Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ 2016.

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ 2016.
Lala
 Evo i jedne dobre vesti:
U Službenom listu je izašla izmena Pravilnika o čuvanju oružja i municije, koju je potpisao ministar Stefanović, dana 28.juna ove godine, pod brojem 01-5870/18-3. Izmene stupaju na snagu 8 dana od dana objavljivanja, dakle ovih dana.

Izmene se odnose na način čuvanja službenog oružja i municije za lovočuvare i upravnike lovišta, dakle za oružje u vlasništvu LU. Pojednostavljena je i procedura za iznošenje tog oružja - lovočuvari i upravnici znaju kakve su probleme imali.

Izmene ovog dela Pravilnika je inicirao predsednik LSCS Tomica Radosavljević. Po njegovim rečima, trebalo mu je skoro 8 meseci da ove izmene zažive. Eto, da ne ispadne da ih samo kudim (lovačke funkcionere), kad nešto dobro urade onda ih treba i pohvaliti. Mada, Tomica je retka ptica u tom jatu uglavnom nesposobnih, inertnih, indoletnih i nezainteresovanih da bilo šta menjaju, pa makar koliko da to zahteva energije,; ovaj put je uspeo.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

krilas
 Izvinjavam se za moj prostkluk ! A za plitko razmiljanje , e to ne stoji , cak sta vise ! I sa ovim sam zavrsio ,
Siroma

tomo vrbas
 Pokusavam da nadjem tu izmenu u sluzbemon listu ali mi ne polazi za rukom kako da trazim da napisem ili sta vec da procitam te izmene posto ce mi to biti od znacaja za u vrh glave 2-3nedelje?

kolega_LOVEc
 Službeni glasnik Republike Srbije
2018. godina
https://www.parag...rbije.html
Ovo je cini mi se najnoviji pravilnik objavljen. Ali nemogu da tvrdim.
http://demo.parag...t=(217,10)
Mozda pomogne u trazenju informacija.
Vim vi repellere licet

tomo vrbas
 Mislim kolege lovci da je definitivno doslo vreme da zaj..ebemo mi i NAOS,LSS,LSV i ostale kvazi organizacije vec moramo sami da se organizujemo ovo sa "DISKRECIONIM" pravom policije vec prelazi sve granica izivljavanja i nasilja nad legalnim vlasnicima oruzija!Pre neki dan kolegi oduzeli oruzije jer mu je sin tinejdzer vracajuci se uvece iz grada mokrio po javnoj povrsini u prijavi su naveli remecenje javnog reda i mira i navodno opiranji pri hapsenju iako im adrese nisu iste kolegi oduzeli oruzije.To je sramota j.e..b.u nas kao stoku dok nas skroz ne razoruzaju!

rk
 Nažalost neobavestenost ljudi o svojim pravima i bahatost u policiji dovode do ovako nečeg.
Nema tog NAOSa i LSS koji mogu da vas zaštite od ovako nečeg naos bi morao da ima na desetine advokata kojo će da zastupaju sve one koji su u problemu zbog sarolikog tumacenja zakona to bas nije ni realno ni moguće
RK

tomo vrbas
 Pa dajte obavesti te nas da znam kako drugu da pomognem koji je ni kriv ni duzan ostao bez oruzija?Sutra ce nam oduzimati oruzi i kad nam se pas popisa na ulici ili zapisa neko drvo,tocak od kola?

Lala
 Jedan od predloga izmena zakona se odnosi upravo na to za.ebano diskreciono pravo. Dokle god je ovaj i ovakav zakon na snazi policija će to koristiti.
Mislim da je na delu nečija volja da se stalnom kampanjom potencira kako ima jako puno oružja (što je diskutabilno!), i da se broj cevi mora smanjiti na svaki način. Govorim o ukupnom broju oružja, i legalnom i ilegalnom.
Naravno da je najlakše pokupiti legalno oružje, uz pomoć diskreciono prava.
Sa tim u vezi nedeljnik NIN je doneo članak kako je REGION prepun oružja. Malo da dodaju ulje na vatru.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Vuja
 Za sve kolege koje zanima, informacija dobijena u policijskoj stanici tek ce se od septembra znati da li ce se osobama koje su oruzije nabavile pre 1999 traziti potvrda o rukovanju. Upravo izadjoh iz stanice.

dreger
 Zmaci kad ono medjutim ,pa sta ima da se zna,zar nije na prvom sastanku tamo pocetkom juna(msm da sam na nekoj prethodnoj stranici i preneo tu vest) da je NAOS na sastanku sa ministrom UP i njegovom ekipom doneo zakljucak da se to ne trazi i da je ta odluka ili preporuka prosledjena svim POlicijskim upravama po Srbiji
evo ponovo tog teksta .
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ
Данас (четвртак 31 мај 2018.) са почетком у 10 часова, у просторијама МУП-а Србије, одржан је први радни састанак мешовите радне групе МУП-а Србије-Управа за управне послове и НАОС-а, која је формирана на основу нередбе министра са циљем рада на предлогу измена и допуна ЗОМ-а.
Наши представници предали су у писаној форми радну верзију предлога о коме је започет разговор. Највећа пажња посвећена је проблемима тзв пререгистрације оружја која је у току и која траје од 5. марта 2016. са роком завршетка 5. март 2019. Године.
Обавештавамо вас следеће, што је установљено у самом врху МУП-а, а о чему имају инструкцију и све полицијске управе:
1. Да се приликом пререгистрације плаћају само две таксе: једна за оружје са олученим цевима (карабини, пиштољи, револвери, малокалибарске пушке, пиштољи и револвери и комбиноване пушке) у износу од 5360 динара и једна за оружје са глатким цевима у износу 2560 динара, без обзира колико једних односно других цеви имате.
2. Да приликом пререгистрације није обавезно донети уверење да нисте под истрагом, ово уверење ако донесете лично само убрзава поступак, у супротном МУП ће га прибавити по службеној дужности.
3. Да имаоци оружја које је регистровано пре 1999. године не треба да полажу испит о безбедном руковању оружјем и не треба да доносе уверење о томе приликом подношења захтева за пререгистрацију.
Следећи састанак радне групе заказан је за понедељак 11. јун.
eto i sta sad puj pike nevazi ili su ovi po gradovima i Pol.upravama jaci od mimistra.
a i ovde se i dalje protura da je ovo "preregistracija oruzja" a u stvari se radi o obicnoj zameni starih oruzanih listova,sto lepo i pise u clanu 50.zakona,nikakve zabune ne bi ni nilo samo da se pridrzavaju tog clana zakona.sve bi bilo jednostavno,brzo i lako.

Vuja
 Ja samo prenosim kako mi je receno inace i takse su vece nego sto je ovde navedeno.

sasaruma
 Nije mi jasno koja to PU trazi i zasto. U Rumi se to ne trazi,i u to sam siguran zato sto su starije kolege jos prosle godine zamenili oruzne listove i to im nije bilo potrebno.Izgleda da imamo naj boljeg referenta u drzavi.Trazi se lekarsko uverenje,uverenje od suda,uverenje iz LU da vlasnik uruzja ispunjava uslove za, dobijanje lovne karte,oruzje na uvid da se uporede brojevi sa starim oruznim listom i naravno takse. Stari oruzni list ostaje kod vlasnika do dobijanja novog.Za nas kao mladje je sve isto samo sto treba uverenje iz streljane ali ona vec ima kopiju od svakog od nas koji smo oruzje registrovali posle 99te.E sada,kada bi covek koji ima oruzje registrovano pre 99te podneo zahtev za nabavku novog oruzja,u tom slucaju mora u streljanu na obuku i prilikom podnosenja zahteva za nabavku, mora doneti uverenje iz streljane.

sasaruma
 Do duse i u Rumi je i ona trazila u martu prosle godine starijim lovcima uverenje iz streljane,uz apel da malo sacekaju dok se tacno ne informise u BG.Vec u aprilu nije trazila jer je dobila instrukciju da ne trazi onima koji su registrovali do 99te

sasaruma

tomo vrbas kaže:

Pa dajte obavesti te nas da znam kako drugu da pomognem koji je ni kriv ni duzan ostao bez oruzija?Sutra ce nam oduzimati oruzi i kad nam se pas popisa na ulici ili zapisa neko drvo,tocak od kola?
Ako dete nije bilo agresivno i sl.i ako do sada nije imalo problema sa zakonom,otac bi trebao dobiti oruzje posle zavrsetka upravnog postupka koji traje oko 30 dana.E sad,ako oruzje nema nove or.listove trazice mu da obavi zamenu i podnese zahtev za povracaj oruzja pre zamene.Kod nas bio slican slucaj ali coveku dete ponovi slucaj i jbg nista od vracanja do daljnjeg.

Vuja
 Da li neko moze da mi objasni zasto na lekarskom pregledu traze informaciju za koje oruzije obavljam pregled? Da li je sportsko, lovacko ili za licnu bezbednost zasto je to bitno?

Kile_
 Kolege ima neko formulare i zahteve potrebne za nabavku oruzija?
Samo 300 i 4x4

dzudzubajac

Kile_ kaže:

Kolege ima neko formulare i zahteve potrebne za nabavku oruzija?

https://drive.goo...Ij4WczWEOA
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.

rk

sasaruma kaže:

tomo vrbas kaže:

Ako dete nije bilo agresivno i sl.i ako do sada nije imalo problema sa zakonom,otac bi trebao dobiti oruzje posle zavrsetka upravnog postupka koji traje oko 30 dana.E sad,ako oruzje nema nove or.listove trazice mu da obavi zamenu i podnese zahtev za povracaj oruzja pre zamene.Kod nas bio slican slucaj ali coveku dete ponovi slucaj i jbg nista od vracanja do daljnjeg.

Kakve veze ima jel dete agresivno sa oduzimanjem oruzja ukoliko dete nije neovlašćeno došlo u posed oruzja pa napravilo neku glupost.

Ukoliko nekom privremeno oduzmu oruzje, znaci da je u otpočeo neki postupak bilo prekršajni ,krivični ili upravni.

Oruzje koje se oduzima bez da je vlasnik osumnjičen u prekršajnom ili krivičnom postupku znaci da se oduzima u upravnom postupku i u tom postupku vlasnik oruzja treba da uzme aktivno učešće. Za većinu laika ucesce u takvom postupku nije jednostavno i zato treba da potraže stručnu pomoć -Advokata.

Nakon oduzimanja oruzja treba podneti zahtev za povraćaj oruzja, a ako nakon vremena od 60 dana ne odgovore na takav zahtev nakon urgencije treba pokrenuti i druge postupke.

Naravno sve ovo treba da preduzima neko ko poznaje propise, državni organi svakodnevno krše prava gradjana, nažalost ponekad i neznanjem, Al racunaju da samo jedan mali broj gradjana će stvarno da bude rešen da vodi postupke protiv države i u pravu su retko ćete Videti nekog ko je krenuo pravim zakonskim putem u ostvarivanje svojih prava, umesto toga mnogo češće čujemo zalopojke po raznoraznim skupovima koje nakcesce obiluju nepotpunim informacijama.

Sve ato nam se dešava kad je rec o oružju je posledica jedne na zainteresovanosti za problematiku oruzja, Srbija možda 5-10 posto naoruzanih gradjana Al u stvarnosti ni 10% vlasnika oruzja to oruzje ne zanima niti vilo šta vezano za to.. Zato i država vrlo lako postiže cilj razoružanja i svega ostalog sto sprovodi kad je vezano za oruzje.
RK

krilas
 Sto ce u ovom slucaju reci da svesno i namerno vrse zloupotrebu zakona i ovlascenja!
Siroma

Kile_
 Preregistraciju sam radio pre 2 meseca i sad vadim nabavke.
Takse za nabavku su iste kao i za preregistraciju..glupo i skupo
Samo 300 i 4x4

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
КОРИШЋЕЊЕ СРЕДСТАВА ИЗ ФОНДА ЗА РАЗВОЈ ЛОВСТВА PROPISI O LOVU 106 27.07.2019. 16:13
СТАТУТ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА ВОЈВОДИНЕ PROPISI O LOVU 15 05.06.2015. 22:21
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,694,693 posete www.srbijalov.com