Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Pečurke


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Pečurke
boro
 

boro kaže:

aca81 kaže:
Kad pogledam knjigu onda pocnem da sumnjam i u ove vrste koje sam jeo jer uopste nije isto na slici i u prirodi (kao psi),sinoc sam jeo lisicaru ali iz zamrzivaca i nije vise isto,nije moguce da nije niko probao "mirisljavku"koja pocinje sredinom aprila,videcu u zamrzivacu ako je ostala neka kesa da ih slikam,treba probati jer sam jeo desetak vrsta ali ove su bez konkurencije ali ukusi su razliciti nemora da znaci da je stvarno najbolja....POZ.


Aco druže, voleo bih da znam koja je to gljiva koja kreće sredinom aprila a zove se tako lepo "mirišljavka". Razmišljam ali mi ništa ne pada na pamet, odnosno svašta mi pada pa ne mogu da dokučim. Oko tog termina bi mogla biti lepista nuda ili modrikača, takodje možda Šljivovača ili Djurdjevača ili možda neki od Šampinjona, na primer anis šampinjon. Molio bih te da malo opišeš tu gljivu pa da joj utvrdimo i latinski naziv.
Inače je najbolje pored narodnih naziva koji su veoma lepi, koristiti i latinske jer se mnoge naše gljive u raznim krajevima, lokalno različito zovu. A imamo i slučaj da se pod istim imenom u različitim a geofrafski veoma bliskim krajevima koristi isti naziv za različitu gljivu. Kako se kaže od sela do sela.


Posto mi aca ne odgovara, a ja jako zainteresovan da desifrujem tu "mirisljavku" malo sam kopao po literaturi i kanda sam uspeo.
U knjizi pod nazivom "Ilustrovani RECNIK SVETA GLJIVA" autora, Ibrahima Hadzica i Jelene Vukojevic, na strani 164 dat je kratak opis gljive calocybe gambosa ili tricholoma georgi, poznatije kao djurdjevaca po narodnom imenu.
Pored jos nekoliko lepih narodnih imena iz raznih nasih krajeva stoji da je na Staroj Planini i Zavojskom jezeru iznad Pirota zovu merasljivce.
A u Macvi i Zasavici je zovu mirisavka.
Gotovo sam potpuno siguran da je acina mirisljavka ustvari djurdjevaca, s obzirom da prispeva kako aca kaze sredinom aprila i da je izvanredna za jelo.
Naravno kao i kod svih gljiva i tu valja biti oprezan i biti sto posto siguran da je to bas ona.
Jos samo da se i aca javi da potvrdi ovu moju analizu.Bye
 
boro
 Pa dobro drugari šta je sad. Sezona gljiva je na samom početku, svi gljivari koje poznajem nestrpljivi, a na ovoj našoj temi počeo ja sam da pišem i sam sebi odgovaram.
Osim gljiva interesantno bi bilo napisati nešto o samoniklom jestivom i lekovitom bilju koga takodje u našim lovištima ima, hvala bogu, dosta. Maslačak, kopriva i sremuš samo što nisu.
 
Jank
 Druže boro...
............od svih gljiva naaajviše volim onu pod imenom Jagnjence...
.....a ako joj nije sezona druga pod imenom prasence je uvek dostupna i sigurna,
.......još kada se zalije Vinskom gljivom eeee to je ono pravo....yoursmiles.org/bsmile/fun/b0212.gif
Lov je stil mog života...Pas]yoursmiles.org/msmile/animal/m0218.gif
 
DakiNS
 

Jank kaže:
Druže boro...
............od svih gljiva naaajviše volim onu pod imenom Jagnjence...
.....a ako joj nije sezona druga pod imenom prasence je uvek dostupna i sigurna,
.......još kada se zalije Vinskom gljivom eeee to je ono pravo....yoursmiles.org/bsmile/fun/b0212.gif
Jank pa tebi očigledno nedostaje vitamin C -e,Čim pominješ jagnjenCe, prasenCe, telenCe, pilenCe, vinCe,pivCe
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
boro
 Znaš šta Jank, ne dozvoljavam nekom da misli da više voli jagnjetinu i prasetinu od mene. Ja to najviše od svih volim, naročito ako je sa ražnja, pa vruće.
Ali, uz to bi dobro došla neka salata na primer od sremuša i maslačka, da napaćenoj jetri udahnemo malo snage, da preradi te silne masnoće koje trpamo u organizam.
A gljive, kao prilog svakom mesu, pa francuska kuhinja je i doživela svetsku slavu upravo zahvaljujući raznim prilozima od gljiva koji su glavnom jelu davali čaroban ukus.
A taj ce vitamin unešen kroz to vinCE, e od toga ne bežim nimalo.
 
Jank
 Tooooo druže boro pečurke jesu lepe ali uz nešto ovako sa ražnja ....lepo planinsko sa juga Srbije....e posle ovoga može i koji tečni vitaminčić...

img828.imageshack.us/img828/5390/jagnjence.jpg

E posle ovoga kao lakša rekreacija može branje pečuraka , vrganja, lisičarke , ali oooobavezno i neka lepa snaša da nosi korpu...ha ha ha..Pivo
Lov je stil mog života...Pas]yoursmiles.org/msmile/animal/m0218.gif
 
kelt
 kolege Boro neznam gotovo nista o gljivama, a voleo bih da naucim barem o ovim nasim osnovnim vrstama, lisicarkama, vrganjima, rujnicama itd. molim te preporuci mi neku literaturu ali sa ilustracijama u boji jer nesme da se pogresi. u kraju odakle je moja zena toga mnogo ima a i imam 115kg pa bih morao malo da se krecem vise i da na jelovnik stavim nasto manje masno. hvala unapredB)
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related
 
boro
 Šta reći Jank? Pred tim prizorom ostajem bez teksta.B)
 
boro
 

kelt kaže:
kolege Boro neznam gotovo nista o gljivama, a voleo bih da naucim barem o ovim nasim osnovnim vrstama, lisicarkama, vrganjima, rujnicama itd. molim te preporuci mi neku literaturu ali sa ilustracijama u boji jer nesme da se pogresi. u kraju odakle je moja zena toga mnogo ima a i imam 115kg pa bih morao malo da se krecem vise i da na jelovnik stavim nasto manje masno. hvala unapredB)


Ja jutros izvagao 109. A gljive su i dijetalne i lekovite. A u potrazi za njima u prirodi na čistom vazduhu, organizam se prosto preporodi i stekne se kondicija. Kad se zaneseš u potrazi za gljivama (lovu), ni ne osetiš koliko kilometara predješ.
Što se tiče literature nje ima mnogo, na svim jezicima. Nas naravno najviše zanima ona sa naših područja na jeziku koji razumemo. Dosta je hrvatskih autora, naročito Božac.
Na srpskom jeziku takodje ima nekoliko lepih knjiga (Branislav Uzelac, Mirjana Davidović,...).
Ono što ja preporučujem početniku su po meni izvanredne knjige Prvi i Drugi gljivarski korak od Ibrahima Hadžića. Tu ima detaljnih opisa najvažnijih i najčešćih jestivih i otrovnih vrsta naših krajeva. Veoma je bitno upoznati i otrovne vrste da bi ih u prirodi znali prepoznati i ostaviti na miru da obave svoju funkciju.
Pored knjiga veoma efikasan način za upoznavanje sveta gljiva pruža internet sa brojnim i kvalitetnim sajtovima gde zaista može da se nadje ogroman broj kvalitetnih slika i tekstova.
Naravno u lov na gljive se pored neophodnog znanja stečenog iz literature, odlazi sa nekim ko je iskusniji od nas i ko će nam na terenu pomoći da svoje znanje potvrdimo i oslobodimo se da usvojimo što više vrsta.
Vrste treba savladavati jednu po jednu onako kako ih kalendar donosi. Da napomenem da su u Hadžićevom Drugom gljivarskom koraku gljive poredjane kalendarski onako kako u našem podneblju dospevaju.
Šta još kazati.., za ovaj put toliko, nadam se kelt da sam ti bar malo pomogao a sve što te zanima možeš slobodno da pitaš pa ako ja znam tu sam, a ako ne pronaćićemo ko zna.
 
Dare_Makedonija
 ipak smatram da samo knjiga nije dovoljna kad se skupljaju pecurke. Jih berem sa ocem ko ih bere preko 40 godina i sve sta znam o njima je steknuto na terenu( dobro nesto i sa knjige). Mislim da se tako najbolje uce jestive i otrovne pecurke. i sa pecurke ne sme da ima nikakve improvizacije.
 
boro
 Slažem se Dare sa tobom. Iako je znanje iz literature dragoceno, ono mora da se potvrdi u praksi na terenu a to je moguće samo uz iskusnog poznavaoca gljiva. Kada se jednom na terenu usvoji neka vrsta onda je to zauvek.
Medjutim statistike koje prate slučajeve trovanja gljivama govore da veliki broj otrovanih, godinama bere gljive, i preživeli koji su o tome kasnije mogli da govore nikako ne mogu da shvate kako su napravili grešku.
Zato, poštujem sve samouke gljivare koji su znanje gljivarenja nasledili od starijih, ali literatura, koja pruža dobre opise i kvalitetne fotografije je nezaobilazan deo učenja i upoznavanja sveta gjiva.
Naši ljudi obično poznaju i beru samo nekoliko vrsta, najčešće onih komercijalnih pa smo ih sa nekih terena gotovo istrebili, a za proširenje znanja i usvajanje novih vrsta mora se čitati.
 
DakiNS
 Boriša pa sve su gljive jestive istina neke samo jedanput
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
alex
 E kolege da vidite ovu pecurku ovo je SMRČAK

img861.imageshack.us/img861/8814/dsc00398.jpg
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda
 
alex
 Kada sam je video smejao sam se za medalju
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda
 
boro
 

alex kaže:
E kolege da vidite ovu pecurku ovo je SMRČAK

img861.imageshack.us/img861/8814/dsc00398.jpg


To naravno NIJE smrčak.
Gljiva se zove Phallus impudicus, narodno ime, stršak ili smrdljivi stršak.
Stršak je nejestiv jer ima veoma neprijatan, jak miris, često ga možete videti u prirodi kako ga opseda čitav roj muva kojima se očigledno dopada.
Raste iz takozvanog jajeta.
A da liči slažem se liči, uostalom to mu i latinski naziv govori.Grin
 
alex
 xaxaxaa nisam znao dobro je sto sam ga zaobisao inace to sam slikao u nacionalnom parku Djerdap prosle godine
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda
 
radislav
 Drugari dajte koji dobar recept za spremanje gljiva :vrganj-lisicarku-bukovacu-sampinjon -kod mene se u hercegovini najvise spremaju sa pavlakom ili mladim kajmakom ,poneko i pohovane ,meni je sampinjon najdrazi na ploci ili zaru doda se nekolika zrna soli i to je to .poz
RADE
 
Dare_Makedonija
 

boro kaže:

alex kaže:
E kolege da vidite ovu pecurku ovo je SMRČAK

img861.imageshack.us/img861/8814/dsc00398.jpg


To naravno NIJE smrčak.
Gljiva se zove Phallus impudicus, narodno ime, stršak ili smrdljivi stršak.
Stršak je nejestiv jer ima veoma neprijatan, jak miris, često ga možete videti u prirodi kako ga opseda čitav roj muva kojima se očigledno dopada.
Raste iz takozvanog jajeta.
A da liči slažem se liči, uostalom to mu i latinski naziv govori.Grin


Kod nas se ovo zove Stojko(ne zezam se)
 
Dare_Makedonija
 

radislav kaže:
Drugari dajte koji dobar recept za spremanje gljiva :vrganj-lisicarku-bukovacu-sampinjon -kod mene se u hercegovini najvise spremaju sa pavlakom ili mladim kajmakom ,poneko i pohovane ,meni je sampinjon najdrazi na ploci ili zaru doda se nekolika zrna soli i to je to .poz

Przene sa crni luk. Najbolje
 
boro
 Evo jedan meni odlican nacin za pripremu suncanice.
Alu foliju, najbolje duplu lagano namazati uljem pa staviti suncanicu listicima okrenutu gore. Iscediti ili sitno iseckati jedan cen belog luka. Staviti kasiku pavlake (moze i kajmak) i naseckati paradajz na tanke kolutove (moze paprika). Posoliti a moze i zaciniti drugim zacinima po ukusu. Krajeve folije prikupiti i zatvoriti odozgo. Peci na plotni na laganoj vatri nekoliko minuta. Moze i na elektricnom sporetu, ringla na jedinicu.
Ko nije probao ne mogu mu docarati tu lepotu.
Naravno mozete eksperimentisati i po vasoj zelji dodavati razni nadev (kao kad spremate picu). Stavljao sam i jaje, sitno seckan crni luk ili vlasac, moze salama i sl.
Suncanica se zapece i pusti sopstveni sok a nadev se obari, i za nekoliko minuta imate neprevazidjen delikates.
Ja jedva cekam prve suncanice.
 
Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


Lela
Offline
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!


tomo vrbas
Offline
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.


avatarPlaninko011
Offline
· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.


avatarMilanO
Offline
· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,686,080 posete www.srbijalov.com