Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Podizanje višegodišnjih remiza

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Podizanje višegodišnjih remiza
patak78
 Jesen je idealno vreme za podizanje višegodišnjih remiza.
Protekle nedelje i naše društvo je bilo aktivno u sadnji jedne parcele od 5 lanaca zemlje u sadnji višegodišnje remize. Lepo vreme nas je poslužilo i danas smo tu akciju priveli kraju. Planski i po projektu je zasađeno je preko 4500 sadnica više vrsta višegodišnjih žbunastih i visokih sadnica. Nadamo seda će to za koju godinu biti oaza mira i skloništa za divljač.
Ako neki ima silčnih iskustava sa sadnjom remiza, voleo bi da razmenimo mišljenja.
Moj naslednik mi je pomogao u pošumljavanju B)

petar
 patak78 odlicna tema.B) Kolika je cena sadnica, bas me zanima, voleo bih da pokusam nesto na svoju ruku?

Ja planiram da od proleca posumljavam nase loviste koje je vecinskim delom agrarno pa je sve pod poljoprivrednom kulturom, pa me zanima i cena sadnica topole ili sibirskog bresta, ako neko moze da mi kaze, hvala unapred...
Just like old times!

patak78
 U zavisnosti od vrste sadnica i količine, tako se i formira cena sadnice. Mi smo ih plaćali oko 20 din za sadnicu.
Moja preporuka je da podizanje višegodišnjih remiza ne radiš neplanski i na svoju ruku. U najboljem slučaju mogu da ti propadnu pare koje si uložio, za kupovinu sadnica.
Preneću ti deo naših isustava.
Pre 10tak godina ušli smo u priču podizanja zasada višegodišnjih remiza na zemlji na kojoj smo izgradili i fazaneriju. Posavetovali smo se sa ing. hortikulture i planski zasadili sadnice na površini od nekih 30 ari. Sada je to jedna zelena oaza koja pruža sklonište za divljač leti a posebo zimi, kao i ishranu.
Poučeni tim primerom ove godine smo se upustili u jedan mnogo ozbiljniji projekat.
Opet nam je u stručnu pomoć pritekao gospodin ing. Lazar S., koji nam je uradio projekat. Na osnovu analize kvaliteta zemlje, položaja i agrotehničkih uslova zemljišta odredio je koje sadnice i u kojoj količini treba da zasadimo. Pošto je zemlja bila njiva treće kategorije, bilo je potrebno pribaviti potrebne dozvole za prekategorizaciju zemlje od Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.
Suština je da površina zemljišta treba da bude oivičena niskim žbunastim rastinjem (divlja ruža, dafina, divlja šljiva), a kako se ide prema sredini tako se sadnice i srazmerno povećavaju (divlja pomorandža, sibirski brest, bagrem), sa prosekama kroz sredinu od 3 do 5 m.
Ukratko sam ti preneo neka iskustva, za pitanja stojim ti na raspolaganju.
A za sva stručna pitanja i kupovinu sadnica možaš se obratiti
gospodinu Dipl. ing. Lazar Stojanović
tel:024/852-142
mob:063/85-92-487
Rasadnik "ADA" iz Ade.

petar
 Hvala patak. B)
Ja sam ovako planirao:
Kupim sadnice topole i zasadim ih u rit, dosta zemljiste vlazno, mora da se prime. Posadim ih na svoju ruku, pa sta bude, ako kazes da sadnice nisu skupe. Posadio bih na mestima koja su drzavna, znaci nicija njiva nego proseci, okolo kanala, bagremari koji su iseceni, pored poljskih puteva i tako to, jer nema kod nas neke parcele koja je slobodna za sadnju, a da nije privatna njiva ili njiva u zakup pod kulturom.
U svakom slucaju bolje i nestrucna sadnja(koja ne moze da steti nikom osim meni) nego nikakva. Ima kod nas jedan problem, ljudi poseku pred zimu sve od drveta sto je u ataru, od hranilista preko ceka do stabala, tako da su nam krali nekoliko desetina sadnica godisnje, jer im zakon za sada ne moze nista, oni idu atarom i kradu, nikog nije briga, a mi lovci se mucili da sadimo...Besan
Mozda nije najbolji izbor topola, mozda bi neko siblje i zbunje bilo bolji izbor za banatsko loviste...Confused
Jedino znam da divljac ne voli bagrem, pa njega ne bih uzeo u opciju...B)
Just like old times!

bela
 sad valjda neće toliko da kradu sad ima poljočuvara
sadnice jasena ili sibirskog bresta u se dobro pokazale u banatu,ali remiza je remiza i za zeca i za fazana
vidi trnjine ili glog to sigurno neće niko ukrasti a veoma dobro sklonište .ikaHmmm
vižlan i terier

petar
 U pravu si bela, siblje niko ne krade a za Banatsku sitnu divljac su najbolje...B)
Just like old times!

patak78
 Još jedan veliki problem u Banatu, a verujem i u celoj vojvodini je paljenje, strništa i kukuruzišta, gde se vatra prenese i na ono malo zatravljenih površina.
Mi, tj. agilno motociklističko društvo, pokušalo je prošle godine sa zasadima kanadske topole pored kanala i puteva. Sadnice su se dosta dobro primile, ali je neki vajni poljoprivrednik zapalio parcelu i stradale su i sadnice. Sada ostaje da se vidi šta će od tih sadnica topole na proleće da se primi.
Inače do pre mesec dana Izvršno veće Vojvodine raspisalo je konkurs za dodeli sredstava za podizanje vetrozaštitnih pojaseva i višegodišnjih remiza. Na konkurs su mogle da se prijave lokalne samouprave, sa projektom. IV bi učestvovalo sa 60% a korisnik sa 40%. Ovo ti kažem zato što sigurno ima neka parcela (špic) koji je u vlasništvu opštine na kojoj bi moglo da se sadi. A sigurno bi mogao da nađeš nekoga iz lokalne samouprave koji bi imao sluha za to. Ako još uz to animirate i školsku decu da pomognu u radovima onda je to pun pogodak.
Biće ovakvih konkursa i sledeće godine!
Vredi razmisliti!

petar
 Ma znam za to patak, ali ja sam mislio nesto neobavezno i samostalno, ja sam, bez ikoga da zasadim koliko mogu, pa sta bude, samo mi recite sta je najbolje od grmlja i zbunova, zbog kradje i cene sadnica...B)
Just like old times!

patak78
 Kao što sam napisao u gornjim postovima, cena se određuje prema količini i najbolje je da pozoveš pomenutog gospodina. Izloži mu konkretnu zamisao i posavetuj se sa njim.
Po mom mišljenju, najbolje sadnice za to što ti želiš su, divlja ruža (tj šipak), dren, glog, divlja kupina, dafina. Pružaju odličnu zaštitu a i obilje hrane (plodova a i razni insekti se legu). Za podvodno zemljište najpogodnija je vrba, na kojo se gnjezde razni insekti i fazani vrlo rado posećuju ovakva mesta.

Lovac Stari
 I obavezno sve zasadjene sadnice osim(trnjina)zastitite od Srndaca, inace ima da bude dzabe trud ;).
Mislim vi u Banatu!
Dobar pogled.

petar
 A od svinja Stari, isto?
Just like old times!

patak78
 Nažalost mi takvih problema nemamo. Srneće divljači malo, svinja još manje, ali zečevi znaju da opustoše sadnice. Iako nisu lep prizor, presečene plastične flaše navučene na sadnice su itekako delotvorne a i štite od mraza. B)

Jank
 Vojvodina zaista ima malo rastinja, malo zaklona i ko god želi da trajno zaštiti divljač svakako mora da razmišlja o podizanju remiza. Centralna Srbija i ostali njeni delovi nemaju taj problem jer tamo pored oranica ima dosta površina pod šumom. U poslednje vreme mnogo je zaparloženih njiva i voćnjaka tako da divljač ima dosta skoloništa.
U svakom slučaju mlade sadnice se moraju zaštititi u protivnom zec i srndać naprave velike štete. Ovo sa plastičnim flašama je odlična zaštita a ništa ne košta....flaša ima svuda unaokolo.....itanje
Lov je stil mog života...Pas]yoursmiles.org/msmile/animal/m0218.gif

zoranp
 Definitivno jedna od najbitnijih tema u svakom lovištu su remize..mislim da sadnja višegodišnjih remiza na državnom zemljištu jeste privremeno rešenja,ali prva rešenja su kupovina zemlje od strane LU-a i pravljenje višegodišnjih remiza sa kvalitetnom drvnom masom Hrast, Bagrem ili Toploe koje nakon zrelosti sastojine donosi i nemalu materijalnu korist vlasniku, a i jedan dio sa jednogodišnjim biljkama koje služe također za ishranu divljači i njen zaklon npr, kukuruz, pa verujem i sirak da daje dobre rezultate u doba reprodukcije ,a i zimi služi kao dobro krmivo..no o tome bi mogli malo i da raspravljamo Hmmm...samo da bez remiza nema ni divljači siguran sam u to, a u Vojvodini posebno..
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

zoranp
 Nedavno sam kod nas na ulasku u grad video na velikom bilbordu oglas Vovodina šuma, a na kojem je pisalo da onaj ko želi da vrši sađenja na teritoriji Vojvodine od te firme dobiva besplatne sadnice!!
Pod ovim se verovatno smatra i prostor gde da se posade..znači idealna prilika za podizanje višegodišnjih remiza uz minimalna ulaganja. Nažalost kad sam to spomenuo kod mene u mom LD-u sam opet bio ismijan i prozvan filozofom Shock, (to me neiznenađuje, jer na to sam već navikao tU.a), ali me zanima dali je iko od vas ostalih kolega sa područja Vojvodine iskoristio ovi izuzetnu priliku ???Hmmm
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

canis aureus
 Nismo koristili tu priliku u LU jer nemamo potrebe ... al' samo htedoh reći da je odlična prilika da se iole pošume tereni i samim tim naprave idealnija skloništa za divljač vojvođanske ravnice, jer zaista i fale takva skloništa za opstanak ...
-pa dobro ZoranČe, ti tvoji imaDu "voćnjak" pa mogu da ismevaju podizanje remizaAngry

zoranp
 ha ha ha... Canis ova ti je dobra!! samo odoše voćnjaci pod žicu i svaka njihova uloga remiza (koja nije bila nimalo zanemariva) je prošlosti i pada u vodu privatizacijom istih ConfusedCry!!!...moraće se malo početi razmišljati o remizama, a sa druge strane kome uopšte treba, Fazan, Jarebica, Šljuka,Svinja, itd..ima Zeca i Srne i u oranju, a to je nekima savim dosta, još uz pokoje svinjče u Ritu..ehejjjj, jjjooojjj pa di je sreći kraj!!!..FrownSad
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

LU Aleksandrovo
 Kod mene postoje kilometri i kilometri remiza, podigli smo ih mi lovci bez sadnje, uglavnom se radi o trnjini, koje svremena na vreme obilno rode i sve se to nekako lepo potrefi sa jesenjim lovom kada se probušeni džepovi napune bobicama pa se onda polako pored kanala i drugih zgodnih mesta krene u lov fazana, kad se džep isprazni stigne se obično do drugog žbuna pa se postupak ponovi. 20-30 lovaca x 2kg bobica x 5 lovova x 20 godina unazad čine ono što mi imamo, sada u izobilju.
Cucić će biti sasvim dovoljno.

tomo vrbas
 E kod nas je bilo bas dosta remiza od nekadasnjih salasa od 0,5 pa do 2ha povrsine idealni sa bagrenom,zovom, glogom i ponekim sipurkom.Ali nazalost dodje ova privatizacija i novi gazda zadruge koja gazduje sa pola atara i jedan dan su krenuli sa bagerima i sve nase remize sravnili sa zemljom,mi se zalili kad dodje odgovor sa "VRHA"kazu drzava je cudo novca "ulozila"u sistem za navodnjavanje u toj zadruzi a nase remize im smetaju jer nemogu ti sistemi da rade i tako mi ostasmo golog atara!

Podunavac
 Ista stvar se kolega dešava i kod mene. Prvo "Hrvatske šume" otele lovcima svu šumu, a sada "Hrvatske vode" potarupaše sve kanale i na kraju veliki privatnici raskrčiše sve šumarke, kupinjake i trsku. Atar go ko pištolj. Još malo pa ćemo loviti poljske miševe ako se ovako nastavi.
Tri prsta 2Kolce

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,684,922 posete www.srbijalov.com