PRVI PARTIZAN
|
canis aureus |
Objavljen 22.05.2011. 14:57
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
... "malo širi grupu pogodaka, na nekih max 10cm na 100m, što mi nije predstavljalo veliki problem jer uglavnom sam ga koristio u noćnom lovu kada se divljač gađa na manjim daljinama ili na gušćim terenima kada je takođe manja daljina gađanja a zbog mekoće i u "nezimskom periodu" kada su DS "golišavije" . PPU SPRN po pravilu pravi veću štetu na mesu, nema izlaznu ranu ali vrlo često ostavlja divljač "u vatri", zbog svoje mekše konstrukcije a samim tim veće zaustavne moći i bolje predaje energije na cilj. Šteta je što PPU ne proizvodi više ovu municiju jer RWSov pandan(TMR) je višestruko skuplji a ništa(ili vrlo malo- nemca nisam probao pa ...) bolji od našeg domaćeg(SPRN)"
Ovo napisah na temi 8x57 pa da se ne bih ponavljao ... a i da prikažem to, po mom mišljenju, ODLIČNO zrno i metak iz PPUa koje sam u svom zadovoljstvu nazvao KRALJ LETNJEG LOVA NA DS I KRAĆIH RAZDALJINA!! 

Ovo su "kraljevi" koji su uspešno odradili svoj pos'o upoređeni sa fabričkim "neiskorišćenim" zrnom(zadnje desno) gde se vidi veliko uvećanje prečnika zrna, što omogućava izuzetan prenos snage i kinetičke energije koju zrno donosi na cilj i samim tim veliku zaustavnu moć zrna koje, kako sam već pisao, retko kad pravi prostrel uz minimalan gubitak težine...
Na uštrb malo mesa nema velike i dugotrajne potrage za pogođenom divljači!!(naravno, pod uslovom malo boljeg pogotka)
Prava šteta je što PPU ne proizvodi više ovu municiju!!
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 22.05.2011. 15:07
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Mislim da je ovo zrno bilo "standardno" za sve nas koji smo lovili DS sa 8x57. Slažem se sa konstatacijom da je šteta što se više ne proizvodi.
|
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 22.05.2011. 19:58
|

Lovčina

Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
Imam još samo 12kom za 8x57JS pa mi žao da ih pucam u papir, inače slažem se sa svim napred navedenim, a sa njim mi je bila bolja preciznost i uža grupa nego sad sa Gromom |
|
|
|
270 |
Objavljen 22.05.2011. 20:04
|

Veteran

Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Canis, meni je stari karabin ovom municijom pravio nešto širu grupu, ali kada sam mu doradio uvodnik metka u cev ovu elaboraciju nosio je bukvalno zrno do zrna na 100m a sa njiom sam imao i izuzetne pogotke i na 200m!
Elaboracija je bila odlična za krupnu divljač na manjim i srednjim rastojanjima a grupu je nosila isto kao i vojni metak sa FMJ zrnima koji sam mogao da koristim bez ponovnog upucavanja karabina na lisicu i ostale štetočine. Sa novom municijom to nije slučaj pa tako mi karabin koji je upucan sa PPU SP 12,7gr vojni FMJ nosi iznad jedno 10cm i otprilike toliko u levo!
Stvarno žalim za ovom municijom i ne verujem da će PPU u skorije vreme proizvesti bolju elaboraciju od ove za 8x57IS! |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 23.05.2011. 13:43
|

Admin

|
270
bilo je i kod mene grupisanja od 4-5cm/100m ali su ta zrna bila manje "oštećena" tj meke "olovne glave" su bile bez deformacija i drugih oštećenja dok ona sa oštećenjima nisu nikada došla na punih 10cm ali su bila blizu.
Takođe se slažem sa nošenjem grupe pogodaka jer i kod mene se pokazala kao "visoki" FMJ koji je bio višlji na 100tki od "najsavremenije i poslednje generacije" PPUovog SP 12,7g za 10tak cm(samo što mi je manje vukao ulevo- možda 5-6cm)
vlado isti slučaj je i kod mene što se tiče preciznosti sa Gromom

|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 24.05.2011. 20:32
|

Admin

|
PPU SPBT (8x57JS)
neki bi ga nazivali "klasičnim" jer je dugo vremena bila jedina konstrukcija zrna u dve težine, "lako" od 9gr i "teško" od 12,7gr
Savremenija municija od one prethodne što sam prikazao(SPRN) i reklamira se od strane proizvođača kao bolja od te prethodne koja je povučena iz proizvodnje a da li je tako?!?

-ovo na slikama je PPU SPBT 12,7g iz iste serije, iz iste kutije, iz istog lova, iz istog divljeg vepra!
Jutarnji lov DS dočekom.
Mauser M98 napunjen municijom PPU SPBT 12,7g iz iste serije koja se odlično pokazala na strelištu, što se tiče preciznosti.
Po svanuću na videlo i vidokrug, u blizini čeke pojavljuje se vepar samac! Daljina oko 40m. Končanica na plećki ... i prvi SPBT pogađa!! Vepar se daje u beg tek izniklim kukuruzom u pravcu kanala, kao da je pogođen iz vazdušne puške ... Nije mu ništa!?! Končanica ga prati ... preticanje ... i na 70-80m stiže ga drugi SPBT!! Zanese se i ne smanjujući brzinu ulete u gustiš trnja i kanal.
...
Potraga se otegla! Vreme je ručku, a prešli smo dobrih 1-1,5km kroz trnje i kanal. Krvi ima ali ne preterano i brzo se može izgubiti u visokoj travi i jedva prohodnom terenu. Imali smo sreće dok je kanal bio suv ali kad naiđosmo na blato gde je se uvaljao, nada za pronalaskom se gubila jer krvi više nije bilo već samo ponegde kaljav trag. ... Posle još nekih sat vremena "potrage"(pretrage kanala) nailazimo na "ranjenika" koji pokušava da izađe iz kanala uz visoki bent ... i kolega, najbliži, dotuče ga "brenekeom" iz desne ...
Sreća, bio je jutarnji lov pa se lakše trag pratio i ...
SPBT 1., na slikama levi, je ostao u plećki u koju je i ušao dok je olovo koje se "izulo" stiglo do rebara, slomilo dva i tu ostalo!
SPBT 2., desni, pogodio u kraj rebara, iza već pogođene plećke, ... napravio rupu na dva rebra i košuljica pronađena u želudcu a olovo stiglo do crne džige napravivši ne preterano veliko oštećenje ...
Vepar starosti oko 5god i težine 160kg
-već sam ranije spominjao lošije serije iz PPUa a takođe i odlične serije istog tog SPBT ... a ovo je "ta" loša serija koja može da "da presudnu reč" za dalje korišćenje ... jer kako da znamo koja je dobra a koja loša serija?!?

(ja sam ovu seriju nazvao PODKALIBARNA )

|
|
|
|
270 |
Objavljen 24.05.2011. 21:04
|

Veteran

Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Kod mene se "izuvanje" olova iz košuljice kod 8x57IS desilo samo jednom i to kada je PPU prešao sa SPRN na SPS 12,7gr kod prve serije ovog metka, kasnije nisam imao tih problema!
Kod kalibra 270W mi se to češće dešavalo zato sada razmišljam da promenim elaboraciju sa nekom stranom naj verovatnije ukoliko dobro nosi kod ovog kalibra PPU će zameniti S&B PTS 9,7gr!
Mislim da je glavni problem što se ovo dešava kod SP zrna premekano olovo, tanka košuljica i previše otvoren vrh koji se previše brzo otvara!
Ako PPU uskoro ne ujednači i popravi svoje elaboracije mislim da će jedino što kod njih valja biti niska cena! |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 02.06.2011. 22:06
|

Admin

|
270
i ja sam mislio da su neki od glavnih razloga za ovo "dešavanje" baš to što si naveo "premekano olovo, tanka košuljica i previše otvoren vrh koji se previše brzo otvara" i uz to još i brzina projektila kao i tvrdoća prepreke kroz koju projektil prolazi ali jedini i najveći razlog za "izuvanje" je VEZANOST OLOVA ZA KOŠULJICU!! I drugi proizvođači municije koriste "mekano" olovo i "tanku" košuljicu ali to povežu pa dobiju mnogo bolje zrno, kod kojega ne dolazi do "izuvanja" a ni do gubljenja mase zrna. Neki svoje načine povezivanja čuvaju u tajnosti, neki koriste "elektro..." , neki "više temperature" dok ovi naši ne koriste, uglavnom, ništa od tih savremenih metoda i tehnologija pa ...
"Izuvao" mi se SPBT u 8x57JS koji i nije neki "sprinter" tj brz kalibar a takođe je bilo prilike da mi se "izuje" i prilično brži SP u kal .243Win! Eto i tebi .270Win koji je opet brz.
Što znači da do te "pojave" dolazi nebitno koja je brzina u pitanju
-ova dva na slikama su SP 6,5g u kal .243Win pronađeni u srndaćima prilikom odstrela. Rane su bile ogromne, naročito kod slučaja sa ovim na slici2 zrnom gde je olovo napravilo četiri izlazne rane na stomaku do buta iako je pogodak bio u predelu plećke(možeš misliti šta je bilo sa unutrašnjim organima i drobom )

"podkalibarno"

|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 04.06.2011. 15:35
|

Admin

|
"tuču švabe a tuču i partizani"
"... puc, puc, ožeži, ožeži ..." 
(u jutarnjem lovu, danas, sa oba pogodiJo a potom sam ih i povadiJo )
RWS TIG 12,8g i PPU SPBT 12,7g

|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 04.06.2011. 15:46
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Svaka chast, majstore! 
canis aureus kaže:
"tuču švabe a tuču i partizani"
^ U mom selu kazedu: "Biju nashi, al biju i partizani!" 
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 04.06.2011. 15:57
|

Admin

|
tuČu tebra i naši i vaši i njini
ne zna čovek ni diće ni s koji će bre
...

|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 05.06.2011. 09:43
|

Admin

|
'ajde kad već uslikah ovog "partizana" na sliKi gore da reKnem koju o njemE
Radi se o SPBT iz PPUa težine 12,7g u kalibru 8x57JS.
Zrno pogodilo plećku DS(dvogodišnjak, oko 90kg), na rebrima rupa, unutra jetrena pašteta, udara u sam zglob i najtvrđu kost(nadlaktica) lomi je i košuljica tu ostaje dok olovni deo zrna pravi prostrelnu ranu i na koži rupu prečnika oko 20mm
-opet "podkalibarno" ali pravi ršum! Da je bila iole veća daljina od ovih 40-50m ne bi bilo prostrela ali jetrene bi bilo sigurno

|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 04.07.2011. 20:51
|

Admin

|
... niko ništa na ovu temu
Bit' će da samo ja koristim PPUa i pišem o tome
-ovo na slici su "potkalibarna" SPBT zrna iz PPUa sa jednog testiranja koja obavismo drugari i ja na strelištu, pucajući u plastične kanistere napunjene vodom, na daljini od 50m korišćeni su kalibri .308Win, .30-06Spr i 8x57JS sa navedenim zrnima.
Različiti kalibri ali krajnji rezultat, što se tiče SPBT, skoro pa identičan

jedna slika više od 'iljadu reči

|
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 04.07.2011. 21:18
|

Lovčina

Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
Imao sam sličnu situaciju pre par godina pucajući na vepra, imao sam vremena za dva pucnja jer mi se posle prvog počeo približavati, metak PPU SP 12,7g prvi prostrelna kroz pluca na nekih 150m a drugi na svega 30-35 po dijagonali, zrno se izulo, olovo se razbilo u parčiće a košuljica ostala zaglavljena, spljoštena izmedju rebara na drugoj strani, parčići olova nisu mogli da se pokupe koliko su bili sitni, a košuljica prazna |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 08.07.2011. 23:11
|

Admin

|
Sa "podkalibarnim" SP od 12,7g sam bio zadovoljniji jer svojom težinom je češće pravio izlazne rane ili ako bi izlaz izostao dubina ustrelnog kanala je bila prilično duboka što kod lakšeg "podkalibarnog" brata, SP od 9g, to nije slučaj!! Ni kod lakših DS nije pravio prostrel a dubina prodora je upola kraća od prodora ovog težeg!
Kod težeg se još i moglo pronaći olovno jezgro delimično u celosti ili bar u par komada dok od lakšeg jezgro se raspadalo u toliko "gelera" da sam ga hteo nazvati umesto "podkalibarno" "rasprskavajuće" ... čišćenje mesa od tih gelera krvni podlivi na više mesta na mesu sadržaj želudca, creva ...  
"rasprskavajuće"

(PPU SP 9g izvađeni iz DS 50tak i 70kg, "pucani" na 80-100m)

|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 01.09.2011. 15:01
|

Admin

|
... uuh, Sunce mu garavo!!
prljaju cev i drugi ali niko kao domaći nam produkt ...

(pitanje za Vas iz PPUa: hoće li se proizvodnja GROMA proširiti i na 7,62x54R i što se čeka sa tom inovacijom?!? hvala)

|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 01.09.2011. 19:21
|

Admin

|
zanimljiv test na koji sam naišao a ima dosta toga što se može videti ...
http://www.youtub...re=related

|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 06.09.2011. 23:09
|

Lovčina

Upisa: 3230
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Pozdrav drustvo, interesuje me vase misljenje o municiji PPU SP 11,7grama sa kraja 80-ih, pocetka 90-ih godina za kalibar 308.Win., dali mi neko nesto moze reci dali vredi ta municija, kakvog je kvaliteta bilo i ostalo... hvala u napred!
 Lov je za mene život =))) 
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 07.09.2011. 09:54
|

Admin

|
kraj 80tih
ako je dobro skladištena, što znači na suvom tj bRez vlage i sl pa nije upropaštena na taj način ... boljeg je kvaliteta nego ova "najnovija" municija iz PPUa sa SP zrnima koja je sad po našim prodavnicama!!
...
Ko ne veruje neka uporedi SP zrna starije proizvodnje sa SP zrnima što se sada pakuju i prodaju kod nas! 
-tih godina još uvek bejasmo "Prvi u jEvropi a Drugi u svetu"

|
|
|
|
aca81 |
Objavljen 11.10.2011. 16:04
|

Lovčina

Upisa: 1278
Pristupio: 31.03.2010. 16:54
|
Bio sam zadovoljan i SP-om i gromom,SP jeste ima manju grupu za nijansu ali ono sto je interesantno jeste da SP po pogodcima nosi 5 cm vislje a grom 5 cm u desno na 100m.....e a sad me interesuje sta mislite o ovoj municiji,slike sam naso na netu i cini mi se da je to doradjeno vojno zrno

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
DOBAR POGLED
|
|
|