Koja rasa gonica je najbolja za DS
|
Lala |
Objavljen 27.07.2010. 21:09
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Sve što si nabrojao je potrebno da bi pas mogao u lovište, plus ocena eksterijera, a bez položenih utakmica, samo IUO!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
aca81 |
Objavljen 28.07.2010. 07:37
|

Lovčina

Upisa: 1278
Pristupio: 31.03.2010. 16:54
|
Ako se sve to postuje onda je OK ali ima slucajeva gde se vode alpinci uz rodovnik kopova...POZ.
DOBAR POGLED
|
|
|
|
Milan J |
Objavljen 28.07.2010. 09:30
|

Stari član

Upisa: 252
Pristupio: 18.05.2010. 18:11
|
Sve rase goniča su podjednako dobre,samo jedinke mogu da budu loše,što zavisi od samog lovca i genetike psa.
milan j

|
|
|
|
Milorad |
Objavljen 28.07.2010. 11:52
|

Stari član

Upisa: 222
Pristupio: 17.03.2010. 09:53
|
Milan J kaže:
Sve rase goniča su podjednako dobre,samo jedinke mogu da budu loše,što zavisi od samog lovca i genetike psa.
Upravo tako...i sve je stvar navike i ukusa kako ce ko loviti...(da li ce neko pustiti psa cim dodje u loviste ili cekati da naidje na trag) |
|
|
|
lovdzij@ |
Objavljen 22.09.2010. 09:01
|

Stari član

Upisa: 393
Pristupio: 20.09.2010. 08:05
|
Sve su rase dobre,samo je bitna obuka.99% je do obuke a rasa je manje vazna. |
|
|
|
Boban |
Objavljen 22.09.2010. 15:36
|

Lovčina

Upisa: 2540
Pristupio: 21.09.2009. 18:04
|
Iskustva su razlicita ali je ipak tesko dokazati koja je rasa najbolja. |
|
|
|
Boban-KG |
Objavljen 23.09.2010. 21:04
|

Član

Upisa: 73
Pristupio: 11.09.2010. 11:42
|
Citam Vasa zapazanja o kerovima za lov DS i cinimi se da ste svi delimicno u pravu.Naj bitnija stvar je da se definise nacin lova DS.Ako po ulasku u loviste pustis odmah bilo kog gonica on ce u vecem broju slucajeva poterati i neku drugu vrstu divljaci a ti ces dalje morati da izigravas neku od rasa(po izboru).
Ali ako teren pretrazujes sa dobrim kerom na povodniku,preseces moguce staze i vodis racuna o ponasanju kera,uz dobro citanje tragova ces relativno lako locirati svinje a onda ostaje onaj laksi deo:skupis drustvo,pustis kera koji svinje ne tera previse daleko i ozezi sinko.
Ako tako lovis svinje,ker treba da ima dobar nos da trag pronadje i na prasini ali i vrlo zustar da svinje istera iz cestara.
Vrlo je bitno da se ker brzo vrati jer se posle podizanja svinja i vracanja kera pakujemo u vozila i prebacujemo na drugi deo terena.
Ovakvim nacinom lova do najvaznijih osobina dolazi nos i ostrina bez potrebe za dugim gonjenjem. |
|
|
|
lovdzij@ |
Objavljen 23.09.2010. 21:24
|

Stari član

|
Bobane odlicno si to opisao .Bas o takvom nacinu lova ja ovde pisem.Po meni je tu bitno da ker ne napada mnogo kad se pusti i kad dodje do svinja.Uvek smo veci ucinak imali sa meksim kerom.Sporije se krece svinja,vece sanse za pogodak.To je neko moje misljenje i iskustvo u praksi. |
|
|
|
Boban-KG |
Objavljen 24.09.2010. 20:08
|

Član

Upisa: 73
Pristupio: 11.09.2010. 11:42
|
U jednom ovakvom lovu, kerovi su kad god isteraju svinjce iz bora,uvek se vracali nazad i podizali jos neko.Na osnovu ispracenih tragova utvrdili smo da ih je imalo oko 20 ali dalje nismo mogli da radimo zbog mraka.Sav odstrel su odradili ovi momci na slici(ja u sredini)
|
|
|
|
lovdzij@ |
Objavljen 24.09.2010. 20:12
|

Stari član

|
Bravo majstori .Kod mene ovoliki copor nema u celoj planini |
|
|
|
darkon |
Objavljen 24.09.2010. 21:47
|

Lovčina

Upisa: 1727
Pristupio: 16.08.2010. 17:33
|
Bojan-KG,svaka vam cast.
Gde ste ih samo nasli u ovolikom broju.Ovoliko ih nema ni u ogradjenim lovistima.
Ja se lomatam vec 5 godina po nekim susednim lovistima i hajkama,posto ih kod mene nema i ne odstrelih ni jednu,a vi za jedan dan 10.
 |
|
|
|
BojanKG |
Objavljen 24.09.2010. 22:04
|

Veteran

Upisa: 577
Pristupio: 23.08.2010. 21:12
|
Druze,darkon pogresio si Boban-KG B)
Bobane svaka cast B) |
|
|
|
darkon |
Objavljen 25.09.2010. 01:53
|

Lovčina

|
Jesam,ali se vidi na koga sam mislio. |
|
|
|
Boban |
Objavljen 25.09.2010. 16:37
|

Lovčina

Upisa: 2540
Pristupio: 21.09.2009. 18:04
|
Imenjace svaka cast,grupa je prava sto bi se reklo sitna ali dinamitna.Sve pohvale. |
|
|
|
lovdzij@ |
Objavljen 20.10.2010. 20:32
|

Stari član

|
Kolege,gledao sam danas jednog kera kako radi na vepra u gater,odusevio me.Mesanac od rusa i balkanca.Laje neprekidno na vepra,i to na 30 metara,i tako meko laje da vepar i ne obraca paznju na kera.Ono je cudo za lov,imam osecaj da se mozes pribliziti vepru i pucati ga na lozi.Pitam coveka,koliko para za kera,a on me otera u tri lepe.Kaze,to si me sad pitao i nikad vise!
Lovicu sa gonicima,dok je veka i sveta.I tacka 
|
|
|
|
huntinggirl1 |
Objavljen 10.12.2010. 00:19
|

Lovčina

Upisa: 1169
Pristupio: 17.07.2010. 15:32
|
izbor rase zavisi od više faktora,
želje lovca, konfiguracije terena, načina lova, populacije divljači...
jako puno ocenjujem rad lovačkih pasa, pa i goniča,
najbolji rad psa, a to je i u lovu sigurno tako, je kada pas sledoglasno javlja ds, kada je pronađe oblajava, ako krene prati je sledoglasno,
bilo kakav kontakt je poguban za psa, |
|
|
|
Nikola Vojinovic |
Objavljen 10.12.2010. 14:28
|

Stari član

Upisa: 409
Pristupio: 15.05.2010. 20:38
|
Pao je i prvi sneg 
Radovali smo se, iako znamo da po prvom snegu svinje retko mrdaju, a i kad mrdaju to je tek posle dan - dva, ali imali smo srece da je na terenu na kome smo lovili jedan vepar lutao, prvi je nasao trag Joca i posle oko sat javio da je vepra zaso i da ga je locirao, cela ekipa polazi u tom pravcu, rasporedjujemo se a ja i Joca ostajemo da pustimo pse na trag. Posto je vepar bio lepo "skockan" psi su ga nasli u borovnjaku za manje od 10 minuta, ali vepar nikako da se pokrene!!! Iako ga oblajavaju cetiri psa... Nakon 10 - 15 minuta lajanja nastaje borba sa veprom, cuje se cviljenje i ostriji lavez, ali nikako da izadje iz bora, u strelce prilzimo Nesa, Joca i ja... u medjuvremenu vepar se pokrece i izlazi na Neleta, on ga puca i promasuje, vepar prolazi izmedju nas dvojice, psi nastavljaju za veprom i na oko kilometar odatle ga na livadi puca lovac iz druge ekipe, dok drugari sve to gledaju... E sad ko gubi ima prava da se ljuti, ali smo ipak cestitali ekipi koja ga je docekala ali ga i odvukla dok smo se mi okupili, verovatno u strahu da ce vepra podeliti sa nama!!! Nisam ni stigo da ga slikam, a drugar koji je prvi stigo, samo je uspeo da pohvata kerove i veze ih nakon sto su se nastrvili...
Konacan bilans, utekao vepar, svi psi su dobili batine, ali je moj Cane izvukao deblji kraj, dobio je ubod u grudi i stomak, ali je i dobro ugruvan...
Vidi se kako se vepar crni na livadi...

i dok smo stigli, vepra nema...

a pao je...

Cane

sta drugo preostaje, rucak sa drugarima i kuci...

Joca pusta pse na utragu
[movie=youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Nu6bdl0JeLc[/movie]
oblajavanje u mestu, snimak i nije najbolji ali se cuje...
[movie=youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gDRzuUhxSGY[/movie]
Priroda, kerovi i lov!
|
|
|
|
zoranp |
Objavljen 10.12.2010. 15:18
|

Lovčina

Upisa: 2484
Pristupio: 13.11.2010. 09:37
|
Nikola lepi posavci .. prezime ti je iz mojih krajeva i pretpostavljam da imaš veze sa Mazinom
Nego kolege moram nešto da konstatujem i upitam...čitajući ove vaše postove vidim da se favoruzuje slovački kopov,pa čak i u ravničarskim lovištima...sad me zanima zar on nije isto dugonogi gonič kojem je zabranjena upotreba u lovu ispod 900 metara nadmorske visine??
...drugo začudilo me je da se neke kolege još uvek oduševljavaju radom mešanaca u radu na divlju svinju ...bez ljutnje, ali mislim da to treba jednom da se zaboravi, imamo dve priznate i jako kvalitetne rase goniča (srpskog i srpskog trobojnog) i jednu (žuti gonič) koju hoćemo opet da oživimo,ako Bog da , te mislim da svaki lov i svaki trening u gateru treba raditi sa rasnim psima,a sve u cilju podizanja njihove kvalitete u daljnjoj selekciji...gonič je svakako pas koji je onako iskonski i ko sa goničima ijednom ode u lov pamti ceo život tu pesmu sa planine ...pozdrav kolege i samo napred
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

|
|
|
|
eclipse4 |
Objavljen 10.12.2010. 15:50
|

Član

Upisa: 107
Pristupio: 07.12.2010. 00:06
|
meni bas i nije jasno nikako zasto smatras da pas mora biti odredjene rase da bi iso u neki lov.....kakve veze ima ako je mesanac ili nije ako radi valjano svoj posao?
pogotovu je ovo najveca glupost sto su uradili sa raodovnicima kerova itd po novom zakonu.
moj kolega ima jednu melezanku,koja nema veze sa nekom rasom,sta ta kerusa radi to je cudo.njuh boli glava,markira,aportira,ne ide daleko i ja nikakvu razliku ne primecujem izmedju nje i recimo mog engleskog poentera,da ne govorim o ostalim psima iz podruznice.
kerusa je cipovana,vakcinisana itd da ne nabrajam i sta sad ima veze da li je od rase ili nije?....ovo je cisto neko moje razmisljanje.
takodje primer iz moje podruznice gde je covek kupio kera od italijana,mislim da je u vojvodini tacno kupljen i dao za njega 800 maraka ili evra ne secam se ni ja tacno.....koliko je para samo potrosio na hranu iz inostranstva na raznorazne obuke a ker je glup ko tri jarca.mislim da ga i dan danas cuva iza kuce,digo ruke od njega.cim cuje pusku nema ga vise u lovistu,za markiranje je komedeja a gazda nezna ni sam ko mu je.
sad kazem,to je moje misljenje,treba dati sansu svakom keru koji zna sta radi,nije bitno da li je rasan ili ne. |
|
|
|
darkon |
Objavljen 10.12.2010. 15:57
|

Lovčina

|
Italijan nikad nece prodati dobrog kera za 800E.To su smesne pare.
Takodje se slazem da melez moze dobro raditi,ali...
Sta bi bilo kad bi poceli sad svi da ukrstamo razlicite rase i da lovimo sa njima???
Na sta bi to licilo.
Pa jedan,od ko zna koliko mesanaca,radi dobro.
|
|
|