Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: GONICI

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
GONICI
Jastreb
 Aj` i ja malo da se uključim (ne u 220V)... Kruševački kraj je 175-200mnv ... Vile i jezero na Jastrepcu su na nekih 550-600mnv ...

Po mom mišljenju, gonič nikada ne može da stigne zdravu srnu, pa ni ako je bremenita...i smatram da naše autohtone rase goniča ne mogu da pričine nikakvu značajnu štetu divljači, sem možda rasterivanja i plašenja.

Kruševački kraj uopšte ne obiluje srnećom divljači...prvi put čujem za to

Nema lepšeg lova u ovom delu sveta, od lova po zatalasanim i pitomim brdima, na zeca - goničima... Akcija, adrenalin, jeka kerova u šumi... (barem za mene)

darkon
 I ja se slazem da ce tesko uhvatiti zdravu srnu.
Ali jedan od najosnovnijih uslova za zdravu,stabilnu i kvalitetnu populaciju divljaci(posebno srnece)je mir u lovistu.

lovdzij@
 B)Bravo 2Veselo

neca90
 Krusevacki kraj ima zaista NM od oko 200m,ali ako se posmatra grad i bliza okolina.Kada sam rekao krusevacki kraj nisam mislio na Jastrebac,kao sto si ti kolega s pravom pomislio,vec na predeo 45-50km severoistocno od Krusevca.U pitanju je loviste u podnozju planine Bukovik ciji najvisi vrh Rozanj iznosi oko 893MNV.BUDUCI DA PLANINOM GAZDUJE "SRBIJASUME"LOVI SE U PODNOZJU KOJE IZNOSI 250-300-350mnv,kako gde,ima tu varijacija,nije svud isto.Kazes gonic ne moze da stigne zdrevu srnu?A ako je juri vise pasa bremenitu po debelom snegu???Kazes nikakvu stetu ne mogu da nacine osim sto,eto,malo plase divljac?Uvazeni kolega,nimalo se ne bih slozio sa ovom tvojom konstatacijom!Kao sto rece lovdzija,osnovni uslov dobre reprodukcije i pravilne egzistencije divljaci je mir u lovistu,a ti i sam priznajes da taj mir ruse gonici koji plase i rasteruju divljac.Tacno je da,opste uzev,krusevacki kraj ne obilije mnogo srnecom divljaci.A zasto?Pa zato sto vecina lovista("Hajduk Veljko","Todor od Stalaca"...)dozvoljavaju upotrebu gonica.Loviste kojem ja pripadam ("Srna") ne dozvoljava njihovu upotrebu pa je situacija mnogo bolja!Ako ne verujes,pozivam te da kada bude sezona,budes moj gost u lovu na srndaca,pa ces videti da srna ima kao pleve!Ovo kazem bez imalo preterivanja.Rasprava oko gonica je mnoge lovce podelila,da ne kazem posvadjala.Smatram ovu diskusiju kao jedan prijateljski raggovor gde nema mesta teskim recima,vec samo razmeni misljenja!

Lala
 Samo vi nastavite diskusiju, ja sam rekao svoje šta sam imao na ovu temu, a drago mi je da pročitam da goničlija napiše da goniči 'samo možda malo poplaše i rasteraju divljač' (Jastreb ). To je, ako ništa drugo, barem iskreno i realno. A posledica toga je prazno lovište.
A da li će gonič stići zdravu srnu? Prvih 15-20 minuta, pola sata, neće sigurno. Ali posle sat, dva gonjenja, povećavaju se šanse da je stigne, još kako, kad se srneća divljač umori, čak i ako nije sneg. Pročitajte, na nekom od prethodnih komentara, kako je opisano da srna čak pridje čoveku, kad je goniči izmore.
E sad, ako taj čovek ima punu pušku i praznu glavu... nastavak bude jedna srna manje u lovištu.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

darkon
 Lalo,i ja sam mislio da pocnem da pisem,ali sam se "plasio" burmih reakcija goniclija,pa sam bio malo blazi.Grin
To za sat,dva gonjenja je provereno,jer sam se uverio u to i napisao sam svoje iskustvo u nekom od prethodnih postova.Gonici su toliko izmorili srnu,da mi je ona prilazila na neverovatno malu daljinu(svega 10m) i to vise puta,sto u normalnim uslovima nikada ne bi.
Jos jednom,gonic za blago pobrdje nikako.No no no
Gonic za planinu svakako.B)

Lala
 Nema potrebe za bilo kakvim burnim reakcijama, razgovaramo, razmenjujemo mišljenja, ko želi da se svadja, moraće za svadju da traži drugo mesto.
Meni ne smeta bilo čije mišljenje, niti je moje da sudim o nečijem mišljenju. Poštujem svačiji stav, sve dotle dok neko svoj stav ne počne da nameće kao jedini ispravan.
I da se razumemo: nije samo gonič taj koji ume da rastera divljač, ili da uhvati srnu. Umeju srnu da skembaju i NKD i NOD (naročito ovaj drugi), samo ako im se pruži prilika da iznenade srne na legalu, ili u gustišu! Ali, opet, ptičari neće goniti srnu dok ne padne sa nogu od umora, a gonič hoće. Još ako ih je više pasa u gonjenju, onda ide logika čopora, i srna nema šansi!
Video sam u par prilika u lovu, da nečiji pas pojuri srneću divljač. A isto tako sam video, da ukoliko se ponovi takva situacija sa istim psom, i pas ne reaguje na komandu 'nazad', grupovodja lepo kaže vlasniku psa, da psa veže na povodac, i tačka, nema priče - ili pas na povodac, ili dovidjenja iz lova!

neca90
 U potpunosti se slazem sa ovim sto kazu Lala i darkon!Iskreno govoreci, nemam iskustva,verujem da se pravilnom dresurom i pravilnim vodjenjem tokom lova svaki gonic moze obuciti da ne goni srnecu divljac!Medjutim,za to treba mnogo znanja i strpljenja koje vecina onih lovaca koji love gonicima(cast izuzecima)nema!Ne treba svu stetu na plemenitoj divljaci pripisivati gonicima,premda mislim da gonici nisu bas korisni elementi u ravnicarskim i blago-brdskim lovistima.Smatram da ne treba stetu koju lutalice nacine pripisivati gonicima.Jer,gonici rasteruju divljac samo dok lov traje,a lutalice su tu stalno.Problem broj jedan u nasim lovistima,ipak,nisu gonici,vec copori pasa lutalica koji divljaju po nasim lovistima!Ne znam ko rece da su u centru lovista napravili azil za lutalice?Resimo li problem lutalica,lov ce biti mnogo bogatiji nego sto jeste.Medjutim,od toga da to stvarno tako bude,vecina lovista je daleko,nazalost...

saja rudnik
 E drugari postoji tu jos jedan veliki problem a mislim da je i najveci kod nas obicnih lovaca..Vidite u kakvom vremenu zivimo,samo jurnjava..Ljudi nemaju vremana da izvode svoje gonice da vezbaju sa njima...Tako da kad dodje sezona ko pusteni sa lanca su...jure sve zivo do iznemoglosti..Koje komande koji bakraci???A sto je najgore nema tu pravog lova...Pricao sam vec jednom prilikom kako mi se hvalio stari seoski lovac kako ima dobre gonice i to 3.komada...A ja ga pitam a gde su ti??Kaze tu su negde u sumi ...gone ...A sta reko gone???Divljac...Te njegove kerove nisam video ceo dan,pricao mi da su dosli kuci tek sutradan...Mislim se ja stvarno su dobri...Nasli su put kuci...A meni se svi smeju sto gonice navikavam kao pticare na pistaljku,cim zviznem tu je...Pitaju me kakav ti to gonic a stalno tu oko tebe???

kriva cevka
 svaki lovac ima pravo na svoje misljenje.ja volim gonice i lov sa njima i potrebno je imati veom obucenog psa koji nece da pogoni srnu koja se tek podigla ispred njega.pas to radi instiktivno i on nije kriv.problem je u nedovoljnoj obuci,u ne imanju vremena za svog ljubimca(znam ljude koji kerove izvode samo na dan lova i to kad imaju vremena da i sami idu)a i druga stvar,da bi lovac imao obucenog i dobrog gonica potrebno je da postoje uslovi,i prostor gde bi vlasnik mogao da obucava svog psa.a kako mi da obucavamo svoje gonice i gde kad nam je drzava zabranila da pravimo gatare,a lovacka udruzenja nemaju terene za obuku ovih vrsti pasa???ako napravimo gatar dobijamo prijavu od nadleznih organa.znaci da treba da idem sa kerom u sumu i trazim divlju svinju da bih kera obcio,ili da sedim kuci sa njim i da mu drzim predavanja sta sme a sta ne da gonni!!!GrinPas
ja sam za gonice ali obucene,i trenirane..Pas

huntinggirl1
 moram i ja ponovo neku da lanem,
samo ime kaže kakav je ovo pas i za čega je stvoren, tragedija velike većine lovačkih pasa je u vlasnicima, njima su psi prateće sredstvo u lovu, vodi ga samo u lov, a u međuvremenu o njima se brine neko od ukućana, takav pas normalno da nije top pas,
s druge strane zakonom je dosta stvari zabranjenoo i evo ga belaj,
ishodi lova su tragični za dosta mladih pasa koji nisu spremni za lov, nema adekvatne obuke i neminovno je da se broj tragičnih krajeva povećava,

Jastreb

kriva cevka kaže:
...znaci da treba da idem sa kerom u sumu i trazim divlju svinju da bih kera obcio,ili da sedim kuci sa njim i da mu drzim predavanja sta sme a sta ne da gonni!!!GrinPas
ja sam za gonice ali obucene,i trenirane..Pas

Moji prodju tu teorijsku obuku... odlični su na predavanjima... a srnu ionako nemaju u mojoj sekciji gde da vide, ni divlju svinju... na terenu ih samo obučim da NE iskopavaju miševe i super... posle se šetamo kao po parku tU.a

lovdzij@
 Da li ta predavanja ima redovno,doveo bih malo moje keroveVeseloVeseloVeselo

Lala
 Momci, slatko se smejem, zaista imate smisla za humor Smile
Nego da se uozbiljim: u pripremi je pravilnik o korišćenju pasa u lovu, mislim da bi trebao vrlo skoro da ugleda svetlost dana, pa ćemo videti šta se tim pravilnikom predvidja. Hajde da ne trčimo pred rudu - možda bude i nešto pametno.
Zakon o divljači i lovstvu je predvideo da svako LU mora imati poligon za obuku pasa u svom lovištu. Ali nije nigde rečeno kakav taj poligon mora biti. Sa druge strane zakon o dobrobiti životinja zabranjuje gater. Neka tu dilemu i neuskladjenost reše gospoda iz nadležnih ministarstava. A ovo je jedno od pitanja koje će biti prosledjeno nadležnima, ako novi pravilnik ne bude dao rešenje.

Boban
 GrinGrinSmean

lovdzij@
 Taj zakon ce verovatno biti pun svakakvih budalastina,koje nemaju veze sa stvarnim potrebama za obuku pasa."POLIGON ZA OBUKU PASA"bas me zivo interesuje kako ce to da izgledaHmmmVerovatno ce imati prepreke kao u vojsci sto smo imaliPresrean

Lala
 Pa jedino ako će se psi pripremati za cirkus, da skaču kroz obruče, preskaču prepone i slično Grin
Za obuku pasa je neophodno da imaju praktični rad na terenu gde ima tragova i mirisa divljači, sve ostalo je laprdanje. Kako da obučiš psa, a da u životu nije osetio miris žive divljači? Kako da znaš temperament i karakter psa u lovu, ako će trčati za loptom po nekoj livadi koju će zvati poligonom?
Ma bzvz je sve!

Boban
 Ovde kod mene je zakon da vlasnik bez obzira koju rasu pasa cuvao u roku od 2 godine mora da prodje 2 ispita sa psom.
Poslusnost i vodljivost ponasanje na ulici i slicno,ovde nema oces neces moras,jbg.Pas

lovdzij@
 Zabranili su gatere,a tu su mladi kerovi imali prvi kontakt sa veprom.Tu se nauce uz podrsku vlasnika da se cuvaju,da oblajavaju sa distance,da ne napadaju zestoko.A sad odvedem mladog kera u planinu i naidze na vepra od 80 kg koji ubuja na mesto.Udari mladog kera,i taj vise nikad ne moze da bude ker za svinje.U vecini slucajeva,mada bilo je izuzetaka.Veselo

Boban
 Ima jos po negde Gatera nisu svi ugaseni.Yes

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,683,648 posete www.srbijalov.com