и њихове имовине ,u pitanjuNovine, i to se planira resiti donosenjem zakona,Indjijanac.....naaaprimer...kao sto zakoni o saobracaju sprecavaju nesrece na putevima itanje...itd. .)

"Због великих проблема са којима се државе чланице Европске уније сусрећу са онеспособљеним оружјем, јер се може вратити у функционално стање, и чињенице да је велики акценат на поступку онеспособљавања оружја, тако да се оно не може оспособити за употребу"

"Република Србија је донела Правилник о онеспособљавању оружја који је потпуно усклађен са правилником који примењују чланице Европске уније, којим је прописан начин онеспособљавања оружја"
(Bravo 2 neko rece ....uskladjeni propisi, uskladjeni problemi)

"Са постојећим капацитетима Агенција би могла да врши услуге произвођачима оружја и муниције у суседним државама (Босни и Херцеговини, Македонији, Бугарској, Румунији, Грчкој...) које немају свој завод, односно агенцију за испитивање оружја и муниције, али имају производњу цивилног оружја и муниције. "
(Izgleda da u EU netreba "Agencija")

Itd......
Vim vi repellere licet

krilas
 Opet cu ja da placem! Treba da "saradjujemo" sa nekim ko radi protiv nas ! Pa zar to ima smisla ?! Zar se time ne daje legitimitet da i dalje rade to sto rade ? Pa .... stvarno nemam reci.
Siroma

kolega_LOVEc
 Staroj SFRЈ trebalo 4 godine da "udje" u C.I.P. .
A nama sad ce mozda da uspe isto.....samo kada
https://www.youtu...e=youtu.be
prestanu da pevaju po raznim medjunarodnim sudovima, medijima itd...kako su alatke za svoja (ne) dela nasli u sumadiji.
I kad se "austro> ugrima" zgadi da "nama" prodaju potpis za pare.
Ostalo je izgleda resivo......
Vim vi repellere licet

Lala
 @kolega Lovec, mislim da ti je ovaj poslednji upis jedan od najudarnijih ne samo na ovoj temi. Svaka čast!

@krilaš, a šta je alternativa borbi da se nešto promeni? Da sedimo i da kukamo i i da glumimo Kalimera? Saradnja nije isto što i kolaboracija

krilas
 Jeste al kad na k.rcu nikne nokat ! A Lalo, leba ti, objasni mi razliku !?

Pripazi na rečnik!
Srbijalov Admiin Tim

Siroma

mihailo

kolega_LOVEc kaže:

@ Obrazlozenje

"Доношењем Закона о испитивању, жигосању и обележавању оружја, направа и муниције би се обезбедила перспектива Заводу за испитивање оружја и муниције у Крагујевцу"

"Предвиђено је да даном оснивања Агенције престаје са радом Завод за испитивање оружја и муниције"

"Имајући у виду изузетан значај ове области, посебно са аспекта безбедности живота и имовине лица, иста мора бити регулисана законом, јер се у супротном доводи у питање безбедност грађана и њихове имовине"
(DakleM, trenutno su, безбедност грађана и њихове имовине ,u pitanjuNovine, i to se planira resiti donosenjem zakona,Indjijanac.....naaaprimer...kao sto zakoni o saobracaju sprecavaju nesrece na putevima itanje...itd. .)

"Због великих проблема са којима се државе чланице Европске уније сусрећу са онеспособљеним оружјем, јер се може вратити у функционално стање, и чињенице да је велики акценат на поступку онеспособљавања оружја, тако да се оно не може оспособити за употребу"

"Република Србија је донела Правилник о онеспособљавању оружја који је потпуно усклађен са правилником који примењују чланице Европске уније, којим је прописан начин онеспособљавања оружја"
(Bravo 2 neko rece ....uskladjeni propisi, uskladjeni problemi)

"Са постојећим капацитетима Агенција би могла да врши услуге произвођачима оружја и муниције у суседним државама (Босни и Херцеговини, Македонији, Бугарској, Румунији, Грчкој...) које немају свој завод, односно агенцију за испитивање оружја и муниције, али имају производњу цивилног оружја и муниције. "
(Izgleda da u EU netreba "Agencija")

Itd......

ZIŽ d.o.o prestje sa radom pod ovim imenom.
Praktično biće preuzet od Agencije i nastaviće rad.

Lala

krilas kaže:

Jeste al kad na k.rcu nikne nokat ! A Lalo, leba ti, objasni mi razliku !?

Džaba ti objašnjavati. Razmisli sam o tome šta je razlika, ali bez polnih organa u upisima, molim te. Takvu vrstu konverzacije ostavi za domaću upotrebu. Počinješ da ličiš na onog drugog Krilaša, zar je moguće da ste svi slični? Upropaštavaš jednu korisnu diskusiju svojim plitkim razmišljanjem i prostaklukom.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
КОРИШЋЕЊЕ СРЕДСТАВА ИЗ ФОНДА ЗА РАЗВОЈ ЛОВСТВА PROPISI O LOVU 106 27.07.2019. 16:13
СТАТУТ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА ВОЈВОДИНЕ PROPISI O LOVU 15 05.06.2015. 22:21
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,695,015 posete www.srbijalov.com