Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Belom Municija

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Belom Municija
ssekir75
 од 10 метака ф2 8ице 9 је испаљено, један остављен за колекцију. од тих девет испаљених шест је погодило фазане на дааљеинама од 15 до 40 метара, три промашаја. ни један једини фазан није остао на месту настрела, сви су побегли у жбуње и морали смо да их тражимо. после другог метка и јурења за фазаном ја сам остале разделио. значи пуцало је више људи и сви су имали исти учинак. у некој размени добио сам неке шестице. у фазана, који је као сир, сачма 4мм ушла је цео 1 (један) цм на неких 30-35м. баскијеријева сачма је одлична (бар колико сам ја видео), тако да изгледа да су нешто зајебали са барутом (мада је цев била релативно чиста). ако то уради један крушик, белом, или шевић, који су далеко испод производних могућности једног баскијерија или рц-а, сви одма дрвље и камење на њих и указује се на жабаре. е па ако ти свети жабари исто тако фулају, а факат да фулају (или се код нас продају копије по цени оригинала), онда ћу лепо да купујем домаћу муницију и то за мање паре. да опет цитирам комшију лазу, "за бренер не жали паре, за сачму не бацај паре".
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Tomash
 Pisao sam ja već pooooodavno o tom F2 metku... Konkretno bio je F2 fibre i nije na 35-40 koraka mogao praznu limenku da probije.

MB, (cela serija) je vrh! i sada samo to i pucam.
Tricolor je malo poskup, ali vredi, dok long range je jeftin i radi više nego odlično, legao mi je kao budali šamar, ne prlja cev, ne mašam sa njim.

Nije BP loš, sem ovih sa F2 barutom.....to je samo novogodišnji metak ili eventualno za slavlja, muziku.....šta ja znam

Vuja

ssekir75 kaže:

а и специјал бк има на много места. вујо, знаш ли му цену и има ли га у кал 16?

гледе баскијерија, ф2 у моју пушку више не улази, лонг ренџ је добар за то за шта је намењен, као и триколор. црни и жути рц је за 5 класа бољи од баскијерија, а ту је егал са њим и мираж. онај зелени од 32грама за к***ц није. из неког разлога код нас су запостављени шедит и фиочи, а са њима имам искуства само тако што сам гледао колегу који их користи. шедит је био ок, а фиочи или њему не лежи или нешто друго није како треба. у сваком случају, ја остајем при домаћој џебани.

Cena 40 din al ne znam dal ima za 16 cal
Jedan koji hoce uvek je jaci od dvojice koji moraju!! Vojvoda Zivojin Misic!!

ssekir75
 чекај, причаш о бк или о картонцу? ја сам те питао за картонац.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

Vuja

ssekir75 kaže:

чекај, причаш о бк или о картонцу? ја сам те питао за картонац.

Odgovor si dobio na postavljeno pitanje. Kartonac, samo da se ispravim pitao sam u Snajperu danas nisam isao do Lovca.
Jedan koji hoce uvek je jaci od dvojice koji moraju!! Vojvoda Zivojin Misic!!

ssekir75
 ок, благодарим Smile

ssekir75
 питање за колегу из белома, каква је ово зајебанција? међу неколико гуаландија које сам купио запало и ово. остављено за колекцију као доказ да је белом пунио и ову куглу. калибар 16 у питању.
ssekir75 priložio/e:
brener2.jpg brener1.jpg

Scorpion Hunter

Tomash kaže:

Pisao sam ja već pooooodavno o tom F2 metku... Konkretno bio je F2 fibre i nije na 35-40 koraka mogao praznu limenku da probije.

MB, (cela serija) je vrh! i sada samo to i pucam.
Tricolor je malo poskup, ali vredi, dok long range je jeftin i radi više nego odlično, legao mi je kao budali šamar, ne prlja cev, ne mašam sa njim.

Nije BP loš, sem ovih sa F2 barutom.....to je samo novogodišnji metak ili eventualno za slavlja, muziku.....šta ja znam

B&P F2 Clasic Fiber (metak bez korpice) odlican metak za pocetak sezone, steta sto ga prave samo sa sacmom od 3,1mm, da je bar 3,5mm bio bi jos bolji.
Nemam losa iskustva sa F2 serijom, cak sta vise sa B&P municijom imam samo pozitivna iskustva...
Za MB Long Range necu da trosim reci to je PATRONCINA...

Na temi smo Beloma koji nikad nece moci da se poredi sa bilo kojom ozbiljnijom fabrikom municije iz razloga sto nikad nema konstantno isti kvalitet. Cak je i Krusik (kakav god da je) ujednaceniji kvalitetom...
Belom se razlikuje i kad pucas jedan pucanj jaci, drugi slabiji Confused Velika odstupanja! Kupis kutiju odusevis se, kupis drugu kutiju razocaras se Sad Bas iz tog razloga sto nema ujednacen kvalitet ga necu vise koristiti!

ssekir75
 добро, теби је добар, мени не ваља ни за свадбе или почасну паљбу. од белома дивљач пада, не бежи пешке као од ф2. ево данас сам пуцао први пут из бм-16 коју треба да купим чим власник буде могао (старији човек и зеза га здравље) и посип из белом 3,5мм је био најблаже речено феноменалан. знам да је то првенствено до чокова, али ни из једне ни из друге цеви нема рупа у посипу како је знало да буде код других произвођача. чак ни цеви нису прљаве како многи кажу. ако бог да да се ускоро реши папирологија пробаћу на паткама, али имам осећај да ћемо се дуго и лепо дружити нас троје, тулка, ја и беломова џебана.

arli
 Ja pre neki dan bio u snajperu,i tražio novi belom,sa istoimenim natpisom na dnu čaure i nema za sada. Kupio 2 kutije(po 10 komada) belom B36 za pačetinu 3.5mm. Čim ga probam-javljam impresije☺ Inače moć ćale ima TOZ66,i nema koji patron da nosi baš loše-čudo od puce.☺

stefan092
 Nemamo sta da pricamo o municiji(proizvodjacu) koji metak za prepelicu u kal 12 puni sa 28g a za 16 sa 30g. Sledeca stavka, toliko je jako punjenje da metak smara(kal 16 30g 1.7mm), dokaz povecanih barutnih pritisaka je izduvana caura u predelu danceta, to sigurno lose utice i na posip. Tako da prica da je Belom dobra municija ne pije vodu, nikako!

Blago receno nisu zainteresovani da naprave dobar metak, jer bi ta masina za punjenje morala da se presteluje da dozira manje baruta i manje sacme,verovatno i druga korpica bi trebala. Ovako udri, samo se sacma zameni...

Kad bi se to smanjilo verovatno bi i cena bila par dinara niza, pa bi i na trzistu bili konkurentiji sa cenom ako ne sa kvalitetom.

Da predjemo na metak u kal 12 koji se puni sa 32g, za sta smatram da je kao standardi metak bolje da se puni sa 34g sacme(tako rade svi poznatiji i bolji proizvodjaci).

Izgleda metka necu ni da komentarisem!
Zastava M70 6,5x57, Meopta Meopro 3-9x42
Zastava M70 8x57js, Holosun 403B
Zastava M75 12/70
Zastava M80 12/70
Fabarm ELOS B2 12/76
IŽ 58 16/70

arli
 Kolega,što se mene lično tiče Belom metak u cal 16- zelena čaura ima moju svaku preporuku...Jeste 30g,ali iz moje iž58 i zastave m64 ima perfektan posip,pucano na 25m Smile E sad da li malo šamara,kad izleti perepelica nisam primetio e kad pucamo flašu iz zeze-zna da udariSmeko Pre neki dan sam sagoreo oko 30kom. bez ikakvih problema.

DakiNS
 Uh kolege što svašta pročitah. Zaboraviste na tormentaciju vaših cevki , posle šamaranja dolazi na red dobar puškar ili ne daj bože nešto gore.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

arli
 Jače trza,ali po otisku na kapisli prtisak je ok,ima normalni otisak. Sva fabrička municija leti-u jesen više trza nego zimi,al to je već unutrašnja balistikaSmile Bitno je da se prepe ne žaleGrin

kimi

arli kaže:

Sva fabrička municija leti-u jesen više trza nego zimi,al to je već unutrašnja balistikaSmile

Može li objašnjenje za ovo?
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita

arli
 Prevashodno sam misilio na lov.patrone, a i dobar deo karabinske municije.
Najprostije receno, dosta zavisi od spoljne temperature, odnosno temperature baruta... Ako metak prosečne gramaže, prosečnog barutnog punjenja, na normalnoj temperaturi od 20 stepeni celzijusa ima recimo brzinu 390 m/s, na temperaturi od recimo 0 stepeni brzina može da varira i do 30 m/s na dole...
Zato zimi i tražimo long range patron ili neki magnum (ko ima oružje za isti), a leti, na početku lova, taj nas patron šamara Smile Sa napretkom nauke počeli su da se pojavljuju temperaturno stabilni baruti, koji svoju namenu imaju prevashodno u vojno-policijskim strukturama.
Rezime svega, baruti (naš Lučanac) su dosta temperaturno osetljivi... Ko ima hronograf to može i da proveri praktično. Da ne idem u dubiozu, ima tu i do krimpovanja, kapisle i tako to.

kolega_LOVEc
 Prosti jednobazni baruti su uglavnom temperaturno osetljivi, hladno vreme utiče na energetsku vrednost baruta, gasovi se vežu za mikro vlagu u cevima ..itd . Sve to rezultuje padom pritiska i smanjenom brzinom projektila i energijom .
Ako se patron napuni da odgovara uslovima minusa i visokog atmosferskog pritiska a puca se na planini u vrelom avgustu oseti se povećanje pritisaka jer barut će efikasnije sagorevati.
Vim vi repellere licet

kolega_LOVEc
 Za hladnije uslove neka logika kaže da treba kvalitetnija čaura, kapisla koja daje veću energiju paljenja, pogodan barut ,recimi baskijeri mb 36, plastična korpa koja je baš čvrsta i tvrdja legura olova sa malo povećanom gramažom u odnosu na klasiku
Ako se upakovano pokrene brzinom većom od 400m/s , imamo siguricu za zimski lov
Vim vi repellere licet

bogi999
 Kolege lovci, sve preporuke za belom metak 1.7.za kalibar 16. Ove godine probao sam m90. RC. KRUSIK. Nekako najbolje mi leži Belom.

arli
 Ništa novo,što već ne znamoOdobreno Ekstra je!

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Stara lovačka municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 213 12.06.2024. 20:37
Rotweil Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 100 04.08.2023. 22:38
Municija kalibra 30-06 MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 115 15.11.2022. 22:30
Cheddite Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 18 09.10.2022. 23:40
Krušik municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 840 30.09.2022. 21:38
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,687,810 posete www.srbijalov.com