Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov na Divokozu

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov na Divokozu
Lovac Stari
 img21.imageshack.us/img21/5200/img0208nrk.jpg
Jedna od lovnih vrsta iz visokog lova.
Vrsta koja je izazov za mnoge nase Lovce, ali zbog male odstrelne kvote u Srbiji i jos manjeg broja lovista koja je imaju, nije je lako dobiti na nisan i odstreliti.
Kakva su vasa iskustva sto se tice Divokoze i lova na nju? Dali su vam poznata nasa Lovista koja je imaju?
Dobar pogled.

Boban
 Dobra tema,ja iskreno nisam isao u lov na Divokozu ali planiram.
Jedino loviste sto znam to je Tara i znam da divljac imaju u vecem broju.

Lovac Stari
 Postoji i loviste Zlot ili Zlotska Klisura.
U svakom slucaju, jedan od atraktivnijih i zahtevnijih lovova;).
Dobar pogled.

nenadx
 Ima ih jos,a bice ih jos vise,u programu su naseljavanja na vise lokacija,kojih ima po Srbiji.NP.Djerdap ih ima poprilicno i love se,od populacije iz Zlotske klisure su se prosirile na par pogodnih lokacija.Tako da po nasem obicaju ima manje lovokradje,bilo bi....Vidjaju se na jos lokacija istocnim i juznim

Cvele
 Hehe, ja sam u blizini Zlota, svega 40-ak km... mozda nekada i odem u taj lov, samo ne znam, kako se ocenjuje, kolika je cena jednog grla od prilike ? Smile
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Lovac Stari
 Treba pogledati cenovnik. Mada mislim da slabija(mlada) grla od 60-etak CiC poena nisu ispod 350-400 u Srbiji. Mada kod nas gledaju da prodaju uvek nesto jace.
img697.imageshack.us/img697/9936/serbienzlot2005105cicpu.jpg
Ova koza na slici iz 2005g, odstrelio je Austrijski turista u Zlotu.
Inace ocenjena je s 105 poena. Vidi se dobra duzina i dobar raspon u vrhu.
Dobar pogled.

nenadx
 Ta populacija na Zlotu je dosta stabilna i prosirila se na pogodne terene ka Boru,na Beljanici cak i na Rtnju i zapadnije,ali opet krivolov.Eto ta koza je prebacila 5 godina,znaci tu ih paze.Pre 15tak god sam lovio na Maliniku i video lepo krdo od 12 primeraka.Nisam ih nikada lovio.Ima jedna prica po kojoj svako ko prvi put odstreli DK,dozivi neku nezgodu.Po onome sto sam cuo izgleda da ima malo istine u tome.

rade iz 27
 Sto se tice tih nezgoda ima i kod nas tih prica ali za srnu za DK neznam zato moja puska nece ni na srnu ni na srndaca a bilo je dosta prilike za odstrel . bas dosta slucajeva znam da su imali nezgodu i to vecu dal je zbog toga neznam ali znam da je svaki odatrijelio nesto od pomenutih. malo od teme ali kad si vec pomenuo. DK kod nas slucajno nedje zaluta.

Lovac Stari
 Nisam sujeveran, nego ako vi verujete u to?
Neka se meni barem svake druge ili trece godine desi nezgoda da odstrelim po jednu Grin.
Dobar pogled.

tarski
 Stari, evo još malo podataka o divokozi. Ima je u erdapskoj klisuri gde je naseljena 60- ih godina, zatim u Zlotu - naseljena 80 - ih godina. Ovim lovištima gazduju Nacionalni park erdap, odnosno Srbijašume u Zlotu. Što se Tare tiče tu je od davnina i brojnost populacije je stabilna - oko 350 grla. To je jedinstveno stanište u kanjonu Drine tako da je ima i u lovištu kojim gazduje ŠG Višegrad kao i na levoj obali drine - Srebrenica. U lovištu tara za ovu lovnu god. planira se odstrel oko 30 grla ali je veliko interesovanje lovaca. Inače, cene se kreću od 38000 do 180000 zavisno od trofejne vrednosti plus taksa i pratioci. Prosek u zadnjih 5 god. je između 80 i 90000.
Lov je zahtevan i uzbudljiv, pogotovu za one koji prvi put love dk. Tereni su teški za kretanje a divokoza vrlo oprezna.Lovi se u periodu od 1.08 (jarac), odnosno 1.09 (koza) pa do 31.01 naredne godine
pozdrav

neso
 Divokoza je strast neprevaziđena u lovu.

Ako idete u lov na divokozu nikada nemojte gađati kozu ili jare, ako ste neiskusni nemojte ići njihovim stazama.
Nisam sujevjeran ali Lovac Stari kaže '' Nisam sujeveran, nego ako vi verujete u to?
Neka se meni barem svake druge ili trece godine desi nezgoda da odstrelim po jednu Grin.'' nedaj bože, nezgode sa divokozama su veoma teške i bolje je nikada ne pucati nego doživjeti bilo kakvu nezgodu poslate od divokoze.

Što se tiče koze na slici po mojoj procjeni stara je od 9 do 12 godina i dobar je primjerak, ako ima 105 poena onda je zlatna medalja. Mislim da ima
medalju ali ne i zlato ali i mislim da je ocijenjena sa 105 poena jer je pucao inolovac pa mu je trebalo uzeti pare. ( tako i treba ).

Pozdrav od novog člana,

neso
 DURMITOR

Boban
 Slab sam sa procenama sto se tice divokoza
i nebih mogao proceniti ovo grlo.

nenadx
 Slika je zaista lepa,sa tom cudnom stenom u pozadini.Ostalo nebih komentarisao,ali evo prikaza odredjivanja starosti. i49.tinypic.com/2cgoi9e.jpg
Dobar pogodak

neso
 Ova slika je zaštitni znak Durmitora i snimio je stranac. Divokoza na slici je živa i leži.

Što se tiče slike zlatnog trofeja nemislim da sam ja u pravu, vrlo teško se može ovako ocijeniti.

Divljač je postavljena da pozira, sračunato je da čeoni dio glave bude u liniji stijene pozadi a rogovi da se odslikaju na pozadini neba gdje svjetlost neba tamnim rogovima daje visinu,širinu i debljinu. Međutim to je sigurno medalja a vjerovatno i da je zlatna.

Poslaću i neke moje slike ali ako te interesuje mogu ti dati tačnu ilustraciju ocjenjivanja trofeja.

Lala

neso kaže:
Ova slika je zaštitni znak Durmitora i snimio je stranac. Divokoza na slici je živa i leži.
Divljač je postavljena da pozira, sračunato je da čeoni dio glave bude u liniji stijene pozadi a rogovi da se odslikaju na pozadini neba gdje svjetlost neba tamnim rogovima daje visinu,širinu i debljinu. Međutim to je sigurno medalja a vjerovatno i da je zlatna.

Nije mi jasno, ja sam mislio da su divokoze plašljive i da ne dozvoljavaju čoveku da im pridje blizu, a kamoli da je namešta za poziranje! Pojasni, molim te, ovo što si napisao. Da nije bila ranjena?
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Cvele
 Lalo, pa normalno da ne daju da se pridje, on prica za onu sliku gore, odstreljena divokoza, u ustima joj je zelena grancica ;)
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

nenadx
 Moja iskustva sa divokozom su vise teoretska,jer je nikada nisam lovio.Zato sam izmedju ostalog i rekao,da nebih komentarisao.Malo sam ih pratio,posmatrao..i rekao bih da je vrhunski dozivljaj uloviti je.Doskora je mali broj lovaca imao prilike pucati je,ali bar u Srbiji brojnost im se uvecava i veoma brzo osvaja nova stanista,pa ce ovi mladi ako da Bog uzivati u lovu.Da se vratim na sliku,steta sto se nevidi koliko je zavila rogove,a slazem se za pozadinu i isticanje visine i debljine.Dobro bi bilo postaviti formulu sa ilustracijama za ocenjivanje.Takodje jos prica,slika,iskustava,razmena saznanja nikad dosta na forumu i medju lovcima,a rekao bih da od tebe to mozemo ocekivati.Pozdrav.
Dobar pogodak

Lovac Stari
 Ova moja Koza je odstreljena u Sloveniji.
Ocenjena sa 70 cic poena. Procenja je na 4+ ili minimalno 4 godine i vise.
Pucana je zato sto je odgovarala zeljama i novcaniku i nije vodila jare.
img718.imageshack.us/img718/8587/p1010898v.jpg
Inace ona Nesina crno bela slika, malo je nezahvalno procenjivati preko slike i jos nejasno. Ali mislim da se radi o Divojarcu starom 4-6 godina?
Dobar pogled.

neso
 Cvele upravu si ali sam bio i nejasan i shvatam zašto i Lalo nije povezao. Sliku divokoze koja leži snimio je profesionalni fotograf sa ko zna kakvim objektivom i sa velike daljine. Divokoze su strašno plašljive i krdo uvijek vodi koza. Čuvar je divojarac i on stoji na najvećoj stijeni i osmatra, ako primjeti bilo što što misli da je opasnost on se oglašava zviždukom ( kao čovjek na prste ) i svi se daju u bijeg nekojiko kilometara odatle.

Grabovica je dio Durmitora u subotu idem tamo da malo dvogledom gledam divokoze. Prošle nedelje bilo ih je u Grabovici oko 76 komada divokoza koje sam ja prebrojao ali to je Nacionalni park tamo nema lova. Staništa divokoze gdje se može ići u lov su : Kanjon Tare van naconalnog parka, Kanjon Morače, Kanjon Male rijeke, Bjelasica, Prokletije ( od ove godine nacionalni park ) i granica sa Bosnom Nacionalni park - Sutjeska - planine Maglić i Volujujak Kanjon Cijevne granica sa Albanijom i Rugova klisura.
Nacionalni park Sutjeska prije rata imao je oko 1750 divokoza, mnogo ih je pobijeno u toku rata automackim puškama a jedan dio divokoza je kroz Suvu gdje je nekada bila Titova čeka prešla u Durmitor. Danas N.P. Sutjeska ima oko 400 divokoza a durmitor oko 900 ( prije rata Durmitor je brojao oko 6oo ).
N.P. Durmitor ima da ja znam ( mislim da sam dobar poznavalac ) 7 zlatnih divojaraca. N.P. Durmitor nikada se nije bavio komercijalnim lovom pa dosta takvih trofeja umiru prirodnom smrću. Krivolova ima ali je dobro zaštićeno pa i moja malenkost učestvovala u donaciji kupovine mob.telefona mještanima sela Durmitora koji odmah jave ako primjete ulazak u N.P.

N.P. Sutjeska bave se komercijalnim lovm. Medvjeda ima preko broja koje zahtjeva stanište, i koštaju do 3000KM. Srnadać im je do 300 do 600KM. A divokoza od 1000 do 2000KM. N.P. Sutjeska ima Velkog Tetrijba ali neuporedivo manje od N.P. Durmitor.

Evo ukratko o tome.

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,682,510 posete www.srbijalov.com