Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov na Divokozu

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov na Divokozu
Lovac Stari
 Pre ce biti da kupci nisu spremili lovu?

Jer ako su ovi nasi mogli da uhvate par grla na Zlotu da nemogu Rumuni od toliko hiljade grla.
Nego sta bi sa ti par grla 3-4 sto su naseljena u okolini Kraljeva.? Pri tom naseljavanju u okolini Kraljeva(neznam lokaciju)par grla uginulo u transportu.
Dobar pogled.

nenadx
 Raspitacu se malo,ali koliko se secam u pravu si kad si rekao par primeraka.Pa kako su ocekivali i da uspe naseljavanje.Inace bilo je to u dolini ?Ibra.Pa bilo je u kanjonu reke Milesevke kod Prijepolja....Ali zanimljivo je da je kako god to delovalo,najstabilnija Zlotska populacija.Napisacu kasnije nesto o tome
Dobar pogodak

tetrao
  Nekada davno divokoza je naseljena u kanjon Dubočice kod Prijepolja, ovo naseljavanje je propalo zbog nebrige i loše zaštite ili ih je potamanio ris koji se tih godina muvao po tim predelima. Navodno su neki primerci divokoza preživeli i do danas pa ih je moguće videti po stenama iznad Lima i Dubočice. Kada je naseljena u kanjon Mileševke?

Boban
 Naseljavanje neke divljaci je velika odgovornost,jer lovocuvarska sluzba bi trebala da prati kretanje divljaci i vrsi njenu zastitu sto bi se reklo 24h,naravno dok se ona u potpunosti ne prilagodi.

nenadx
 Taj podatak mi nije bio poznat,zato sam i preneo,da vidimo sta je sa tim.Napisano u casopisu Planeta,autor D,Cosic.Pre ce biti da je vidjena....Poznata su mi naseljavanja D,Bojovica(sa Penezicem Krcunom)1963 do 65.Stolovi(Kraljevo)Dubocica i Djerdap.I u pravu si,prica se da se vidjaju....Da dodam na Djerdapu je i 65te,doneseno 3 bezoar kozoroga i cuvaju se rogovi od njih u lov.kuci lovista Miroc.
Dobar pogodak

neso
 Tetrao, divokoze kod Prijepolja ima, doduše po koji komad. Ti RISEVI su lovci sa puškama.

Durmitor je 60-setih godina naseljen divokozama kupljenim sa Šarplanine. Jako ih lako loviti pogonom i natjerivati u razapete mreže ( jer im poznavaci predjela znaju kretanje ). Tada je mislim ako ne griješim u Durmitor pušteno oko 80 komada.

Jako je bitno izabrati stanište, one hoće mir ako želite da ih zadržite u stanište gdje su puštene. Dvije generacije pridošlica ( jaradi) rođeno u staništu ostaće tu zauvjek.

Svake godine, ako je hladna zima one migriraju u područja gdje mogu preživjeti. Tako se dešava da divokoze iz Albanije, Proklitija migriraju na planinu Komovi, kanjon Male rijeke i prelaze u kanjon Morače. Većina se nikada ne vrati u Albaniju nego se pridruže krdima kojima je stanište tu i ljeti izlaze u planini Sinjajevinu a onda su tu u kanjon rijeke Tare.

tetrao
  Neso,
razbio si mi iluziju da je te Prijepoljske divokoze selektovo ris, ali na žalost to su i po mojim saznanjima zaista uradili neodgovorni ljudi, bolje reći naoružani kriminalci koji dolaze iz Prijepolja i Bijelog Polja. Opšte je poznato da oni ubijaju sve što im se nađe na putu, danas koriste automatsko oružje kojim su se opremili tokom poslednjih ratova, pa kad dodamo radiostanice , optičke uređaje i moćne džipove!!! Naravno naseljavanje divokoza u Dubočicu je propalo zbog nebrige tadašnjih lovaca iz Prijepolja i Bijelog Polja.

neso
 Još malo sličica sa Prokletih planina,

img294.imageshack.us/img294/4241/hridskojezero.png

img823.imageshack.us/img823/7558/prokl14.png

Spavanje,

img844.imageshack.us/img844/1151/prokl15spavanje.png

Divokoze,

img718.imageshack.us/img718/2076/dprok.png

img832.imageshack.us/img832/5292/d4prok.png

nenadx
 Lepi i divlji tereni.I u CG su potencijali za neke zverke,pa i divokoze veliki,U Srbiji se takodje nagadja...Ranije sam rekao da je iako malo cudno na prvi pogled zlotska populacija izgleda najstabilnija,pa se vec duze vreme odatle spontano naseljavaju na okolne...Iako su autohtone,one sa Tare,brojnost nikako da im se znacajnije uveca,a mogucnosti su kao sto rekoh dosta vece,cak dosta vise od zvanicnih procena.Jedna od zvanicnih je recimo i ova. i35.tinypic.com/jsiv01.jpg Ovde je uocljivo da nisu uzeta u obzir mnogobrojna moguca stanista,koje i sada naseljavaju povremeno ili u malom broju.E sad prema recimo mr Cirovicu ih recimo na Tari ima 60 do 70,Zlotu 120.Negde cete naci dosta drugacije podatke.Ali zanimljivo je da su na Tari mnogo vece mogucnosti,sto se vidi sa tabele,ali ni blizu toga nisu,a imamo i NP i struku i...na terenu,ali neide....Izgleda da je istocna Srbija pravi teren za njihSmeko.Iako provokativno i ironicno,sve navodi na to.Ovo je taj rasadnik divokoza,koji je premasio odavno brojnost koja im je odredjena,pa se raseljavaju same na okolne terene Rtanj,Beljanica..u krugu od 50,60km i35.tinypic.com/b7zxx3.jpg i35.tinypic.com/pmagi.jpg
Dobar pogodak

neso
 Dali su ovo podaci približno izbrojanih jedinki. Koji dio je Prokletija uzet u obzir Lovište Prokletije 720 jedinki. Ako je Bogićevica podaci ni približno nijesu tačni.
Nacionalni park Tara mi je poznat, tamo ih krivolove i love iz čamaca sa Drine.

Postoji li mogućnost da zalijepiš koju sliku : Zlotske šume, Lovište Koritnik i koji je to dio Srbije.

Već sam napisao u Durmitoru, mjesto Škrka negdje 2 avgusta ( jedino pravo stanište divokoze sa hranilištima ) ja sam izbrojao oko 230 do 250 komada, ali radi se da su turisti zaposjeli skoro sve vrhove pa su se divokoze povukle niže u kanjon rijeke Tare i u Škrku. Na zadovoljstvo u priči sa ljudima iz N.P. kažu da nikada više nije bilo jaradi. Videćemo kako će izaći iz zime. Mislim da se N.P. čuva na najbolji mogući način. Sem uposlenih lovočuvara koji imaju terence, kros motore, radio stanice, svakom čobaninu su dali mobilni tel. da prijavi bilo što sumnjivo, tako da mislim da je to najčuvaniji N.P. na Balkanu.

Još nešto od kada su ovi tabelarni podaci.

Pozdrav,

nenadx
 Tabela je od ranije,a postavio sam je jer predstavlja procenu moguce brojnosti,ili kako se kaze kapacitet.Internet je cudo,ali i negativno..Recimo naveo sam podatak koji se moze naci o brojnosti na Tari..Sa druge strane najcesce se barata cifrom od 300 do 350 na tom prostoru.....I ovo nebi bilo cudno da nisu u pitanju zvanicni sajtovi i poznata imena kada nam daju podatke...Sara,Koritnik,Prokletije su podaci za KiM,pa neznam sta da kazem I nebih o tome......Zlotske sume su u ist.Srbiji.Trenutno po meni medju najboljim lovistima.Predstavio sam deo tih lovista na sajtu,a i ove dve slike su otuda,tacnije deo koji se zove Lazareva klisura.Postavicu i ovde kasnije sa mapom na kojima se sire divokoze.Izgleda da su konacno steceni uslovi za njihovo sirenje,jer se sve vise javljaju na novim lokacijama.O ovom delu Srbije se moze dosta pisati,kada su divljac i lov u pitanju,jer pored divokoza,jelena,DS.srndaca ima medveda,risa...Samo jos sumske koke(ali me tetrao,malo omeo u razmisljanju da nabavimo i njih malo i pustimo,Ko zna?Smeko)A po toj tabeli(bez KiM)bi ih trebalo biti malo preko 1000 u perspektivi.Problem je sto su omanuli za par hiljada,jer je stanista mnogo vise i vec ih ima...To ti je slucaj kao kod tebe,ali su izracunali i na potencijalnim stanistima,pa ih treba biti i preko 5000 A evo jednog od novih stanista divokoze,Rtanj i36.tinypic.com/2nneoi.jpg
Dobar pogodak

tetrao
  Masiv južnih Karpata (erdapska kl.,Homoljske planine, Beljanica, Malinik, Rtanj...) je zaista nešto izuzetno što Srbija ima. Raznovrsnost staništa kao i nenaseljenost omogućava život velikom broju životinjskih vrsta. Lazarev kanjon koji je uokviren Dubašnicom i Malinikom pruža idealne uslove divokozi, pa nečudi što su one prisutne u tolikom broju. Severna strana Rtnja je kao što se iz Nenadove slike vidi sva u liticama koje su obrasle starim šumama što je opet super za divokoze, ja se nadam da će one nastaniti i stene susedne Tupižnice. Što se tiče šumskih koka na ovim prostorima živi leštarka, a za tetrebove ne postoje adekvatna staništa, pa netreba razmišljati o naseljavanju. Nešto južnije, na Staroj planini, postoje staništa u kojima ima velikog tetreba, ali je on redak i zavisi pre svega od populacije koja živi u Bugarskoj. Kada smo kod Bugara da li ima informacija o divokozama na njinom delu Stare pl. (mislim duž granice sa Srbijom)?

nenadx
 Da pravi naziv juzni Karpati.Neznam tacno za taj deo Bugarske,ali se svakako prebacuju i uz malo pameti moglo bi ih biti ohoho.Ne znam zbog cega su nasi strucnjaci i sluzbe toliko sramezljivi kada se vrse procene isl.Evo malo...Austrija ima 250.000 divokoza.Swis 65.000.Slovenija 12.000.Rumunija 7800.Hrvatska 3800.Bugarska 900.....Kada sam bio mali strucnjaci su pricali da traze visoke planine,Alpe...D.Bojovic,pobi pricu,(i Hadzija i jos,da negresimo dusu...)pa pricase i druge stvari.....Ali ajde i to..Istina je da trazi kamen,zbog papaka,...ima ga vazda.Trazi mir,taman zbog prezivanja....Vidite ovo Francuska istrazivanja.Copor vukova od 5 do 6 primeraka godisnje treba 300do 350 kg mesa....Kod nas je na recimo stanistima divokoza,broj vukova 3 do 4 puta veci.takodje istrazivanja da divokoza u takvim lovistima ucestvuje u ishrani vuka sa 23 procenta,pa izracunajte.Ili da uprostimo,treba racunati da ce godisnje stradati do 30 primeraka dk.samo od vuka....A evo jos matematike,statistike....Na Biokovu je naseljeno 40 grla dk.nakon deset godina ih je bilo oko1000...Nakon jos deset godina preko 1800 uz redovan odstrel....O cemu se prica kod nas?Pa neki su sampioni za obmanjavanje,gluposti....Jos jedno staniste na tim prostorima,Crni vrh,Stol i33.tinypic.com/oau2s1.jpg
Dobar pogodak

nenadx
 Da te obradujem na Tupiznici se vidjaju i zaista odlicni tereni za njih,samo im obezbediti mir i bice ih Masiv Tupiznice i37.tinypic.com/2aael9z.jpg
Dobar pogodak

neso
 Odličan teren, samo im treba mir i hranilište.

Koja je ovo nadmorska visina i dali imaju tu rijeku ( vodu ).

Boban
 Teren je ekstra,verovatno ima nekih potocica i izvora.

nenadx
 Topiznica(Lasovacki kamen) je u trouglu izmedju Boljevca,Zajecara i Knjazevca.NV 1160 m.Ali dokazano je nv nije toliko bitan faktor.Ima podataka da su se nalazile na malo preko 300mnv i da nije bilo progona,ostale bi tu.....Reka Beli Timok je sa jedne strane,a ima jos potoka...neznam koliko i koji,ali nije to problem za divokozu.Mir je jedan od uslova za normalan razvoj populacije,kod divokoza je problem da cesto uznemiravanje utice na napustanje odredjenog prostora.Pa ljutio se neko ili ne bahato ponasanje po sumama i nekontrlisan lov gonicima su bitni negativni faktori.U slucaju tupiznice ima jos par negativnosti u tom pravcu,a nisu povezane sa lovom.Hranilista,bar u ovom delu Srbije nije neki bitan faktor,jer prirodne hrane ima u izobilju i samo u slucaju da urod hrasta,bukve....totalno podbaci,moze se intervenisati.Hrana se u ovim krajevima iznosi vise po inerciji i radi zadrzavanja divljaci na odredjenom prostoru......Evo jos jedne slike iz drugog ugla i33.tinypic.com/95vn91.jpg
Dobar pogodak

tetrao
  Ove atraktivne stene su ustvari zapadni obronci Tupižnice i one su malo dalje od Belog Timoka. Istočne padine su uglavnom blage i šumovite, dok je centralni deo plato visok 800-1000 mnv. Taj plato je nekad služio za ispašu stoke, a danas polako zarasta u šumu. Na platou postoji više izvora (kladenaca), dok na padinama postoji više manjih potoka. Severno od glavnog masiva se nalazi mala klisura koju gradi Lasovačka reka. Kako sela odumiru nema ni stočara, pa je gotovo jedini oblik uznemiravanja upravo bahato ponašanje. Inače na platou postoji više kućica-katuna (pojata kako ih u ist. Srbiji zovu), ali je većina napuštena, dok po padinama i u podnožju postoji nekoliko kućica koje lovci održavaju i koriste.

nenadx
 Kazu ljudi,koji idu tamo,da ima delova koji su tipa prasume.Putevi obrasli i zarasli.....Bice tu svacega,samo sto manje ljudskih intervencija......
Dobar pogodak

nenadx
 Evo jos jednog stanista dk na kom se sve cesce vidjaju.Beljanica,iz daljine i37.tinypic.com/11111f6.jpg Iznutra i36.tinypic.com/2czcb9y.jpg Pogled sa Beljanice na okolinu i35.tinypic.com/t9gymt.gif
Dobar pogodak

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,684,416 posete www.srbijalov.com