Kugla
|
Scorpion Hunter |
Objavljen 14.12.2011. 19:13
|

Veteran

Upisa: 895
Pristupio: 13.05.2011. 17:39
|
Podunavac kaže:
Predator kaže:
Kolega Podunavac, ne sumnjam u tvoje poznavanje oružja i municije, ali zbog svoje sigurnosti moram pitati da li si siguran u to što si napisao. Čisto iz radoznalosti, kupio sam jedan takav metak i uporedio ga sa (meni sličnim) Belomovim "jedinačnim zrnom". Očigledno je da je ovaj tip zrna (čini mi se Gualandi) postao jako popularan. I jedan i drugi imaju jako sličan oblik, vidi se broj "12" (vjerovatno oznaka kalibra) i slovo "G" (vjerovatno tip zrna - Gualandi) na površini zrna, Belomovo zrno je malo duže i šeta malo po čauri ... Ne ulazim u to kakav je kvalitet kapisle, baruta, olova ... Nisam otvarao metke da bi mogao ozbiljnije da ih uporedim. Sličan je i B&P Big Game Palla Gualandi, ali ima crnu plastičnu čauru pa ne može da se nasluti da li je i ovo zrno kao dva prethodna.
Za Rottweil Exact sam siguran da može da se koristi i iz punog čoka, isto kao i Rottweil Brenneke kugla sa uzdužnim rebrima. Tako su projektovani da se rebra (okomita ili vertikalna) skidaju pri prolasku kroz cev (čok), ne stvarajući preveliki otpor, a zaptivanje u cevi se postiže čepom ispod projektila. A što se tiče upotrebe Rottweil Brenneke kugle ne moraš da se brineš ni zbog pritisaka koje postiže, pošto je u granicama za stare standarde. Rottweil Brenneke u kalibru 12/67,5 i 12/70 sa težinom kugle od 31,5 gram postiže pritisak maksimalno 650 bara, a u kalibru 16/67,5 i 16/70 sa težinom kugle 27 grama maksimalni pritisak 680 bara, što je u granicama starih vrednosti za srednji Pmax (srednji maksimalni pritisak). A ovakve pritiske bi trebalo da postiže i Rottweil Exact u navedenim kalibrima.
Podunavac ja sam koristio Rotwell breneke sa uzduznim rebrima i pucao sam iz punog coka tako da potvrdjujem tvoju informaciju vezano za taj metak B) ovaj sa poprecnim prstenovima nisam koristio nikad tako da  |
|
|
|
Predator |
Objavljen 16.12.2011. 17:56
|

Veteran

Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
Podunavac kaže:
Predator kaže:
Kolega Podunavac, ne sumnjam u tvoje poznavanje oružja i municije, ali zbog svoje sigurnosti moram pitati da li si siguran u to što si napisao. Čisto iz radoznalosti, kupio sam jedan takav metak i uporedio ga sa (meni sličnim) Belomovim "jedinačnim zrnom". Očigledno je da je ovaj tip zrna (čini mi se Gualandi) postao jako popularan. I jedan i drugi imaju jako sličan oblik, vidi se broj "12" (vjerovatno oznaka kalibra) i slovo "G" (vjerovatno tip zrna - Gualandi) na površini zrna, Belomovo zrno je malo duže i šeta malo po čauri ... Ne ulazim u to kakav je kvalitet kapisle, baruta, olova ... Nisam otvarao metke da bi mogao ozbiljnije da ih uporedim. Sličan je i B&P Big Game Palla Gualandi, ali ima crnu plastičnu čauru pa ne može da se nasluti da li je i ovo zrno kao dva prethodna.
Za Rottweil Exact sam siguran da može da se koristi i iz punog čoka, isto kao i Rottweil Brenneke kugla sa uzdužnim rebrima. Tako su projektovani da se rebra (okomita ili vertikalna) skidaju pri prolasku kroz cev (čok), ne stvarajući preveliki otpor, a zaptivanje u cevi se postiže čepom ispod projektila. A što se tiče upotrebe Rottweil Brenneke kugle ne moraš da se brineš ni zbog pritisaka koje postiže, pošto je u granicama za stare standarde. Rottweil Brenneke u kalibru 12/67,5 i 12/70 sa težinom kugle od 31,5 gram postiže pritisak maksimalno 650 bara, a u kalibru 16/67,5 i 16/70 sa težinom kugle 27 grama maksimalni pritisak 680 bara, što je u granicama starih vrednosti za srednji Pmax (srednji maksimalni pritisak). A ovakve pritiske bi trebalo da postiže i Rottweil Exact u navedenim kalibrima.
Hvala kolega! Ako budem imao prilike da lovim nešto konkretno, imaću to na umu! B)
|
|
|
|
LM |
Objavljen 26.01.2012. 23:04
|

Mlađi član

Upisa: 45
Pristupio: 22.03.2011. 23:51
|
Interesuje me da li je ko koristio poluautomate sa cijevima za pucanje kugli i kakva su iskustva, preciznost, krajnji domet? |
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 27.01.2012. 09:37
|

Lovčina

Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
Ja sam pucao i dva tri PA sa kuglom. Moj Smith and Wesson, zatim jedna Beretta outlender i jedan MP153. Sve tri sam naravno koristio u pogonu u sumi i sa sve tri sam imao lepe pogotke. Znaci moze. Dobro je to resenje, ako vec nemas dvokuglaru, karabin ili PA karabin adekvatnog kalibra za DS. Iako sam pristalica PA karabina u lovu na DS mnogi moji drugari korise PA glatkih cevi i lepo love, uspesni su. Super je to resenje na malim udaljenostima, svojim ocima sam video da u vatri padaju veliki veprovi (>180 kg) na rastojanjima oko 50 m.
Stoga kao i mnoge druge stvari, stvar je izbora i ukusa, pa necu da diskutujem na tu temu. |
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 27.01.2012. 13:58
|

Lovčina

Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
LM kaže:
Interesuje me da li je ko koristio poluautomate sa cijevima za pucanje kugli i kakva su iskustva, preciznost, krajnji domet?
Jel se ovde misli na slug cevi |
|
|
|
LM |
Objavljen 27.01.2012. 15:42
|

Mlađi član

Upisa: 45
Pristupio: 22.03.2011. 23:51
|
Da - mislio sam na slug cijevi, koliko sam zapazio najviše ih proizvode američke firme. |
|
|
|
Dulle |
Objavljen 19.04.2012. 18:23
|

Član

Upisa: 123
Pristupio: 22.05.2010. 21:36
|
Pozdrav svima,ako moze neko da mi kaze da li je neko probao Dupleks slug municiju.Mislim da nema kod nas da se uzme nigde u Srbiji.Okolne zemlje kao npr Bugari i Rumuni uvoze a kod nas jos niko nije uvozio,zemlja porekla je mislim Letonija.Molio bih kolegu Sotru posto znam da je on i njegov kolega Nikola strastveni lovci na divje svinje da se potrudi da uveze ovaj metak posto ga ima vise vrsta i u vise kalibara.Na you tube sam gledao klipove i odusevio sam se ucinkom na divljaci.
www.ddupleks.lv
http://www.youtub...ure=relmfu
http://www.youtub...re=related
Dule
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 27.04.2012. 16:19
|

Veteran

Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
Dulle kaže:
Pozdrav svima,ako moze neko da mi kaze da li je neko probao Dupleks slug municiju.Mislim da nema kod nas da se uzme nigde u Srbiji.Okolne zemlje kao npr Bugari i Rumuni uvoze a kod nas jos niko nije uvozio,zemlja porekla je mislim Letonija.Molio bih kolegu Sotru posto znam da je on i njegov kolega Nikola strastveni lovci na divje svinje da se potrudi da uveze ovaj metak posto ga ima vise vrsta i u vise kalibara.Na you tube sam gledao klipove i odusevio sam se ucinkom na divljaci.
www.ddupleks.lv
http://www.youtub...ure=relmfu
http://www.youtub...re=related
Koliko sam shvatio u pitanju je čelično zrno što zahtjeva odgovarajuću pušku da bi se moglo koristiti, a takve puške smatram da ima mali broj lovaca kod nas. ;)
|
|
|
|
Cadara |
Objavljen 27.04.2012. 17:45
|

Stari član

Upisa: 345
Pristupio: 06.10.2009. 13:30
|
Sva municija Duplex može se pucati iz pušaka sa najužim čokovima.
Ta čelična su najsličnija nekadašnjem poznatom francuskom zrnu Blondeau (Blondi) imaju plastične prstene, takođe i Hexolit, Rosa, imaju plastične prstenove koji su namenjeni za prolaz kroz ful čok.
Šteta što ih još niko nije uvezao kod nas.
Inače kažu lovci da je dosta skupa 4-5Eu komad. |
|
|
|
javor |
Objavljen 17.07.2012. 13:10
|

Član

Upisa: 61
Pristupio: 12.07.2012. 22:45
|
Valja li ovo čemu?Nisam još puca jer je skupo,a i uglavnom lovim sa karabinom.
|
|
|
|
Cadara |
Objavljen 17.07.2012. 13:56
|

Stari član

|
Šta je to, Sauvestre? |
|
|
|
javor |
Objavljen 17.07.2012. 17:01
|

Član

|
Cadara kaže:
Šta je to, Sauvestre? Da.Sauvestre balle fleche u kalibru 12mag.
|
|
|
|
ivanfox |
Objavljen 17.07.2012. 17:20
|

Stari član

Upisa: 245
Pristupio: 02.06.2011. 15:32
|
Kažu da je taj Sauvestre nešto mnogo,pomnogo dobro i kvalitetno.Ja ga jos probo nisam ali sam ga prilicno skupo platio(jedan podkalibarni projektil 5 eura)Nadam se naredne sezone da ga upotrebim na crnoj divljči.Inače Francuski proizvod.Lutajuci po raznim inostranim forumima u nekom polovičnom prevodu protumačih da je ta firma prva proizvela taj tip podkalibarnog projektila za glatke cevi,ako je to tačno.Pričao mi kolega koji je pucao sa njihovom municijom za 30-06 da je fantastična i vise je ne menja kaže.Čuo sam za tu municiju jos pre 10-ak godina ali kada sam video balisticku tabelu u jednom ino lovackom katalogu odlucio sam da kupim kutiju(6 kom.)podkalibarnih projektila u cal.12/70,jos samo da me posluzi sreća pa da ih probam na jesen,zimu... |
|
|
|
Cadara |
Objavljen 17.07.2012. 19:08
|

Stari član

|
Mislim da je cena od 5 eura jako velika, za te pare se mogu kupiti 5 komada gualandija koji je do normalnih lovačkih daljina od 40-50m uglavnom precizan iz većine lovačkih pušaka i provereno dobar na učinku.
No ko može nabaviti ovu municiju sigurno nije pogrešio ali treba istu prvo isprobati iz svoje puške kako nosi. |
|
|
|
ivanfox |
Objavljen 17.07.2012. 19:31
|

Stari član

Upisa: 245
Pristupio: 02.06.2011. 15:32
|
Pa da kolega Cadara i ja mislim da je cena zaista visoka za nase pojmove i prilike ali u pogonskom lovu na crnu divljac zaista imam malo ali bas malo šanse i prilike da pucam tako da ne stedim na municiji,a sto se tice te probe pa treba probati svaki novi patron koji naidje u pusku ali kod pomenutog metka uz otvorene cokove ne bi trebalo biti nikakve greske,osim ako ruka zadrhti kad protutnji samac,ha,ha |
|
|
|
javor |
Objavljen 17.07.2012. 20:36
|

Član

|
ivanfox kaže:
Kažu da je taj Sauvestre nešto mnogo,pomnogo dobro i kvalitetno.Ja ga jos probo nisam ali sam ga prilicno skupo platio(jedan podkalibarni projektil 5 eura)Nadam se naredne sezone da ga upotrebim na crnoj divljči.Inače Francuski proizvod.Lutajuci po raznim inostranim forumima u nekom polovičnom prevodu protumačih da je ta firma prva proizvela taj tip podkalibarnog projektila za glatke cevi,ako je to tačno.Pričao mi kolega koji je pucao sa njihovom municijom za 30-06 da je fantastična i vise je ne menja kaže.Čuo sam za tu municiju jos pre 10-ak godina ali kada sam video balisticku tabelu u jednom ino lovackom katalogu odlucio sam da kupim kutiju(6 kom.)podkalibarnih projektila u cal.12/70,jos samo da me posluzi sreća pa da ih probam na jesen,zimu... Da.Navodno ga je napravio neki francuski vojnik ili tko već.Ja sam ga plaća po 25kn komad,ali vjerovatno je poskupio u međuvremenu.Kao što rekoh,nisam ga još proba,nekako mi je glupo bezveze pucati sa tim metkom a i lovim sa karabinom.Navodno dobro nosi do 100m..Eto,ako je tko proba,neka dade svoje mišljenje iz prve ruke,jer jedno je teorija a drugo praksa!
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 17.07.2012. 22:38
|

Lovčina

Upisa: 3217
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Ja kupio S&B kugle 12/76, nadam se da su dobre...?
 Lov je za mene život =))) 
|
|
|
|
neno1971 |
Objavljen 18.07.2012. 07:36
|

Član

Upisa: 105
Pristupio: 24.02.2010. 13:43
|
Cvele kaže:
Ja kupio S&B kugle 12/76, nadam se da su dobre...? 
ja sam do sada koristio RC i B&P(12/76) i veoma sam zadovoljan tako da cu nastaviti i dalje da koristim istu vrstu municije,mada se ponegde protne i po neki krusikov.
nebojsa savkovic
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 18.07.2012. 14:13
|

Lovčina

Upisa: 3217
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Pa sigurno da su RC i B&P bolji, ali ja ih nisam ni vidjao, a i verovatno su dosta skuplji, a nisam bio pri parama... bila je i Remingtonova kugla, ali 250din/kom..
 Lov je za mene život =))) 
|
|
|
|
Cadara |
Objavljen 18.07.2012. 14:51
|

Stari član

|
S&B kugle imam u kalibru 12/70, izuzetno precizne, u klasi Rotweill Brennekea po preciznosti pa i možda bolje, ali deluje da je slabije punjenje i kugla je ugodna za pucanje za razliku od Rotweila, RC-a i drugih. Verovatno u kalibru 12/76 se taj nedostatak snage kompenzuje.
Odstrelio sam jednu svinju sa S&B na 20-tak metara i kugla je izvađena iz druge plećke, jako malo deformisana, sa plastičnim integrisanim čepom. Imam još nekoliko komada ali ih ne koristim za sada.... Inače bile su pakovanja od 5 metaka u kutiji.
Mišljenja sam da je metak malo jači, veće početne brzine i radnog pritiska da bi se to odrazilo na preciznost, i da su Česi našli neku pravu meru da potignu dobru preciznost a na uštrb nešto sporije kugle i manjih radnih pritisaka. Uglavnom za lov pogonom do nekih 30m je sigurno ubojita. |
|
|