Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Driling puške

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Driling puške
mihailo

Podunavac kaže:
Tu si kolega u pravu. Ali ponekad izbor oružja kod lovaca zavisi i od vrste divljači u matičnom lovištu. Ljudi kupe oružje za onu divljač koju love u svom LD a o komercijalnom lovu i ne razmišljaju. S ozirom kakva nam je ekonomska situacija takvih i ima naj više.

Sve je to tačno ali ja nekako gledam šta je naj univerzalnije,ponovo kažem ako se ukaže prilika,kombinovano oružje je malo komplikovano sa zakonske osnove,nije lovačko,a to nosi nemogućnost pozajmljivanja oružja(nije isti oružani list)
Praktičnost je kod mene u prednosti nad željama,ako nije spojivo.

nemeza
 mihailo, kombinovano oružje po klasifikaciji i nameni spada u lovačko oružje, vlasnik kobinovanog oružja može da pozajmi i lovačku pušku i karabin od kolega, a kombinovano oružje može da posudi za lov kolega koji poseduje oruzne listove za lovačku pušku i karabin. Pozdrav. Bye

mihailo
 Nemeza,ako se nevaram zakon kaže sledeće:
-Lovačko oružje,koje čine lovačke puške raznih kalibara sa olučenim i neolučenim cevima.
-Kombinovano oružje,koje čini oružje sa dve ili više olučenih ili neolučenih cevi različitog kalibra.
Lovačko oružije je razdvijeno o kombinovanog oružja.

Zabranjeno je davanje oružja na poslugu,osim lovačkog oružja licu koje ima oružani list za tu vrstu oružja.
Opet kaže lovačko oružja a ne kombinovanog.
Bye

sara planina
 Driling nije puška koja je naj podobnija za lov DS. Priča da je dobar da se obori sa nogu sve šta izađe pred lovca u šumi ili livadi.To samo govori kakvi smo mi lovci i naša kultura!. Frown
Položare,ekspresice,kombinovane i drilinzi su napravljene kao lovačke puške i prvobitno su tome namenjene ;kalibar po portebi i želji lovca
Kod uptrebe breneka i ostalih zrna u neolučenim cevma treba biti pažljiv na čokiranje cevi.Danas je industriska proizvodnja karabina i sačmarica donela veliko olakšanje i dostupnost tog osnovnog lovačkog alata svima nama. A na žalost proizvodnja drilinga je ručni rad koji traje više 10 meseci,naplati se još ime-brend. Izači sa drilingom u lov unosimo i deo tradicije,sa njim se ne gađa na više od 150m.Tu se ne ispaljuje metak ako nisi,skoro 100% jer sledeče prilike nema u kratkom vremenu.puc puc
fazan

sara planina
 i43.tinypic.com/b4zrr8.jpg
fazan

Podunavac

sara planina kaže:
Driling nije puška koja je naj podobnija za lov DS. Priča da je dobar da se obori sa nogu sve šta izađe pred lovca u šumi ili livadi.To samo govori kakvi smo mi lovci i naša kultura!. Frown
Položare,ekspresice,kombinovane i drilinzi su napravljene kao lovačke puške i prvobitno su tome namenjene ;kalibar po portebi i želji lovca
Kod uptrebe breneka i ostalih zrna u neolučenim cevma treba biti pažljiv na čokiranje cevi.Danas je industriska proizvodnja karabina i sačmarica donela veliko olakšanje i dostupnost tog osnovnog lovačkog alata svima nama. A na žalost proizvodnja drilinga je ručni rad koji traje više 10 meseci,naplati se još ime-brend. Izači sa drilingom u lov unosimo i deo tradicije,sa njim se ne gađa na više od 150m.Tu se ne ispaljuje metak ako nisi,skoro 100% jer sledeče prilike nema u kratkom vremenu.puc puc

Ja prvi deo upisa apsolutno nisam shvatio.Confused Zašto misliš kolega da driling nije dobar za lov DS? I zašto misliš da su lovci koji love DS drilinzima nekulturni?
Što se tiče čokova tu je problem rešen potkalibarnim zrnima koja mogu da se ispaljuju iz svih čokova, bez rizika da će vremenom doći do nekog oštećenja. A i moderne kugle su namenjene za korištenje iz svih vrsta čokova. Teško da će neko u lovovima na DS da ispali toliko kugli da one prouzrokuju nekakvo oštećenje ili veće habanje cevi.
Tri prsta 2Kolce

sara planina
 Ja prvi deo upisa apsolutno nisam shvatio. Zašto misliš kolega da driling nije dobar za lov DS? I zašto misliš da su lovci koji love DS drilinzima nekulturni?
Što se tiče čokova tu je problem rešen potkalibarnim zrnima koja mogu da se ispaljuju iz svih čokova, bez rizika da će vremenom doći do nekog oštećenja. A i moderne kugle su namenjene za korištenje iz svih vrsta čokova. Teško da će neko u lovovima na DS da ispali toliko kugli da one prouzrokuju nekakvo oštećenje ili veće habanje cevi,zato sam naveo da treba biti pažljiv.

itanje Treba pročitat predhodni post ponovo,puška je namenjena za svu vrstu lova i zato je dobra za svu vrstu divljači šta ne znači da lovac mora da ulovi sve što izađe ispred njega u tom danu i ispaliti sva tri metka.Ostavimo nešto i u lovištu trba biti uzgojno i selektivno usmeren.O nekulturi lovcima sa drilingom nije bilo ni reč,jer lov nije odneti kuči 100 kg mesai.ČOKOVI-sve je odvisno kako su dostupni ti projektili,neki to rade sami kuči,proizvođači oružja to ne preporučuju.
fazan

apinest
 itanje Treba pročitat predhodni post ponovo,puška je namenjena za svu vrstu lova i zato je dobra za svu vrstu divljači šta ne znači da lovac mora da ulovi sve što izađe ispred njega u tom danu i ispaliti sva tri metka.Ostavimo nešto i u lovištu trba biti uzgojno i selektivno usmeren.O nekulturi lovcima sa drilingom nije bilo ni reč,jer lov nije odneti kuči 100 kg mesai.ČOKOVI-sve je odvisno kako su dostupni ti projektili,neki to rade sami kuči,proizvođači oružja to ne preporučuju.[/quote]

Vaš prethodni post zaista nije bio najjasniji. Triling je oduvek važio za univerzalno oružje, pogotovo u šumskim lovovima gde se (u nekim prošlim vremenima) u jednom lovu lovilo više vrsta divljači, i visoke i niske. To je bilo omiljeno oružje vlastele, aristokrata, ali i "čuvara lova" koji su obavljali stručne poslove na uzgoju, zaštiti i selekciji divljači. Iz sačmenih cevi pucalo se na zečeve, fazane, lisice, a iz olučene na jelene, divle svinje, srneću divljač. O vrstama i broju ulovljene divljači u grupnim lovovima iz tog doba neumesno je i govoriti sa aspekta današnjeg poimanja lova kao ljudske aktivnosti! Što se tiče etike i lovne kulture, o današnjim lovcima više govore puke u čije magacine staje 9, 10, 12 metaka, kao i pucanje na stotine metara udaljenosti, iz vozila, na celo krdo ili jato divljači... A što se tiče punjenja potkalibarnih projektila u kućnoj izvedbi, za to sada prvi put čujem, ako neko ima drugačija saznanja bilo bi dobro da ih čujemo i pročitamo. Mada sam video da klasične kugle ( "brenere" ) ljudi izlivaju u pravljenim kalupima i njima pune patrone. Kakav je rezultat, odnosno slika pogodaka, nisam imao priliku da se uverim.

Podunavac

sara planina kaže:
itanje Treba pročitat predhodni post ponovo,puška je namenjena za svu vrstu lova i zato je dobra za svu vrstu divljači šta ne znači da lovac mora da ulovi sve što izađe ispred njega u tom danu i ispaliti sva tri metka.Ostavimo nešto i u lovištu trba biti uzgojno i selektivno usmeren.O nekulturi lovcima sa drilingom nije bilo ni reč,jer lov nije odneti kuči 100 kg mesai.ČOKOVI-sve je odvisno kako su dostupni ti projektili,neki to rade sami kuči,proizvođači oružja to ne preporučuju.

Ovo je u redu, tu se slažem sa tobom. Malo je prošli upis bio nejasan. Lovac ne treba da bude mesar, ide u lov radi mesa i puca na sve što izađe. Ali puška ne određuje odstrel, nego karakter lovca. Onaj ko puca na sve što mrdne to isto radi i sa jednocevkom.
Što se tiče dostupnosti, koliko ja znam u svakoj iole opremljenoj prodavnici ima potkalibarnih projektila i savremenih kugli za upotrebu iz svih vrsta (suženja) čokova. Nije problem ni ako ljudi rade sami (liju kugle) ako imaju pravi kalup. Kugle punog prečnika bez uzdužnih ili poprečnih rebara za prilagođavanje čoku nisu namenjene za upotrebu iz čokiranih cevi. I mogu da budu opasne i za oružje i za strelca.

Apinest B)Bravo 2 za upis. Sniper Hunter ima kalup i lije sam kugle (ne potkalibarne). Isprobane su i imaju odličnu preciznost. Mislim da je i Kelt nešta sam radio. Ima na temi punjenje sačmene municije.
Tri prsta 2Kolce

sara planina
 iveli Veliki problem u tim puskama je PP-municija . Mnogo ljudi na lovu smatra da je to univerzalan municija""MOŽE ZA SVE"" lisica,DS, vuk,pa čak i srna.Bio sam na par lova gde se to redovno upotrebljava. A niko da progovori ni reč.
fazan

darko panic
 Licno posedujem merkelov driling u kalibru 16-16-7x65,za lov divljih svinja iskljucivo koristim jedinicna zrna i imaju odlicnu preciznost i pucam iz obe cevi bez problema,sto se tice pp municije ona je zakonom zabranjena za lov a i opasna je zbog rikosetiranja,u mom kraju dosta ljudi koristi tu vrstu sacme iako je zabranjena .Umojoj grupi svi koristimo jedinicna zrna.Po meni driling i u opste kombinovano oruzje je nezamenljio za lov pogonom,kako predatora tako i divljih svina,a kada je opremljen i optikom onda je izmisljen i za cekanje.Svakom bi preporucio ko ima kogucnost da ga sebi priusti nece se pokajati,ali kad se kupuje da bude u kompletu sa otikom.jer kasnije opemanje tj. kupvanje optike je mnogo skupo i ne isplati se.poz

velja
 vrlo rado bih se menjao sa nekim za driling,dajem zastavin karabin 8x57js.i merkelovu polozaru 12/70....jer mislim da je driling Stari
8x57jsStari

Planinko011
 Da driling sluzi za mesare prvi put ovde procitah. Upisa neko i osta ziv. Upis je verovatno neko napravio ko ga uzivo nije ni video ili bar nije lovio sa njim. Ja licno nisam lovio jer ga nemam ali sam drzao u rukama nekoliko puta u lovu pa cak i neke ferlaske a drzati u rukama svapski driling, koji bude laksi nego neke bokerice, je pretpostavljam kao kad violinista uzme Stradivarijusa (to vec nisam drzao). Sad ne znam kako drugi ali u lovu pokusavam da objedinim lov za trofej i lov za meso a nije mi blisko odstreljivati iz obesti kao odstrelim deset pataka a nemam psa da mi aportira iz vode pa neka ih ja se lepo ispucaoSad. A neki dan bi emisija o nesrecnom Francu Ferdinandu, dal na NG, i iznesose podatak da je za deset godina lova prosecno dnevno odstreljivao 40 komada divljaci a rekord u jednom danu rekose 2100kom. Dvorac mu je okicen trofejima da nema kud dalje. Pa sad ako je to aristrokrastski ja bi radije bio selja mesar - po butic i plecke razdelim sa drugarima ako bidne neka lepa kljovica za dusu i ajd uzdravlje iveli 4

Podunavac
 Nijedna puška nije mesarska. Mesarski je samo mozak onoga ko drži pušku. A što se tiče Ferdinanda, i on posta trofej Gavrila Principa.
Tri prsta 2Kolce

Planinko011
 E to sa Principom mloogo je to teska i dugacka prica i nije za ovo mesto i koliko smo mi ljudi izgubili u dva rata zbog tog trofeja a na kraju i zato da bi potomke istih molili da kupe nesto u Srbiji pa ako mozemo nesto da za njih radimo a smejemo se austrijskim konjusarima koji danas otkupljuju srpsko trziste i zakupljuju Vojvodinu preteznoStari.
A svapski drilig, kao i kombinovane puske su puske, za prave sportiste i lovce koje ce rado cekanje srndaca i DS pokvariti pucnjem na lisicu ili sakala.

xlr 5

Podunavac kaže:
Nijedna puška nije mesarska. Mesarski je samo mozak onoga ko drži pušku. A što se tiče Ferdinanda, i on posta trofej Gavrila Principa.
Ferdinand nije koristio driling pucao je se jednometkom, mesarska puska uh sto nisam mesar pa da setam pucu od par hiljadarki, driling je odlicna stvar za lov DS pogonom ujedno i za predatore. Moj kip mozda poraste u driling, hahaha
xlr 5 priložio:
26602013-05-28_195926_1.jpg

JelenLisica

rbela
 Kolega ajmo mi u mesare, od ove vatrogasne plate tesko cemo kupiti driling! Ali kako tebe znam kada ti bacis oko na nesto to i kupis. A i sta ce ti driling, pogadjas ti i sa prvim metkom!

Huntr
 dugo godina u porodici koristimo driling,za sve vrste lovova.
od prepelice do jelena.samo nije sa njime ulovljena svinja nazalost nije izasla.

tezina nepunih 150 grama teza od rusa iz 12.

balans posle izrade kundaka po meri odlican.

e sad onaj prebacivac za okidanje karabinskog metka,ni otac ni ja nismo dozivljavali kao dodatni metak,nego kao prebacivac iz sacmare u klasicnu kombinaciju i obrnuto.

u upotrebi preko trideset sezona, preskocio tek koju sezonu na sitnu divljac pred ocevu smrt.

coveku od sedamdeset godina nije bio tezak i nikad se nije zalio.

imao je izreku da je coveku i kosulja teska kad je u lovu a divljaci nema.

i sam cesto da ne kazem stalno na forumima filozofiram i pametujem,
ali driling je jedna lepa i visestruko upotrebljiva puska za jednog lovca.
kad se lov svede samo na odstrel tada ga treba zabraniti

223rem
 i sam cesto da ne kazem stalno na forumima filozofiram i pametujem,
ali driling je jedna lepa i visestruko upotrebljiva puska za jednog lovca.[/quote]

Odobreno Tako je,lepo receno.

ssekir75
 дрилинг је, бар мени, симбол господског високог лова. немам га, мада се не бих бунио да ми падне шака.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,463
Najnoviji član: tijanalovkinja

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,615,842 posete www.srbijalov.com