|
Neprimerena lovačka praksa naših lovaca
|
| Lala |
Objavljen 10.01.2014. 22:00
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Zabrane u lovu
Član 76.
Zabranjeno je loviti lovostajem zaštićenu divljač:
....
10) sitnu divljač puškom sa olučenim cevima, puškom sa neolučenim cevima koja prima više od dva metka, kao i poluautomatskom puškom sa neolučenim cevima koja nije reducirana na dva metka;
11) krupnu divljač puškom sa neolučenim cevima, osim divlje svinje;
....
Da ne bude zabune, reduciranje se ne odnosi samo na sitnu divljač, nego na svu lovostajem zaštićenu divljač, kako i piše u naslovu. Čitaj Zakon, Sheytan. O moralnom aspektu (lovački kodeks) neću da trošim reči.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
| |
|
|
| sheytan |
Objavljen 10.01.2014. 22:02
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Zakonska obaveza redukovanja se odnosi na SITNU divljach. Hvala.
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
| |
|
|
| Lala |
Objavljen 10.01.2014. 22:06
|

Moderator

|
Nije tačno, Sheytan. Piše da je zabranjeno loviti sitnu divljač puškom sa olučenim cevima! Ostalo su generalne zabrane koje važe za svu LOVOSTAJEM ZAŠTIĆENU DIVLJAČ (tako piše u naslovu). Ne čitaš dobro!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
| |
|
|
| sheytan |
Objavljen 10.01.2014. 22:08
|

Lovčina

|
Shta tju, nemam dovoljno chkole, a ni lovachkog staza...
DOBAR DVOGLED!!!
|
| |
|
|
| Lala |
Objavljen 10.01.2014. 22:10
|

Moderator

|
To je tvoj problem Sheytan, ti nedostaci koje pominješ.
Ja kad nešto ne znam, onda pitam one koji donose propise i koji su zaduženi da ih tumače. To uradim čisto da ne ispadnem glup u društvu.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
| |
|
|
| sheytan |
Objavljen 10.01.2014. 22:13
|

Lovčina

|
Izgleda da ti ne uspeva bash uvek...
DOBAR DVOGLED!!!
|
| |
|
|
| Lala |
Objavljen 10.01.2014. 22:14
|

Moderator

|
Nisi dovoljno kompetentan da to proceniš.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
| |
|
|
| DakiNS |
Objavljen 10.01.2014. 22:16
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
E Lalo Lalo vidiš da ti slabo uspeva, nekima uspeva stalno
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
| |
|
|
| Gedza66 |
Objavljen 10.01.2014. 22:37
|

Veteran

Upisa: 740
Pristupio: 15.02.2011. 19:45
|
sheytane mozda si u pravu ali veruj da nemam zelje da pricu sada, tumaceci pozitivne propise iz oblasti lovstva, skrenemo na taj kolosek, jer ce se na kraju nametnuti pitanje, da li se iz ruskog poluautomata neolucenih cevi, bez granicnika u sanduku, moze pucati na krupnu-crnu divljac, sa onim, kako ga zovu, "tri u red", marke "remingoton", koji lici originalu, jer je caura zelene boje, sa razlivenom crnom bojom, oznake REMINGTON (mozda punjenim u RS BIH).
Sustina je u necem drugom i ne vidim razloga da sada pisemo na ovaj nacin. Dobro, svako zasto, ima i svoje zato ali kada uskoro procitamo sta se je danas desavalo u lovistu LU iz Babusnice, odnosno da ce koliko sutra ili prekosutra, pojedini novinari dnevnih a narocito dnevnih a tabloidnih, to opravdano nazvati "USPESNA GROMOVITA AKCIJA SABLJA U LOVSTVU NA JUGOISTOKU SRBIJE", (sa preko 10 privedenih). bice ti mnogo jasnija realnost lovstva Srbije i mozda ce te to naterati da se upitas kuda ce nas odvesti sve trenutne ruzne navike stecene u poslednje dve decenije postojanja ove nase drzavne zajednice.
Mozda sam malo depresivan i melanholican ali pokusaj da das odgovor na jednostavno pitanje: Po cemu se razlikujemo od Svajcarske i slicnih drzava???
Samo po jednom. Tamo postoji uredjena drustvena zajednica, dok je kod nas nesto sto verujem jos uvek nije precizno u nauci definisano ali ajde, dopusti mi da ja to kao Gedza sa juga Srbije nazovem, stanjem neplanirane anarhije....
Naravno, moguce je da gresim u ovakvim razmisljanjima ali dok ne procitam argumentavane argumente, ja misljenje promeniti necu.
ČUJTE LOVCI!!!ČUVAJTE SE SEBE
|
| |
|
|
| aca81 |
Objavljen 10.01.2014. 23:09
|

Lovčina

Upisa: 1278
Pristupio: 31.03.2010. 16:54
|
Necu da se upustam u diskusiju,kritikujem ili opravdavam nekoga jer i sam nisam bas potpuno lovacki vaspitan a kodeks ponasanja mi je odmako sa nulte tacke zahvaljujuci ovom forumu i LOVCIMA koji ga prezentuju ali zelim samo da ukazem na neke cinjenice i uzmemo u obzir godine decka (koga ne poznajem).......decko je mlad sa puno adrenalina i zeljan dokazivanja pa malo preuvelicavanje da ne kazem laz mozemo oprostiti,cinjenica je da se velika vecina sluzi poluatomatima bez granicnika i nije on kriv sto je to nasledio,sto se zakon ne sprovodi do kraja.....ali najveca poenta je u tome sto zbog konfiguracije planinskih terena nije moguce loviti klasicnim pogonom i zatvaranjem kruga vec formirane manje grupe krenu u pogon i drze se staza ili puteva koje idu okolo brda i planina a ne direktno ka vrhu i odredistu gde je uspon najveci pa se po pocetku pogona brzo razbije formacija i formiraju te grupe od nekoliko lovaca koje razlicitim putevima i pravcima pokusavaju da podignu lov i stignu na odrediste pa se sve to pretvori u veliki lov malih grupa na istom terenu koje deluju tako sto pretrazuju deo po deo na putu do odredista i ako se desi odstrel onda smatraju da je to njihov licni uspeh ili te male grupe ali nikakvo prisvajanje divljaci ne dolazi u obzir ja bar to tako zamisljam i shvatam
DOBAR POGLED
|
| |
|
|
| Dikavac |
Objavljen 10.01.2014. 23:28
|

Stari član

Upisa: 297
Pristupio: 19.09.2012. 12:46
|
Pozdrav Gedzo 66 ,
Pocecu citatom``Prošlost ne možemo promeniti, budućnost zavisi od nas samih!` Kada sam pristupao forumu Srbija lov, dobio sam savet da se ne pominju imena i prezimena -da se covek ne prepozna.Vrlo dobar savet kojeg se pridrzavam.Hvala za iscrpnu hronologiju dogadjaja,ovako se stice potpunija slika istorijata LU. Ovde nismo da bismo se prepucavali,vec da se madjim clanovima ukaze na greske,etiku, kodeks ponasanja u lovu .Tekst sam procitao ne na forumu vec u novinama(tokom boravka kod rodjaka).Svaki pas ima -cip!! Jedna vrlo prakticna stvarcica koja za 5 minuta citacem utvrdi ko je vlasnik ``lovnih`` pasa koji gone srnecu divljac.Hvatanje i prepoznavanje pasa (ciji su)ima isti rezultat.
Sama cinjenica da su gonili ovu divljac upucuje na to da su i ranije imali kontakt sa istom !
U maju ima dozvola za lov srndaca,uredno se uplati sa grupom te nema nikakvih brljotina.Licno ne volim lov na tu divljac vec na predatore.Zestina kojom ste argumentovali dogadjaje je takva da bi Vam svakako pozavideli i najbolji pravnici -experti struke. Iz upisa za predstavljanje vidim da ste jedan iskren ljubitelj kinologije i lovni radnik.Zavrsicu isto citatom :
Prošlost ne možemo promeniti, budućnost zavisi od nas samih! |
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 11.01.2014. 14:51
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Činjenica je da je kod nas lovačka kultura na niskom nivou. I ne samo u Srbiji, nego i u svim ostalim republikama bivše Jugoslavije. Osim možda u Sloveniji. Ne samo da naši lovci imaju loš odnos prema divljači, nego ne poznaju (a i ne poštuju) zakon. Teško im je da se informišu i pročitaju malo šta može a šta ne može. Mnogi nisu ni čuli za lovački kodeks, a kamoli ga pročitali. Pa kako onda da očekujemo da ga poštuju? Lovac svremenom treba da sazreva i bude sve bolji i pošteniji, ali kod nas taj proces ide jako sporo ili nikako. I ja sam u mladosti imao propusta kao i svako, i učinio sam neke stvari kojima se sada uopšte ne ponosim i koje nebi ponovio, ali sam vremenom počeo sve više da poštujem divljač i zakone. Ove godine sam promenio LD baš zbog odnosa prema divljači, zakonu i kolegama, jednostavno nisam mogao više da budem deo takve ekipe. U Srbiji je problem i sa nedorečenosti zakona o lovu i oružju. Mnoge stvari u zakonu nisu jasno precizirane i mogu različito da se tumače, što mnogi koriste. Smatram da je i pravosuđe nezainteresovano za kažnjavanje prekršitelja zakona iz oblasti lovstva, i da se to još uvek ne smatra ozbiljnim kriminalom (nažalost).
Najbitnije je mlade lovce koji tek počinju svoj lovački staž odmah izvesti na pravi put da poštuju divljač, zakon, kodeks i kolege, pa ćemo možda za 10-ak godina krenuti nabolje.
Što se tiče reducira u PA puškama prilikom lova DS tu se slažem sa kolegom Šejtanom. Ako se koristi kugla (kao što je i zakonski propisano), ne vidim razlog zašto se nebi smelo imati pet metaka u magacinu kao i kod PA karabina? Lovna divljač je ista, a i način izvođenja lova (osim daljine gađanja). Naravno ovde govorim o pogonskim lovovima gde se koriste puške glatkih cevi.
Slažem se i sa kolegom Gedžom da se divljači treba dati šansa, ali ako je zakon odobrio 5 metkaka u PA karabinu onda je logično da se DS može loviti i sa 5 kugli u PA sačmarici. Znači na lovcu (i njegovoj savesti) je da izabere sa koliko metaka će da napuni svoju pušku. Kod lova sitne divljači je već druga priča i tu je zakon konkretan.
Što se tiče ovakvih "kauboja" koji pucaju na sve što mrdne i šušne bez prethodnog utvrđivanja o čemu se radi, smatram da se treba ukazati na takve pojave, jer to može da spase nečiji život. Svi koji prilikom izvođenje lova ugrožavaju sigurnost drugih učesnika, treba odmah da budu udaljeni iz daljnjeg lova. A oni kojima se to desi više puta, treba da dobiju zabranu ulaska u lovište.
Mnogi lovci koji su na nekim društvenim položajima se ponašaju bahato i smatraju da su iznad zakona i da su bolji od ostalih lovaca. Čast izuzetcima. Kao i lovci velike platežne moći, koji misle kad nešta plate da mogu da se ponašaju kako hoće i da ne poštuju ni domaćina ni kolege ni zakone države u kojoj love. Opet čast izuzetcima. Mnogi od njih ne znaju ni da izaberu adekvatno oružje i municiju za lov u koji su pošli, a kamoli da znaju na koji se način izvodi lov i koja pravila treba da se poštuju. Tu prvenstveno treba da reaguju stručne službe u lovištu, i da takve lovce udalje iz lova i lovišta bez obzira na cifru koju su uplatili za taj lov, ili na to kakvu funkciju obavlja izgrednik. Ali izgleda da je u pojedinim lovištima vrednost novca veća od vrednosti ljudskog života. Nažalost!
|
| |
|
|
| stojkuki |
Objavljen 11.01.2014. 19:30
|

Lovčina

Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
Mislim da se malo brkaju loncici.
Apsolutno je nebitno koliko metaka imas u pusci , .... 2, ... 3 , ... 5 ili 8. Stvar je u glavi. Od mentalnog sklopa do vaspitanja.
Naime podjimo od cinjenice da svi proizvodjaci prave oruzije sa vecim kapacitetom. Ocigledno iz potrebe. Da nije tako svi bi pucali sa dvokuglarama ili ,.... Drilinzima ... A pa da prave ih i sa 4 cevi, ... I sta sad, ... Jel cemo i u njih dva da stavljamo???
Sa druge strane prica o efikasnosti .... Brzi linijski ili karabini sa manjim uglom zatvaranja podjednako su brzi kao i PA ... Primera je pun youtube ... Ko voli nek izvoli, ... I onda dolazimo opet do glave .....
Da li se u pusci nalazi 5 kugli ili 5 metaka, .... Nema razlike. Nema razlike ni u tome da li je PA ili obrtno cepni karabin ... Vazno je da onaj ko drzi prst na obaracu ima makar malo mozga u glavi. Sve ostalo je, ....
One price da PA nisu lovacke puske da to nije ovako ili onako, ... Ajd da se manemo toga.
A ponasanje nekih puniša ili vlastelina .... Pa ono je slika njihovog vlastelinstva .... Siroto u glavi ostaj siroto uvek, ....svojim ocima sam video da je jedan od viiisokih politicara pucao visokotrofejnog jelena kog je ranio i koji nije nadjen, ... I, .... Pojeo vuk magarca, ... Nista. Niko bre nije imao herca da rec kaze. Umesto da su mu naplatili i zahvalili se na posetama do daljnjeg, ... Dok ne nauci ....
Sve je to odraz opsteg poltronstva i straha. I naravno ... Nedostatka onog osnovnog zakona koji stiti sluzbenike koji svoj posao rade kako treba, ... A to je sustina i osnova svega. |
| |
|
|
| StefanFilipovic |
Objavljen 11.01.2014. 19:30
|

Pripravnik

Upisa: 4
Pristupio: 31.12.2010. 00:15
|
Hvala kolegama lovicima sto me ovako lepo napravise na ubicu, ramba, napaljenka, samozivnika i td i td. Nisam dobio dozvolu za lov sam, naravno da je tu postojala grupa koja lovi iz okolnih sela, ozda sam se ja lose izrazio alli sam hteo da kazem da smo u zaru borbe bili samo ja i otac. Kao sto je Aca napisao da se formiraju manje grupe i da se ppolako pretrazuje teren. To koliko sam ja metka imao i koje vrste nije pitanje za vas. Zanima me gde me je kolega Nidza to mene upoznao, posto ja njega nikad u zivotu nisam vido.. Gde je on to vido da sam ja mesozder, da se hvalim kako imam najbolje pse , da imam najbolju pusku i td i td....? A jos mi pise kako su ti psi gonili svinje jos 150 m. Ti psi su dosli na mestu odstrela kod odstreljenih svinja, nisam ih pustao da gone ostale koje su otisle jer nisam imao potrebe. Sve sto sam odstrelio odstrelio sam ispred svojih kerova ne pred tudjih,kakvi su takvi su moji su. Iz LU Pecenjevce me nisu izbacili, jer nemaju razlog ne znam odakle vam sve te lazi i gluposti koje pisete. Kako Nidza kaze da zbog mene i meni slicnih nema nista u planini pa on gazi 10 dana bez uspeha, lovio sam ja u Vlasotincu i po 3 godine bez uspeha jer sam clan od ranije a ne kao sto navodite pre god dana. Mne nazivas ubicom a sam pises kako kad nadjete svinje okupis sto vise ljudi iz planine.... Hmmm jel ih zoves da ih prehranite ili da sto vise odstrelite? Pricas o meni kao da se znamo sto godina a oci mi te neisu vidle, ako imas nesto kazi mi uzivo... A misliim da nemas nista samo si malo zavidan. Nadam se samo da ostali ljudi nisu ovo shvatili kao sto su neki ovde izneli, sto naravno nema veze s vezom.
Obaveštavaju se svi članovi portala SRBIJALOV da je uvedeno obavezno predstavljanje u PROFILU.
Svi koji nemaju podatak imaće upozorenje.
Oni koji su već uradili predstavljanje u forum temi PREDSTAVITE SE mogu isti tekst da prekopiraju u PROFIL ili da ukucaju novi.
Podaci koji ne liče na predstavljanje biće brisani bez upozorenja, a članovi koji ne poštuju ovu obavezu biće banovani.
Srbijalov Admin Tim! |
| |
|
|
| davorcalic |
Objavljen 11.01.2014. 19:55
|

Veteran

Upisa: 753
Pristupio: 14.02.2012. 16:25
|
Kolega...nebi da me pogrešno shvatiš, ali mislim da ubuduće treba da paziš šta pišeš ili koje slike i klipove postavljaš.....ako je lov bio po propisima onda ok....ali ako nije onda nemoj da pišeš da ti neko zavidi...nije niko lud da plaća sve dozvole pošteno i da bude ravnodušan prema krivolovu ili lovokrađi...ja da plaćam a drugi da izlovljava,ma da!!!!...opet ponavljam,ako je taj lov bio regularan,nemoj me pogrešno shvatiti jer nisam gledao ni slike ni snimke niti sam čitao tvoj upis...samo sam ti hteo objasniti kako ja gledam na takve stvari...pozdrav
Žena mi Makedonka.... 
|
| |
|
|
| DakiNS |
Objavljen 11.01.2014. 20:24
|

Admin

|
StefanFilipovic kaže:
Hvala kolegama lovicima sto me ovako lepo napravise na ubicu, ramba, napaljenka, samozivnika i td i td. Nisam dobio dozvolu za lov sam, naravno da je tu postojala grupa koja lovi iz okolnih sela, ozda sam se ja lose izrazio alli sam hteo da kazem da smo u zaru borbe bili samo ja i otac. Kao sto je Aca napisao da se formiraju manje grupe i da se ppolako pretrazuje teren. To koliko sam ja metka imao i koje vrste nije pitanje za vas. Zanima me gde me je kolega Nidza to mene upoznao, posto ja njega nikad u zivotu nisam vido.. Gde je on to vido da sam ja mesozder, da se hvalim kako imam najbolje pse , da imam najbolju pusku i td i td....? A jos mi pise kako su ti psi gonili svinje jos 150 m. Ti psi su dosli na mestu odstrela kod odstreljenih svinja, nisam ih pustao da gone ostale koje su otisle jer nisam imao potrebe. Sve sto sam odstrelio odstrelio sam ispred svojih kerova ne pred tudjih,kakvi su takvi su moji su. Iz LU Pecenjevce me nisu izbacili, jer nemaju razlog ne znam odakle vam sve te lazi i gluposti koje pisete. Kako Nidza kaze da zbog mene i meni slicnih nema nista u planini pa on gazi 10 dana bez uspeha, lovio sam ja u Vlasotincu i po 3 godine bez uspeha jer sam clan od ranije a ne kao sto navodite pre god dana. Mne nazivas ubicom a sam pises kako kad nadjete svinje okupis sto vise ljudi iz planine.... Hmmm jel ih zoves da ih prehranite ili da sto vise odstrelite? Pricas o meni kao da se znamo sto godina a oci mi te neisu vidle, ako imas nesto kazi mi uzivo... A misliim da nemas nista samo si malo zavidan. Nadam se samo da ostali ljudi nisu ovo shvatili kao sto su neki ovde izneli, sto naravno nema veze s vezom.
Stefane pre nego nastavimo polemiku trebao bi da se predstaviš kako je to predviđeno pravilima foruma. Zatim se vrati na početak teme pa detaljno i sa pažnjom pročitaj upise. tek tada ćeš moći razgraničiti Nidžine upise od upisa ostalih kolega. Vrlo si brzoplet ili kako ti sam kažeš :Loše se izražavaš. Pa i pored prethodno loše izraženog (Prikljucuje se i drugi pas nastavljaju da ih gone ja trcim 500 600 metara i slusam gde ce ker zaokrenuti, medjutim svinje su im dosta pobegle izlaze mi na nekih 20 metara ja pucam, i obaram dva komada na mestu. U lovu nas je bilo samo ja i otac, ali smo uspeli da o dradimo to kako treba.) Sledeće što je interesantno loše izraženo je dužina članstva u Lu Vlasotince. Lovci smo i volimo da se zanesemo u priči , ali ne treba preterivati.
|
| |
|
|
| StefanFilipovic |
Objavljen 11.01.2014. 20:34
|

Pripravnik

Upisa: 4
Pristupio: 31.12.2010. 00:15
|
Naravno da je bio lov regularan i da je sve bilo prijavljeno. Ne radi se o nikakvom krivolovu. Izvinjavam se sto se nisam predstavio, ali su temu prebacili ovde sa Lorista tako da sam odmah komentarisao, nisam ni procitao pravila oruma. Za clanstvoo ne preterujem clan sam 4 godina u LU Vlasotince, iimam jednu godinu prekid.
Kolega ipak pročitaj temu pažljivo!
Srbijalov Admi Tim |
| |
|
|
| SUMO |
Objavljen 11.01.2014. 21:02
|

Veteran

Upisa: 763
Pristupio: 28.02.2011. 14:14
|
Opletoste Marka....a pogledajte danas momke iz Uzdina.
Em hajka posle 31.12. em dve krmace...milina.
https://www.faceb... |
| |
|
|
| DakiNS |
|

Admin

|
Sumo može li klip za nas koji ne idemo na fejs?
|
| |
|
|
| SUMO |
|

Veteran

Upisa: 763
Pristupio: 28.02.2011. 14:14
|
Nesto mi blokira F B. Nije klip nego slike.
Danasnji lov u Uzdinu, vepar i dve krmace. |
| |
|