Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Vabilice

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Vabilice
Kile_
 da li neko ima iskustva u pravljenju jednostavnoh vabilica za divljac?
Samo 300 i 4x4

DZOMBAS
 Ja sam cuo da se moze vabiti lisica pomocu komada stakla i stiropora. Stiropor se trlja o staklo i imitira se mis na kog navodno dolazi lisica. Jednom sam probao ali bez uspeha. Jel ima jos neko neku improvizovanu vabilicu?

Dobar pogled!

Boban
 Vabilice za lisice nisam koristio ali sam koristio mrciliste i prilikom cekanja za dve nici po nekih 2-3 sata pale su 5 lisice.To je vec uspeh.Kolega je jednom cekao lisicu a dosao je Vuk.
Ja sam prosle zime isao na D.Svinje sa kolegama a dolijao mi je Vucko,u coporu su bila 4 komada ja i drug smo uspeli
da oborimo 2 komada.Slike su u galeriji i na mom sajtu.
www.krcakod.com

Lala
 Čuo sam za jednu jednostavnu, a kažu, vrlo efikasnu vabilicu za divlje svinje. Malo je degutantno, ali lovci koji love samo divlje svinje, sa kojima sam pričao, tvrde da funkcioniše, a uz to i nije zabranjeno zakonom:

Potrebno je da se nadje neka velika krmača domaća, koja je u 'teranju'. Onda se pomoću neke posude vezane za štap, hvata mokraća takve svinje, dok mokri.
Uhvaćena mokraća se onda sipa u plastičnu flašu (od koka kole, npr.), do trećine zapremine. Gornja polovina flaše se onda neki vrelim metalnim predmetom (parče armature recimo) izbuši na dvadesetak mesta, kako bi miris mogao da izlazi. Tako pripremljena flaša se onda okači na drvo (na oko 2 m visine) na mestu gde očekujemo da ima divljih svinja. Kažu ljudi da vrlo brzo veprovi u okolini dodju. A lovac sedi tu negde i čeka...

Ovakva vabilica ima logike: mokraća svinje u teranju sadrži visoke količine feromona, hormona sa izuzetno jakim mirisom, neodoljivim za vepra, pa prikuplja potencijalne 'ljubavnike' u krugu od kilometar! Dokaz da se zbog 'one stvari' može i glava izgubiti Grin
Takodje, ovakva vabilica je prilično dugotrajna, pošto se, po priči koju sam čuo, iz večeri u večer na istom mestu može očekivati odstrel.

Ja ne lovim divlje svinje, ali mi ovaj način vabljenja vepra izgleda vrlo logičan, pošto je nagon divljači za parenjem mnogo jači čak i od potrebe za hranom.
E, sad, ko ima petlju i želudac da priprema ovakvu vabilicu, verujem da će imati uspeha!
Da li je još neko čuo za ovaj način? Baš me zanima, kakvi su rezultati.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Lovac Stari
 Neznam dali neko priprema, ali znam da je sada pravo vreme za upotrebu toga. Bucanje je pocelo(bukarenje)!
Dobar pogled.

Kile_
 [quote]lala kaže:

Potrebno je da se nadje neka velika krmača domaća, koja je u 'teranju'. Onda se pomoću neke posude vezane za štap, hvata mokraća takve svinje, dok mokri.
Uhvaćena mokraća se onda sipa u plastičnu flašu (od koka kole, npr.), do trećine zapremine. Gornja polovina flaše se onda neki vrelim metalnim predmetom (parče armature recimo) izbuši na dvadesetak mesta, kako bi miris mogao da izlazi. Tako pripremljena flaša se onda okači na drvo (na oko 2 m visine) na mestu gde očekujemo da ima divljih svinja. Kažu ljudi da vrlo brzo veprovi u okolini dodju. A lovac sedi tu negde i čeka...

lalo pa ima smisla,verovatno i funkcionise,,ali sta me je zasmejalo Smile
zar bas mora uzarenom armaturom da se buse rupe na flasi hehe Smile ili moze jednostavno nozem da isecem kockice ili ako mora rupe onda gurgijom da izbusim heheh Grin (malo sale Smile )
Samo 300 i 4x4

Kile_
 ja znam sa slican ali razlicit recept od lale Smile

potrebna vam je jedna staklena flasa od 1L (providno staklo,ne zatamnjeno).
sipate u nju 4dl vode i jednu kafenu kasicicu soli (promuckati).
zatim jednu celu ribu stuku zajedno sa glavom i perajima (ne znam zasto bas stuku) tezine od 0.5 do 1 kg ,izmeljite u masinu za meso.
zatim tu izmenjenu smesu ubacite u flasu.
sve to promuckajte i flasu zapusite pampur cepom.
flasu postavite da visi na nekoj grani na drvetu mesec dana(bilo bi pozeljno da je na suncu)
,nikako u zatvorenom prosturu.cep ne otvarati u toku tog meseca akcije reakcije Smile
nakon mesec dana trebala bi da se zavrsi reakcija,sve se to ujedini i postane crna gusca tecnost izrazitog Smile 'mirisa' ,koja navodno privlaci divljeg vepra.

flasu poneti sa sobom u lov i 1dl sastojka politi (bilo bi pozeljno na neki panj) ili veci kamen,koru drveta ili neko slicno mesto.
miris ce se siriti i kroz meko vreme vepar ce se pojaviti.

ps.ja jos uvek nisam probao,a znam za ovaj recept 10 god,komsija lovac mi je rekao za to.

Samo 300 i 4x4

Lala
 kile_vs, ja rekoh da se plastična flaša koka kole izbuši užarenom armaturom zato što je to najbrže i najjednostavnije, a rupe budu taman toliko velike (promer oko 1-1,5 cm) da miris izlazi, a da se flaša ne raspadne. Mislim da je mnogo petljavine da bušiš tu tanku plastiku burgijom ili nožem, pošto se uvija plastika pod pritiskom.
Ali, opet, tvoj izbor kako ćeš šta uraditi, bitna je ideja za vabilicu; tehniku izvodjenja svako bira prema sebi Smile
Mala napomena: mislim da bi prilikom pretakanja mokraće bilo pametno koristiti HTZ opremu, da se ne bi neki vepar zabunio, pa zaskočio lovca, zbog mirisa na rukama! Grin 

Lovac Stari

kile_vs kaže:
ja znam za slican ali razlicit recept od lale Smile

potrebna vam je jedna staklena flasa od 1L (providno staklo,ne zatamnjeno).
sipate u nju 4dl vode i jednu kafenu kasicicu soli (promuckati).
zatim jednu celu ribu stuku zajedno sa glavom i perajima (ne znam zasto bas stuku) tezine od 0.5 do 1 kg ,izmeljite u masinu za meso.
zatim tu izmenjenu smesu ubacite u flasu.
sve to promuckajte i flasu zapusite pampur cepom.
flasu postavite da visi na nekoj grani na drvetu mesec dana(bilo bi pozeljno da je na suncu)
,nikako u zatvorenom prosturu.cep ne otvarati u toku tog meseca akcije reakcije Smile
nakon mesec dana trebala bi da se zavrsi reakcija,sve se to ujedini i postane crna gusca tecnost izrazitog Smile 'mirisa' ,koja navodno privlaci divljeg vepra.

flasu poneti sa sobom u lov i 1dl sastojka politi (bilo bi pozeljno na neki panj) ili veci kamen,koru drveta ili neko slicno mesto.
miris ce se siriti i kroz meko vreme vepar ce se pojaviti.

ps.ja jos uvek nisam probao,a znam za ovaj recept 10 god,komsija lovac mi je rekao za to.

Mislim da se tu radi o starom Ruskom receptu za predatore(lisice) a ne za Svinje?
Probao sam to, ali bilo bi dobro pri upotrebi da koristite rukavice i zastitnu masku. Jer moze vam se desiti da vam obrve pozute;) od smrada.
Divlju svinju moze i vlecka da privuce, ako znate na sta mislim?
Nego debelo smo skrenuli s teme. Ako cemo o tome kako se Svinje mame imamo temu Lov Svinja ili male tajne u lovu divljih svinja!
Dobar pogled.

Kile_
 lalo ok ali meni licno nije lakse da palim vatru ili brener kako bih usijao tu armaturu,ali okey.

da,lovac stari iskreno da ti kazem mozda si u pravu da je to za predatore,jer sam za to cuo pre 10 god pa sam mozda i pobrkao.bas smo skrenuli sa teme Smile
ovde je rec o vabilicama za divljac
a mi pricamo o preparatima za primamljivanje divljaci Smile ima razlike Smile

lovac stari a sta je to "vlacka'' ?
Samo 300 i 4x4

Lala
 Hehehe Lovac Stari, ako kiletu_vs objasniš vlečku, možda mu padne na pamet da svog kera vežba za tu vlečku, pa će ga upropasti za redovan lov, ima ker da mu ode 500 metara za tragom.Grin znaš kad će da ga vrati u normalu...
Kile_vs, druže, možeš da pogledaš takmičenje u vlečki na YouTube, recimo na
http://www.youtub...gAPCFaYNxM

Koliko ja imam informacija o vlečki, dobro utrenirani psi za vlečku nisu za lov pernate divljači. Možda grešim? 

Cvele
 Sta je ovo lalo, ode pas kao metak...Confused
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Kile_
 a ne brinem se ja vise za kera uzeo sam danas ogrlicu sa elektro sokom 'pet safe fr200 pce'
dovescu ga u red Smile
Samo 300 i 4x4

Stevan
 Što se tiče recepta sa ribomSmile mislim da je Lovac stari upravu...Čitao sam za taj recept u jednom lovačkom časopisu i bio je namenjen za lisice...Trebalo bi se prvo ustanoviti kuda se kreće i onda pored tih staza posuti svega nekoliko kapi jer je miris vrlo jak...Nisam probao ali autor je tvrdio da je uspeh zagarantovan!Smile

Stevan
 Koliko su uspešne one drvene vabilice za divlje patke?Liče na pištaljku,ne znam kako drugačije da objasnim...SmileKile,Ti često patke loviš,da li si probao tu vabilicu?Naravno,pitanje se odnosi i na sve druge koji znaju nešto o tome!Smile

Cvele
 kile, kol'ko para si dao za ogrlicu ? Grin
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Lala
 Cvele, to je vlečka - pas juri za tragom ranjene divljači i ide u materinu daleko, sve dok ne nadje tu divljač. E sad, zamisli da vežbaš psa za tako nešto, i onda odeš u lov, a ker zapali ispred tebe i razjuri sve živo na šta naleti. Možete odmah i ti i tvoja grupa da spakujete svoje igračke i nazad kući Smile Svi znamo koliko je teško vratiti kera kad pojuri zeca ili srnu; jurcaju za njima dok se lovac dernja 'nazad!'... I onda uglavnom ker kad se vrati dobije ćušku, a usput poplaši svu divljač na koju u toj jurnjavi naleti. Znači: ono što meni kao lovcu smeta kod kera, u vlečki se podstiče.
Lovni pas bi trebalo da drži nos otprilike u ravni sa linijom ledja dok pretražuje teren, sve dok ne uhvati miris divljači u vazduhu, i da postepeno spušta nos sve dok ne pridje blizu divljači, a onda da stane u marku. Psi trenirani za vlečku obavezno drže nos zaboden skoro u zemlju, i od njih onda nema neke vajde u pretraživanju terena. Znam neke lovce koji su svoje jako dobre lovne pse upropastili, kad su se dali u utakmice u vlečki. Nikad više nisu imali pravog lovnog psa.

Lala
 kile_vs, druže, oprezno sa teletaktom. Prvo: jako često 'udaranje' strujom može da izazove srčane smetnje kod psa, naročito ako ga pukneš ako je već umoran, ili ako trči uzbrdo (jak napor). Drugo, pazi da ti ker ne zbriše zajedno sa ogrlicom: pre dve godine sam u jednom lovištu bio sa čovekom koji trenira kerove uz pomoć ogrlice - jednu NOD kuju je opalio strujom, a kuja počne da se dernja i pravac preko njive; on je udario još jedno 2-3 puta ne bi li se vratila, što on više udara, kuja sve brže beži! Dok je bila u dometu tastera, udarao je - posle toga je seo u NIVU i tražio kera po lovištu više od sat vremena Grin a tražio je tako što je kroz prozor svako malo pritiskao taster i onda slušao da li ker zavija od bola!
Možeš zamisliti kako smo ga za***avali kad se vratio: pao je predlog da i njemu stavimo ogrlicu kad ide u kafanu pa se napije, da ga žena lakše nadje!!! Grin

adam
 Stevane, jedno iskustvo iz lova na patke sa pomenutom vabilicom pre par godina. Kolega iz grupe, koji obozava zimski lov pataka, je poneo tu drvenu vabilicu i posle nekog vremena nas je nadletelo jako visoko jedno veliko jato poceo je da duva tj da ih vabi i one su sletele nakon stotinak metara... Eto, On kaze da je imao dosta uspeha sa takvim vabilicama. B) Naravno i podatak da ukoliko se nema iskustva u koriscenju one mogu imati i kontra efekat Grin DOBAR POGLED

Kile_

Stevan kaže:
Koliko su uspešne one drvene vabilice za divlje patke?Liče na pištaljku,ne znam kako drugačije da objasnim...SmileKile,Ti često patke loviš,da li si probao tu vabilicu?Naravno,pitanje se odnosi i na sve druge koji znaju nešto o tome!Smile

ja za patke imam 'hubertus' vabilicu,vec dve sezone lovim sa njom i zadovoljan sam.naravno mnogi misle kao i ja na pocetku da je to sprava u koju duvac a patke same slecu gde treba Smile ,mnogu vezbe treba da bi se postigao cilj.naucio sam da duvam klasican zov patke,da ih vracam kada beze i zvuk svadje pataka.o tome svemu sam se prvo informisao preko neta po americkim forumima i na you tub* gledao dosta snimaka o call duck .
Kile_ priložio:
1_2.jpg

Samo 300 i 4x4

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 19
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,684,943 posete www.srbijalov.com