Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Alat za punjenje sačmene municije (livenje sačme) i osnove punjenja
243 wincester
 TREBALO BI POPRICATI I RAZMENITI MISLJENJA NA TEMU LICNOG LABORISANJA LOV.SACMENE MUNICIJE,EDUKOVATI LJUDE KAKO TREBA PUNITI LOV.MUNICIJU.GDE NABAVITI PRIBOR I SVE KOMPONENTE,MENJATI MISLJENJE I ISKUSTVA.
Pravilo Foruma je da se prvo predstavimo u temi "Predstavite se"
Srbijalov Admin Tim!

Pokusajte da pisete malim slovima.

SRBIJALOV Tim.

Sniper Hunter
 [xhide]http://www.facebook.com/home.php?#!/v...8902940134

Ovako ja to radim sa cal 16 punim sam

video snimak ali nije mogao da stane na you tube pa sam postavio ovde na facebook

pa ako vas interesuje ai obecao sam u decembru da cu da napisem nesto o tom

Dobar pogled!Bye

P.S. neznam da li moze svako da pogleda ili samo ko ima profil na face.[/xhide]

bela
 ne mogu da vidim. ali nema veze i ja sam punio kao lovac početnik
imao sam 16 -icu iž 58 prilikom kupovine puške sam dobio i pribor za punjenje. mada sam nekad preterao u punjenju baruta pa mi blo modro rame.Frown 
vižlan i terier

brzi
 Jedno vreme je bilo dosta zastupljeno punjenje lovačkih patrona pogotovu za vreme sankcija. Jam sam punio patrone i pre toga. Kada sam ja počinjao sa lovom tada je postojala samo kartonska patrona i ževelo kapisla. Ta vremena su mi ostala u lepom sećanju. Većina lovaca je imala mašinicu za pertlanje metaka pa mašinicu za izbijanje i postavljanje kapisla pa smo sami sekli poklopce i čepove. U većini slučajeva barut se dozirao zapreminski, postojala je merica. U to doba neki sretniji lovci su imali vagice u obliku kantara sa kojim su merili barut i sačmu. I da vam kažem to i jeste bilo lepo jer je svaki lovac mogao da napravi na neki način svoj metak (kombinaciju količine baruta i sačme koja je njemu odgovarala) normalno u grnanicama specifikacije proizvođača baruta. Tada je većina lovaca koristila domaći barut i bio je po koji srećnik koji se domogao italijanskog baruta. Sada su nam preplavljene prodavnice lovačke opreme sa svim mogućim proizvođačima lovačkih patrona pa se to polako zaboravilo. Ipak mislim da je to lep deo lovstva i uvek se rado sećam dugih noći kada sam punio patrone i spremao se za lov određene divljači.

canis aureus
 Još dok sam bio sasvim mlad(dete) slušao sam priče starih lovaca o raznim lovačkim dogodovštinama, "lovačke priče", uspehe i neuspehe ... Divio se, upijao i pamtio svaku priču! Jedva čekao da odrastem!
Medju svim tim pričama dosta je bilo priče o punjenju lovačkih patrona. Bile su podjednako zanimljive kao i one o preuspešnom lovstvovanju. Takmičili su se medju sobom ko će napraviti bolji metak.
Subota veče je bilo vreme za te majstorije, a znalo se odužiti i do kasno u noć, kako bi spremni jedva dočekali nedeljno jutro da krenu u lov...
E kad odrastoh i stasah za lov svi odavno već prestaše sa tim majstorijamaConfused
i tako da ostadoše samo te lepe priče kojih ću se uvek sećati!!

Lovac Stari
 Mislim da Americka firma LEE prodaje sav alat za punjenje sacmene i karabinske municije.
Probajte na Google da otvorite.

A ovde imate zastupnika za uvoz u Hrvatskoj www.lov-pro.hr
Dobar pogled.

Sniper Hunter
 [xhide][quote]canisaureus kaže:
Još dok sam bio sasvim mlad(dete) slušao sam priče starih lovaca o raznim lovačkim dogodovštinama, "lovačke priče", uspehe i neuspehe ... Divio se, upijao i pamtio svaku priču! Jedva čekao da odrastem!
Medju svim tim pričama dosta je bilo priče o punjenju lovačkih patrona. Bile su podjednako zanimljive kao i one o preuspešnom lovstvovanju. Takmičili su se medju sobom ko će napraviti bolji metak.
Subota veče je bilo vreme za te majstorije, a znalo se odužiti i do kasno u noć, kako bi spremni jedva dočekali nedeljno jutro da krenu u lov...

Upravu si !lepe uspomene.Zato sam i ponovo poceo da punim sam jer danas moze da se nabavi i bolja oprema .

A i zadovoljstvo kada sa svojom elaboracijom odstrelis je mnogo veca.Tako sam razuverio i mog sin ajednog dana u januaru kada sam mu dao nekoliko mojih patrona pa je njima odstrlelio nekoliko fazana ,i tako se uverio da moze rucno da se napuni bolje nego mnogi fabricki ai na kraju krajeva i sa ekonomske strane malo dodje jeftinije.Bye[/xhide]

Sniper Hunter
 [xhide]Sa LEE opremom i punim kupio sam 2 prese u 16 i 12 cal i stancamGrinGrinGrin[/xhide]

Cvele
 Kol'ko kosta ta oprema za punjenje ? Smile
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Sniper Hunter
 [[xhide]quote]Cvele kaže:
Kol'ko kosta ta oprema za punjenje ? Smile[/quote]

Cvele ja sam kupio to u ch ovde kosta 106 chf LEE presa i od nje nema jeftinija .To ti je za nas amatere za kucnu upotrebu onda ide vaga elektronska ja sam je platio 66 chf i jos neke sitnice sve oko 300 chf, imozes da krenes da punis !B)

Dobro Punjenje![/xhide]

Lala
 Aman bre, ovde kad bi otišao da kupiš elektronsku vagicu, odmah bi ti policija došla u pretres, da provere da ne razmeravaš nešto drugo, sem baruta Grin

Koliko te izdaje patrona, kad sam puniš? I gde nabavljaš sačmu, kapisle, korpice, čepove?
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Sniper Hunter
 [xhide]Za vagicu si u pravu LaloGrin Korpice ,cepove filcane,donosim iz svajcarske a nasao sam i kod nas ali kvalitet je razlicit ,kapisle nabavljam iz uvoza italija preko drugara Fiocchia a pre 10 dana narucio sam i korpice iz italije po neverovatnoj ceni 1000 kom 30 evra .Kapisle placam2.90 evra 100 kom ako kupis preko 1000 kom.Olovo kod nas u Srbiji Od 330 -350 DIN kilo A i korpice sam nasao kod nas po 2din komad:Ali obecao mi jedan drugar olovo na vecu kolicinu po 250 din za kilo pa cu da narucim 120 kg imam vec oko 40 kg kuci Barut nas domaci Zlatibor kako gde od 700- 750-800din za 250 grama ali je puno jeftiniji nego u inostranstvu ,ovde je od 70 -90 evra kilo kako koja vrsta. Kapislirane caure sam placao 10 dinara na vecu kolicinu ,ali odes u streljanu pokupis tamo caure i stancas samo.Znaci najjeftinije ide ovako Kapisla 3din +barut 4din cep u proseku 3-4 din zavisi od vrste olovo skuplja varijanta oko 10 -12 dinCaura ispucana 0 din=Oko 23 din. Ali ako nadem olovo po nizoj ceni idem na 18 -20 din komad.Po nekoj mojoj racunici.ali nije samo cena u pitanju neka izadje i na 40 din sto u magnum verziji i sa novim caurama i moze lako da bude opet bar znas sta si napunio a jos tvoje zadovoljstvo nema cenu.

KupovinaPresrean[/xhide]

Lala
 Ako se gleda samo finansijska strana, uložen novac u opremu i materijal, onda nije isplativo puniti.
Nisam punio nikada, ali ti verujem da je zadovoljstvo koristiti ono što si sam napravio, po svom receptu.
A za čaure verujem da bi ti mnogi bili zahvalni kad bi sa strelišta odneo, da ne moraju da skupljaju i bacaju sami.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

brzi
 Po meni u današnje vreme se isplati puniti patrone amo za prepelice. U tom lovu se troši dosta municije i tu može nešto da se uštedi. Za ostale lovove je ok kupiti fabričku patronu. U svakom slučaju lovac kada puca duže vreme sa patronama jednog proizvođača navikne se na tu municiju pa zna kako mu se ponaša metak u različitim uslovima lova. Kod naših proizvođača je problem što municija nije stalno istog kvaliteta. Recimo kod krušika metak specijal pakuju u dve vrste čaura (čedite i fjoči) verovatno i korpice uzimaju od raznih proizvođača tako da se municija razlikuje u nijansama. Isto je i kada lovac sam puni municiju. Nabavlja komponente raznih proizvođača i samim tim pravi različitu municiju kombinujući te komponente. Iako sam pre punio patrone i moram da priznam pričinjavalo mi je zadovoljstvo u zadnjih 10god. kupulem lovački metak i to italijanski Baschieri&Pellagri jer mi se pokazao najujednačenijim sa kvalitetom.

Sniper Hunter
 [xhide]Ja sam to uradio ovako na stoku imam 10.000 korpica za srednja i magnum punjenja istog proizvodjaca( Elio Gualandi Italijanski najpoznatiji proizvodjac )za obicna punjenja cal 12. imam po 5000 filcanih cepova za cal 16 i12 ,jos 2500 korpica u cal16 remington ,Zatim jos po 3000kom dve razlicite vrste whinchester za 12 cl za jedinacna zrna koja cu sam da lijem ,kupio sam kalupe. onda tu su kapisle fiocci 616 8000kom ista serija i 615 slabije za magnum punjenja jos 5000kom onda pokupis prazne caure pa ih razvstas po istom proizvodjacu ili kupis isto vecu serju praznih koje imam jos oko 700 kom nove.Ikad sve tako kupis u istoj seriji onda si resio problem neujednacenosti.Jedino ostaje barut a tu mislim ovako: nadjes prodavca koji ce da ti naruci isu seriju Zlatibora u vecoj kolicini iste serje za obicna punjenja i sporijeg za magnum punjenja i zavrsio si posao kupis po naprimer5 kg od svake vrste i miran si na duze vreme. (ja bar za 10 do 15 godGrin).ILI druga opcija kupis strani barut jeste da je skuplji ali taj stavljau u uvozne patrone naprimer jk 6 bofors pune hrvati svoju municiju cini mi se tornado 90 ili tako nesto a u italiji mozes da kupis njihove barute sto stavljaju u b&p i resen problem samo treba da si dovoljno lud kao ja da krenes a kad krenes nema stajanja.B)Grin smo kotrljajSmeko"!i Dobar Pogled!PS Slikacu i stavljam slike[/xhide]

Lovac sa NLT-om

Lala kaže:
A za čaure verujem da bi ti mnogi bili zahvalni kad bi sa strelišta odneo, da ne moraju da skupljaju i bacaju sami.

Lalo to bas nije najbolje.....ne valja tudje caure da prepunis i da stavljas u tvoju pusku,mnoge puske nece da prime vec ispucane caure vec samo nove.....

Cvele
 Koja to puska nece da primi ispucanu cauru, ne ostecenu naravno, sem petometki ?!
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Lovac sa NLT-om
 polozara.....udje do one casice i ako malo jace pokusas pokrivi onaj lim na patronu ili kako se vec zove.... probaj pa vidi..... mozda neka polozara hoce....ali mozda je i problem i u pusci koja je prethodno pucala sa tom caurom.......

Sniper Hunter
 [xhide]

Neca Lovac kaže:
polozara.....udje do one casice i ako malo jace pokusas pokrivi onaj lim na patronu ili kako se vec zove.... probaj pa vidi..... mozda neka polozara hoce....ali mozda je i problem i u pusci koja je prethodno pucala sa tom caurom.......

Pozdrav Neco nema veze iz koje je puske ispaljena caura masina ima i kalibrator tj .celicni prsten koji vraca dance od caure u prvobitno stanje tj kalibar samo kontrolises da nije caura naprsla i punis maksimum do 3 x istu cauru inace moja m153 radi sa vec ispucanim caurama bez problema sve sam proverio licno u praksi ovo sto pricam tj
piskaram.

Dobar pogled!!Bye[/xhide]

Sniper Hunter
 [xhide]Evo i slika ovo je sto imam ovde u CH

i40.tinypic.com/n2lsti.jpg
LEE presa i kalibrator

i44.tinypic.com/hv4hus.jpg

i41.tinypic.com/jt4gsz.jpgkalup za jedinacno zrno 28 grama cal12

i44.tinypic.com/10gjvr5.jpgkalup kugla fi 15.24 mm ili 0.600inca
tezine21.5 grama imam isto za cal 12 fi 17.5 mm--0.690incai tezine32 grama

i40.tinypic.com/s4830g.jpg
i39.tinypic.com/121z68k.jpg
kapisle pakovanja od po 1000 i 5000

i40.tinypic.com/2lo3u9v.jpgcepovi korpice razni modeli i gramaze

i41.tinypic.com/2ymynhx.jpgpakovanja od 250 i 500 komada

i40.tinypic.com/2zszgbs.jpg 5000 komada jedna kutija

i43.tinypic.com/2qnxufo.jpg

i40.tinypic.com/1zujgw.jpg

Dobar Pogled!;)[/xhide]

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Reloading -Punjenje municije za olučene cevi ,za ili protiv ? MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 113 26.03.2018. 13:07
Testiranje, ispitivanje lovačke sačmene municije domaćih i stranih proizvođača MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 251 09.02.2015. 20:08
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 27
Online članova: 1

Ukupno članova: 4,463
Najnoviji član: tijanalovkinja

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,616,069 posete www.srbijalov.com