Radio stanice...
|
javor |
Objavljen 16.07.2012. 22:26
|

Član

Upisa: 61
Pristupio: 12.07.2012. 22:45
|
Da,tako je to.Danas su razna pomagala zastupljena kod naših lovaca.Nebih želio da ispadnem kao neki diktator,ali ja bi mnogo tih pomagala zabranio.Ovdje je riječ o radio stanicama,ali evo npr. uzmi sličnu stvar kao GPS lokator za pse koji se po meni jako zloupotrebljava na štetu divljači,razna optička pomagala (noćni i dnevni),itd.itd.Previše je toga stavljeno pod "moranje imati" a čar lova se negdje izgubio.
|
|
|
|
perra |
Objavljen 12.10.2012. 18:51
|

Pripravnik

Upisa: 5
Pristupio: 24.06.2012. 22:27
|
Ja sam skoro kupio zonton 999g, Vredi sve pare sto sam dao. Ako neko zeli neka se raspita ja mu preporucujem zonton ne treba mu bolje. |
|
|
|
marlin |
Objavljen 19.12.2012. 22:21
|

Član

Upisa: 115
Pristupio: 18.12.2012. 17:15
|
Ja imam ovoga Kineza
Dual Frequency Display Multi Band Walkie-Talkie with VOX/Flashlight/FM Radio (VHF/UHF)
Veoma je dobar i ima mali dosta stvari u kojima se izgubim,ali na sreću moju imam kolegu radioamatera i majstora za te stvarčice,pa mi pomaže još u nekim stvarima oko memorisanja i korištenja nekih njenih mogućnosti.Pošto radim na malim frekvencijama 446.06250 i do 446.09375 sa strane te frekvencije mi pokazuje H
M
L
Kada sam ga pitao koje su ovo oznake kraj te frekvencije,on mi reče da sa tim diktiram njen rad(daljinu) i ujedno diktiram trošenje baterije
 |
|
|
|
yt1prm |
Objavljen 17.01.2013. 16:55
|

Pripravnik

Upisa: 3
Pristupio: 01.06.2011. 10:38
|
postovani radiostanica je po meni potreba kad se radi o vecoj grupi lovaca i o hajkama jer se zbog ne marnosti desavalo da lovci stradaju od drugog lovca kao da su lovina , ali uvodjenjem radiostanica ,telefona mislim da toka ima daleko manje nego ranije a i ako idete u lov na nepoznatom terenu u goste kod nekog da se nebi izgubili radiostanica svakkao moze pomoci , ali problem kod lovaca je sledeci narocito onih koji love divlju svinju oni bi da imaju radiostanicu koja moze da slusa sve grupe lovaca a da oni rade nma nekom zasticenom kanalu da ih njih niko ne cuje da bi mogli da presretnu lovinu kolegama i ima dosta lovaca koji zloupotrebljavaju frekvencije rade na radioamaterskim frekvencijama i na drugim sluzbenim zloupotrebljavaju repetitore i ne obaziru se kad im skrenes paznju da smetaju , pa bih predlozio lovackim udruzenjima i lovackom savezu da na nivou saveza organizuju i zatraze jednu zajednicku jedinstvenu frekvenciju za sve lovce da nebi dolazilo do smetnjiui i ne legalnog posedovanja radiostanice vec da se sve to legalizuje stojim vam na raspolaganju za sva pitanja i savete 066002212 milan www.elektricar.eu
http://www.elektricar.eu/yt1prm
|
|
|
|
goranjokic |
Objavljen 18.01.2013. 12:39
|

Pripravnik

Upisa: 4
Pristupio: 17.01.2013. 21:46
|
Imali ko iskustva sa ovim kineskim sto se prodaju preko interneta?
gogibb2
|
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 18.01.2013. 19:42
|

Lovčina

Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
goranjokic kaže:
Imali ko iskustva sa ovim kineskim sto se prodaju preko interneta?
Vise od 90% koje se sad prodaju su kineske, na koje konkretno mislis |
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 19.01.2013. 10:18
|

Veteran

Upisa: 503
Pristupio: 15.11.2010. 13:01
|
Ako se misli na stanice iz gornjeg oglasa treba napomenuti da su to stanice koje pored RADIOAMATERSKIH frekvencija za koje je potrebna licenca RRA, poseduju i frekvencije ostalijh sluzbi koje ucestvuju u radio saobracaju.Po zakonu o radio difuziji koriscenje ovakve stanice na terenu moze napraviti problema vlasniku ako nema dozvolu za rad na odredjenoj frekvenciji.Medjutim stanice koje rade u frekventnom opsegu 430-470 Mhz uglavnom imaju mogucnost rada u PMR(personal mobil radio) opsegu te ako se programira i fiksiraju kanali u tom opsegu onda nema problema a mnogo su bolje i jace od radio stanica koje samo rade u PMR opsegu.I da napomenem neovlasceno koriscenje radio veze na frekvencijama za koje se ne poseduje odobrenje RRA(radio difuzne agencije), osim na PMR frekvencijama. je krivicno delo sa visokim novcanim kaznama a u slucaju rada na posebnim frekvencijama(vojska, policija, vatrogasci, kontrola leta....) moze se zaglaviti i zatvor.Cak i kad bi LSS zatrazio 1 ili vise frekvencija za koriscenje u lovackim udruzenjima opet bi svaki lovac koji radi na toj frekfenciji mora dobiti saglasnost LSS za rad jer je LSS nosilac prava frekvencije.Drugo godisnja nadoknada za posedovanje frekvencije za pravna lica je dosta visoka te se postavlja pitanje ko bi placao tu frekfenciju.(najlakse kroz clanarinu lovaca).E onda se tu postavlja pitanje ko sve moze da rad na toj frekfenciji obzirom da rad na sluzbenim frekfencijama zahteva idetifikaciju svakog ko radi na toj frekfenciji.Ta materija je dosta slozena tako da uprosceno objasnjenje kolege koji je postavio oglas za prodaju nije bas lako izvodljivo. |
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 19.01.2013. 10:44
|

Veteran

|
[quote]marlin kaže:
Ja imam ovoga Kineza
Dual Frequency Display Multi Band Walkie-Talkie with VOX/Flashlight/FM Radio (VHF/UHF)
Veoma je dobar i ima mali dosta stvari u kojima se izgubim,ali na sreću moju imam kolegu radioamatera i majstora za te stvarčice,pa mi pomaže još u nekim stvarima oko memorisanja i korištenja nekih njenih mogućnosti.Pošto radim na malim frekvencijama 446.06250 i do 446.09375 sa strane te frekvencije mi pokazuje H
M
L
Kada sam ga pitao koje su ovo oznake kraj te frekvencije,on mi reče da sa tim diktiram njen rad(daljinu) i ujedno diktiram trošenje baterije
Kolega frekencija 446 mHz spada u opseg UHF(ultra hi freqvenci) i nije mala nego naprotiv vrlo visoka frekfencija.Oznake L(low) mala, M (mid) srednja i H(hi) visoka su oynake za izlaznu snagu stanice i mogi biti npr.100 mW(milivati) za malu , 1W(wat) za srednju i 5W za veliku snagu. |
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 19.01.2013. 14:39
|

Lovčina

|
Sve je tako Joe, samo si jedno izostavio, a to je da je maksimalna dozvoljena snaga PMR uredjaja ogranicena na 500mW, tako da nije preporucljivo na nekoj stanici koja radi na UHF podrucju (za koju treba dozvola) memorisati PMR kanale i izgurati snagu od 2 ili 5W |
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 19.01.2013. 15:46
|

Veteran

|
vlada lovac kaže:
Sve je tako Joe, samo si jedno izostavio, a to je da je maksimalna dozvoljena snaga PMR uredjaja ogranicena na 500mW, tako da nije preporucljivo na nekoj stanici koja radi na UHF podrucju (za koju treba dozvola) memorisati PMR kanale i izgurati snagu od 2 ili 5W
Slazem se mada objektivno tesko je dokazati sa kojom snagom stanica radi a sto se tice PMR stanica o njima sve najgore iz bar 10 razloga. |
|
|
|
marlin |
Objavljen 19.01.2013. 17:43
|

Član

|
vlada lovac kaže:
Sve je tako Joe, samo si jedno izostavio, a to je da je maksimalna dozvoljena snaga PMR uredjaja ogranicena na 500mW, tako da nije preporucljivo na nekoj stanici koja radi na UHF podrucju (za koju treba dozvola) memorisati PMR kanale i izgurati snagu od 2 ili 5W
Ja sad neznam..ali mislim da i nemože ova moja da izgura niti 1w..opet neznam jer nismo mjerili a nije mi ni palo na pamet,iako čovek ima uređaje,pa baš čisto onako da se zna i za sebe ću da premjerim pa ću da javim |
|
|
|
marlin |
Objavljen 19.01.2013. 17:50
|

Član

|
Joe the hunter kaže:
Oznake L(low) mala, M (mid) srednja i H(hi) visoka su oynake za izlaznu snagu stanice i mogi biti npr.100 mW(milivati)
Dali sa ovim oznakama se zaista ušteđuje utošak energije( baterije) ili je to zanemarljivo,kao i kako sam razumio njen povećava i smanjuje njen opseg? |
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 19.01.2013. 18:33
|

Veteran

|
marlin kaže:
Joe the hunter kaže:
Oznake L(low) mala, M (mid) srednja i H(hi) visoka su oynake za izlaznu snagu stanice i mogi biti npr.100 mW(milivati)
Dali sa ovim oznakama se zaista ušteđuje utošak energije( baterije) ili je to zanemarljivo,kao i kako sam razumio njen povećava i smanjuje njen opseg?
Naravno manja snaga manje trosi batriju ali i manji domet.Kao kod auta sto veci gas vise trosi prosto ko samar.A inace za merenje snage radio uredjaja potreban je RF Watmetar |
|
|
|
marlin |
Objavljen 19.01.2013. 19:51
|

Član

|
Tako sam i razumio,ali opet da provjerim...
Nego ovde imamo kolegu koji veoma dobro poznaje ovu materiju,mislim da bih i on mogao da nam pomogne oko edukovanja nas lovaca koji smo manje edukovani sa ovom tehnikom.....
Pa kolega Milane reci i ti koju.. |
|
|
|
bogoljub |
Objavljen 19.01.2013. 23:36
|

Veteran

Upisa: 710
Pristupio: 08.09.2010. 22:27
|
vlada lovac kaže:
Da ne bi čitao zakon kada su već drugi čitali molim malo ojašnjenje oko 500mWKoja snaga?i kakva antena?
Gledala mi Ciganka u dlan i kaže:
- Do 35. godine nećeš imati para i mučit ćeš se.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.
|
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 20.01.2013. 11:00
|

Veteran

|
bogoljub kaže:
vlada lovac kaže:
Da ne bi čitao zakon kada su već drugi čitali molim malo ojašnjenje oko 500mWKoja snaga?i kakva antena?
Kolega 500 miliWati je jednako 0,5 Wati ili ako je i to nejasno pola wata.A antena mora biti prilagodjena frekfetnom opsegu na kojem radi stannica.Sto veca frekfencija kraca antena i obrnuto.Pogresna antena dovodi do spaljivanja izlaznog stepena na stanici |
|
|
|
bogoljub |
Objavljen 20.01.2013. 12:34
|

Veteran

Upisa: 710
Pristupio: 08.09.2010. 22:27
|
Dali je to efektivno izracena snaga (ERP), koja predstavlja proizvod izlazne snage predajnika koja ulazi u antenski vod, dobitka antene u pravcu maksimuma zracenja podeljena sa slabljenjem prenosnog voda, kablova u panel sekcijama i konektorima.Ili je snaga predajnika.I kakva se antena sme koristiti-polutalasni dipol 1/4 ili 5/8, usmerena vertikalna ili horizontalna itd.Pošto ima mnogo nedorečenih i nedefinisanih stavki u zakonu.
Gledala mi Ciganka u dlan i kaže:
- Do 35. godine nećeš imati para i mučit ćeš se.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.
|
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 20.01.2013. 12:49
|

Lovčina

|
bogoljub kaže:
vlada lovac kaže:
Misli se na maksimalnu snagu koju stanica moze da ostvari kao predajnik, a dozvoljeno je koristiti samo antene koje su vec ugradjene u uredjaje, ne i neku spoljasnu koja se moze montirati na krovu, stubu, autu...antene na PMR uredjajima su u proseku od 4-6cm duzine i prilagodjene za taj frekventni opseg |
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 20.01.2013. 13:01
|

Veteran

|
bogoljub kaže:
Dali je to efektivno izracena snaga (ERP), koja predstavlja proizvod izlazne snage predajnika koja ulazi u antenski vod, dobitka antene u pravcu maksimuma zracenja podeljena sa slabljenjem prenosnog voda, kablova u panel sekcijama i konektorima.Ili je snaga predajnika.I kakva se antena sme koristiti-polutalasni dipol 1/4 ili 5/8, usmerena vertikalna ili horizontalna itd.Pošto ima mnogo nedorečenih i nedefinisanih stavki u zakonu.
Ako je izlazni strepen radio uredjaja nominalne snage 500 mW pri odredjenom naponu struje koja napaja uredjaj to znaci da je to snaga na ulazu u antenski vod, ako je antena ili antenski sistem u celosti u impedansi 50 Oma a antena 1/4 lamda od naznacene frekfencije tada ce i izracena snada biti 500 mW u slucaju primene antene recimo 5/8 lambda izracena snaga ce se uvecat za koeficijent dobiti te antene npr.+2db izracena snaga je oko 1,5 W. i tako dalje.Ako su u pitanju rucni uredjaji njihove antene su uglavnom helikoidnog(spiralnog) oblika sa impedansom 50 Oma i "rezane" za odredjenu frekfenciju vestacki prilagodjenu lamda 1/4 +- 2mHz i uglavno imaju minus nula Db dobiti te samim tim umanjuju izlaznu snagu predajnika. |
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 20.01.2013. 13:22
|

Lovčina

|
Ja ga napisao narodnim jezikom a ovo je bilo bas strucno |
|