Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: 30-06 vs300wm

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
30-06 vs300wm
Sniper Hunter
 ko je bolji 30/06 ili 300wm

Od kolege mogli

DESPERADOS
 Veoma diskutabilno jer i nije isto a ni slicno , ali posto pitanje glasi koji je bolji da napisem nesto na tu temu .
Meni licno je drazi 300 WM , za to sto je BRZI i ima VECU energiju od konkurenta . Balisticki podacu su manje vise isti sto se tice pada zrna .
Evo jedne uporedbe metak 11.7 g (180 gr) :

300 WIN MAG :
0m 50m 100m 150m 200m 250m 300m
V[m/s]: 940 894 849 805 763 723 683
E[J]: 5169 4676 4217 3791 3406 3058 2729

30-06 :
0m 50m 100m 150m 200m 250m 300m
V[m/s]: 840 797 755 715 675 637 600
E[J]: 4128 3716 3335 2991 2665 2374 2106

Kome nesmeta malo jaci trzaj kod 300 WM onda je sigurno pobednik .
Kod nas sigurno ima dosta ljubitelja 30-06 i smatraju ga univerzalnim sto donekle i jeste , ali je po meni 300 WM ipak bolji i to u svemu osim u trzaju .
Ali kao sto rekoh veoma diskutabilno ....Frown
----------------------------------------------------
DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

7x64 KRALJ ..Tri prsta..308W CAR..Tri prsta

stojkuki
 Hm. Iako su oba 7.62 nikako ih ne bih trpao u isti kos.
300 wm je dosta brzi i sa vecom energijom. Na lovackim daljinama hoce da rasturi ... Odlican je na vecim daljinama.
30-06 je mozda primenljiviji za nase uslove. To je malo za diskusiju a malo i stvar licnog afiniteta ...

canis aureus
 ko je bolji ...?
Hmmm
Mnogo bi se lakše moglo pisati na ovo pitanje da je navedeno i iz kog oružja(kipplauf, obrnočepni, PA, kombinovana ...), u kakvim lovovima(doček sa čeke, pirš, pogonski lovovi ... što bi odgonetnulo i pitanje daljine gađanja) i na koju divljač da se koriste navedeni kalibri.
Sve u svemu, ne vidim preteranu potrebu za .300WM u našim lovovima, terenima i divljači koja tu obitava!! ... pa ni lovne daljine gađanja divljači, i naravno uspešnih pogodaka iste, nisu tolike da bi .300WM morao da prikaže svoje potencijale i svoju "nadmoć"!
Mnogo bolje "radi" .30-06 na svim lovnim daljinama(do max 250m) a već preko toga naravno .300WM preuzima inicijativu... a poznato nam je i kakvi uslovi su potrebni za gađanje na tim daljinama, kakva oprema, optički nišani i sl.
Ako se ne koristi adekvatno zrno za .300WM -više štete no koristi!!!
...
Za naše uslove i potrebe(a i mogućnosti) u ovom slučaju- .30-06Spr!
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

bela

canis aureus kaže:
ko je bolji ...?
Hmmm
Mnogo bi se lakše moglo pisati na ovo pitanje da je navedeno i iz kog oružja(kipplauf, obrnočepni, PA, kombinovana ...), u kakvim lovovima(doček sa čeke, pirš, pogonski lovovi ... što bi odgonetnulo i pitanje daljine gađanja) i na koju divljač da se koriste navedeni kalibri.
Sve u svemu, ne vidim preteranu potrebu za .300WM u našim lovovima, terenima i divljači koja tu obitava!! ... pa ni lovne daljine gađanja divljači, i naravno uspešnih pogodaka iste, nisu tolike da bi .300WM morao da prikaže svoje potencijale i svoju "nadmoć"!
Mnogo bolje "radi" .30-06 na svim lovnim daljinama(do max 250m) a već preko toga naravno .300WM preuzima inicijativu... a poznato nam je i kakvi uslovi su potrebni za gađanje na tim daljinama, kakva oprema, optički nišani i sl.
Ako se ne koristi adekvatno zrno za .300WM -više štete no koristi!!!
...
Za naše uslove i potrebe(a i mogućnosti) u ovom slučaju- .30-06Spr!

B)uvek ću za naše uslove dati podršku za 30-06
vižlan i terier

DESPERADOS
 Tacno i kao sto napisah dikutabilno .... jer zasto je 30-06 bolji ??? Zato sto ga ima ko pleve ili sto je jeftiniji ili precizniji ili sta ???

Sto napisa kolega Canis , mnogo je bitnije iz cega se puca i na sta se puca nego grubo bolje ovo ili ono !!
DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

Kile_
 poredite babe i zabe
Samo 300 i 4x4

canis aureus
 [xhide]

kile_ kaže:
poredite babe i zabe

ovim si upisom vrlo doprineo temiSad
i bitno uticao na razmišljanje i na nedoumicu kolege moglia koji je postavio pitanje i započeo temuBravo 2Sad
ako već imaš znanja o "babama i žabama" mogao si malo argumentovanije da odgovoriš kolegi i svim ostalim članovima koji žele da saznaju nešto više ali ...
Confused[/xhide]
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

mogli
 moj karabin je 6,5x55se i on odradi sve sto treba ali mnogo je tesko kod nas da se najdi monicija.Zato sam primoran da kupujem novu pusku i sam u dilemi oko ova dva kalibra

DESPERADOS
 Ja kao sto napisah ,,,, 300 WM je po mom misljenju bolji i naveo sam dve osnovne stvari jaci i brzi .

E sada bih voleo ostale da odgovore zasto je bolji , ako je bolji ili zasto je gori ako je gori !!!

Nesto argumentovano ako moze ???
DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

Podunavac
 Prva stvar nisu u istoj kategoriji premda imaju isti kalibar. Magnum municija pokazuje svoje prednosti na velikim daljinama, znači jedino u planinskim lovovima na muflona i divokozu. 300 WM ima dosta dužu čauru što znači sporije rukovanje zatvaračem, veći trzaj i prsten na čauri (karakterističan za magnume) koji ponekad zna da pravi probleme zatvaraču. Sa druge strane 30-06 Spr. je balistički gledano dovoljan za odstrel sve naše divljači na daljinama do 250 metara, a za bolje strelce sa dobrom kombinacijom puška-optika i do 300 m. Municija se lakše pronalazi u radnjama i jeftinija je , a i trzaj je znatno slabiji. Znači za naše uslove je 30-06 Spr. bolji izbor.
Tri prsta 2Kolce

ohotnik

DESPERADOS kaže:
Ja kao sto napisah ,,,, 300 WM je po mom misljenju bolji i naveo sam dve osnovne stvari jaci i brzi .

E sada bih voleo ostale da odgovore zasto je bolji , ako je bolji ili zasto je gori ako je gori !!!

Nesto argumentovano ako moze ???
Kolega i po mom misljenju je bolji 300WM A sada zasto i argumentovano to je duga prica jer su ta dva kalibra i ako postoji velika razlika slicni jer imaju isti presek zrna i koriste skoro iste tezine zrna od najlakseg do najtezeg.Prvenstveno po meni 300WM je za lovce koji su dobro stojeci i koji imaju mogucnost da kupuju skupu kvalitetnu municiju za ovaj kalibar da bi pokazao svoj puni potencijal uz pravilan izbor tipa zrna koji je veoma znacajan za ovaj kalibar .I naravno za turisticke lovove posebno Azija za planinske lovove gde se puca na velikim daljinama divljac velike biomase i tvrda na pogodke.Moj rezon je zasto uzeti 30-06 kada 300WM moze vise od njega a istog su kalibra i tezine zrna.

Kile_

canis aureus kaže:
[xhide]

kile_ kaže:
poredite babe i zabe

ovim si upisom vrlo doprineo temiSad
i bitno uticao na razmišljanje i na nedoumicu kolege moglia koji je postavio pitanje i započeo temuBravo 2Sad
ako već imaš znanja o "babama i žabama" mogao si malo argumentovanije da odgovoriš kolegi i svim ostalim članovima koji žele da saznaju nešto više ali ...
Confused[/xhide]

pa to ti je isto ko da si rekao uporedi vazdusnu pusku za malokalibarkom .22 .mislim koja je razlika po jacini?isto ko i ovo.
vazdusna rusi vrapca,.22 ga rastura
30-06 rusi srndaca 300wm mu odvaja glavu od vrata.mislim sta vise da ti pricam?a ima vec toliko upisa o poredjenju kalibra da nema potrebe i za ovim.
Samo 300 i 4x4

stojkuki
 Huuuj. Diskusija se rasplamsala.
Konacno neko rece. 300wm je prebrz i prejak.
Sta bre da se puca njime. DS ??? Ne. Jelen, srndac, muflon??? Neee. Sve ovo resavaju slabiji kalibri.
Kao sto Kile rece srndaca 300wm odvali, rastavi ga. Ne ostane nista. Videh par puta da je lopatica bukvalno iscupana od metka na izlazu ...
A sta mi uglavnom pucamo ... Pa to srndac DS muflon ... Daljine 200 do 220 m.
E zato, iako i dalje mislim da je to stvar izbora, 30-06 u potpunosti nadvladava. Hocete brzo i jako??? Eto .338 lapua i voznja i ne treba mlevenje mesa, zavrsi to zrno.
Znaci protiv sam americkih magnuma. Skupa dzebana ...

ohotnik
 Srndac pucan sa 300WM zrno cdp izlazna rana 2cm bez hamatoma.Ranije sam naveo da ovaj kalibar zahteva dobrog poznavaoca municije i naravno platezne moci kupovine istoga.

DESPERADOS
 Tako je kolega ohotnik , zrno samo projuri kroz telo zivotinje i nema nekih vecih ostecenja kao kod slabijih kalibara .

Evo jedne interesantne tabele:

http://www.chuckhawks.com/rifle_balli..._table.htm

DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

sheytan
 Koliko NAS ovde puca srne sa 300WM? Ne puno, verujem.
A većina tvrdi da UNIŠTAVA srnećinu skroz!

E, pa, nije tačno! Kao što poče kolega Ohotnik, poJenta je u zrnu. Ako je zrno malo tvrđe, + ako se ne pogodi baš "u tvrdo", razaranja mesa apsolutno nema!
S druge strane, 223 i 243 će često napraviti mnogo veći cirqs, ako se puca na manjim daljinama sa običnim SP zrnom...

Ja lično koristim PPU 11.7SP, i sem jednog pogotka u vrat na 60-70m, gde je izlazna bila MAŠALA, ostalo sve(doduše, na većim daljinama i bez velikih kostiju) je praktično imalo izlaznu ranu jedva nešto veću od ulazne.

Moj zaključak: SVAKI kalibar je dobar, uz odgovarajuće zrno.
A zaključak što se tiče ove teme: 300WM - što da ne, ako se ne bojite jačeg trzaja i jačeg zvooka! I, normalno, povesti računa o izboru zrna, i mogućnosti su sigurno veće nego sa 30-06! Stari
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

stojkuki
 E sada tu vec dolazimo do onoga stvar iskustva, odnosno dozivljenog i licnog izbora. Licno mislim da nema potrebe za magnum kalibrima, ali ko voli na njemu je.
Shej ... apsolutno si u pravu. Izbor pravog zrna i dobar pogodak ...
Ali moram da se vratim na nacelno misljenje da ne volim magnume jer zaista mislim da nema potrebe za njima- Ima toliko lepih srednjih kaliubara ... 30-06, 7 x 64, ... 8x57 ...

Podunavac

ohotnik kaže:
Srndac pucan sa 300WM zrno cdp izlazna rana 2cm bez hamatoma.Ranije sam naveo da ovaj kalibar zahteva dobrog poznavaoca municije i naravno platezne moci kupovine istoga.

Slažem se kolega sa ovim tvojim upisom. Ali gde ima municije sa CDP zrnima u Srbiji čak i ako imaš para da ga platiš? Premda i CDP zrno ako se dobro otvori bude i do 2,5 puta većeg prečnika od kalibra zrna. U tako lakoj i mekanoj divljači ne može da se otvori do kraja, ali ako udari u kost...
Tri prsta 2Kolce

sheytan

stojkuki kaže:
Ali moram da se vratim na nacelno misljenje da ne volim magnume jer zaista mislim da nema potrebe za njima- Ima toliko lepih srednjih kaliubara ... 30-06, 7 x 64, ... 8x57 ...

I s ovim se slazem skroz, ali, kad sam qpovao, hteo sam da to bude moj JEDINI qrabeen, pa je mozda bilo i logichno uzeti 300wm, jer ipak moze da koristi vishak energije/deformacije/penetracije/itd... B) Pogotovu shto je to bio Argo Comfortech, koji izuzetno ublazava trzaj! E, sad, kao obrtnochepni ga verovatno ne bih uzeo NIKAD, jer toliki mazohista nisam... Frown
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 11
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,619,627 posete www.srbijalov.com