Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: 12/70 12/76

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
12/70 12/76
Tomash
 Pa polako kolega dečko je radoznao, interesuje se, daj malo strpljenja i za njega...

Pavle, generalno svaka puška je tormentovana na neki pritisak.
Kod ruskinja je to napisano/utisnuto na cevima (u glavnom).

U glavnom princip je sledeći:
1) 12/76 12/89: Pucaš šta god hoćeš
2) 12/70:
Ako je tormentovano na 650, 750 bari pucaš standardnu municiju 12/70, i izbegavaš baby magnum (mangup) varijante, i ostale metchiće na kojima stoji oznaka 1050bari
Ako je tormentovano na 950 bari, pucaš sve.

E sad ova oznaka 1050bari na patronima ne znači da je toliki pritisak, već je upozorenje. Retko koja prelazi 800-850bari u kalibru 12/70, i u praksi to znači da se mogu pucati iz cevi tormentovanih na 750 bari. Zašto je to upozorenje, pa lepo zbog toga što neće svako otići na sajt i videti na kojem pritisku metak radi, a mogu da ga ture u cev 12/70 i ovi sa 650bari i ovi sa 750 bari.

Kod Zastavinih pušaka se tu tek ništa ne zna, i zavisi od iskustva do iskustva.
Neki pucaju sve živo, pa ture i 12/76 u zajku 12/70, pa ostanu živi.
Neki pucaju konstantno max1050 bari 12/70 municiju iz zastave i nemaju problema, nekima se posle kutije metaka pojavi luft u glavi (puške).

Znači, najjednostavnije ti je:
u 12/70 tormentovanu na 650bari može sve što je kalibra 12/70 i nema oznaku 1050bari,
a u 12/70 tormentovano na 750bari može i ta mundža ako ne prelazi 850bari (pogledaš na sajtu proizvođača, ako ga ima)
a u puške tormentovane na 950 bari može sve.

DamirKS
 Ali mnogi izbegavaju u 12/70 da stavljaju patron na kome pise 1050 bari. Kao na primer Mirage T2 ili T4 nemogu da se setim 36g, na oko kao obican patron ali ipak pise 1050 bari
RAKIJA JE SPASILA VIŠE DIVLJAČI U LOVU NEGO SVA UDRUŽENJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA!

pavlepavlaka
 Hvala puno na razumevanju sada znam nesto vise Smile
А у руке Мандушића Вука биће свака пушка убојита!

Josev
 ljudi pa evo kod mene mislam tacnije moj tata puca u zastavu sa patrone na koje pise max 1050 bara pa nista isto ko i sa obicni na koji nepise a puskica je stara vise od 30 godina pricam za zastavu polozara
marka fazan

PEZ
 ^ ma sta su 1050bara za zastavinu polozaruConfused
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

Podunavac
 O ovome se dosta pisalo al' ajmo još malo. Prvo ne trpe sve puške iste pritiske, odnosno nisu tormentovane na iste pritiske. Na svakoj puški na cevima treba da stoji oznaka tormentacije označena u barima ili mega paskalima (MPa). Međutim i tu ima razlike kod označavanja. Rusi daju podatak za srednji Pmax koji može da se koristi iz puške, a italijani maksimalni pritisak na koji je vršena tormentacija. Italijani svoje puške kalibra 12/70 tormentuju uglavnom na 1200 bara, tako da iz njih može da se puca sva municija 12/70 bez obzira na pritiske i gramažu. Kod ruskih pušaka je tormentacija vršena na srednji Pmax 650 ili 750 bara. Ove prve (650 bara) mogu da koriste municiju koja postiže radne pritiske do 750 bara, a ove druge (750 bara) do 850 bara, jer je dozvoljeno odstupanje do 15%.
I oko municije je napravljena cela zbrka sa oznakama 1050 bara. Uglavnom municija sa ovom oznakom ne postiže ni blizu te cifre, ali ima pojedine koje postižu do 880 bara, pa je oprez ipak neophodan. Ako se ne mogu pronaći fabrički podaci za pritisak, treba izbegavati municiju koja ima sačmeno punjenje od 36 grama pa naviše i koja ima mesingano dno čaure od 20 mm pa naviše.
Tri prsta 2Kolce

Tomash

Podunavac kaže:
... Ako se ne mogu pronaći fabrički podaci za pritisak, treba izbegavati municiju koja ima sačmeno punjenje od 36 grama pa naviše i koja ima mesingano dno čaure od 20 mm pa naviše.

Važnije je da piše max 1050 bari nego visina danceta(mesinga za Pavleta), jer eto Belom stavlja na patron chedite čauru sa dancetom od 20mm a nema veze sa visokim pritiscima, čak i RC na većinu patrona stavlja sve istu dubinu danceta, bio on 32 ili 40 grama.

BP tu otprilike najviše vodi računa oko danceta i nigde ne stavlja više nego što treba, negde ima samo 8mm a negde i 25mm dance.
Ima primera i jednih i drugih koliko hoćeš.

Znači više treba gledati šta piše za pritisak.

ssekir75
 a kad ne pise? Hmmm (skoro gledao koliko ima rio i nigde ne nadjoh, a kazu da dobro drmusa)
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Tomash
 Treba pogledati sajt u tom slučaju da se otkloni sumnja, mada mislim ipak da ti poznatiji strani proizvođači imaju obavezu da navedu povišene pritiske za takvu municiju,
ne sumnjam u njih ni malo.

Eto ni na RC-u ne piše na lovnom metku od 34 grama serie Oro, a dance 20mm,
ni na Belomu ne piše, lovni metak, a dance 20mm ko na RC-u.

Podunavac

Tomash kaže:

Podunavac kaže:
... Ako se ne mogu pronaći fabrički podaci za pritisak, treba izbegavati municiju koja ima sačmeno punjenje od 36 grama pa naviše i koja ima mesingano dno čaure od 20 mm pa naviše.

Važnije je da piše max 1050 bari nego visina danceta(mesinga za Pavleta), jer eto Belom stavlja na patron chedite čauru sa dancetom od 20mm a nema veze sa visokim pritiscima, čak i RC na većinu patrona stavlja sve istu dubinu danceta, bio on 32 ili 40 grama.

BP tu otprilike najviše vodi računa oko danceta i nigde ne stavlja više nego što treba, negde ima samo 8mm a negde i 25mm dance.
Ima primera i jednih i drugih koliko hoćeš.

Znači više treba gledati šta piše za pritisak.

Pojedina municija na kojoj piše 1050 bara može da se koristi iz pušaka proizvedenih posle 1989. godine i tormentovanih po novim standardima C.I.P. (740 bara srednji Pmax). Kombinacija težine sačmenog punjanja od 36 grama pa naviše i visine danceta 20 mm naviše je dobar pokazatelj da ta municija postiže pritiske više od standardnih. A nisam baš video da se mnogi razbacuju sa visinom danceta ako to nije neophodno. Takvu visinu uglavnom ima jača i skuplja municija. Ti reče da na Mirage T2 piše 1050 bara, a to je standardna municija koja postiže standardne pritiske i može da se koristi iz svih pušaka. Tek od T4 (i pojedine T3) treba biti oprezan i izbegavati upotrebu u starijim puškama.
Tri prsta 2Kolce

Tomash
 Kolega pobrkao si me sa kolegom DamirKS. On je naveo mirage.

Ja sam naveo Belom lovni metak i RC serie oro koji nemaju visoke pritiske, niti imaju oznaku, a imaju dance od 20mm.
E oni se razbacuju Smile a pritisci su mali i mogu se pucati iz svih pušaka.

Ne znam, ja ipak više pazim na ono šta piše, nego na visinu danceta.
Lepo sam i rekao, isto što i ti, da se municija max1050 bari može pucati iz pušaka tormentovanih na srednji 750bari (ruskih) ali ukoliko ne prelazi pritiske veće od 850 što se može videti na sajtu proizvođača.
Neke od tih municija bogme i dobrano prelaze 900, pa se ne može pucati baš sva municija sa oznakom 1050 iz cevi sa oznakom 750.

hercegovac
 na brno zh 301 proizvedenoj 1998 godine ne nađoh nigdje oznaku na koji pritisak su tormentovane cijevi, zna li neko ???

Podunavac

Tomash kaže:
Kolega pobrkao si me sa kolegom DamirKS. On je naveo mirage.

Ja sam naveo Belom lovni metak i RC serie oro koji nemaju visoke pritiske, niti imaju oznaku, a imaju dance od 20mm.
E oni se razbacuju Smile a pritisci su mali i mogu se pucati iz svih pušaka.

Ne znam, ja ipak više pazim na ono šta piše, nego na visinu danceta.
Lepo sam i rekao, isto što i ti, da se municija max1050 bari može pucati iz pušaka tormentovanih na srednji 750bari (ruskih) ali ukoliko ne prelazi pritiske veće od 850 što se može videti na sajtu proizvođača.
Neke od tih municija bogme i dobrano prelaze 900, pa se ne može pucati baš sva municija sa oznakom 1050 iz cevi sa oznakom 750.

Pa kolega naravno da uz navedenu visinu danceta i težinu zrna mora da ima i oznaku 1050 bara. O tome se celo vreme i piše. One koje nemaju oznaku 1050 bara nemaju povišene pritiske i mogu slobodno da se koriste. Zakonska obaveza svih proizvođača municije je da na municiju kalibra 12/70 koja prelazi pritiske od 850 bara stavi upozoravajuću oznaku 1050 bara. Međutim dobar deo proizvođača municije stavlja oznaku 1050 bara i na municiju koja prelazi 750 bara zbog starijih pušaka koje su tormentovane po starim standardima C.I.P. I na municiju koja je blizu maksimalnih dozvoljenih pritisaka ali ih ne prelazi prilikom testiranja u fabrici. Municija na terenu može da postigne veće pritiske nego u fabrici gde se ispitivanje vrši u kontrolisanim uslovima. Npr. ako su visoke vanjske temeperature i municija još neko vreme stajala u zatvorenim kolima. Tada barut brže izgara i postiže i veće radne pritiske. Proizvođačima je najjednostavnije da i na municiju sa manjim pritiscima stave oznaku upozorenja i da se unapred ograde od svih neželjenih problema, ukoliko zbog upotrebe njihove municije u starijim puškama dođe do oštećenje oružja ili čak povrede strelca. Međutim ne slažem se da postoji municija kalibra 12/70 koja prelazi pritiske od 900 bara. To su već standardni pritisci za kalibar 12/76 magnum. Najviše pritiske u kalibru 12/70 postiže municija semi magnum ili baby magnum, ali i samo ime im govori da ona više nije standardna, nego na pola puta između 12/70 i 12/76 magnum. Postoji i tema o pritiscima pa tamo može lepo da se pročita detaljnije o tome. A i ubuduće bi o ovakvim stvarima trebalo da pišemo na toj temi. Na svim temema se vodi polemika o pritiscima samo ne tamo gde je to predviđeno.
http://www.srbija...ad_id=1143
Tri prsta 2Kolce

Tomash

Podunavac kaže:
A i ubuduće bi o ovakvim stvarima trebalo da pišemo na toj temi. Na svim temema se vodi polemika o pritiscima samo ne tamo gde je to predviđeno.

Ja mislim kolega da bi o ovome najbolje bilo da prodiskutujemo uz neko Pivo na sledećem okupljanju forumaša Smile

U glavnom isto pričamo, ali se ne sporazumevamo najbolje bez piva vidm ja.
Veliki Pozdrav kolega Odobreno

Bzena
 Ja imam Fabarm LG 12/70, devedesetih godina je proizvedena i nigde joj ne pise na koliko je bari tormentovana, stavljao sam u nju T4, puca bez problema....srbijalov
Budi lovac, budi džentlmen Dasa

Kad su dosli gde je sevar gusti,
tada lovac svog gonica pusti,
Gonic vrisnu lovac pusku stisnu
a iz zbuna samo nesto puce
zekan bezi gonic arlauce.
O gonicu pevace se pesme,
nas se gonic zaboravit ne sme!!! Stari Pas srbijalov

Podunavac

Tomash kaže:

Podunavac kaže:
A i ubuduće bi o ovakvim stvarima trebalo da pišemo na toj temi. Na svim temema se vodi polemika o pritiscima samo ne tamo gde je to predviđeno.

Ja mislim kolega da bi o ovome najbolje bilo da prodiskutujemo uz neko Pivo na sledećem okupljanju forumaša Smile

U glavnom isto pričamo, ali se ne sporazumevamo najbolje bez piva vidm ja.
Veliki Pozdrav kolega Odobreno

Potpuno si u pravu kolega. Ne ide diskusija ovako na suvo. Trebalo bi malo pokvasiti usta, sigurno bi se bolje razmeli.iveli 3 Nadam se da će biti prilike ove sezone.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

Bzena kaže:
Ja imam Fabarm LG 12/70, devedesetih godina je proizvedena i nigde joj ne pise na koliko je bari tormentovana, stavljao sam u nju T4, puca bez problema....srbijalov

Za Fabarm puške iz 90-ih godina ne mogu sa sigurnošću ništa da tvrdim, ali Fabarm iz novije produkcije tormentaciju svih svojih pušaka vrši na pritisak od 1630 bara.
Ako nemaš oznaku tormentacije na cevi izraženu u barima (ili kg/cm2), onda imaš italijansku oznaku tormentacije. Ako na toj oznaci imaš slova PSF i jednu zvezdicu onda je vršena standardna tormentacija, ali ako imaš PSF i dve zvezdice onda je vršena pojačana tormentacija (1200 bara). Znači ako je puška u kalibru 12/70 a imaš oznaku PSF i dve zvezdice, iz nje možeš da pucaš svu municiju kalibra 12/70 uključujući i semi (ili baby) magnum.
Tri prsta 2Kolce

nebojsa1
 A ako je kalibar 12/76, i ima oznaku PSF i **?
Hrana na usta ulazi!
Ko jede ne boji se gladi...

krilas
 drugari upravo sam kupio novu pusku iz mp27m kalibra 12- 76 duzine cevi od 72,5 cm sa fiksnim polu i punim cokom, moram da prizam da nisam citao prethodne komentare, ali imam jednostavno pitanje , u principu ne bi trebalo da ima problema sa koriscenjem standardne municije 12-70, ali bih da to proverim kod vas , i ima li neke opasnosti ili ostecenja kod koriscenja iste u novoj pusci, a tu mislim i na krupniju sacmu kao i kugle. hvala
Siroma

Marko_1986
 Nema. Slobodno mozes da koristis 12/70 u posci kalibra12/76.
To i ja radim a verujem i svi ostali.
Dobar Pogled svim clanovima i posetiocima Lovac 1saita. Srbijalov

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,620,627 posete www.srbijalov.com