Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ 2016.

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ 2016.
ssekir75
 ја само размишљам како решити овај велики проблем са пиштољима, а највећи број ловаца који није завршио пререгистрацију то није урадио управо због пиштоља који имају а плаше се да ће има га одузети.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

kolega_LOVEc
 I to je rešivo , nadješ streljački klub učlaniš se i za odredjeni novac ti napišu potvrdu da si aktivan u sportskom streljaštvu oružjem koje poseduješ.
To možda nije baš jeftino u velikom gradu i poznatim klubovima, ali u nekom seoskom klubu gde zadnjih 50 godina imalo isto toliko članova, neće biti preskupo a i u današnje vreme niko nije gadljiv na pare.
Zašto bi se i inače udruženja tog tipa zezala oko zakonskih odredbi, jbg. za karamele svi zainteresovani prestarreli.
Vim vi repellere licet

ssekir75
 решиво је, колега, где стрељачких клубова има. шта да раде људи са села који немају ту могућност? мене лично не дотиче јер немам пиштољ, али знам да већина одлаже управо због тога.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Barbarosa

kolega_LOVEc kaže:

I to je rešivo , nadješ streljački klub učlaniš se i za odredjeni novac ti napišu potvrdu da si aktivan u sportskom streljaštvu oružjem koje poseduješ.
To možda nije baš jeftino u velikom gradu i poznatim klubovima, ali u nekom seoskom klubu gde zadnjih 50 godina imalo isto toliko članova, neće biti preskupo a i u današnje vreme niko nije gadljiv na pare.
Zašto bi se i inače udruženja tog tipa zezala oko zakonskih odredbi, jbg. za karamele svi zainteresovani prestarreli.

Ovo i jeste problem, jer se zakoni ne donose da bi se nešto regulisalo, da bi se olakšalo građanima, državi, uveo red. Služe da napune džepove odabranima.
Donese se zakon, a onda se traži "rupa" ili se već unapred zna kako da se zaobiđe isti.
Učlanimo se u SD preko noći i već sutra dobijemo potvrdu da smo aktivni članovi.
Preko veze gurnemo nekome u džep taj određeni novac da potvrdu potpiše i overi, a zatim odnesemo u mup. Bezvezni član Zakona ispoštovan na papiru i svi srećni i veseli. Papir trpi sve.
I tako...dok korupcija raste, a mito cveta, nama puna usta prava i pravde.

kolega_LOVEc
 Jedno je sigurno, ko ima volje i želje, ko voli oružje i rešen je da ga zadrži , način postoji.
Uz želju i trud može se ostvariti mnogo toga.
Ko nije u stanju da prodje lekarski ostaće bez oružja ili će podmititi lekare.
Ostale aktivnosti se svode na prikupljanje dokumenata i finansije.
Ako se primeni diskreciono pravo na njemu onda mu je potrebna informacija "gde je zapelo" odnosno ime prezime i funkcija osobe iz mupa zatim i adekvatni načini "lobiranja" za promenu mišljenja. Zadnja aktivnost može da bude zakonita, nezakonita ili u sivoj zoni ali je neophodna ukoliko želite oružje.
Ukoliko neko ne može finansijski da podrži sve potrebne manipulacije u procesu nabavke potrebne dokumentacije, ostaće sigurno bez svog legalnog oružja i to je neminovnost i bolna istina .
Postoji još jedna mogućnost, trenutno vrlo malo moguća a to je da narodna skupština kolektivno reši problem izmenom važećih propisa a mup pravilnika ,
mislim da je to u domenu bajke već al ipak teorijski je moguće.
Vim vi repellere licet

kolega_LOVEc
 Što se tiče toga da "nikome nije ugrožena bezbednost" i oduzimanja kratkih cevi po tom osnovu, organizacija NAOS je mogla da lansira sebe kao relevantnog činioca i zasluži prvo slovo svog imena.Sigurno nije bilo neizvodljivo sprovesti agresivnu kampanju protiv oduzimanja i pokazati vlasnicima put u streljačke klubove i posredništvo uz naplatu svega po ceni troškova, prevodjnje svih pištolja i revolvera iz kategorije bezbednost u kategoriju sportista onemogućilo bi mup i državu da oduzme oružje. Time bi priče o uvodjenju svih fizičkih i pravnih lica pod njihovo okrilje bila realnost, ali takodje to bi garantovalo lošije odnose te organizacije sa mupom i vladajućim sistemom.
Ovo je samo zapažanje, ne kritika, jer NAOS ima odgovornost prema svojim članovima, organizaciji i prema zakonima države , i nije im dužnost da pomažu vlasnicima oružja koji nisu sami izdejstvovali sebi zadržavanje oružja.
Vim vi repellere licet

Scorpion Hunter
 Nisam praio sta se desava, da li ispravise nesto u ovom zakonu ili produzise samo preregistraiju?

davorcalic
 Ranije sam pisao o diskrecionom pravu i o opravdanom razlogu za nabavku (i opravdanom razlogu da se zadrži već registrovano oružje), pa ponovo pitam: Šta je veće zlo?

Voleo bi da znam koje je od ta dva zla oduzelo više oružja?
Ja mislim opravdan razlog...

Sve to pitam jer se najviše spominje diskreciono pravo a mnogo manje opravdan razlog.... Nevaljaju oba, to se slažemo
Žena mi Makedonka....ena Shock

Lala
 Davore, opravdan razlog takodje spada u domen diskrecionog prava u sirem smislu, jer neko tamo procenjuje da li je tvoj razlog opravdan ili nije.
Svako ostavljanje prostora nepreciznim i siroko tumacenim odredbama omogucava primenu diskrecionog prava.
Dilema sta je gore - diskreciono pravo ili opravdan razlog je kao kad bi neko pitao sta je gore, da li da me obese ili streljaju.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

AcaNik
 Ево још једног разоружавања.
Купи на црно да преживи бело.
https://www.rtv.r...J1Rgq6W3E8
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.

Planinko011
 Drage moje kolege, malo nas je ovo prolece zateklo sa africkom kugom u sumi a koronovirusom u gradu.
Eto da se javim da sam dobro i zdravo sto i vama zelim svima i da podsetim predstavnike lovaca u LSS i LSV (ako se zna koji su) da malo karantin iskoriste za pisanje predloga i sugestija za ZOM, Zakon o divljaci i lovu, razvojne projekte a nase lovce za sugestije da malo skrenemo misli sa svakodnevnog prebrojavanja i crnih prognoza.

Iako spadam u pomalo rizicne zbog radi pritiska, siguran sam da ce se zivot nastaviti u normali, makar u junu a koga nema bez njega se uvek moglo.
Utesno je sto mladi malo lakse prolaze a trudite se da se sacuvate.

Kao i za vreme bombardovanja sevaju fazoni, slicke i duhoviti klipovi sto je vazno za stanje duha.

kolega_LOVEc
 Bye....Odobravam
Baš smo zauzeti ovih dana....kao i uvek...Smeko
Nadam se da su svi što pišu ovde ok, a i da nisu na sopstvenoj koži osetili neke od mera koje se sprovode.iveli
Vim vi repellere licet

Vizantija077
 Da li ima promene u veyi plaćanja članarine za 2020/21. godinu!
Sreten Radenković

AcaNik
 Можда да се отвори тема за предлозима за нови закон и за оружје и за лов?
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.

tomo vrbas
 Ja se bio zabrinuo nema pisanja reko da nije korona zavladala i na forumu!Nadam se da smo svi OK!?

Planinko011
 [quote]kolega_LOVEc kaže:

Iako na Srbijalov izbegavam da komentarisem kratke cevi jer nikada u nas nisu bile lovacko oruzje( iako bih ja u lovu na DS i jelena ih propisao kao obavezne za dostrel) da kazem da sam pre par meseci sam nesto razgovarao o tome sa drugarom iz streljastva ali se nisam podrobno raspitao za proceduru za prebacivanje oruzja za licnu bezbednost u sportsko.
Samo znam i da je u Bgu cena godisnje clanarine oko 3000 dinara sto meni koji imam dve kratke cevi je duplo jeftinije a i da je isto lepse mi da dam pare streljackom klubu tj u sport nego da bacim u bunar bez dna tj u najbezobrazniji porez koji postoji.

Kao sto sam se nadao da ce na mesto ministra gradjevinarstva, koje mi sije koru hleba, posle Velje, Dulica (:ortopeda- hirurga bez ijedne operacije) pa i sadasnje plavuse doci jedared neko normalan tako se nadam da ce neko sa obrazom reci
" Ej ljudi kad ne oporezujemo casovnike od 50 hiljada evra, umetnicke slike iste vrednosti, jahte i vile skrivene po inostranstvu pa daj da ukinemo porez na pistolje vrednosti od 0e za domace do 200- 300e za berete i glok."
Sve ocekujem al nikako da docekam.

I sad jos ispada da su mi dva politicara koji su mi uz tetoviranog najomrazeniji politicari ucinili dve usluge i ispali korektni prema lovcima.
Prvi " gdi su novci" koji je trazio da se ne placa porez na lovacko oruzje i sad ovaj sto pomeri rok za ZOM.

kolega_LOVEc
 Odobravam
Ja sam mislio da je članarina bar desetak hiljada, inače postoje klubovi sa članarinom od 1500 din koji životare dobrom voljom pojedinaca i u ovakvoj situaciji zašto im ne pomoći da se ne gase i nestaju.
To ne znači da je manja ogorčenost i da niko ne vidi kako se obrće ustava da priliv ide na njihovu vodenicu.
A što se tiče samoodbrane verujem da pištolj ili revolver neće biti manje korisni jer im u oružnom listu piše "sportsko".
Vim vi repellere licet

coolerns
 U pocetku kada je zakon tek donesen ovo je prolazilo bez problema i bilo je dovoljno samo doneti potvrdu od kluba da je placena clanarina. Medjutim kako je pocela kampanja oduzimanja oruzja nasi organi su se dosetili i ovde da nam doskoce:

"(3) za sportsko oružje - uverenje o aktivnom članstvu u sportskoj streljačkoj organizaciji;"

Pa se sada deo o "AKTIVNOM" clanstvu proizvoljno tumaci pa se trazi da neko zaista bude takmicar. Tako da pre nego sto se neko odluci za ovo resenje proverite u lokalnom MUP-u sta traze kao dokaz da ste aktivni clan.
Meni su takodje trazili da odnesem oruzje kod vestaka da mi potvrdi da se zaista radi o sportkom oruzju sto je opet vrlo diskutabilno.

tomo vrbas
 Ne nije proizvoljno tumacenje vec u novom ZOM-u stoji da vlasnik streljackog oruzija mora da donese potvrdu da se aktivno bavi streljastvom i da ucestvuje na takmicenjima.To je ono sto je veliki naos uspeo da odradi ali ne znam u ciju korist.Na primer MK pusku sad samo povlasceni mogu da imaju,a vazdusne koje su jace i modernije od MK oruzija moze svaka susa da ima i to na licnu kartu.

coolerns
 O kom "novom" ZOM-u pricas Tomo? Ja govorim o trenutno vazacem zakonu i u njemu nigde ne pise da moras da ucestvujes na takmicenjima. Ako mislis da je drugacije pokazi mi papir/link gde to pise. Ovo sto sam napisao sam napisao iz licnog iskustva a ne cuo od nekog i samo sam hteo da upozorim kolege da se ne zalecu sa sportskim drustvima pre nego sto provere stanje u lokalnom MUP-u. Ako sa druge strane pricas o izmenama ZOM-a o kojima se prica vec mesecima onda me nisi razumeo.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
КОРИШЋЕЊЕ СРЕДСТАВА ИЗ ФОНДА ЗА РАЗВОЈ ЛОВСТВА PROPISI O LOVU 106 27.07.2019. 16:13
СТАТУТ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА ВОЈВОДИНЕ PROPISI O LOVU 15 05.06.2015. 22:21
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,687,789 posete www.srbijalov.com