Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: DA LI JE VUK JOŠ UVEK ŠTETOČINA?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
DA LI JE VUK JOŠ UVEK ŠTETOČINA?
zoranp

Lovac iz Vrbova kaže:
U mom kraju se ne tako davno jedna vucica okotila,ne moze nike da je vidi,al zato tragova i stete ihaaaaaaaaaaaaaShock

Kako znaš da je samo jedna vučica i koliko sada ima vukova na vašem području, po vašoj proceni??
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Lovac iz Vrbova
 Mi predpostavljamo da je jedna...Confused,nismo sigurni kad su u pitanju brojke...ali ova štetočina se od skora pojavila,nisu se baš mogli videti tako često tragovi vuka(naravno mogli su u nekim zabitima,ali po putevima koji su bliži kućama,ne),dok se nije ona pojavila.Frown
Kolega ako je moguce da u vasim postovima upotrebljavate umesto izraza" stetocina"upotrebljavate adekvatniji izraz predatori unapred hvala !
Srbija lov Admin Tim!

nenadx
 Pa da okoncamo,sto se mene tice.Vidi se da nepostoji volja niti na visim,a i nizim nivoima za sakupljanjem info.Brojnost i odstrel vuka ce kod nas jos dugo biti enigma i vise u sferi nagadjanja.Doduse nije ovo slucaj samo sa vukom.Vazno je reci da nije problem u strucnjacima,imamo ih i to zaista dobrih,ali dobri su po strani,da im se da nesto kao rade..,te radove stave u fioku i .....
Vuk naravno nije ili jeste stetan,onoliko koliko covekov interes odredi.
Meni licno je nesto drugo vaznije.Moze se zakljuciti po navodima sa svih strana da je tamo gde ga ima,veoma zastupljena ekoloska svest,cak za primer mnogim evropskim zemljama,pa nevidim razlog napada na nase lovce.Globalno i sire posmatrano srpski lovac je perjanica i uzor EU lovcima.....Ova teza je lako odbranjiva u okvirima savremenog posmatranja prirodnih celina.Bye
Dobar pogodak

Lala
 Hajde malo da ubacim jednu informaciju: čuo sam da je ministarstvo odobrilo odstrel 2 vuka u lovištu u Vršcu. Možda Kile, ili neko drugi iz Vršca, zna nešto o tome. Informacija je dosta pouzdana.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

zoranp
 Kolega zemo u prvom delu zaključka se slažem, ali po pitanju ekološke svesti tu nisam baš sklon da tako visoko mišljenje imam o nama...iz razloga koji su viudljivi celom teritorijom Srbije, lai...da nedužimo

...vuk je bio i ostao divljač koja je kroz vekove,pa sve do današnjeg dana bila mit,čudovište,štetočina, ali i indikator staništa, biloško najprirodniji pročistivač populaciia plemenite divljači, a i san svakog modernog lovca...sudbina mu je neizvesna po mom mišljenju iz više razloga odumiranje sela, nesavesno gazdovanje vukom, krivolov (trovanja,stupice,..), pustošenje lovišta od strane nemarnih LU-a...sa moje strane završna reč je ŽELIM MU JOŠ MNOGO VEDRIH ZIMSKIH NOĆI ZA DOBRO ZAVIJANJE PRED NOĆNE POHODE..Vuk ..
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

nenadx
 Majkane,dozvolimo sebi ponekad ironicno-saljiv osvrt na deo istine.Sustina je dok se nama namece svest,kultura....vidimo kako isti broje odstrele srna...na stotine hiljada....i ponavljam se,ali moramApel za vuka dolazi vecinom iz zemalja koje su ga istrebile..negde ranije smo se na forumu salili,pa sam rekao evo im ga,neka nam daju lovu za hvatanje i poslacemo im da i oni imaju prirodni lanac ishrane....
Nas lovac nikada nije zeleo da istrebi vuka,vec da se podici njegovim ulovom.Zeli samo njegovu kontrolu brojnosti,ali onoliko koliko mi smatramo da je optimum.Sta je tu lose i odkud zadnjih godina toliko brige za vuka u zemlji koja ga ima vise nego ceo zapad?
A dotle mi kao nedozreli i nesvesni klimamo potvrdno,kao da neznamo sta nam je ciniti.
Dobar pogodak

zoranp
 Nešo znam da si ti pisao i sa osvrtom na zapad, ali brate ja nisam i mene nezanima ni zapad ni istok mene zanimamo mi....naš vuk je vredan i on treba da se poštiuje i da ga ima..treba da se lovi i treba da on lovi..ono što sam ja htio da pokažem,a nažalost i jesam i pokazao i dokazao jeste da niko u ovoj našoj zemlji nema pravu informaciju niti ideju kako da se gazduje sa postojećom kakvom takvom populacijom vuka, a to je za mene veli hendikep našeg lovstva. Pozdrav Smile
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

nenadx
 Zorane,sto se mene tice nemoramo pominjati zapad uopste.Spominjem ih jer su oni igraci koji uticu na desavanja kod nas,sto navodi da nemamo svoj stav i interes.Ako bi se mi ttrebali odrediti prema vuku,morali bi biti i malo principijelni.Da li cemo vuka posmatrati kao odvojenu vrstu, po licnim afinitetima ili cemo sve vrste posmatrati kao deo prirodne celine pa lovci neka traze tu svoje mesto,ako ga ima.Pitanje odnosa prema predatorima,koje ce najverovatnije biti nesto sasvim novo,dovesce do nove uloge coveka lovca,sasvim drugacijeg od danasnjeg-poznatog,pa samo skrecem paznju na to.Licno mi je svejedno,uzivam u zavijanju vuka,bez puske u sumi.Da li je vecina spremni na to?
Dobar pogodak

zoranp
 Nešo svaka ti je Njegoševa Bravo 2 , a svakako i Vuka i Čoveka i svako živo biće trebamo ili čak moramo gledati isključivo kao deo celine tj. deo nekog ekosistema, gde se i najmanja pomeranja u odnosima vrsta jako osete .. e sad dali neko može da sluša Vuka bez ili sa puškom to je ipak stvar kako je neko doživio lov i pojam ljubavi prama divljači...ja sam ga slušao i bez puške i sa puškom ...srce mi je igralo isto u oba slučaja, a jeza me podilazila uz kičmu koda mi je za vrat pirio, no i sada bi volio da ga opet čujem i opet bi mi bilo svejedno dali sa puškom ili bez nje ... ali osećao bi se opet isto u to sam sto posto siguran, jer je to moj LJEPI I NAJLJEPŠI ZELJOV B) 
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

nenadx
 Evo nekih od zanimljivih pogleda od pre dve godine
Najcelovitiji prikaz stanja vukova u Srbiji daje dokument koji su napravili dr Miroljub Milenković sa Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković", mr Milan Paunović iz Prirodnjačkog muzeja i mr Duško Ćirović sa Biološkog fakulteta u Beogradu. Pod nazivom "Akcioni plan za očuvanje vuka u Srbiji", ovu studiju je u okviru jednog istraživačkog projekta pre dve godine naručilo Ministarstvo zaštite životne sredine, ali ga nije publikovalo, budući da takve dragocene preglede državni organi ne uspevaju da predstave javnosti zbog nepostojanja odgovarajućih međuresornih komisija. Ali kad je Evropska komisija pokazala interesovanje za srpske vukove, postojeći akcioni plan je odlično poslužio, pa su ga, uz saglasnost ministarstva, sami istraživači poslali u Brisel.Po podacima koji su u ovoj studiji prikupljeni, trenutno u Srbiji živi između 700 i 800 jedinki i da uz Bugarsku, Makedoniju, Grčku i Španiju, naša zemlja ima jednu od najvećih populacija ovog grabljivca na jugu kontinenta.
A kad vuk ubije ovcu ili krav, njihov vlasnik u Srbiji nikako ne može da nadoknadi štetu, ne samo zbog statusa vuka kao nezaštićene vrste već i zbog niza drugih prepreka za to. "Nemamo regulisan sistem kompenzacije", objašnjava Paunović, dodajući da je svega dva do tri odsto stočnog fonda uopšte osigurano u osiguravajućim kompanijama. Uz to, u Srbiji još uvek postoji ekstenzivno stočarstvo stoka se u ispašu pušta sama ili boravi u nezaštićenim torovima, bez električnih pastirica, pravih pastira ili pasa koji samim svojim prisustvom uspešno odvraćaju vukove od lova.
"Vuk je naučio da koristi propuste čoveka", kaže za "Vreme" doktor Miroljub Milenković, naučni savetnik na Institutu za biološka istraživanja "Siniša Stanković",
"Lov na vuka ima dugu tradiciju u Srbiji i ona se shvata kao deo istorijske borbe vuka i čoveka", kaže Paunović, dodajući da pošto svako može sasvim po zakonu, mada na propisane načine usmrtiti vuka, oni se ponekad love nehumano i bez evidentiranja odstrela. Populacija trenutno nije ugrožena, ali takav zastareo sistem zaštite je u praksi nedovoljno efikasan i moglo bi se reći, ponekad budi najniže ljudske nagone.
Jedan od najvećih problema jeste što se u Srbiji trenutno ne vrši nikakav sistemski monitoring stanja populacije. Prema nepotpunim, ali jedino dostupnim podacima Lovačkog saveza, godišnje se odstrelom iz populacije izluči oko 170 do 230 vukova. Ove brojke ne obuhvataju one jedinke koje stradaju na druge načine, pa i krivolovom u Deliblatskoj peščari.
Da nebih preterao sa tekstovima,davacu ih parcialno,pa zakljucak moze da se izvodi u koraku i na kraju.Lala je dao podatak o dozvoli za odstrel 2 vuka u deliblatu,pa cu nesto povezano sa tim nabaciti kasnije.

Dobar pogodak

zoranp
 Nešo samo nastavi jako zanimljivo štivo.. Bravo 2
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

nenadx
 Evo ponesto zanimljivo i o vuku u Vojvodini.
Vec krajem 18.veka se u cilju zastite korisne divljaci i stocnog fonda organizuju masovne hajke od strane drzavnih vlasti.To se nastavlja i tokom celog 19.veka,a 1912 se beleze trovanja strihninom,nakon cega je gotovo istrebljen.Ovo je radjeno zbog interesa zakupaca(Hubert,Volt.) pasnjaka i lovista
U drugoj polovini 20.veka,na prostoru Deliblatske pescare je unisteno oko 300 vuka
Sadasnje procene su da ih ima 35-40(mr J,Brodvarevic,2000)Na osnovu tadasnjeg br.stanja,prirastate realnih procena boniteta ,moze se lako izracunati godisnji prirast.E sada,ako je trajno zasticen a vukova nema u realno predvidjenoj brojnosti,mozemo se pitati gde su?
Evo jos jednog podatka.26 januar 2006.Vreme 09:29 - Radnici Nacionalnog parka ustrelili su juče na Fruškoj gori ranjenog vuka teškog 42,5 kilograma. Pretpostavlja se da je vuk došao iz Bosne prateći neka od stada ovaca, te ne postoji opasnost od masovnijeg prisustva ovih životinja. Inače, već nekoliko godina prijavljivani su slučajevi klanja ovaca i srna na obodima Fruške gore, ali su pošto je vuk poslednji put na ovim prostorima primećen pre pola veka ove štete pripisivane psima. (Izvor: Radio 021)Inace bilo je dva vuka,sto je kasnije objavljeno u par dnevnih listova
Ovo govori da se vuk ozbiljno kontrolise svuda gde se zeli vise takozvane plemenite divljaci.I o cemu mi onda pricamo.Ali hajde,mozemo jos iznositi podatke,a da neidemo na zapad gde je odnos prema predatorima vekovima pa i danas aut u odnosu na nas.
Dobar pogodak

Predator
 Te slučajeve "klanja ovaca i srna na obodima Fruške gore" prije bih pripisao šakalima nego vukovima, jer je poznato da ih ima u popriličnom broju na tom području. 

Sasvim prirodno

zoranp
 Svrha cele ove naše diskusije ili rasprave , po meni bi trebala biti da se počne voditi što preciznija evidencija o Vuku, samim tim bi imali sigurnije pokazatelje...ovakose još uvek barata sa pričama i nagađanjima..svakako bi bilo dobro da se povede jedna ozbiljna i realna evidencija o odstrelu, ili čak viđenju vuka, pa i svih ostalih predatora...samim tim bi bilo značajno olakšano daljnje gazdovanje sa istim..kažem gazdovanje iz razloga što smatram da hajke i organizovane dočeke vuka , šakala,pa i lisice mogu doneti lepu materijalnu korist LU-a...samo se treba probuditi svest lovaca i svoh lhudi koji rade po lovištima šumari, planinari, itd itd... ako je to samo Hmmm
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

nenadx
 Predaroru,slazem se da ce u vecini slucajeva biti tako,ali je i zabelezeno vise pojavljivanja vuka ne samo tu,ima i slucaj odstrela vuka pre par godina u Ristovaci(Bac),zatim oko Vrsca...
Zorane slazem se,ako se gatduje,onda se to i radi ozbiljnije nego do sada,evidencija odstrela,stradalih(i na koji nacin),stete na domacoj stoci...Brojnost preciznu je nemoguce imati.Postoje metode(prihvacene u svetu) po kojima se vrsi procenaEto strucno je procenjeno da je na prostoru deliblata bilo 35-40(znaci procena) primeraka.Zamislimo uslove u tom lovistu i recimo planinskim bespucima,pa ko ce tu dati precizniju informaciju.Isto vazi i za procene steta na divljaci...Znaci samo odredjenom metodologijom.Za neke orijentire moze posluziti i pracenje u duzem i kracem vremenskom periodu,brojnosti odstrela.Imam zanimljivih podataka u vezi sa tim pa sta znam,da li .......
Dobar pogodak

zoranp
 Ma Nešo nema da li...nego stavljaj ... imaš znanje i trebaš nas edukovati..evo ja prvi sedam u klupu B)
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

tetrao
 SREĆNA NOVA GODINA!!!
Nešo i ja sam seo u klupu i to u prvu do table. Piši slobodno, a mi ćemo čitati i postavljati pitanja kada nešto nije jasno.

nenadx
 xaxaxa..pa dobro,ali pod uslovom da i vi pisete i dajete podatke i razmisljanja u vezi sa ovim.Ova tema deluje bezazleno na prvi pogled,kao klasicno lovacko naklapanje,Sam vuk,odvojeno posmatran nije neki veci problem,ali sa njega se prenosi kompletno sagledavanje na ovu grupaciju divljaci-Mehanizam je pokrenut i vuk je tu samo orudje u novom sagledavanju svih predatora.....koje ce preokrenuti lovstvo.
Dobar pogodak

nenadx
 Mozda bi brojnost populacije nekada i sada u BiH,mogao da posluzi kao neki orijentir.Ovi podaci su relativno prenesivi na sve prostore.Pa evo
U nedostatku relevantnih podataka broj vukova u BiH procjenjivan je isključivo posredno na osnovu broja odstreljenih jedinki u toku određenog vremenskog perioda. Na taj način su iznošene različite procene o broju vukova. Tako je u periodu od 1880. do 1907. odstreljeno (uništeno) 15.447 vukova ili prosečno godišnje 553 jedinke. Tada je procenjeno da u BiH živi najmanje 1.000 vukova. U periodu između Prvog i Drugog svetskog rata broj odstreljenih vukova godišnje kretao se od 250 do 320 jedinki, te je procenjeno da je brojno stanje u prirodi smanjeno u odnosu na prethodni period. U periodu Drugog s. rata, sudeći po broju odstreljenih i uništenih vukova godišnje (300-500), zaključeno je da se broj vukova značajno povećao u odnosu na prethodni period. Nakon Drugog s. rata broj vukova se prema svim pokazateljima enormno povećao. Zbog velikih šteta koje su vukovi pričinjavali stočarstvu donesena je Uredba o trovanju vukova za njegovo uništenje. Tako je od 1946. do 1955. godine u BiH sprovedena nezapamćena kampanja uništavanja vuka.U spomenutom periodu, prema dostupnim podacima utamanjeno je oko 5.500 vukova (samo 1952. uništeno je 1.336 jedinki). 1949-1950. godine procenjeno je, na bazi šteta koje su vukovi počinili na domaćim životinjama i broju odstreljenih vukova te godine, da je u BiH tada bilo oko 1.390 vukova. da bi se do 1970-ih godina brojno stanje popravilo i kretalo između 350 i 400 jedinki i da se na tom nivou populacija vuka stabilisala (Bosiljčić 1988). Na temelju statističkih podataka koje prenosi Bosiljčić (1988), u periodu od 1977. do 1986. na području BiH ulovljeno je 2.227 vukova, što u proseku godišnje iznosi oko 223 jedinke Bosiljčić je na osnovu broja odstreljenih vukova i primene određene metodologije, koja se tiče prosečnog broja godišnje odstreljenih jedinki, prosečnog okota i prosečnog prirasta mladunaca, procenio da je u to vrieme bilo oko 400 vukova. Najnoviji statistički podaci kojima se raspolaže govore da je u periodu 1998.-2008. godine u BiH odstreljeno 1.780 vukova, godišnje u proseku 162. Ako se ovi podaci uporede s podacima Bosiljčića, vidljivo je da je broj godišnje odstreljenih vukova za oko 30 posto manji.
.Vuk u BiH nikada nije na bilo koji način zaštićen niti je njegovo uništavanje bilo kontrolisano Štaviše, austrougarske vlasti,kraljevine Jugoslavije i SFRJ zakonskom su podržavale i stimulisale njegovo uništavanje
Najnoviji zakoni o lovstvu u BiH vuka tretiraju kao divljač, ali nije propisana potrebna i odgovarajuća zaštita . Prema raspoloživim podacima sadašnji broj vukova u odnosu na stanje iz 1988 godine smanjen je za najmanje 30 %,ali se ne spominje da su u mnogome migrirali i stradali od i zbog ratnih dejstava
Sta bi se moglo preneti i zakljuciti?Vidimo da dosadasnjim nacinom lova,neuticemo bitnije na brojnost.,cak i pod najvecom mogucom presijom i svim sredstvima vuk nije unisten.Sustina je da bi ogranicavanjem lova vuka a posebno naplacivanjem odstrela(a pod velom ocuvanja biotope i vrsta)dobili visak zanimljive divljaci za strane lovce ispod Save i Dunava.Sve ostalo je magla.Zbog cega to kazem?Ako se zeli ocuvanju biotope,ekosistemaovo treba primeniti i na ostale vrste i njihovo staniste,cime bi se pokrenuo citav niz intervencija,zastitapa bi dosli i do mnogo bitnijih i uticajnijih unistivaca istih .
A evo kako se u BiH,brine o vuku.Bar meni poznat model sa prostora bivse juge,pa da citiram.
Da bi se dobio realan uvid u stanje populacije vuka u BiH, nužno je što prije preduzeti odgovarajuća naučna istraživanja angažovanjem kompetentnih domaćih i međunarodnih stručnjaka Za takvo istraživanje potrebna su znatna materijalna sredstva koja se iz domaćih izvora ne mogu obezbijediti, pa je u tom pogledu neophodna međunarodna podrška Smatramo da bi za početak trebalo organizovati odgovarajuć i naučni skup na kome bi se razmotrilo stanje vuka u BiH, razmijenila međunarodna iskustva o ovom problemu i predložile konkretne mjere vezane za njegov status, a koje bi bile u saglasnosti s Deklaracijom o zaštiti vuka Sve to treba da posluži kao realna osnova za izradu međunardnog projekta o stanju vuka u Bosni i Hercegovini te mjerama koje treba preduzeti kako bi se na primjeran način tretirao ovaj predator
Sta reci,zapad ce dati novac,ali po njihovim uslovima,sto je naravno sasvim OK.ali,ali,....

Dobar pogodak

zoranp
 Nešo ako može par mojih zapažanja o iznesenom... u BiH je je Vuk rasprostranjen u gotovo svim krajevima izuzev jednog malog dela posavine, što nije slučaj sa Srbijom, zatim tadašnje procene su ipak rađene na osnovu prosečnog broja legala, mladih vukova, itd ...ko to danas broji i gde su ti podatci u javnosti?? ... opet zanemarujemo činjenicu da je BiH do kasnih osamdesetih imala jako veliki broj stada koj su gajena nomadski na otvorenom prostoru tokom cele godine, što opet nigde drugde nije slučaj...znači još uvek se naša priča svodi na podatke od osamdesetih godina...j opet govorim netreba lovostaj, netraba ni pomoć zapada, ali treba veća i iskrenija angažovanost lovnih radnika na terenu i pomoć države u namirivanju šteta koje vuk nanese...primer..svaki medved koji je upao u tor ili ubio govedo, konjče na paši je dobro unovčen u turističkom lovu i znalo se za njega...svaka vučija gozba se rešava na način koji niko nezna i nema zarade na njemu, a Bugarska i Rumunija dobre pare beru na vukovima...nadam se da me razumete..
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 21
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,467
Najnoviji član: SJ410

Poslednje vesti
Lovna kinologija- Reprezentacija Srbije ponovila prošlogodišnji uspeh na Svetskom...
Конкурс за субвенције у ловству
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,492,925 posete www.srbijalov.com