Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Gold Hawk Krušik

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Gold Hawk Krušik
hamerles

vuk71 kaže:
kolega hamerles kugla vece previse ne malo... vec na 35 nije precizna a na 50 nema smisla...
Slazem se u potpunostiB)

darkolovac
 Procitah ja ovu celu temu i pravo da vam kazem nista mi jasnije nije Sad Ove zime bih trebao prvi put da idem u lov na DS i da izvinete ne znam sta da "gurnem" u pusku Confused Obe cevi isto cokirane, kupio sam po 5 komada Silver i Gold da probam, ali ne znam sta da radim ako se oni ne pokazu najbolje, koju onda potkalibarnu koristiti, do sada sam samo ta dva uspeo da nadjem :S Ipak ne bih koristio obicne kugle zbog cokova, ne bih da me posle boli glava i dzep

darkolovac
 Procitah ja ovu celu temu i pravo da vam kazem nista mi jasnije nije Sad Ove zime bih trebao prvi put da idem u lov na DS i da izvinete ne znam sta da "gurnem" u pusku Confused Obe cevi isto cokirane, kupio sam po 5 komada Silver i Gold da probam, ali ne znam sta da radim ako se oni ne pokazu najbolje, koju onda potkalibarnu koristiti, do sada sam samo ta dva uspeo da nadjem :S Ipak ne bih koristio obicne kugle zbog cokova, ne bih da me posle boli glava i dzep

gruja
 Moj, sada pokojni prijatelj je cesto menjao oruzje,kupovao,trampio i redovno je vrsio neka svoja testiranja sa oruzjem i municijom.Jednom prilikom u razgovoru smo pomenuli i havk.Njegov komentar je bio sledeci:,,Ma begaj bre,kakav havk!Pa skoro ga probuva iz bokericu(iz 27 magnum) na 50 metara u metu,iza kucu,i ne pogodi metu nego utepa curana!A curan i curke beose desetinu metra u stranu od metu i podalje od metu.Doduse nesam ga utepaja na mesto,nego mu havk probija grudi pa ga zaklasmo."Po mom misljenju,nije problem u krilcima,vec u konstrukciji kontejnera koji nosi projektil.Kad se taj nosac iz dva dela otvori istovremeno,havk leti pravo,ako jedan deo ostane iz ko zna kojih razloga na zrnu,bar delic sekunde duze,sasvim je normalno da ce putanja projektila biti nepravilna.To moze da se desi iz razloga nekvalitetnog materijala od koga je izradjen kontejner,pa se element ,,zalepi"za raketicu i tek kasnije odvoji.Mozda je resenje u premazivanju zrna nekom materijom,recimo teflonom ili nekim talkom i bolje poliranje same raketice.Sto se tice pucanja iz ruskog poluautomata,ja sam ga probao iz svog.Zrno je napustilo cev,pogodilo tresnjev panj u koji sam gadjao,zabilo se nekoliko santimetara i ostalo potpuno pravilno.To zrno cuvam i danas.Zatvarac puske nije mogao da se vrati do kraja i izbaci praznu cauru,i moj subjektivni osecaj je da mi je ovaj metak nekako anemican u odnosu na teske kugle.S druge strane znam par lovaca koji poseduju puske u kalibru 16 i kunu se u havk.Zato nemam prava da ocrnim metak koji sam probao jednom u metu.Inace havk je kopija francuskog metka SAUVESTRE,ali je ovaj drugi mnooogo bolje odradjen.Zrno je srebrne boje,mislim da je od neke tvrde legure a kontejner je zlatne boje sa dosta sitnih prstenova spolja,koji verovatno sluze boljem zaptivanju.Citao sam negde da su sa 12/76 lovili africkog bivola,sto podrazumeva zagarantovanu preciznost i probojnost.Ovom prilikom bih pohvalio krusikov RS2 jedinacni projektil.Iz ruskog mp 153 sam njime ladno mogao da gadjam jabuke po svadbama,a i mocan je na cilju,i lepo ga poluautomat prihvata,nema zastoja.Trenutno ga nemam jer koristim karabin,a i svadbe su sad sve po kafanama,te nema gadjanja jabukaSmile

zoranp
 Ja kad sam probao iz moje položare na strelištu i silver i gold su davali jako loše rezultate, da sam pomislio da mi puška nevalja, ali kad sam uzeo par komada Belotovih brenek zrna i "smestio" u dvadesetak centimetara, sa 50 matara ..onda sam rekao da to više u moj redenik neće!!!No no no..za ostalu krušikovu municiju imam samo reči hvale!!Odobreno
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

PEZ
 Nisam imao losih iskustava sa havk-om po pitanju preciznosti ali se slazem sa Grujom da su u poredjenju sa kuglama potpuno inferiorni po ucinku na divljaci.Imao sam prilike da se par puta uverim u "anemicnost" havk-a tako da definitivno nisu moj izbor za lov DS.
U jednom gustisu, pucam na vepra koji je desnom stranom bio okrenut prema meni,daljina ne vise od 20-25m, pucanj i vepar odlazi,bez ikakvih znakova pogotka,moguce i da sam promasio,posle stotinak metara krvni trag,potraga do noci, nista.Sledeceg dana, posto smo dobili dozvolu od LU i naravno pratnju lovocuvara,pronasli smo ga posle dobrih 2-3 km, dostrelio sam ga Belotovim Ball Plastikom pogotkom u vrat.
Kasnije smu utvrdili da je pogodak silverom bio nisko kroz grudni kos, zrno je proslo tik ispod srca i izmedju grudne kosti,napravivsi samo prostrelni kanal,verujem da je bilo u pitanju neko drugo zrno da bi ucinak bio mnogo bolji tj. divljac bi ili pala u vatri ili bi bar bilo skraceno vreme potrage, pri takvom pogotku,tako da vise nikad nisam ni pomislio da havkom pucam na DS(Breneke i Gualandi je moj izbor)
Gruja je napomenuo da mu poluautomat nije izbacio ispaljenu cauru,verovatno je tezina zrna uzrok (silver- 18 gr,gold- 14 gr) a PA puske znaju da zayebavaju sa laksim(lakim) punjenjima.Confused

Podunavac
 Kolega Darko ako ne pucaš često kuglu moja preporuka ti je da uzmeš Rottweil Brenneke Classic. Brenneke kugla na sebi ima pera koja se skidaju prilikom prolaska kroz čokove pa može da se ispaljuje iz svakog čoka, a postiže standardne radne pritiske pa može da se koristi i iz pušaka starije proizvodnje. Jeste malo skuplja od konkurencije ali vredi svaku paru.
Tri prsta 2Kolce

darkolovac
 Hvala kolega Podunavac, probacu Rottweil posto nisam odusevljen, da ne kazem razocaran hawkovima. Bolje platiti malo vise ali da covek bar zna za sta je dao pare da posle ne boli glava Smile

darkolovac
 Obavih danas jos jedno testiranje hawkova i malo drugaciji rezultati. Silver na 70 koraka, stablo precnika 20ak cm, puska CZ Brno 581-04 obe cevi cokirane isto (ili 1/2 ili 3/4 po merenjima, nema oznake) dve musice 10 komada bez naslona svih 10 u stablo Confused, Gold malo drugacije, stablo precnika 12ak cm 5 komada, 3 probila skroz gde sam nisanio, 1 otisao malo dole a 5. ko zna, a primetio sam da je kod 5. u cevi ostao kartonski valjcic dok to kod ostalih nije bio slucaj, kod njih je ostao u cauri :S

HansRabit

darkolovac kaže:
Obavih danas jos jedno testiranje hawkova i malo drugaciji rezultati. Silver na 70 koraka, stablo precnika 20ak cm, puska CZ Brno 581-04 obe cevi cokirane isto (ili 1/2 ili 3/4 po merenjima, nema oznake) dve musice 10 komada bez naslona svih 10 u stablo Confused, Gold malo drugacije, stablo precnika 12ak cm 5 komada, 3 probila skroz gde sam nisanio, 1 otisao malo dole a 5. ko zna, a primetio sam da je kod 5. u cevi ostao kartonski valjcic dok to kod ostalih nije bio slucaj, kod njih je ostao u cauri :S
Kartonski valjčić je ostao u cijevi zbog nakupljenog sloja baruta i plastike, to ti nije problem neki, sad bar znaš da moraš pogledati u cijev poslije par opaljenja Hawka . A nije ti to tako često ali eto desi se i to. Čuvaj se lovac
Vidio sam kengura uživo Osmeh , ništa posebno, ptica k'o ptica Confused

Nikola Vojinovic
 Ako smem da iznesem svoje skromno iskustvo, isprobavao sam sve i svasta u lovu ds... Ne mogu da se setim koje godine je tacno proizvedena prva srija hawkova, ali pamtim da su to bile dobre serije! Dobre u smislu preciznosti i svega ostalog... Sve kasnije proizvedeno je bilo lose! Ako neko ne veruje neka proba u metu na 50m! Ja pricam iz svog iskustva...

Svim ljubiteljima podkalibarnih zrna, preporucujem sledece:

http://www.sauves...m/?lang=fr

http://www.hornad...on/shotgun

http://www.larrys...sabot-slug

Prvi je Francuski Sauvestre, brzo i precizno zrno, desava se da malo odstupa na daljinama 50+ metara iz glatke cevi, probao sam iz polu coka i punog coka, kao i preostala dva Hornady SST i Winchester XP3 Sabot Slug, takodje preporucujem Breneke Super Sabot...

Jedina mana kod ove municije je cena, papreno su skupi po komadu, ali kada se uzme u obzir koliko se potrosi godisnje na njih i nije skupo...

Svakako preporucujem OBAVEZNU probu iz glatkih cevi, jer obavezno dolazi do odstupanja (minimalno odstupanje od centra), ali na 50m nema pada zrna!
Priroda, kerovi i lov!

darkolovac
 Kolega, za Hornady i Winchester kaze da je za rifled tj olucene cevi :S A gde kod nas ima da se kupi neki od navedenih? Gde god da pitam imaju samo Hawkove...

Cadara
 Za gold hawk i silver sam već rekao šta mislim, hornady i winchester nisam imao prilike da probam niti da nabavim, elem kad već pišemo o krušikovim jedinačnim zrnima, skoro sam pazario krušikov RS-1 u kalibru 12/70, 2 kom pakovanje je od 5 metaka, ima naslikan medved na kutiji. Municiju sam samo uzeo da isprobam, prvo sam probao sa sačmaricom 12/12 ZH daljina je bila 25m i kugla je na toj daljini sasvim precizna i bez zamerki, pomerio sam na 35m i već tu je rasturanje bilo veće, ali računao sam možda je razlog i taj što ipak pucam preko šine bez nišana. Sledila je proba iz kombinovane na 50m jer to smatram nekom maksimalnom daljinom gde koristim kuglu i tu nisam bio zadovoljan preciznošću a najviše što nije davala grupe već je šarala na sve strane, tako da moje cevi iz sačmarice zadovoljavaju ovu kuglu do 25-30m i za neki lov pogonom u bagremcu, trsci i slično je dovoljno. Metak ima priličan trzaj, rezak pucanj a otisak kugle u pogođenu dasku je jasno ocrtan kao zumbom da ste udarili u dasku. Tako da što se tiče snage, udarne moći verujem da je sigurno dobar za neke normalne lovačke daljine.
Jedan RS-1 sam rasklopio i vidim da je veoma jednostavna kugla (odlivak), urađena je na principu fosterove kugle unutrašnji deo je šupalj u koji se utisne plastični čep koji čini sastavni deo kugle. Kroz cev i čokove oslanjaju se dva prstana jedan pri vrhu kugle a drugi na donjem delu, mislim da je to jedan od razloga manje preciznosti jer prilikom izlaska kroz cev dolazi ponekad do smicanja kugle. Rešenje bi bilo jednostavno da kugla ima bar 4 uzdužna prstena. tada bi sigurno bila za klasu preciznija. RS-2 koji je namenjen za 76mm ležišta nisam probao jer ne posedujem takvu pušku.
I jednostavno mi nije jasno da naši konstruktori do sada nisu uvideli da kada je jedinačno zrno u pitanju često dolazi doo smicanja kugle pri izlasku iz cevi (što je jači čok to se češće dešava) i da moraju predvideti to i u nacrtima predvideti uzdužne prstene na kugli koji će biti stišnjivi (zbog prolaska kroz čok) i koji će sprečiti smicanje, i time stavrno pomeriti granicu pucanja sa sasvim OK jedinačnim zrnima na tih 40-50m.

vlada lovac
 Malo da slikovito docaram ono sto neko u prethodnom upisu rece da je prilikom pucanja Hawkom ostao kartonski valjcic u cevi puske, juce je kolega iz MP 153 pri povratku iz lova pucao jedan Gold Hawk, reko bas fino jos jedna caura za prepunjavanje, uzimam je i imam sta da vidim, kartonski valjcic ostao zagljavljen pri vrhu caure
i50.tinypic.com/23trss4.jpg
i46.tinypic.com/2aihtah.jpg

Sniper Hunter
 Puni sam ili kupuj provereno ,a ne neke neuspele plagijate !Stari

PEZ
 Sta bi se desilo ukoliko ovaj valjcic ostane slucajno u cevi, pogotovo kod PA pusaka i brzo usledi drugi hitac?Stari

AJDUK
 Danas kupio da probam Havk, ali morao da proverim i unutra B)

i49.tinypic.com/xvzt2.jpg

evo i projektila

i49.tinypic.com/anlmqw.jpg

Mogli su malo da se potrude, recimo da dno caure dublje umesto kartonskog unutrasnjeg prstena, plasticni kontejner se tesko odvaja od projektila i sto je od tvrde plastike.

Videcemo za vikend u metu i na kojoj daljini radiSmile

darkolovac

pez kaže:
Sta bi se desilo ukoliko ovaj valjcic ostane slucajno u cevi, pogotovo kod PA pusaka i brzo usledi drugi hitac?Stari

Ja pretpostavljam da postoje dve mogucnosti, da drugi metak istera valjcic ili drugi verovatniji da dodje do nastajanja karanfil coka...

DakiNS
 Ima i treća opcija a zove se cev u "drugom stanju" ili trudnjačaLovac 3

Da da to se desi ako na vreme ne izvadiš, ostatkeHaHaHa
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

PEZ

darkolovac kaže:

pez kaže:

Ja pretpostavljam da postoje dve mogucnosti, da drugi metak istera valjcic ili drugi verovatniji da dodje do nastajanja karanfil coka...

Imamo isto misljenje druze Odobreno

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Krušik municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 840 30.09.2022. 21:38
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,625,345 posete www.srbijalov.com