Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ 2016.


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ 2016.
rk
 Morate da imate resenje o nasledjivanju obzirom da je puska registrovana u BIH mora ostavina da se sprovede u tamo ikako je pokretna stvar. Nakon donosenja resenja o nasledjivanju mora da ispuni uslove za registraciju oruzja odnonso da ima odobrenje za nabavku u Srbiji nakon cega podnosi zahtev za izdavanje odobrenja za uvoz uz kopiju ostavinskog resnja. Ako sve to dobije uvozi registruje i to je to.
RK
 
Macvanski lovac
 Nije jos bila ostavinska, hvala na odgovoru Odobreno
Rodjen da budem lovac
 
AcaNik
 Juče je održan sastanak sa pripadnicima MUP-a u SIV I.
U kratkim crtama ovo su neki noviteti u nastavku koji bi trebali da se uvedu u novi ZoM, ovo nisu konačne stavke.
Glavni na strani MUP-a je bio Danilo Stevandić - državni sekretar, on je imao kod druge strane glavnu reč.
Bilo je ukupno 4 pripadnika iz MUP-a, a sa naše strane su bili prisutni predstavnici iz firmi: Snajper, Bergline, MP Tropic, Super tane, Capriolo, Magnum Jagodina, Canona dda, Grof mbm i Peloponez.
Glavni nacrt kada završe biće objavljen na ekonsultacije, gde će moći da se ostavi komentar, a isto tako se u međuvremenu može slati mejl na . Isto ćemo biti pozvani rekli su na javnu raspravu. I rekli su da će pokušati da organizuju još jedan sastanak sa nama, ali je pitanje da li će stići zbog obaveza. Limitirani su oko promene Zakona do 50%, ne smeju da donesu izmene koje će preći preko tog postotka. Znači npr. ako se slažu sa nekim od načih predloga i već je tu oko 50% izmenjeno, neće ubaciti isti sada u Zakon, nego sledeći put ili bi morali novi Zakon da donesu.

1. Moratorijum - zakonski želi da ga uvedu da traje 2 godine. Samo je pitanje da li će se 2 godine brojati od trenutka donošenja novog Zakona ili će uvažiti i ovaj period od 4 meseca isto, ali mislim da od toga ništa neće biti.
Od trenutka donošenja novog Zakona lovačko oružje će moći nabaviti osobe kojima je pre istoga izdato odobrenje za nabavku i moći će isto da registruju.
Sportski strelci će isto pod određenim uslovima moći da nabavljaju oružje, FTO i ako je dokazano da je nekome ugrožena bezbednost moći će se kao izuzetak nabaviti i oružje za ličnu bezbednost.

2. Njih nije zanimala ekonomija, niti finansije to im je bilo sekundarno, oni su striktno bili fokusirani na bezbednost građana, to im je imperativ. Pa bi možda i mi na neki način trebali kroz kontraargumente dokazati na osnovu nekih analiza u svetu da te mere neće doneti veću bezbednost građana, već suprotno.

3. Nabavka municije za oružje za ličnu bezbednost će biti limitirano na najviše 60 kom. na godišnjem nivou.

4. Staro oružje će biti sada samo oružje proizvedeno pre 1899 godine. Sve ostalo što je u C kategoriji, a svrstava se u vatreno oružje,prvenstveno pištolji i revolveri će se ili otkupiti (moraće se ovo još razjasniti kod njih), onesposobiti, prebaciti u B kategoriju ili predati u korist države.

5. Godine za nabavku olučenog oružja će biti 21 godina. To će isto predstavljati problem mladima koji nisu toliko godina navršili, a tipa sa 19 su nabavili karabin, moraće isti predati na čuvanje dok ne napune 21 godinu. A glatke cevi će i dalje biti sa 18 godina. Isto tako uslovi za nabavku su pooštreni i dopunjeni, npr. dodali su mučenje i ubijanje životinja.

6. Oružje za ličnu bezbednost će drastično smanjiti i na tome će biti glavni fokus, hteće da se poseduje jedan komad oružja za ličnu bezbednost, eventualno će neki kolekcionari biti izuzeti od ovog pravila koji već poseduju više komada.

7. Da bi se moglo nabaviti i zadržati lovačko oružje biće potrebna lovna karta, tj. da se ima izdata za najkasnije poslednje dve godine. Za nabavku će biti potrebna aktuelna lovna karta.

8. Ako se oružje čuva u MUP-u kao nasledstvo ili iz nekog drugog razloga i vlasnik istoga ne dođe po njega u roku od 5 godina, isto postaje vlasništvo države.

9. Maloletnici ispod 14 godina će moći da koriste u streljanama samo vazdušno oružje i oružje sa ivičnim paljenjem tj. MK oružje moći će preko 14 godina. Glatko i olučeno neće moći koristiti maloletnici.

10. Deo Zakona koji se odnosi na kazne za fizička i pravna lica su baš pooštrili, za fizička lica je podignuto sa 20.000 do 15.000 din. i zatvorska kazna ne do 60 dana samo, već od 15 do 60 dana. A za pravno lice od 500.000 do 2.000.000 din.

11. Komercijalna strelišta će se verovanto ugasiti, jer će na istima moći da pucaju samo osobe koje su članovi određenog streljačkog društva i imaju svoje sportsko oružje. Odlazak u streljane od strane domaćih i stranih osoba koje žele čisto da iskuse kako je pucati sa oružjem, testiraju određeno oružje ili se odluče na osnovu iskustva pucanja da li će hteti da kupe i budu vlasnici oružja ili ne, toga više nema. Biće ili nabaviš isto "napamet" ili ga nemoj nabavljati. A možda će ići u inostranstvo, pa testirati u streljanama i strelištima gde je to dozvoljeno, što je inače čitava Evropa. Mi smo ih pitali zašto to uvode, oni su rekli da se boje da se kriminalci ne bi obučavali na strelištima. Odgovor nema logike, jer se oni mogu da se obučavaju bilo gde u inostranstvo ako su normalni. Jer strelišta i streljane ne znaju ko su, nisu nadležni da znaju to.
12. Lekarski pregled je skraćen na 2 za oružje za ličnu bezbednost I na 4 godine za ostalo oružje.

13. D kategorija osim cs/biber spreja samo za lica od 18 godina

14. Prepravljeno poluautomatsko iki oruzje koje se lako prepravlja na automatsko prelazi u a kategoriju

15. Automatsko vazdušno oružje će biti u A kategoriji.

16. Tačke koje će eventualno uzeti u obzir su: oko strelišta da se vidi kako rešiti problem, oko optičkih nišana (termala), oružja koje se nalazi kod starijih lica u zabačenim delovima kojima je isto potrebno za čuvanje stoke npr. i oko konvertibilnog oružja i da će se naše mišljenje preneti nadležnim organima. I da će za sledeći Zakon koji budu radili lepo sa nama sesti i pokušati doći do nekog zajedničkog rešenja, ali to je pitanje da li će se desiti i kada. I ovo su rekli nije još konačno rešenje, zato nam nisu dali primerak Zakona da ponesemo sa sobom, već su rekli da će biti objavljen blagovremeno na sajtu, tako da će se videti šta će još uraditi.
Ako sam nešto zaboravio neka ostali dodaju ono šta smatraju da je od značaja.
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
 
tomo vrbas
 Па ништа прећемо у мигранте и набављати оружије без набавке,лекарског и осталих зајебанција.
 
Planinko011
 Prvo sam uveren da oni kriminalci kojih se vlast plasi imaju oruzja koloko hoce i kakvo hoce.
Necu bas da umislim da odbrana zemlje zavisi od nas lovaca prosecne starost 50-60godina i naseg oruzja, dugog i kratkog, jer kad se zapuca dobije se oruzje a vidimo da sada ovi sto gadjaju vise to rade dronom, bespolotnom letelicom i raketama a sve vodjeno preko satelita.
ZOM je u Srbiji i SFRJ uvek pravljen da ti treba veza u policiji ako bas sigurno hoces da dobijes odobrenje.

Trenutno ovo zavisi od volje jednog coveka i mislim i ovi sto dolaze na sastanke da se mnogo tu ne pitaju.

Takodje mogu nasi iz LSS i LSV da se ne slazu koliko hoce, mogu samo da se zamere i da sredstva iz IPARD fondova preusmere negde drugde. A ZOM ce biti kako se njemu cefne a njegovi kumovi i drugari ce i minobacace da dobiju.

Mozeno ipak biti mirni sa druge strane, da je na vlasti ova opozicija koju kao da vlast finansira, vlasnici oruzja bi dobili po pusku i pistolj na vodu umesto svog oruzja a bile bi zabranjene i video igrice sa lovom.
Zato dobijamo, pogotovo u gradovima i varosima generaciju sa velikim procentom fizicki neposobnih kojima je stdana i priroda, i divlje pa i pitome zivotinje.
 
petarp016
 Kolega,pitanje samo sto se tice moratorijjma,ako ste upoznati sa sitiacijom, kolega jedan do io nabavnu dozvolu, uzeo pusku uplatio članarinu za tekucu godinu sli onda se desilo ovo sto se desilo i iako mu je gotov oruzni list,zbog moratorijuma mu ne izdaju i stoji u SUP-u pa samim tim ne moze ni da uzme lovnu kartu i lovi,da li ikako moze ovo da se resi i ako je u uskoj vezi sa moratorijumom,da li znaci da ako bude visegodisnje rajanje on nece moci da uzme list,nisam napomenuo da je potvrdu o oruznom listu uzeo
Ruski top - IZ 27
 
Planinko011
 Kolega petre na ovo pitanje ce morati da odgovori drugostepeni organ u MUPu ako ne i sud jer ionako ranije i za jasnije stvari su ranije zavisile od tumacenja referenta u lokalnom MUPu.

Danas svratih u radnju da se raspitam kako stoji sa zalihama municije da se obezbedim sa po par kutija i kaze mi prodavac da se samo za municiju za kratke cevi posmatra povratak na odobrenje MUPa za nabavku a ne za karabinsku municiju.
Ajd sad budi pametan ja ne ispalih iz kratke cevi metka od uvodjenja zabrane nosenja ali me zanima da imam za 3-4 godine lova dovoljno bar po 3 kutije u kasi.
 
obradovic
 Kolege, policijske uprave su počele sa privremenim odužimanjem oružja vlasnicima koji kasne sa dostavljanjem novih lekarskih i šalju kod sudije za prekršaje. Odluku o vraćanju će donositi tek po presudi suda. Pozivaju se na član 12 stav 5, kazna je predviđena članom 47 stav 1 tačka 1.
 
rk
 To je i vise nego logicno sto rade, zakon je jasan sto se tice lekarskog pregleda. Moras da predas uverenje o lekarakom pre isteka i tacka.
U jednom momentu nisu primali lekarska uverenja medjutim mislim da je suvise naivno da prihvatis takav odgovor kad se sna zakonska obaveza. U situaciji kada bilo koji državni organ odbija da primi neko pismeno, iako je naravno obavezan da primi svako pismeno u ovom slučaju uverenje o lekarskom pregledu isto pošalješ preporučenom pošiljkom nadležnoj PS i rešena stvar.
RK
 
tomo vrbas
 Код нас ПС месец дана пре истека лекарског те обавесте о истеку и напомену какве су санкције ако се лекарски не достави на време.
 
obradovic
 Kod nas te niko ne obaveštava o isteku lekarskog. Onaj ko vodi računa i sam odnese pre isteka ne dobije nikakvu potvrdu da je predao novo lekarsko niti se u očitanom oružnom listu promenio datum lekarskog, piše datum starog lekarskog uverenja.
Za nedostavljanje lekarskog na vreme je predvidjena prekršajna kazna od 5.000 do 150.000 ali oni kažu da ako sudija donese kaznu da će trajno oduzimati oružje.
Šta piše koje su sankcije u tom dopisu koji vam šalje PS?
 
rk
 To je korektna praksa al ne i obaveza, ne bi bilo lose mozda da se uvede kao zakonska obaveza, mada bi onda verovatno neko doveo u pitanje sve ostale rokeove i obavestavanje na posledice propustanja istih.
RK
 
AcaNik
 МУП је слао обавештење о скором истеку лекарскога али због ситуације када су затрпани нелегалном одузетим оружјем не стижу да то ураде.
Много је битније то што сада по њиховом тумачњу, лица која су преко не испуњавају услов за држање оружја јер они нису ту и тиме није под њиховом контролом?!
МУП треба сасвим искључити из послова са оружјем и целе Управне послове пребацити на Општину.
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
 
tomo vrbas
 А у општини су тек стручни за вођење оваквих послова. Још ако се пита нека недојебана баба љубитељ куца и маца брзо би нас ратосиљао оружија.
 
rk
 Mogu da zamislim neku reverentiknjunoz opstine koja odlucuje o oruzju.
Mozes i simpanzu da stavis da radi poslove oruzja ako jasno definises uslove al to “vlasti” ne zele. Jer je polje oruzja jos kedno od sredstava za trgovinu.
Pa vidite sta je najnoviji predlog mupa- 2 godine zabrana prometa oruzja, a orizje za licnu bezbednost po izuzetku ukoliko se pokaze narucite potreba kod nekog- sta mislite da su u stvarnosti ti neki narucito opravdani razlozi…
RK
 
obradovic
 Ma bolje neka donesu odluku da se svima oduzima oružje i znamo na čemu smo, ovako nas samo maltretiraju da na kraju svi odustanemo.
 
AcaNik
 Нису у Општини још стручни јер се не баве тиме! Али када се буду бавили биће стручни јер ће увек подлегати притиску да раде како треба а овде чим се побуниш, ето ти полиција да ти све одузме. Плус оне дебилне комунистичке депеше којима заобилазе закон!
Сем тога, нема она ту шта да одлучује када је у Општини. Јеси ли испунио све тачке, јеси и ћао то је то. Нема дискретног права муп-а, нема не свиђа ми се овај, нема даћу ти али се оне друге одрекни у корист заслужног друга....
Сем тога, хоће у еу? Е па брала предај то цивилним властима а не комуњарском продукту! Тако се и МУП растерети јер велика средства одлазе управно на Управне послове. Плус се ослобађа више радника да раде основни полициски посао а не да малтретирају нас.
Ниси осуђиван. Прошао обуку. Платио таксу. Приложио потврде. Нема оправданог разлога, нема дискретног права МУП-а, нема личне фрустрације према власницима оружја. Заокружи све тачкице и изда се набавна и то је то.
Знам да ово звучи као јерес и смак света пандурима и онима који се још нису ослободили комуњарског начина размишљања али то је једини начин на који послови око набавке оружја треба да се решавају!
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
 
rk
 A gde to u “nekomunjarskim” zemljama opstine izdaju dozvole za oruzje?
RK
 
Planinko011
 @Aca Nik МУП треба сасвим искључити из послова са оружјем и целе Управне послове пребацити на Општину.

Uh, Aco Nik, 30 godina mastiljarim u opstini, i da situacija nije toliko zalosna sit bi se ismejao zbog ovoga.

Pa ja sam kao mlad izgubio tolike energije da pokusam da popravim a i da digitalizujem segment podataka o zemljistu, zgradama, gradjevinskim dozvolama itd, itd, sa koleginicom vrhunskim programerom napravio aplikacije koje jos ni jedna opstina u Srbiji nema. Na informatickim seminarima aplikacije dobile vrhunske ocene, Svajcarci hteli da plate da doniraju nekim opstinama, bio mi na kuci covek iz Majkrosofta za Srbiju u zelji da aplikacije ne prelaze na konkurentske platforme itd, itd.
Radio neke tezge za stampare i napravio neki propagandni materijal, smislili najbedniju cenu za N racunara i poslao prospekt na 100 adresa u najacim gradovima u krugu od 100km oko Bga i odziv 0. Ni da se neko zezne i pita za cega to sluzi. Cak i u mojoj opstini koja je dobila besplatno politicari nalozili da se aplikacije ne pune podatcima.

E ti se seti zasto.

Iskreno ja sam se jos u Slobino vreme omakao na konkursu (ponavljali ga par puta) jer nisu imali svoga a od tada ni kafe kuvarica nije usla bez ujke na rukovodecem mestu.

Moj problem je bio sto sam sa mojom strukom sam mogao da idem jako daleko a ne u Evropi i kao sin jedinac resim da ostanem uz roditelje i da pravim porodicu pa eto me tu danas ali sto se tice rada u drzavnoj upravi uvek se setim kad je pokojni Mirko Marjanovic na strajk opstinarq rekao Sta hoce ti, kad u opstinama rade dobro udate zene i nesposobni muskarci?
I da znas da je covek bio u pravu sa 98%.

U svakoj opstini (sem za benigne stvari ) ne odlucuje referent o predmetu vec onaj iza njega.
Pa kod nas jedno drvo ne mozes da dobijes da orezes bez godinu dana cekanja sve da ti se sruci na glavu a legalizaciju mislim da nije reseno 5% predmeta za 30 godina koliko radim.
Ajd da ne sirim ali veruj mi na rec suzbij tu ideju u svojoj glavi sto se tice opstina.
Ima u drzavnoj upravi puno postenih i vrednih ljudi ali veruj mi da su neutralisani politicarima i onima koje su oni postavili.
 
rk
 https://www.blic....se/qnbnq82

Dok se mi razoruzavamo…
RK
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
КОРИШЋЕЊЕ СРЕДСТАВА ИЗ ФОНДА ЗА РАЗВОЈ ЛОВСТВА PROPISI O LOVU 106 27.07.2019. 16:13
СТАТУТ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА ВОЈВОДИНЕ PROPISI O LOVU 15 05.06.2015. 22:21
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,247,244 posete www.srbijalov.com