Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Karabinska municija(balistika ,karakteristike )

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Karabinska municija(balistika ,karakteristike )
srpko1
 Hvala na savetima kolega Podunavac za sad lovim bez optike svinje u planini i u glavnom se trudim da situacije za pucanje budu takve da se moze pucati i bez optike jer nemam optiku a ovo oko municije pitam jer hocu da kupim malo vecu kolicinu nekog ozbiljnijeg proizvodjca i da bude jedan metak jedna glava i pristalica sam izbora zrna od kojeg divljac pada u vatri da se ne vuce i ne nosi pogodak

Zlocko
 O karabinu,i kalibru sam odlucio,a nikako da pitam za municiju...
Sta vi predlazete,koji proizvodjac,koja gramaza(Uglavnom lov d.s)
Zanima me za kalibar 9,3x63 i 8x57...

stojkuki
 Deder i meni jedan taj 9,3 x 63

Podunavac
 Najisplativija (i sasvim solidna) je PPU municija. Ako ti pare ne predstavljaju problem onda RWS. Što se tiče PPU za 9,3x62 se pravi samo SP od 18,5 grama. Što se tiče PPU kalibra 8x57 IS za lov DS nabolji izbor je SP 12,7 grama.
Tri prsta 2Kolce

sheytan
 DakleM, dragi moji & drage moje, da lechka vaskrsnemo ovu temu! iveli 3 Vaistinu VOSKRESE! Grin

Mozda je neko od Vas tjito danashnje postove cenjenog kolege Stojqkija i mene u temi "Zasto RWS", ali da ponovim, zapocheli smo konjstruktivnu raspravu o tome - koje zrno, koji kalibar, koja divljach, koje daljine, kolika shteta na mesetu, i sve to medjusobno pomeshano! Grin Kolega Stojqki predlozi da nastavimo na temi "PPU", ali mislim da je ova logichnija za takvu prichu. Modovi, ako otjedu, neka od ovoga otvore novu temu sa nazivom po zelji! Odobreno

Kao prvo, preporoochio bih svima, i ko je tada tjito, i ko nije, da prochitaju prvih cca. 4 strane ove teme. Naime, zahvaljujutji posthovanim kolegama Nenadx-u i CaEnisu(tebrau imenjaq Kiss ), ovde imamo jedno izuzetno edukativno shtivo o zrncima razlichitih konjstrookcija, i nije loshe da svako od nas ili neshto nauchi, ili se podseti vetj poznatog! Odobreno

Drage kolege, bujrum se pridroozite! iveli 3

nastavitje se... Sudija
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

stojkuki
 Da. Da se preselimoovde. Da nastavimo gde smo stali.
Naime voleo bih malo a prodiskutujemouslove pod kojima odrejene konstrukcije pokazuju dobre odnosno loze rezultate.

Npr. Prikom odstrela srndaca pre jedno dv godine metak rws Evo, daljina 80 o 90 m, pogodak pod uglom od 45 od napred ulazna rana po sredini grudi (napominjem45 stepeni) mrzi me da crtam ... Izlazna rana ispred zadnjeg buta. Ulazna rana se skoro i ne vidi, a izlazna ... Kao pesnica! Pad u vatri
Drug primer, daljina 180 m, pogodak po 90 stepeni, niska plecka. Pad u vatri ulaz u kaibru, izlaz deblne palca, steta na mesu, ...nema, ... Hematom minimalan.
Treci DS. Suma, daljina 70 m, metak provicen kroz siblje (cisto bez kacenja grana), pogodak iza uha, pad u vatri kao da ga je osinuo grom. Slomljena kicma, steta na mesu minimalna.
Cetvrti, ds pogon, nazime 60 kg, 30 m visoka plecka, pad posle 10 m (verovatno inercija) ulaz mali, izlaz kao pesnica.
Peti, vepar, 140 kg, pod uglom od 45 stepeni, 100 m, pogodak u nisku plecku, prebijene obe noge, srce pretvoreno u kasu a okolni krvni sudovi ne postoje.

Elem, ovo je par zapisa iz mog blokcica sa pucanjima na divljac kalibrom 30-06. Dosta sareno, jedio sto je efikasno. Zakljucak je, po meni, da Evolution ne voli pucanje pod uglom na malim daljinama... Ili gresim, i jos jedan. Srndac je mekan i dobar pogodak ga jednostavno prosvira i ne napravi stetu. Ispade da jedno klasicno zrno za DS super rusi srndaca.

sheytan
 Ajmo svi da probamo da zajedno analiziramo konjkrevetne primere? iveli 3

stojkuki kaže:
1. Prikom odstrela srndaca pre jedno dv godine metak rws Evo, daljina 80 o 90 m, pogodak pod uglom od 45 od napred ulazna rana po sredini grudi (napominjem45 stepeni) mrzi me da crtam ... Izlazna rana ispred zadnjeg buta. Ulazna rana se skoro i ne vidi, a izlazna ... Kao pesnica! Pad u vatri

80-90m - josh relativno velika brzina zrna(chitaj: josh se relativno lako zrno deformishe).

Po sred groodi - mora da do boota zakachi svashta neshto tvrdo, nema shanse da promashi! Odobreno

45 stepeni - prilichno duza putanja zrna nego pri 90 stepeni

Sve ovo daje logichan epilog - vrrrrlo veliq izlaznu ranu! S obzirom na tvrdotju zrna, da je izostao npr. samo udarac o bilo koju kost, verujem da izlazna rana ne bi bila velika...

Da li je bilo velike shtete na mesetu?

stojkuki kaže:
2. Drug primer, daljina 180 m, pogodak po 90 stepeni, niska plecka. Pad u vatri ulaz u kaibru, izlaz deblne palca, steta na mesu, ...nema, ... Hematom minimalan.

180m - zrno izgubilo solidan deo brzine, pa se teshko deformishe, s obzirom na relativno slabe kosti srndatja u odnosu na kosti divljachi za koju je ovo zrno namenjeno. Smile

Da je ovakav pogodak ishao iza pletjke, sa ovim prilichno tvrdim zrnom, na slichnoj daljini, potraga bi bila neminovna,
i to sa neizvesnim ishodom, slazete li se svi(i Stojqki i ostali)?

stojkuki kaže:
3. Treci DS. Suma, daljina 70 m, metak provicen kroz siblje (cisto bez kacenja grana), pogodak iza uha, pad u vatri kao da ga je osinuo grom. Slomljena kicma, steta na mesu minimalna.

Ovo mislim da nije dobar primer. Sa ovakvim pogotkom SVAKO ZRNO IZ BILO KOJEG KALIBRA bi dalo slichan rezultat(pad u vUtri, bez shtete i sl.), slazete li se?

stojkuki kaže:
4. Cetvrti, ds pogon, nazime 60 kg, 30 m visoka plecka, pad posle 10 m (verovatno inercija) ulaz mali, izlaz kao pesnica.

Ovo je sve logichno, a i ta inercija, chini mi se! Izuzetno velika brzina zrna, dobro mesto pogotka, i takav rezultat je logichan i izvestan! Bravo 2

stojkuki kaže:
Peti, vepar, 140 kg, pod uglom od 45 stepeni, 100 m, pogodak u nisku plecku, prebijene obe noge, srce pretvoreno u kasu a okolni krvni sudovi ne postoje.

Prava daljina za ovo zrno u ovom kalibru, prava meta, pravi pogodak, + josh dodatno vetja "dubina" divljachi(45 stepeni) - po meni sve sasvim ochekivaTo! Bravo 2

stojkuki kaže:
Elem, ovo je par zapisa iz mog blokcica sa pucanjima na divljac kalibrom 30-06. Dosta sareno, jedio sto je efikasno. Zakljucak je, po meni, da Evolution ne voli pucanje pod uglom na malim daljinama... Ili gresim, i jos jedan. Srndac je mekan i dobar pogodak ga jednostavno prosvira i ne napravi stetu. Ispade da jedno klasicno zrno za DS super rusi srndaca.

Sve ovo ima smisla, ali s karabinom u rukama IZUZETNOG strelca! Za pogon ja, npr., ne bih koristio TVRDA ZRNA, bez obzira na kalibar i eventualno veliq shtetu na mesu...
Ili, kao shto pomenuh gore, sa loshijim pogotkom bez koshtanih prepreka(na tvrda zrna mislim), mislim da tje chesto srnetja divljach biti izgubljena...

Ajmo dalje, tebra Stojqki i ostali! Odobreno

(Voleo bih da tema ide i u pravcu koji vetjinu Srbistanaca interesuje, a to je: shta, kako, s kojim qliberom, s kojim JEFTINIM metkom(chitaj: PPU), za koje daljine, za koju divljach, itd, itd...)

nastavitje se... Sudija

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

arli
 Pozdrav za cenjene kolege forumašeBye.Imam jedno pitanje u vezi RWS mundže. Naime dobio sam jednu kutiju RWS
u cal 7x64 DK-doppelkern-geschoss zrno težine10grama,koristio bih je u lovu DS pošto je zrno tvrđe konstrukcije.Čitajući predhodne postove javila mi se dilema da li je ta municija bolja za korišćenje sa čeke,mada sam je prevashodno namenio za pogon?!! Bata Šeki.Kanis,Podunavac i ekipa izvoliteMolitva.

javor

arli kaže:
Pozdrav za cenjene kolege forumašeBye.Imam jedno pitanje u vezi RWS mundže. Naime dobio sam jednu kutiju RWS
u cal 7x64 DK-doppelkern-geschoss zrno težine10grama,koristio bih je u lovu DS pošto je zrno tvrđe konstrukcije.Čitajući predhodne postove javila mi se dilema da li je ta municija bolja za korišćenje sa čeke,mada sam je prevashodno namenio za pogon?!! Bata Šeki.Kanis,Podunavac i ekipa izvoliteMolitva.
Nisam profesionalac,ali ja mislim da svaka ubija,pa tako će i tvoja biti dobra a još je RWS Smile
Lisica

Podunavac

arli kaže:

Kolega ja sam lično ljubitelj tvrđih zrna i konstrukcija sa kontrolisanom deformacijom za lov tvrde divljači kao što je DS. RWS DK je upravo takav metak i po mom mišljenju odličan je za lov DS. DK zrno zadržava svoju masu, pravilno se deformiše i u velikoj većini slučajeva daje izlaznu ranu, što je veoma bitno kad potrage za ranjenom divljači. Premda sam mišljenja da je kod pogonskih lovova poželjno koristiti veće kalibre sa težim zrnima. Naravno ko takvu mogućnost ima.
Tri prsta 2Kolce

arli
 Hvala Podunavaciveli 3Srbijalov

stojkuki
 Shey,
To su bili sao neki flagrantni primeri. Poceo sam malo da pisem u poslednje vreme. Znaimljivo mi je da se isto zrno razlicito ponasa. Mislim da je pitanje razdaljine do 150 -200 m onako ... Pad energije ....

Interesantno bi mi bilo da neko napise iskustva sa mekim zrnima posto je evolution tvrd i to jako. Ima i tvrdjih ali ....
Posebno me zanima SP od PPUa, i to u 11.7 g. Kako se on odnosi na DS. Meni iglavnom pogodci nisu problem, pogadjam ... A kad nisam siguran i ne pucam. Nema onih prica vepar u punom trku na 250 m ... I slicni fazoni. Pucam samo kad sam siguran. Ali u pogonu se dosta puca pa cena mundze nie zanemarljiva.

Idealno bi bilo kada bi mogli da punimo, ali .... Ne mozemo i dotle ....

Zanima me neko sa iskustvom u pucanju sa mekim zrnima na DS, koliko se fragmentira i kako stoji sa izlaznim ranama ....prostrelima...

sheytan
 ^ Kao shto rekoh, za krmadijom nemam bash neko isqstvo, a sa srnetjinom imam neshto vishe, bash sa 11.7g SP PPU, ali u 300WM. Ali, poshto su u pitanju cifre od 100-200m, mozemo retji da je ponashanje zrna isto kao da sam gadjao sa 30-06, na npr. 30-130m, el se slazemo?

Najcheshtje sam srne gadjao znatno iza pletjke, da ne kazem "gde je meta najvetja", i efekat je bio uvek odlichan, shto se tiche oshtetjenja mesa i izlaznih rana. Pad u vatri, naravno, nikad, na shta sam svesno pristajao, s obzirom na preglednost ravnicharskih lovishta...

Jedina velika izlazna rana(cca. 4cm) bila je na srndatju na 50-ak m, "promashenog" u vrat. Znachi, velika brzina, kichma - i opet logichan epilog! Odobreno

S druge strane, dobar prijatelj iz 30-06 11.7 SP pucao srnu na 235m, ulazak iza rebara, izlazak oko pletjke(ugao oko 45 stepeni) - koliko se setjam, izlazna nije velika, a unutra sve praktichno esplodiralo! Shock I danas mi je to priiiilichno nejasno...

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

stojkuki
 Hm. Ako se otvorilo i prenelo energiju ... Nije cudo ... Napravi kasu unutra. Kod srnetjine je poenta da prodje pre nego sto prenese previse jer ga rasturi. Tu je mozda podunavac u pravu kad kaze da vise voli tvrdja sa kontrolisanom expanzijom.

Jos cu i da probam SP kad budu srne n redu ...

sheytan
 Nije meso oštećeno, nego samo utroba, organi...

Podunavac možda jeste u pravu, ali vraćam se na jedno od onih stvari zbog kojeg smo i počeli debatu, a to je:

KAD, ŠTA, GDE, NA KOJOJ DALJINI, S KOJIM KALIBROM će konkretan lovac da lovi?

Mislim, ima 1000 zašto & 1000 zato... Što se lova tiče, po meni, nijedan jedini pogodak nije identičan nekom drugom IKADA DEŠENOM! Smile Znači, 1000 mogućih daljina, 1.000.000 mogućih uglova, 100 mogućih veličina i gradja srndaća(npr.), + 1.000(na Zapadu ovde možemo reći i 1.000.000! Smile ) mogućih konjbinacija kalibar/zrno...

Ajde, kad smo se dotakli srnećine, iako je ta tema bila obradjena na droogim, odgovarajućim mestima, ajmo da prozborimo još koju o zrnima(tvrda vs. mehka) i qlibrima!

Jedan uvaženi ovdašnji član(a bogami i prijatelj! iveli 3) je, beše, u dva navrata sa 243w i SP zrnom pucao srndaća, solidno ih pogodivši. Mislim da jednog uopšte nije našao, a možda i oba. Šta je zaključak? Ima ih više, verujem, ali osnovni je da, kada je trofejna divljač u pitanju, a uslovi su takvi da je potreban "pad u vatri", ne treba gledati na kilu-dve mesa, nego treba pucati strogu plećq, bez obzira na zrno. Zatim, NEMA savršenog kalibra za odredjenu divljač, a isto tako ni zrna. 243w je odličan srneći kalibar, ali sigurno nije savršen. U nekoj od tema zaključak je bio da je srneća divljač najbolje padala i najmanje bilo oštećeno meso od 9.3x74r... Tako da... Zaključaka se nameće more, dajte i Vi ostali šta vam se vrzma po glavi, pa da zajedno smislimo nešto još pametnije! Odobreno

Lično, srndaća retko lovim, jer mi je sqp, a trofej me ne interesuje U ŽIVOTU... Srne lovim sa 300wm, a nekad zajmim i 270w, i pucam iza plećke, sa najjeftinijim, (qpujmo domaće! Grin) PPU zrnima. Pad u vatri ako se desi - desi, ako ne - ništa strašno, jesen-zima je, sve je golo i ravno po Vojvodini...

Kada bih lovio srndaća, npr., na brežuljkasto-brdskom terenu, gde su najčešće daljine pucanja male, radio bih sve isto kao na srne ^ , jer se na tim daljinama zrno više deformiše, pa mislim da bi "čista plećka" bila s tim mekim zrnima previše destrooktivna... Ako bi daljina pucanja bila veća, ondaK bih se trudio da pogodim plećq, i opet bi sirotinjsko zrno odradilo posao! Odobreno

nastaviće se... Sudija

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

stojkuki
 Da.ima istine tome. Licno se trudim da srndace nepucam iz blizu. Uvek je, kad god moze naravno, 100+. desilo se par pua i suporotno. Licno najvise volim daljineizmedju 150 i 180. Tu je zrno u nuli i kad pucam sa BARom ne razmisljam o padu zrna i slicno. Kada pucam sa .270 i 7 rm manje razmisljam jer imam balisticki turet. Izmeri i pucam.
E sad ima tu trikova oko zrna. Desavalo mi se sa 270 da pucam na 240 do 250 i da ne dobijem prostrel. Verovatno je ta prica - ugao, mekse zrno,izgubljena energija, ...
Da, imas pravo. Za vece daljne treba koristiti malo tvrdje zrno.

arsa
 Veoma poucna tema i postovi!!! Jedino mi je malo "bljak" ovaj nacin pisanja kolege sheytana koji ima odlicne teme i kvalitetne upise na njima, ali dok protumacim sta je hteo reci-napisati vec sam zaboravio predhodno "prevedeno" i u kom kontekstu je napisano. Nemoras bas sve da menjas kolega ,samo malo umanji uvrtanje i izvrtanje slova i "bitJe" svima lakse.
Hvala!

E sada jedna situacija koja me je iznenadila samo tako! Jedan moj prijatelj kupi kutiju Geco municije cal. 30-06 sa TM zrnom od 11 grama. Onako bez veze stavi par komada u dzep i krene na srndaca. Istog nalazi u pirsu na 50-ak metara i puca ga koso u desu plecku . Epilog je strasan! Ulazna rana kao omanja pesnica,pluca istopljena,dijafragma izbusena toliko da je kroz nju prilikom nosenja prosao ceo zeludac ( koji je takodje pola samleven) onda malo setnje kroz creva pa kroz desni but i tu se zaustavlja pod kozom. Da nisam svojim ocima video-ne bih verovao nikad nikom. Zrno je ostalo u komadu sa veoma malo nedostatka kosuljice.

Kako on rece " 'ebi ga mozda je zbog blizine i kosog hica" i sledeci lov ponese ponovo istu municiju. Srndac izlazi iznad ceke na oko 70 metara i krece bocno prema bagremu gde posle ulaska u isti nema vise sanse za pucanje. Puca ga u pokretu i pogadja ga tik iza burega. Opet haos polomljena kicma, karlica i jedan kuk a creva se rasula na sve strane. Ulazna rana opet katastrofa, izlazna "joj mene". Morao sam da odem da vidim iako je 30 km od mene, i nisam dzabe isao dobijem celu kutiju na poklon uz ono ljutito "nosi ovo u tri lepe od mene". Posto on ne lovi svinje ja cu ga probati na njima, mada mi mnogo toga nije jasno!!!
Ajde sada kolege kuki i shey i naravno podunavac da mi malo pojasne situaciju!
lovac Joca i Luka srbijalov

Podunavac
 U prvom primeru mi nikako nije jasno kako se desilo da ulazna rana bude te veličine? Što se tiče ostatka zrno se verovatno tumbalo nakon pogotka kada je napravilo toliku štetu, a nije se značajnije deformisalo ni raspalo. Što se tiče drugog primera verovatno je udarilo u kost i maksimalno se deformisalo praveći veliku štetu na svom putu. Oštećenje tkiva može da izazove i hidrodinamički šok. Ovo se dešava kod brzih zrna, a efekat je kao kod pogađanja karnistera napunjenog vodom. Jednostavno dođe do eksplozije unutrašnjih organa i tkiva koje je večinom sačinjeno od tečnosti.
Devedesetih godina je bila nestašica svega pa tako i lovačke municije. Lovio sam DS sa prepravljenom Mauser K98 puškom i snajperskom municijom kalibra 7,9. Nekada se znalo destiti da izlazna rana bude veća od očekivane zbog šiljastog zrna pune košuljice, a razlog je upravo tumbanje zrna prilikom pogotka. Nekada se znalo desiti da zrno uopšte ne napravi izlaznu ranu, iako je ona očekivana kod ovakve vrste zrna. Obično sam ga posle nalazio pod kožom prilkom guljenja divljači.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus

arli kaže:

DK je odlično zrno!!
Kolega ga koristi u lovu na DS i odlični DK "radi" za sve pareYes
ali on lovi uglavnom sa čeke Confused zašta je po mom mišljenju uvek zrno tvrđe konstrukcije bolje uz precizan pogodak, dok bih za pogon uvek odabrao mekšu i težu konstrukciju a zbog kraćih distanci i manje preciznih pogodaka(ako se uzme u obzir gađanje u pokretu), gde će ta mekša a teška zrna preneti više energije na cilj od oviJa tvrđi' zbog veće deformacije ... i tako to
U tvojoj situVaciji ... moraćeš da pogađaš što precznije u vitalu zonu i u "tvrdo" jer pogotke u mekše delove tela divljač će da odnese, desiće se da je zrno samo "prosFira" što bi rek'o naš narodStari

... što se tiCa tog TeilMantela dod'o biJ koju al pošto niJEsam prozvaT ...Bye
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

stojkuki

arsa kaže:
Veoma poucna tema i postovi!!! Jedino mi je malo "bljak" ovaj nacin pisanja kolege sheytana koji ima odlicne teme i kvalitetne upise na njima, ali dok protumacim sta je hteo reci-napisati vec sam zaboravio predhodno "prevedeno" i u kom kontekstu je napisano. Nemoras bas sve da menjas kolega ,samo malo umanji uvrtanje i izvrtanje slova i "bitJe" svima lakse.
Hvala!

E sada jedna situacija koja me je iznenadila samo tako! Jedan moj prijatelj kupi kutiju Geco municije cal. 30-06 sa TM zrnom od 11 grama. Onako bez veze stavi par komada u dzep i krene na srndaca. Istog nalazi u pirsu na 50-ak metara i puca ga koso u desu plecku . Epilog je strasan! Ulazna rana kao omanja pesnica,pluca istopljena,dijafragma izbusena toliko da je kroz nju prilikom nosenja prosao ceo zeludac ( koji je takodje pola samleven) onda malo setnje kroz creva pa kroz desni but i tu se zaustavlja pod kozom. Da nisam svojim ocima video-ne bih verovao nikad nikom. Zrno je ostalo u komadu sa veoma malo nedostatka kosuljice.

Kako on rece " 'ebi ga mozda je zbog blizine i kosog hica" i sledeci lov ponese ponovo istu municiju. Srndac izlazi iznad ceke na oko 70 metara i krece bocno prema bagremu gde posle ulaska u isti nema vise sanse za pucanje. Puca ga u pokretu i pogadja ga tik iza burega. Opet haos polomljena kicma, karlica i jedan kuk a creva se rasula na sve strane. Ulazna rana opet katastrofa, izlazna "joj mene". Morao sam da odem da vidim iako je 30 km od mene, i nisam dzabe isao dobijem celu kutiju na poklon uz ono ljutito "nosi ovo u tri lepe od mene". Posto on ne lovi svinje ja cu ga probati na njima, mada mi mnogo toga nije jasno!!!
Ajde sada kolege kuki i shey i naravno podunavac da mi malo pojasne situaciju!

Ju ju ju .... Ne znam druze. Ovo moze da se desi, sto oaze podunavac, kod zanetog zrna. Ako nije cist pogodak, ako ga je provlacioo kroz travu ili zbunje, pa je zrno protom dobilo rotaciju koja izlazi iz horizontalne ose. Jednostavno ulazna rana je ako je ave u redu uvek, bezmalo uvek, u kalibru zrna ili malo veca. Meni se jednom desilo da provlacim zrno kroz travu i da je zrno dobilo cudnu rotaciju i ulaz je bio nesto veci tipa 1.5 cm ... Ali ovo je chudno. Moze da se desi i da sa cevkom nesto nije u redu. Mozda, a podunavac ce to znati muchos bolje od mene, treba pregledati usta cevi da se vidi da se tu ne desava nesto nezeljeno. Neobicno je to.
Sto se tice desavanja unutra ... Jbg, ... Meko zrno, blizu, dugacka putanja kroz meso, ... Kakvo god a je zrno to izgleda rezultira meljavom unutra.
Za onaj pogodak po bubrezima, ... Ne treba se cuditi. To je uvek tako. Desava se.

Ima mnogo istine da je odgovor u strpljenju. Ili se dobro postaviti ili sacekati da se divljac postavi ili ... Ne pucati, ... Uvek ima prilika.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Stara lovačka municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 213 12.06.2024. 20:37
Belom Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 869 04.12.2023. 18:14
Rotweil Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 100 04.08.2023. 22:38
Municija kalibra 30-06 MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 115 15.11.2022. 22:30
Cheddite Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 18 09.10.2022. 23:40
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,684,137 posete www.srbijalov.com