Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Zabrana lova

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Zabrana lova
Cadara
 Iz Lovačkog udruženja možete biti izbačeni po automatizu ako ne izvršite svoje obaveze u zakazanim rokovima (plaćanje članarine) ili odlukom disciplinske komisije (u II stepenu ako se žalite) .
Uopšte ne razumem ništa ovde o čemu se piše kakve grupe i kakvi bakrači. Lovačko udruženje ima disciplinsku komisiju koja rešava prijave i sasluša sve strane. Kod nas su u disciplinskoj komisiji obično izabrani lovci koji su po struci pravnici ili bar od 5 članova komisije 2-3 člana su sa Pravnim fakultetom.
Postoji pravilnik o disciplinskoj odgovornosti i tačno se zna šta su povrede i za koje se stvari lovac disciplinski kažnjava. Lovac ima pravo žalbe II stepenoj komisiji koja daje konačnu odluku.
Pre toga disciplinska komisija prvo proverava i uzima potrebna obaveštenja i informacije na osnovu disciplinske prijave da li ima elemenata da se uopšte i pokreće disciplinski postupak jer obično tamo gde su međuljudski odnosi poremećeni puno padne kojekakvih prijava bez osnova, iz pakosti itd, itd.
Nikakav predsednik LU ili LD ili grupovođa ne može nekoga izbaciti iz članstva. Lovnik ili lice koje vrši ulogu vođe lova može udaljiti lovca iz samog lova ukoliko je napravio neki incident koji ugrožava bezbedno vršenje lova i to je to.
Stvarno ne mogu da verujem da se takve stvari dešavaju.

zoranp
 Cadara oni ne izbacuju iz društva ili udruženja(barem ne još za sada) svoje neistomišljenike, nego iz lovačkih grupa kojih ima kod nas u društvu dvanaest...e sada kada te izbace iz grupe,a navodno, jer uništavaš dobre odnose među lovcima onda ti trebaš da nađeš novu grupu koja će te primiti, e sada kako da te neko primi kada kod nas u upravnom odboru sede sve grupovođe , znači ljudi koji overe tvoje izbacivanje i koji su na tu funkciju stavljeni glasanjem članova grupe i uz obaveznu saglasnost "buvšeg predsednika"...to je po nekom statutu koji ja neznam i takva pitanje rešava kolega sremac i kolega boro koji su stručniji za ta pitanja, ja sam po struci šumarski tehničar i jako volim lovstvo,a oduvek sama ga definisao kao PRIVREDNU GRANU KOJA SE BAVI UZGOJEM, ZAŠTITOM I ISKORIŠTAVANJEM DIVLJAČI KAO PRIRODNOG RESURSA....tu se eto malo razumem i to nekrijem...zato i ispadaju smešni sa tekstom na koji me pozivaju, jer neznaju bolje da upravljaju sa divljači, njima je bitan samo ODSTREL i HARAČIJA po lovištu,ali opet kažem to će kolege gore navedene dokazati kad dođe vreme...
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Lala
 Kod njih ti pošalju izgleda OBAVEŠTENJE, da si bivši, i ko te šiša Grin A prvi put sam čuo da u nekom LD mogu da 'stave lovca člana grupe na raspolaganje', ako većina u grupi neće da lovi sa njim?!? Kome, bre, 'na raspolaganje'? Pa nije čovek ničija imovina pa da se 'stavlja na raspolaganje'!
Znači, imaš lošu frizuru, razdeljak na pogrešnoj strani glave, koji se ne svidja grupovodji, i ružnu facu, koja prepada divljač na terenu; oni te lepo stave 'na raspolaganje' i ne možeš da ideš u lov, iako nisi prekršio ni jednu odredbu zakona ili statuta?!? Ja sam ovo što su do sada pisali, tako razumeo. A ni jedna druga grupa neće da te primi 'sa raspolaganja', iz neke solidarnosti medju grupovodjama.Smean
Zamišljam kako bi ja reagovao da mi neko kaže da 'raspolaže sa mnom'! Palica Ni rodjena žena moja ne raspolaže sa mnom, a ne grupovodja ili predsednik LD, ili bilo ko drugi.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

zoranp
 Šta je šuma bez rike Jelena u zoran, prazan je proplanak bez Srndaća u proljetnoj izmaglici, uvenut će trava,ako uši Zečije iz nje ne vire, posivit će nebo ako nema Fazana i Jarebice da poleti ka njemu, presušit će reke,ako Patka kroz zimsku noć prestane da gače, netreba mi ni leto ako puć puruć ne odjekuje kroz noć.....evo za ovo se ja borim IZRODE LOVAČKI ko jesi da si Besan

..i da zahvalim na prelasku u čin Član Smile ..čast mi je!!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

marcony
 i55.tinypic.com/s5lir7.jpg

marcony
 evo ga !!!! a taj pismeni zahtev sto spominju nisam nikad video, tražio sam ga više puta ali ne daju kako oni kažu to nije bitno!!!!
Eto to sam dobio poštom i to je to nema ni navedenih razloga za izbacivanje.Kolege iz moje grupe nemaju pojma zbog čega sam izbačen, nesmeju da se bune rečeno im je da bolje da ćute?!!

Lala
 Sjajno!!!! Smean
A ko je potpisao 'pismeni zahtev' grupe? Grupovodja, verovatno, koji i odlučuje o isključenju Grin Grin Grin
Kadija te tuži, kadija ti sudi!
Pa crni palančani, ne može nikakav pravilnik o organizaciji da bude jači od zakona, pobogu! Ako nisi disciplinski kažnjen, onda imaš sva prava i obaveze, koje ti po zakonu i statutu sleduju. Nit te ko šta pitao, nit saslušao, članarinu platio, obaveze odradio, sleduje 'šut-karta'. I još napisaše da nema prava žalbe.
Ovo je stvarno smešno Grin
Stvarno piše da je ovo potpisao zapisničar?!? Od kada je zapisničar ovlašćeno lice za potpisivanje akata? Ovde se neko igra sa vatrom: neovlašćeno potpisivanje i zloupotreba pečata - krivično delo. Mašala! Čuvaj taj dopis, trebaće vam.
Onaj koji je ovo napisao je pravno nepismen, nije svestan šta je uradio u smislu KZ R.Srbije, a usput i krši zakon o udruženjima. Kazne su sitnica: milionče za LU, 250 000 za lice koje je ovo uradilo Grin

marcony
 B) Lalo pogodio si ko je potpisao taj pismeni zahtev zato mi i nedaju, a ovo sam uramio visi pored diplome.Jadan taj zapisničar sta je sve potpisao nema ni on pojmaitanje KAŽU TO JE PO ZAKONU A UO LD JE OVO IZGLASAO Bravo 2 za UO. Željno očekujemo da zoranp dobie dopis

Lala
 Pa ako UO nešto izglasa, onda predsedavajući UO potpisuje te odluke, to valjda i babe pijačarke znaju! A ne zapisničar. A možda je predsedavajući UO svestan da ovo 'ne pije vodu' i da je protivzakonito, pa podmetnuli tog mučenika zapisničara da potpisuje ovakve stvari Grin
Siroma' čovek Frown
Marcony, a da ti nisi možda pišao u lovištu na pogrešnom mestu, pa si napravio ekološku katastrofu, i tako napravio disciplinski prekršaj, rušeći usput 'ugled' LD? Meni se čini da mora biti neki takav jak razlog za ovakvu sprdnju pravničku!

zoranp
 Žena... Lalo žena je zapisničar Stidljiv
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Sremac75

Cadara kaže:
Iz Lovačkog udruženja možete biti izbačeni po automatizu ako ne izvršite svoje obaveze u zakazanim rokovima (plaćanje članarine) ili odlukom disciplinske komisije (u II stepenu ako se žalite) .
Uopšte ne razumem ništa ovde o čemu se piše kakve grupe i kakvi bakrači. Lovačko udruženje ima disciplinsku komisiju koja rešava prijave i sasluša sve strane. Kod nas su u disciplinskoj komisiji obično izabrani lovci koji su po struci pravnici ili bar od 5 članova komisije 2-3 člana su sa Pravnim fakultetom.
Postoji pravilnik o disciplinskoj odgovornosti i tačno se zna šta su povrede i za koje se stvari lovac disciplinski kažnjava. Lovac ima pravo žalbe II stepenoj komisiji koja daje konačnu odluku.
Pre toga disciplinska komisija prvo proverava i uzima potrebna obaveštenja i informacije na osnovu disciplinske prijave da li ima elemenata da se uopšte i pokreće disciplinski postupak jer obično tamo gde su međuljudski odnosi poremećeni puno padne kojekakvih prijava bez osnova, iz pakosti itd, itd.
Nikakav predsednik LU ili LD ili grupovođa ne može nekoga izbaciti iz članstva. Lovnik ili lice koje vrši ulogu vođe lova može udaljiti lovca iz samog lova ukoliko je napravio neki incident koji ugrožava bezbedno vršenje lova i to je to.
Stvarno ne mogu da verujem da se takve stvari dešavaju.

E Cadara to je tako u normalnim Druištvima i Udruženjima.
Kod nas je sve nenormalno, vidiš i sam!!!
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

Sremac75

Lala kaže:
Kod njih ti pošalju izgleda OBAVEŠTENJE, da si bivši, i ko te šiša Grin A prvi put sam čuo da u nekom LD mogu da 'stave lovca člana grupe na raspolaganje', ako većina u grupi neće da lovi sa njim?!? Kome, bre, 'na raspolaganje'? Pa nije čovek ničija imovina pa da se 'stavlja na raspolaganje'!
Znači, imaš lošu frizuru, razdeljak na pogrešnoj strani glave, koji se ne svidja grupovodji, i ružnu facu, koja prepada divljač na terenu; oni te lepo stave 'na raspolaganje' i ne možeš da ideš u lov, iako nisi prekršio ni jednu odredbu zakona ili statuta?!? Ja sam ovo što su do sada pisali, tako razumeo. A ni jedna druga grupa neće da te primi 'sa raspolaganja', iz neke solidarnosti medju grupovodjama.Smean
Zamišljam kako bi ja reagovao da mi neko kaže da 'raspolaže sa mnom'! Palica Ni rodjena žena moja ne raspolaže sa mnom, a ne grupovodja ili predsednik LD, ili bilo ko drugi.

I ne samo iz solidarnosti, nego zato što predsednik može u svako doba da im uskrati saglasnost na članstvo u Odboru lovaca, pa da postanu obični lovci koje onda može grupa da stavi na raspolaganje.
Svako čuva svoju guzu, a ima nešto i u paprikašu posle sednice.
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

Sremac75

Lala kaže:
Sjajno!!!! Smean
A ko je potpisao 'pismeni zahtev' grupe? Grupovodja, verovatno, koji i odlučuje o isključenju Grin Grin Grin
Kadija te tuži, kadija ti sudi!
Pa crni palančani, ne može nikakav pravilnik o organizaciji da bude jači od zakona, pobogu! Ako nisi disciplinski kažnjen, onda imaš sva prava i obaveze, koje ti po zakonu i statutu sleduju. Nit te ko šta pitao, nit saslušao, članarinu platio, obaveze odradio, sleduje 'šut-karta'. I još napisaše da nema prava žalbe.
Ovo je stvarno smešno Grin
Stvarno piše da je ovo potpisao zapisničar?!? Od kada je zapisničar ovlašćeno lice za potpisivanje akata? Ovde se neko igra sa vatrom: neovlašćeno potpisivanje i zloupotreba pečata - krivično delo. Mašala! Čuvaj taj dopis, trebaće vam.
Onaj koji je ovo napisao je pravno nepismen, nije svestan šta je uradio u smislu KZ R.Srbije, a usput i krši zakon o udruženjima. Kazne su sitnica: milionče za LU, 250 000 za lice koje je ovo uradilo Grin

Ponovo ističem, to je "nepisano pravilo", ne piše to ni u jednom pravilniku.
PraviloPraviloPravilo
Palica

Sremac75

Lala kaže:
Pa ako UO nešto izglasa, onda predsedavajući UO potpisuje te odluke, to valjda i babe pijačarke znaju! A ne zapisničar. A možda je predsedavajući UO svestan da ovo 'ne pije vodu' i da je protivzakonito, pa podmetnuli tog mučenika zapisničara da potpisuje ovakve stvari Grin
Siroma' čovek Frown
Marcony, a da ti nisi možda pišao u lovištu na pogrešnom mestu, pa si napravio ekološku katastrofu, i tako napravio disciplinski prekršaj, rušeći usput 'ugled' LD? Meni se čini da mora biti neki takav jak razlog za ovakvu sprdnju pravničku!

Ne radi se o Upravnom odboru, nego o Odboru lovaca-objasnio sam ranije.
PraviloPraviloPravilo
Palica

Sremac75

Sremac75 kaže:
lalo, moram da ti kažem da je i ova situacija, kao i sve drugo, veoma specifična.
Upravo je ovo način na koji naši vladari demonstriraju silu, uteruju strah u kosti i ućutkavaju sve svoje neistomišljenike.
Naime, po "nepisanim pravilima" koja je ustanovio naš "bivši" predsednik, kada se neko zameri njemu ili nekom njemu bliskom, dovoljno je da se dva lovca iz lovne grupe tog lovca izjasne da sa njim ne žele da love i da navedu da je to "zbog narušenih medjuljudskih odnosa".
Taj zahtev se prosledjuje Odboru lovaca, u kome sede sve sami "ljudi od poverenja" (što nije ni čudno kada po isto tako "nepisanom pravilu" predsednik može članu Odbora ovaca u svako doba da otkaže saglasnost koja je neophodna i prilikom izbora, i da taj prestane da obavlja tu funkciju, i to bez bilo kakvog obrazloženja).
Odbor lovaca usvoji taj zahtev, naravno, i taj lovac dobija status "neraspoređenog".
To znači da je i dalje član LU, ali nije član ni jedne lovne grupe u svom LD.
To dalje znači, da kada želi da ide u lov treba da dodje na jedno od zbornih mesta i zamoli jednog od grupovodja da ga upiše u dozvolu za lov i dozvoli da lovi sa tom lovnom grupom.
A pošto su grupovođe članovi Odbora lovaca (saglasnost), neće ili ne smeju, to da urade, pa se taj lovac sa psom i puškom već oko 8 sati vraća kući, naravno ako je bio toliko blesav, i ponizio se toliko da dodje u drugu grupu i da moli da lovi.
Može i da pokuša da nadje drugu lovnu grupu koja bi ga primila, ali kako o tome odučuje grupovođa-član Odbora lovaca(saglasnost) i to je malo verovatno.
Tako da je, Lalo, kada imaš sve ovo u vidu, jedan zaista snažan i efikasan mehanizam obračuna sa neistomišljenicima, ali i mehanizam kojim se svi ostali drže na kratkom lancu jer znaju da se to i njima može desiti.
Ja imam sreće što je moj grupovođa dobar čovek i što su u mojoj grupi lovci koji dele moje mišljenje povodom svega što nam se dešava, inače bih i ja prošao kao i Zoranp. Pa išli su dotle da prete da će tu grupu rasformirati.
Svi koji su izbačeni iz svojih grupa dolazili su u našu 7.grupu kao gosti jer su znali da ih niko neće odbiti i vratiti kući bez da idu u lov.
PalicaPalicaPalicaBesanBesanBesan

PraviloPraviloPravilo
Palica

Sremac75

Sremac75 kaže:
Lalo, siguran sam da nemamo Statut. Ali imamo račun u Banci.
Postoji samo stari Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji LU, u kome se spominje ona saglasnost prilikom izbora Odbora lovaca u LD, a i on je zastario zato što ne predviđa biranje Odbora lovaca na Zboru lovaca.
Da bi ti bilo jasno :
Zbor lovaca LD je pandan Skupštini LU,
Odbor lovaca LD je pandan Upravnom odboru LU.
Statut LU Opštine Bačka Palanka, kao jedini važeći normativni akt, predviđa da svako LD ima Zbor lovaca i Odbor lovaca.
Mislim da grešiš,
tačno je da predsednik polaže račune Zboru lovaca/Skupštini ali bi Odbor lovaca/Upravni odbor trebao da kontroliše njegov rad.

PraviloPraviloPravilo
Palica

Lovac Stari
 Momci razumem ja vas potpuno, ali shvatite da su uvek bili gubitnici mali i uvek se kola slamala na nebitnim i nejakim ledjima. Secam se jednog slucaja njih 12(clana) napisase peticiju i prijavu sa(sa dokazima)i poslase u LSS i na kraju znate sta je bilo???

Pa polovina kao dupe u kraj a bukaci(najglasniji) po 5 godina van stroja.
U kulturnim i normalnim udruzenjima postuje se svaka rec i svaki glas se uzima u obzir i na razmatranje, ali tamo gde je trula riba i gde vec smrdi-nece moci ni ove noci ni neke druge Stari!

Funkcija koliko da je mala neispusta se iz ruke i malodusnicima je draza od rodjene zene.
A takvi tipovi su zarad nje spremni i u krilo i na kolena...
Lagace i stace uz jaceg! I sta vredi posle ovima sto se bunili? U pravu ste netreba da mi replicirate, razumem se u mnogo sta i sve mi je jasno. Poslednje dve godine dole samo placam clanarinu zbog staza i lovne karte, u lov idem ali samo na stranu i strogo komercijala.

Ko razume shvatice ika.
Dobar pogled.

Sremac75
 Pa da odustanemo!!!
PraviloPraviloPravilo
Palica

Sniper Hunter

A takvi tipovi su zarad nje spremni i u krilo i na kolena...
Lagace i stace uz jaceg! I sta vredi posle ovima sto se bunili? U pravu ste netreba da mi replicirate, razumem se u mnogo sta i sve mi je jasno. Poslednje dve godine dole samo placam clanarinu zbog staza i lovne karte, u lov idem ali samo na stranu i strogo komercijala.

Stari i ja idem tim putem ,ove godine su hteli i lovnu kartu da mi oduzmu ali sipak rekao sam da ako tako nastave da znam kome cu da se obratim i smirili se 

Sremac75

marcony kaže:
i55.tinypic.com/s5lir7.jpg

PRAVILNIK
O ORGANIZACIJI LOVAČKOG
UDRUŽENJA OPŠTINE BAČKA PALANKA

Član 9.

Odbor lovaca je operativni organ lovačkog društva,koji.
1.Sprovodi odluke i zaključke organa lovačkog udruženja i zbora lovaca.
2.Prati stanje u lovnom reviru.
3.Predlaže lovačkom udruženju lovočuvare volontere.
4.Obrazuje lovne grupe.
5.Stara se o vođenju i dostavljanju ustanovljene evidencije i statistike za svoj lovni revir i članstvo.
6.Formira komisije lovačkog društva koje predvide nadležni organi udruženja.
7. bira sekretara i lovnika ukoliko postoji potreba za tim.
8.Odlučuje o drugim pitanjima za koje ga zaduži nadležni organ udruženja.

E na osnovu ovoga je jedan lovac izbačen iz svoje grupe.
CIRKUS KOMENDI!!!
PraviloPraviloPravilo
Palica

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Beogradski sajam lova, ribolova i nautike LOVAČKI SAJMOVI 89 17.05.2024. 14:07
Umetnost na temu lova, slike i ostalo. GALERIJA TROFEJA I UMETNIČKIH DELA 102 26.04.2019. 17:04
Smešni video na temu lova SVAŠTARA 314 24.02.2018. 01:43
Umetničke slike na temu lova SVAŠTARA 47 09.08.2017. 22:40
Metode i načini lova kod drugih... METODE LOVA 45 24.12.2016. 20:26
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,463
Najnoviji član: tijanalovkinja

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,618,138 posete www.srbijalov.com