Koliko je opravdana činjenica da je Vuk još uvek divljač van režma zaštite lovostajem?
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Ja sam već dugo u razmatranju kroz raznu literatur i čitanju raznih izveštaja iz lovova, u dubokoj dilemi opravdanosti lova Vuka bez ikakvog režima zaštite...Ćinjenica je da je većina zemalja stavila Vuka ili pod zaštitu lovostajem ili trajnom zabranom lova,radi sve manjeg broja i sve manjeg prirodnog staništa za ovu vrstu divljači....Pošto imamo priliku čitati razno razne izveštaje sa kojkakvih hajki na Vuka, kojih opet ima priličan boj ovde u Srbiji, evidentno je da te divljači i nema baš u tolikom broju da se tamani i puškom i motikom...dali mi možda živimo još uvek u onim vremenima kada se vuk trovao cijanidom i bacani mu mamci iz vazduha koji su bili puni otrova...pa zar jedan Yellow Stoun nije dovoljno upozorenje celom svetu šta se desi kada nestane vuka? ...volio bih da razmislimo malo...pa nama je najsigurniji indikator brojnosti Vuka prenamnoženi Šakal,jer gde je Vuk njega nema..zato ,hajde da malo realno diskutujemo na ovu temu..Pozdrav
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
Zorane,hajde ovako,ja cu davati svoje argumente a ti i ostali lovci svoje,naravno suprotstavljene.Tako cemo izneti stavove,a izbeci etikete.Verujem da bi konacni odgovor tako mogao biti blizu odgovora na nedoumice koje su sve vece na ovim prostorima.Znaci jos jednom ovo je mala anketa,eksperiment,doprinos....ka pokusaju sagledavanja vuka,nikako ono uprosceno za i protiv.
Pa evo redom kako si sta rekao.Pravno(zakonsko)postavljanje vuka u neke okvire,govori o stavljnju istog u sistem gazdovanja.Sam naziv tog sistema me licno navodi na ekonomska merila koja za cilj imaju naplatu istog,tj uvodjenje u finansiski sektor sa pdveom u kompletu.Mozemo posebno o tome.
Dalje,vecina zemalja stavlja vuka pod zastitu.Tacno,ali...da nenavodim ono otrcano,na zapadu,koliko ima vukova i ostalih predatora,a koliko ove druge divljaci(takozvane plemenite)....sustina je da mi sami trebamo da odlucimo koliko cemo loviti vuka,koliko cemo ga imati.....Primer,u Hrvatskoj zvanicno ima preko 250 vuka(procene su 400)a kvota za odstrel je 15,ako se ima u vidu prirodni prirastaj,izgleda da im je brojnost mala pa je treba povecati,bar je to moj zakljucak.
Dalje.Kazes smanjuje im se brojnost i staniste.Izvini ali promasaj,Sve veca brojnost i za sada sve bolja stanista,samo o tome mozemo posebno navoditi cinjenice.Pricam o Srbiji i okruzenju,a gde nije taj slucaj neka porade na tome,pomocicemo im.
O jelost...ne bih,imamo mi nase probleme i primere,mada i neznam sta se tamo desili u vezi sa vukom.Trovanje vuka je dovelo skoro do istrebljenja vuka i svakako se to nebi smelo ponoviti,pa makar da su i tada bacali oko na zapadnu stranu.
Sakal.Prvo,da li njega smatramo za nedonosce,ili i njega tretiramo kao vrstu.Ima li razloga za dvojako tretiranje?Veza vuka i sakala je u relaciji lovca i plena.Dva ili vise lovaca,koji imaju isti plen su konkurencija,pa jaci proganja slabijeg.Kod nas vecinom na tipicnom stanistu vuka sakala nema ili je slabo zastupljen,ali ga svakako vuk relativno brzo eliminise,posebno ako mu se uobicajni plen proredi,tako da je sakal uglavnom na prostorima koje vukovi izbegavaju.Ajd sad drugi malo.
Ja sam slusao price da u okolini Sipova u BiH dolaze strani turisti koji za odstrel vuka sa ceke i uz pomoc mrcinista placaju od 750 do 1000 evra. A inace se redovno organizuju i hajke na njega, e sad, turisti koji love sa ceke placaju, a domaci lovci ga love bez ikakve zastite, hajkom, kao lisicu i sakala. Mada ima ga tamo dosta bas, cesto se vidja i nanosi redovno stete stoci. E sad...
Ali mislim da ga treba sacuvati kao i svaku vrstu u odredjenom broju i ni u kom slucaju ga ne treba istrebljivati, nijedna vrsta to ne zasluzuje. Ako ga ima u premalom broju na nekim prostorima, mislim da bi ga trebalo zastiti od nestanka...B)
nešo jako lepo napisano,a sad malo ja, pa ćeš opet ti
Znači što se tiče zakonske regulative sigurno je da se onda i snosi odgovornost za štete,ali se i gazduje sa vukom te se može steći jako dobra ekonomska korist što je i petar naveo..dali mi trebamo sami da odlučimo koliko nam treba vuka to je tema sa da i ne odgovorom jer postoji ono što se želi da postigne za odgovor da i postoji biloški minimum koji je siguran kazatelj za odgovor ne ..što se tiče Hrvatske ja sam iz srca Like rodom i tamo sam odrastao i počeo sa lovom... sada Hrvati imaju veliki problem mentaliteta i vuka kao stvarnog počinoca navodnih šteta ,pa ima jako punom sporova oko toga da li je vuk ili psi napali stada...baš sam letos letovao u Zadru,jer sam tamo rođen i živio sam tamo do rata..pa mi jedan kolega priča koji ima stado u zadarskom zaleđu ...i priča on..citat.. ma kaže pojavili se neki bili vuci koje su unili iz vanka,pa nam podaviše sve živo,a državu baš briga...kolega to su priče ljudi koji i danas vuka smatraju da ga treba uništiti i nositi na vučarenje...to je običaj u lici i dalmaciji da kada se ubije vuk nosi se po selu vezan na kolac i pjeva se daj vuku slanine da nesilazi s planine,itd. a onda sve kuće darivaju lovca...no da se vratimo ovom drugom..nisam te razumeo o tom oko priraštaja u Hr, pa neću komentarisati..
Dalje u Yellow Stounu su nestali vukovi početkom dvadesetog veka i od tada su primečeni poremećaji u populaciji preživara koji su njihova glavna lovina, pa su uneli vuka iz kanade i dobili malo očekivane rezultate...naime populaciaj severnog američkog jelena i bizona se znatno uvećala i postala zdravija u svakom pogledu, normalno postoje već i planovo za odstrel određenog broja jedinki vuka što je i u osnovi normalono za svako gazdovanje.O ovome imamo još razmišljanja,ako bude trebalo..
Staništa u povećanju... možda zbog napuštanja sela,ali brojnost vuka u usponu..prvi put čujem jer do sada ja nigde nisam pročitao koliko vuka ima u Srbiji i da je to zvaničan podatak???
Šakal je kolega vrsta koja se isključivo hrani mrcinama i glodarima,napada u manjoj meri lanad i sitnije primerke divljači tipa zec fazan,itd, ali je on sam po sebi omiljena lovina Vuka i gde se vuk pojavi on nestaje,a ne zbog nedostatka lovine za obadva predatora...i samo pitanje na kraju ovog dela Gde je to ikada u istoriji Vuk uništio neku vrstu divljači??? pozdrav i drago mi je da ste kolege zainteresirane za razmenu mišljenja,jer nas to jača i čini načitanijim,a samim tim i edukovanijim
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
Dobro je sto vise argumentovanih kontri,tako je ispravno.Zakon?nebih mnogo licno u to zalazio,ali ako neko gazduje sa necim,onda je duzan i da nadoknadi eventualnu stetu nastalu od te divljaci.Nasu evidenciju nemam i neznam da li postoji,ali recimo iz Hrvatske imam podosta....pa kada bi se pretvorila samo na domacoj stoci u novac....Slazem se vuka naplacuju dobro,jos krajem osamdesetih sam ucestvovao u jednom lovu kada nemac nije pitao za cenu odstrela vuka,ali u ekonomiji ima ono prihodi i rashodi...pa ko se nadje u tome OK.
Obicaj nosenja vuka je prisutan u skoro svim krajevima u ovom ili onom obliku
Okvirno pri gazdovanju se uzima u obzir prirodni prirastaj,pa na osnovu njega predvidja potreban broj za odstrel,pa sam zakljucio da im izgleda brojnost treba povecati,jer su dali godisnju kvotu odstrela od 15 kom.
Jelouston je koliko znam nac.park a ne loviste.U tim uslovima se tezi zatvorenom prirodnom lancu ishrane.Zamislimo da je to slucaj u lovistima oko Novog Sada,Njujorka...Posebna tema samo o tome.
Vuk je bio nestao sa mnogih stanista u Srbiji(trovanje,posle drugog s.rata)Sticajem okolnosti sam imao privilegiju povratka jelena,risa,medveda pa i vuka na prostoru istocne Srbije.Sredinom osamdesetih vuk koji se nalazio u tragovima je postupno uvecavao brojnost i sirio areal.To je slucaj i na ostalim terenima manje vise.Tacno je da ima malo podataka,ali potrazi,naci ce se...tako i za brojnost,stete isl.Zbog cega je tako neznam,istrazivanja se vrse,ali malo toga je dostupno sirem auditorijumu.
Stanisni uslovi su sve bolji ne samo zbog zamiranja sela vec i zbog povecanja brojnosti srna,jelena,ds...Mukotrpan i dugotrajni proces povecanja brojnosti navedene divljaci se moze lako anulirati ako se poveca brojnost predatora.Za sada se balans koliko toliko odrzava,ali nesme se pripisati samo lovu,lovokradji isl.mnogostruko manjem broju plemenite divljaci od one koja je na zapadu.Zivi bili pa videli,ako se tamo smanji broj ovih a uveca krupnih predatora,sta ce se desiti.
Za sakala nema potrebe da ga uklapamo u ovu pricu bar za sada.Ostaje cinjenica da im se stanista manje vise nepoklapaju a i oduzima nam prostor,ako se slazes.
Ako podjemo od pretpostavke da je priroda sve ugodila,nema potrebe verovati da je neko istrebio nekog u prirodi,ako i jeste,tako je trebalo.Nije problem u tome.Negde sam vec rekao da prirodni lanac ishrane postoji jos mozda samo u manjim prostorima na planeti.Sve je poremeceno i tada nije u pitanju lovac ili vuk,ris...Najveci broj ljudskih aktivnosti je tome doprineo i dalje to radi.Ljudska sebicnost je ogromna pa za nestanak nekih vrsta optuzuju najtanjivije.Tako cemo i mi vuka ako nestane srna koje i mi lovimo i ostali joj unistavaju stanista.Zato su do sada jedino lovci vrsili korekciju prirodnog lanca ishrane,a ostali stajali sa strane i pametovali.U krajnjoj liniji vuk nije bio pod rezimom zastite a jesmo li ga istrebili,Ne,bas suprotno,Zbog cega se dize prasina????
Ne kolega ja nedižem prašinu oko toga da smo mi uništili vuka i neželim da ova rasprava ide u tom pravcu...ja sam htio da rezmenimo mišljenja ima li načina i kakve su mogućnosti da se sa tom vrstom isto počne gazdovati kroz privredne osnove i planske odstrele,tj. dobiti ekonomsku dobit na jednoj zaista atraktivnoj divljači...a što se tiče broja jedinki kolega opet neiznosti realne i konkretne brojeke nego uopšteno mišljenje da smo podigli brojnost vuka?? na čemu recimo zasnivate tu izjavu??
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
Verovatno sam se uziveo u ulogu napadaca vuka,sto realno nisam,a za dizanje prasine oko vuka mislio na razne NVO isl.a ne na vas .Mi smo se mislim dogovorili da jedni brane a drugi napadaju,te tako dodjemo do nekih saznanja.
Sto se tice konkretnih brojki,toga nema,moze se pricati o okvirnim pretpostavkama,Recimo u Srbiji nepostoji ni preciznih brojki o odstrelu..??Primera radi,sada pokusavam da preko licnih veza dodjem do broja odstreljenih vukova u ovoj godini na prostoru Homolja i jos par drugih,pa cemo videti.Okvirno se procenjuje da ih imamo 700 do 800 primeraka a odstrelimo 100....Neke brojke i procene su date na sajtu,tema Lov predatora,pa lov vuka na recimo str.8,pa mozete pogledati.Ako se zna da je trovanjem posle drugog s.r.skoro istrebljen na vecini stanista,mislim da je sadasnja brojnost dovoljan dokaz da mu se brojnost uvecala.Odstrel,takodje moze biti indikator brojnosti,pa se moze uvideti da na prostorima gde je pre 30tak godina odstreljivan jedan ili nijedan primerak godisnje,se sada odstreljuje po desetak.
Slazemo se,sa vukom i svakom drugom vrstom divljaci treba praviti plan gazdovanja... pa samim tim i odstrela,to je uostalom i reseno,ali bih to pojednostavio te probao da realno sagledam.Ako neko proceni da u Srbiji trebamo imati 1000 vukova,to podrazumeva par hiljada primeraka manje srna,jelena,ds...po izboru i isto toliko domacih zivotinja(ako je potrebno,mogu to potkrepiti)sto moze u dogledno vreme dosta vise uticati na brojnost istih.Sta bi se sa tim dobilo?Prirodni lanac ishrane*Moze i to,ali koja je uloga lovca coveka tu.Mislim da postaje visak.....Po meni veoma osetljivo pitanje o kom treba dobro razmisliti.Svaki poremecaj postojeceg stanja se odrazava na duzi naredni period,pozitivno ili negativno(Zavisi ko ga posmatra)Po meni mozemo ga mi stavljati(i treba)u bilo koja akta,zakonska...ali je sustina sta hocemo i gde mu je mesto.U prirodi i lancu ishrane znamo,ali na planeti zemlji,gde covek sve kontrolise po sopstvenim potrebama???Ma koliko sebicno i grubo zvucilo....
Kolega,a na moju veliku radost ću te ubuduće zvati ZEMO ... moramo da znamo jednu naučnu činjenicu,a to je da su najpouzdaniji indikatori narušenog eko sistema upravo pojedine vrste predatota koje se neuspevaju u nekom kraćem roku, a koji nije poguban za njihovu populaciju adaptirati na nove uslove datoga staništa... e sada zemo svakako da je čovek tu jedan od glavnih faktora, jer svojim i direktnim i indirektnim uticajem utiče na neki eko sistem....lovstvo je po meni direktam činilac u nekom eko sisiemu i prema tome smatram da se mogu sagledati neke posledice ili rezultati mnogo realnije nego neka struka koja nije direktan činilac... znaći opet ću ja jednu narodnu...imao sam davne 94 -e , slučaj koji sam gledao svojim očima gde je jedan vuk u roku dve noći udavio osam koza i jedno ždrebe na razdaljini od nekih desetak kilometara.i nakon toga nije bilo štete sigurno pola godine..e sad činjenice...leto,tereni prepuni stoke,malo ljudi,ali ogroman teren sa relativno malim brojem divljači ...pitanje je kako to da se takav samotnjak nije zadržao na ovom terenu više i pravio redovne štete!!! Ja sam u mnogo studija pročitao da je vuk takva životinja koja za noć može preći od pedeset do čak sto kilometara..moja indicija je da se zbog takve sporadične pojave i štete na velikom prostoru ( kao npr. u ovom navedenom slučaju) nehotično stvara lažna slika o prevelikom broju Vuka kao vrste!!! I zato otvoreno stajem na stranu da se ta vrsta uvrsti u sistem planskog gazdovanja!! Svakako čekamo odgovor, a onda ima još priča za megdana,ali pravog lovačkog sa činjenicama i u korist lovsta i divljači kao osnove istog ... i zemo samo je jedna zemlja Vukova, a zove se Lika!!!!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
Leleeee, našli su se! Dvojica Likota!
Sad kad krene: Pero Jovo i Djuro sede, oni mu uzelo biciklo, pa otišlo... Sad još kad ustanove neku rodbinsku ili kumovsku vezu, garant ima neka šema
Zezam se, kolege, ne zamerite! Poznato je da se likote pronadju i prepoznaju jedan drugog sa kilometra! Šala mala, ako sam uvredio bilo koga, unapred se izvinjavam
Lalo sad si nadrljao,dodjose divlji,oterase pitome.Samo da Dodam ko nezna za primerenu salu slab je lovac,posebno sa tvoje strane druze.
Ihhhh, Nenade, pa ja sam uvek za dobro zezanje, pa makar i na moj račun (tu sam najbolji, ja kad sam sebe za@ebem, to je za priču!).
Lalo pa Ličani su svi rodbina još od doba kada su međedi vladali zemljom , a kod nas su glavni likovi Dane i Mane...i normalno sad moram jedan vic....igraju Ličani i međedi fudbala...i jbg...odustanu međedi u drugom poluvremenu zbog grube igre Ličana , a da stvar bude još jača zagrijava se rezervni Ličan pored aut linije i pita trenera... a kojo su naši ????? Znači nije đaba zemo stavio majkana kao svoj avatar ,pa ljudi nije krv voda!!!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
..pa Lalo sudija u lici more biti samo Vučina i to ona siva zeljovina kako kažu dolje kod nas ...nego drago je nama Ličanima da nas posjete kolege, pa makar i ovako.....samo nam nemojte žene dirati jer su Ličani poznati ko ljubomorni psi koji bi tuđu ženu rado dirali, a svoju žale koda će joj nešto biti ....
Pripovidio jedan naš majkan kad mu je vuk u ovce upa...veli ja uvati štapinu pa krenu nanj, a on moj brte okrenu se k meni,pa razvali ralje vidim ja bome prava zeljovina, a ja jadan uvati vikati pustija, pustija...i nekako priletiše psi te oćerašmo zvijere , ali bome bila je to ljuta borba... eto jedna priča iz mog djetinjstva gore u Ličkim vrletima baš u ova jesenjo-zimska doba onako uveče pred spavanje,a na prelu se okupe ljudi ,pa divane,a ja ko spužva svaku upijem i zamišljam,e kad jednog dana ja postanem lovac, pa krenem na zeljovinu....i sad mi suza krene kad se setim koliko sam ja to duboko doživljavao i koliko volim tu divljač i dan danas ...
...ako treba prevod za priču javite ...ha ha..
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
zoranp kaže:
..pa Lalo sudija u lici more biti samo Vučina i to ona siva zeljovina kako kažu dolje kod nas ...nego drago je nama Ličanima da nas posjete kolege, pa makar i ovako.....samo nam nemojte žene dirati jer su Ličani poznati ko ljubomorni psi koji bi tuđu ženu rado dirali, a svoju žale koda će joj nešto biti ....
Pripovidio jedan naš majkan kad mu je vuk u ovce upa...veli ja uvati štapinu pa krenu nanj, a on moj brte okrenu se k meni,pa razvali ralje vidim ja bome prava zeljovina, a ja jadan uvati vikati pustija, pustija...i nekako priletiše psi te oćerašmo zvijere , ali bome bila je to ljuta borba... eto jedna priča iz mog djetinjstva gore u Ličkim vrletima baš u ova jesenjo-zimska doba onako uveče pred spavanje,a na prelu se okupe ljudi ,pa divane,a ja ko spužva svaku upijem i zamišljam,e kad jednog dana ja postanem lovac, pa krenem na zeljovinu....i sad mi suza krene kad se setim koliko sam ja to duboko doživljavao i koliko volim tu divljač i dan danas ...
...ako treba prevod za priču javite ...ha ha..
"U jebo te, od ovoga može da se rikne!"
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?