Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Rodovnik

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Rodovnik
Predator
 "Čistokrvnim psima smatramo one pse poznatih i standardizovanih rasa, kod kojih se dokumentima kinoloških organizacija dokazuje rasna pripadnost najmanje tri generacije unazad. Čistokrvnim psima smatramo i naše domaće (autohtone) pse bez poznate tri generacije, ako odgovaraju standardu koje priznaje kinološka organizacija i koji daju za rasu tipične potomke. Svi psi stranog porekla moraju imati dokument o poreklu, dok se domaći psi mogu povremeno upisivati u rodovne knjige."

Citat je preuzet iz "Priručnika za polaganje lovačkog ispita" koji je izdao Lovački Savez Srbije. Ono što mene zanima je kako da jedan autohtoni gonič (konkretno moja kuja posavka) bude upisana u rodovne knjige i da li je to uopšte moguće. Znam da su joj i otac i majka čisti psi, za majku sigurno znam da nema rodovnik, dok za oca ne znam. Čuo sam za izraz "uslovni rodovnik" pa me takođe interesuje da li se to odnosi na ovakav slučaj ili je to nešto drugo.

Sasvim prirodno

huntinggirl1
 postoje smotre na kojima goniči dobijaju uslovni rodovnik,
izdaje se kod onih pasa kao što je vaš,

pozovite KSS zbog detaljnih informacija

nenad_franc
 mene interesuje jel moze ker da izvadi rodovnik ako mu majka nije ocenjena,a i otac i majka imaju rodovnike?

Lala
 Ako majka nije ocenjena, ne može da se prijavi leglo.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Milan J
 Ako zadovoljava standard rase onda pas dobija rodovnik tipa B, tj.nekadašnji JUR-jugoslovenski uslovni rodovnik,imao sam pse de majka ima pun rodovnik a pas-otac štenadi UR i tako da vremenom se ispuni ta tri kolena.raspitaj se u svom mestu i okolini de imaju takve smotre pasa de se dodeljuje Uslovni rodovnik,izvedeš psa i dobiješ papir na osnovu rase i izgleda psa.mada mnogi pribegavaju kupovinom laznih papira iz mnogo razloga,...Pozdrav
milan j
Lisica

nenad_franc

Lala kaže:
Ako majka nije ocenjena, ne može da se prijavi leglo.

blah,znaci ne postoji legalan nacin da se dobiju papiri? Sad

huntinggirl1
 postoji, ako majka nije ocenjena, treba je oceniti, pa to nije nikakav problem, naopako, vrlo jednostavno

Limun
 Evo imam i ja jedno pitanje u vezi rodovnika. Naime dobio sam štene Nkd-a pre par meseci,majka mu je ocenjena tek posle tog štenjenja a otac je u međuvremenu prodat u Italiju sa sve papire što je normalno. Tako da leglo nije na vreme prijavljeno,kako da dođem do rodovnika za mog psa? 
Pozdrav od Čarapana!Jaooo "ja s'tem nem ništa"
LimunLimunLimunLimunLimun

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."

Khalil Gibran

nenad_franc
 hantinggirl1,e sad tu je pitanje koliko je kerusa stara,pa koliko je naucena,i najvaznije,vlasnik treba da ima volje za tim,a nesto mi bas i ne izgleda tako,jer da ima do sada bi on to odradio...

patak78
 Limun.
Ako je otac štenadi legalno prodat u inostranstvu bilo je potrebno izvaditi exportni rodovnik, a ako to i nije odrađeno, potrebno je da ti vlasnik pošalje fotokopiju rodovnika, fotokopiraš rodovnik majke štenadi, odeš u lokalno kinološko društvo, oni ti tamo popune potrebne formulare, platiš potrebne takse i za par dana stižu rodovnici. Naravno nemožeš da prijaviš stvaran datum rođenja štenadi nego neki datum posle dobijanja njene exterijerne ocene. Tako da će ti štenci biti malo mađi!

huntinggirl1
 za nkd nije nikakav problem što je majka ocenjena posle štenjenja i ne treba štelovati datum

a za jur,

svaki pas se može oceniti, normalno onom ocenom koju zaslužuje,
zašto keruša nije ranij ecenjena neznam, ali sa psom se mora raditi

nenad_franc
 A za poentera jel mora da se steluje datum,ili je isto kao za nkd? Pa eto,iz lenjosti nije ocenjena! A ako kerusa ne polozi,jel je moguce izvaditi rodovnik?

Limun
 Meni je problem što ne mogu da dodjem do očevog rodovnika jer je već kao što sam rekao sa sve papirima prodat u inostranstvo a bio je inzvaredne krvi. A i ne bih da muljam sa drugim rodovnicima.
Pozdrav od Čarapana!Jaooo "ja s'tem nem ništa"
LimunLimunLimunLimunLimun

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."

Khalil Gibran

huntinggirl1
 goničima se pravi jur, a za poentera je isto kao za sve.

ocenite mamu i napravite rodovnike,

za nkd koji je prodat, pravi odgajivač zna koje je kuje pario njegov pas, kada je prodavao psa je to isto znao, garant ima kopiju rodovnika i sa njom će se uraditi prijava legla, ili neka traži od novog vlasnika potvrdu o parenju i kopiju export pedigrea,
tako rade pravi vlasnici mužjaka i šteta je da se nešto kombinuje,

petar
 Moj drug je dobio stene nkd, jos pre tri godine. Kaze mi da leglo nije prijavljeno na vreme, tako da ne moze da nikako dodje do rodovnika. Znaci i otac i majka steneta imaju papire, ali leglo nije prijavljeno na vreme. Na koji nacin ovo moze da se ispravi? Confused

Hvala unapred
Just like old times!

huntinggirl1
 to nije tačno, i u ponedeljak možete prijaviti leglo bez problema

dr NM
 Huntinggirl 1 je u pravu!B)
Ne postoji vremenski rok za prijavu legla, čak i ako je leglo prijavljeno može da se odradi dopuna ako neko od štenadi iz nekog razloga nije prijavljeno.

Hunter forever
 Ja sam mog psa dobio na poklon i za njega nemam rodovnik,za sada mi nije potreban jer ga nevodim u lov. Kad sam ga uzeo znao sam veoma malo o obuci pasa i nije dobro obucen.Ko priznaje pola mu se prasta. Sad kad sam stekao neko znanje o obuci znam kako cu postupiti sa drugim stenetom koje budem spremao za prvu godinu mog lova i obraticu paznju na njegovo poreklo i rodovnik.Bye
marka Engleski poenter marka

Hunter forever
 Zanima me kako se vade rodovnici kada se kerusa osteni?Confused
marka Engleski poenter marka

huntinggirl1
 da bi ste napravili rodovnike, procedura je sledeća.
moraju oba roditelja da su pozitivno ocenjena u eksterijeru,
vi treba da ste član nekog kinološkog društva,
ako mužjak nije vaš, vlasnik mora da vam izda potvrdu o parenju i fotokopiju rodovnika,
tada se radi prijava legla, šalje u KSS i za 5 do 7 dana vam rodovnici stižu,

ako vam nije sve baš jasno ili vam treba pomoć, javite se,

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 20
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,683,132 posete www.srbijalov.com