Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Belom Municija

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Belom Municija
petarp016
 Kolega,hvala na savetima,obicno to i radim pre pp etka sezone,al ove nisam,a kod nas se ide pogonom i zbog gustisa rekto se puca dalje od 30m tako da cenim da svaka kugla ako se nanksani lepo nece promasiti a za ostalo sreca veliki faktor
Ruski top - IZ 27

Scorpion Hunter
 Zar u pogon sa NE proverenom municijom Confused

30m je velika daljina, za kuglu koja lose nosi... Evo ti jedan primer iz iskustva, ja sam tako Monolit-om promasio vepra na nekih 35m, gledao reklame da pravi dobre grupe pogodaka, kupio i bez probe krenuo u lov... Izadje vepar pucam prvi nista, drugi nista ode vepar... Kada sam isprobao, video sam da sam promasio tj od tacke nisanjenja, prebacio vepra za nekih 20cm. jer je Monolit iz moje puske nosio mnogo visoko, te da bih ga pogodio u plecku trebalo je nisaniti u potkolenicu.
Iskreno mislio sam da puska tako nosi, pa sam dva sledeca vepra oboio nisaneci u potkolenicu... Nisam mogao da nadjem odgovarajucu kuglu dok nisam kupio po 10 komada kugli, 10 razlicitih proizvodjaca i otisao na streliste! Najbolje su nosili B&P Trill i Black Shok a najvise energije i najvecu preciznost na vecu daljinu imao je B&P Black Shok Magnum, od tada druga kugla ne ulazi u pusku...
Cak i ako Monolit pravi prostrelnu ranu, ne korstim ga vise jer ne mogu i necu da razmisljam o korekciji nisanjenja u datom trenutku...

Nije svaka puska ista svaka nosi drugacije, dok ne probas neces znati, moj ti je savet probaj ako treba i dva puta probaj, jer moze otici vepar kapitalac trofej zivota iveli 3

Tomash
 Ja u pogon nosim lovačku pušku i probao sam i krušik i Belom.
Krušikov crveni potkalibar sam pucao u metu samo, i od 10 komada 2 su odletela ko zna gde. Onih preostalih 8 su bili jako precizni.
Belomov gualandi je iz moje zastave bolesno precizan, i ni jedan nije odlutao na probama, pa je pucan i na divljač, oba puta uspešno. Lisicu kada sam pogodio iz Belomove kugle punog kalibra, ona je pukla kao balon, ostala je samo glava i nešto kože. A Nazime sam gađao u glavu od gore na čekanju i dobio ga kroz uvo.
To je bilo 2017-te još imam dve kutije tih kugli, kakve sada prave... ne znam.
Pucali smo i u lovu na fazana tom kuglom na balon od 5l sa 40 koraka i niko nije promašio. Bila je dobra tada, nadam se da ništa nisu menjali Smile
Tomash priložio:
20170826_045210.jpg

petarp016
 Kolege ko sto je neko video u drugoj temi,odusevljen posipom belom patrona u granulaciji 3mm,jel moze neko da podeli iskustva ove sezone sa belomom koje imate,sto vi sto kolege u vasem drustvu
Ruski top - IZ 27

ssekir75
 и ове и раније, и у 12 и у 16, 70% ловим беломом. трап и гуаланди кугле су им одлични, ловачка сачма би могла да бидне малкице тврђа, али завршава посао и овако. метак уједначен и мекан на трзај, није прескуп, а има га скоро свуда и скоро увек.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Scorpion Hunter
 Kolega da li imas odstrele veprova sa tim Gualandijem iz Beloma kad tvrdis da je odlican?

I od Beloma a pogotovo od krusika bolji je Grom Hunter iz Blaznave, ima bolji jedinacni projektil (Dijabolo) bolji nego svi krusikovi i belomovi kad se sastve zajedno...

ssekir75
 лично не, јер кад идем на свиње носим карабин. ја говорим да је то чудо било веома прецизно на сваком тестирању које сам ја гледао или урадио. нисам бројао колико је то пушака било, али ако из сваке цеви носи добро, онда је добро. иначе био сам присутан на више одстрела беломовим гуаландијем, ако нешто значи. нису били капиталци, али углавном је било пропуцавање а унутра карамбол.

шевићеву џебану веома поштујем и користим кад могу да је набавим. њихова 6-ица ми се показала феноменално на гускама. имам и та диаболо зрна, и она су болесно прецизна, што јес јес. нисам имао прилике да видим како раде на живо, али ако главни сивњари из нашег побратимског удружења доста то користе и хвале, онда мора да је добро. ипак, пошто ми је доста компликовано да дођем до ње, користим белом и са њим сам сасвим задовољан. све што је било погођено пало је и није бежало, за разлику од неке друге, извикане муниције...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

Scorpion Hunter
 Karabin je najbolje resenje ali u vecini lovista dozvoljen je samo sa ceke, gde god da sam bio u grupnom lovu lovljeno je glatkim cevima. Nagledao sam se svakojakih kugli iz svakojakih pusaka, a i dok sam bio mladji i eksperimenisao probao sve sto je imalo u radnjama.
Na svakom testu belom i krusik su bili daleko od pouzdane kugle, jedno smem da se zakunem a to je da nikad kod nijednog iole ozbiljnog lovca na svinje nisam uopste video da koristi krusik i belom.
Ono sto vidjam kod lovaca su b&p, rotwel,monolit,remington... A i sam koristim b&p i imam odstrele velikih vepova, a cena kugle koju ja koristim jednaka krusiku i belomu...

AcaNik
 Шта је то ''озбиљан ловац на дс'' ?! Какви су неозбиљни ?
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.

ssekir75

Scorpion Hunter kaže:

Karabin je najbolje resenje ali u vecini lovista dozvoljen je samo sa ceke, gde god da sam bio u grupnom lovu lovljeno je glatkim cevima. Nagledao sam se svakojakih kugli iz svakojakih pusaka, a i dok sam bio mladji i eksperimenisao probao sve sto je imalo u radnjama.
Na svakom testu belom i krusik su bili daleko od pouzdane kugle, jedno smem da se zakunem a to je da nikad kod nijednog iole ozbiljnog lovca na svinje nisam uopste video da koristi krusik i belom.
Ono sto vidjam kod lovaca su b&p, rotwel,monolit,remington... A i sam koristim b&p i imam odstrele velikih vepova, a cena kugle koju ja koristim jednaka krusiku i belomu...

колега, како је у већини ловишта ја нити знам, нити ме занима. не ловим у тим ловиштима, него у мом, а код нас је карабин дозвољен. групне ловове у смислу свечаности, хајки и осталог не волем, па на исте и не идем. виђао сам и ја свашта, од прастарог идеалца и крушикове пуне кугле (баш кугле, кликера) па до свих дуплексових, бренекеа, хорнадија за слаг цев, разних баскијерија, шевићеве и соколове дијаболе, видео сам чак и проклету лијеву куглу једном, али исто тако сам видео и више одстрела беломовим гуаландијем, а богами и хавковима. управо у горепоменутом побратимском друштву најомиљенији метак је беломов поткалибарац (плавац, како су га звали), док му доста прави коЊкуренцију шевићева дијабола. влашки крај је у питању, људи имају пара, па ипак се не испрђују са скупом муницијом (са оружјем то већ није случај. има се ту штошта занимљивог видети...) они углавном и лове свиње, тако да нису баш неозбиљни и немеродавни кад су кугле у питањуika.

ssekir75

AcaNik kaže:

Шта је то ''озбиљан ловац на дс'' ?! Какви су неозбиљни ?

Ацо, колега скорпион вечито тера контру кад је домаћа роба у питању. Ако се њему не свиђа, не мора да је купује, проста ствар, мени је добра и ја ћу да купујем оно што мени одговара. а белом ми одговара.

AcaNik
 Ма све неки стручњаци као да метка нисмо опалили Sad
Има наш народ једну пословицу? Лошем к...цу и длака смета ;)
Беломови јединачни пројектили су стварно одлични за кал 12 и 20. Посебно онај у плавом контејнеру.
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.

ssekir75
 па да, то је тај "плавац". да будем искрен, ја сам моје поделио тим људима о којима причам, јер су се баш били изненадили кад су га видели код мене. по њиховим речима много добар метак, а не могу да га нађу тренутно (има томе 5-6 година сигурно). имао сам 20ак комада, купио кад сам купио пушку па остало после пробе, јер како рекох, на свиње носим "сељачки и превазиђени" м70 у 8х57. баш су се били обрадовали. тада је најмлађи њихов ловац њиме пукнуо вепрића од око 100 кила. пропуцао га искоса са леве стране иза ребара, метак изашао на врат. вепрић се сложио после 5 метара. (сваком је јасно шта је било псоле тога Grin ) не, никако не ваља...

AcaNik
 Да не именујем колегу који ми је донео 50 тих кугли у плавом контејнеру па сам их пунио за своје потребе Smile
Склон је томе да просвира. Штета што Белом не прави јединачна за мање калибрре.
Почео је Белом да прави и пиштољску муницију.

ssekir75
 знам, мада је још нисам видео. плавац просвира, истина, али и направи ршум унутра. добар је то метак. што се тиче ситнијих калибара, јбг, колико вас са тим ситнаријама има? па и 20 се прилично ретко среће, а не ово испод.

arli

AcaNik kaže:

Да не именујем колегу који ми је донео 50 тих кугли у плавом контејнеру па сам их пунио за своје потребе Smile

Prave i 7,62x39mm- odlična je, preciznija je od ppu-ne drastično al vidljivo na meti,postaviću sutra slike ako stignem,pakovanja su im svetska😀

AcaNik

arli kaže:

AcaNik kaže:

Prave i 7,62x39mm- odlična je, preciznija je od ppu-ne drastično al vidljivo na meti,postaviću sutra slike ako stignem,pakovanja su im svetska😀

Нисам видео да ли праве и 223. Неко ми рече да се њихов 9х19 продаје као паковање у кантици Smile Нешто баш повољно

Scorpion Hunter
 @AcaNik

Ozbiljni su oni koji idu u lov da ulove ili bar trude da ulove, a neozbiljni su oni koji idu u grupne lovove da bi jeli i pili. E takvima je sve jedno sta nose od municije! Grin

Od neozbiljnih mozes cuti da je i Krusikov Hawk dobar izbor za svinje. A iskustvo kaze da je Hawk najlosiji metak i najlosiji izbor. Najlosiji jer nikad nema istu putanju, a i ako kojim slucajm ne udari u kost trazices svinju kilometrima mozda je i ne nadjes...

@Sekir
Ne teram kontru, kazem iz iskustva. Jedini belomov projektil koji ja mogadoh nabaviti u radnji je potkalibar 28,neki gram, u crvenom kontejneru. Prvo sto šara na meti, drugo od 5 patrona 1 nije mogao da se zabode u camovu dasku. Znaci prvo test pa onda u lov, posle takvog rezultata nema sta da trazi u lov na svinje, nije to Prepelica i patka, a cena mu ista kao b&p tril shok sa kojim imam odstrele u svim godisnjim dobima, bilo da je +20 ili -10 uvek pouzdan i koji se kod mene i lovcima sa kojima lovim bolje pokazao nego Rotvel Brenek koji je duplo skuplji...

I Sevic jedinacne Dijabolo projektile puni u Blomove caure Confused i njemu nije konzistentan kvalitet jedan puknes normalno drugi opalis puska ti izbije zube ali uprkos svemu pouzdaniji od beloma...

bogoljub
 Krušikov Havk sam odavno prestao da koristim za svinje.Ali za lisice i šakala je mnogo dobar pucaš u stomak i zaboraviš na lisicu i šakala.Za svinje koristim Fijoči brener na njega nemam zamerki.
Gledala mi Ciganka u dlan i kaže:
- Do 35. godine nećeš imati para i mučit ćeš se.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.

ssekir75

Scorpion Hunter kaže:

@AcaNik

Ozbiljni su oni koji idu u lov da ulove ili bar trude da ulove, a neozbiljni su oni koji idu u grupne lovove da bi jeli i pili. E takvima je sve jedno sta nose od municije! Grin

Od neozbiljnih mozes cuti da je i Krusikov Hawk dobar izbor za svinje. A iskustvo kaze da je Hawk najlosiji metak i najlosiji izbor. Najlosiji jer nikad nema istu putanju, a i ako kojim slucajm ne udari u kost trazices svinju kilometrima mozda je i ne nadjes...

@Sekir
Ne teram kontru, kazem iz iskustva. Jedini belomov projektil koji ja mogadoh nabaviti u radnji je potkalibar 28,neki gram, u crvenom kontejneru. Prvo sto šara na meti, drugo od 5 patrona 1 nije mogao da se zabode u camovu dasku. Znaci prvo test pa onda u lov, posle takvog rezultata nema sta da trazi u lov na svinje, nije to Prepelica i patka, a cena mu ista kao b&p tril shok sa kojim imam odstrele u svim godisnjim dobima, bilo da je +20 ili -10 uvek pouzdan i koji se kod mene i lovcima sa kojima lovim bolje pokazao nego Rotvel Brenek koji je duplo skuplji...

I Sevic jedinacne Dijabolo projektile puni u Blomove caure Confused i njemu nije konzistentan kvalitet jedan puknes normalno drugi opalis puska ti izbije zube ali uprkos svemu pouzdaniji od beloma...

е баш због оваквих и не идем у групне ловове. сврха таквих ловова и јесте наведено, а ја сам човек рокер, и певаљке и народњакање ме не интересују.

што се хока тиче, гледао сам и одстреле њиме, и то како силвер, тако и голден хока. лично, не разумем сврху голден хока. то се понаша као шиљкан. јесте да су свиње падале (и то најдаље 20м од места настрела, а погоци нису баш били нешто), али опет, ја бих га заобишао. силвер хок се јако лепо отвара и ако погоди одрадиће посао.

што се белома тиче, не знам шта има и како је сад стање. имам то што имам и сигурно нећу скоро да купујем кугле. не користим их. међутим, неколико колега је јесенас, приликом групних ловова, пуцало кугле на разне канте и сличан отпад. беломове кугле су биле убедљиво најпрецизније, пуно боље од белота, крушика, риа, црног баскијерија, а у рангу са ротвајл егзакт и ламбро. пуцано је из заставе м75, старе иж 27, нове иж 27, зх, франкија, тоз 34, тоз 66, мп 153. мало ми није могуће да лоша кугла носи тако прецизно из свих пушака. убедљиво најгора је била крушикова кугла, кликер (не знам ознаку), а затим рио.

и шевић и белом (и степски соко) пуне у шедитове чауре. вероватно су склопили неки договор због увоза. Confused једино крушик пуни у фиочијеве чауре. тебе буни што на чаурама пише белом. па погледај да је у сфрј венатор пунио у чауре крушика или пушкарне крањ.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Stara lovačka municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 213 12.06.2024. 20:37
Rotweil Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 100 04.08.2023. 22:38
Municija kalibra 30-06 MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 115 15.11.2022. 22:30
Cheddite Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 18 09.10.2022. 23:40
Krušik municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 840 30.09.2022. 21:38
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 23
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,686,590 posete www.srbijalov.com