baikal 153
|
bela |
Objavljen 17.12.2010. 23:06
|

Veteran

Upisa: 930
Pristupio: 06.02.2010. 17:48
|
dalibor89-RK kaže:
bela kaže:
danas sam probao moju bajkal 153 stane 5 u magacin i jedna u cev. naravno samo sam probao dali stane,i ništa više nemam graničnik a i netreba mi.
ako recimo fazan ne bud odstreljen iz prve eventualno druge nek ide s milim bogom i nek mu je sa srećom.  pozz Bela, kako ti je stalo 5 u magacin?
veruj mi da neznam najverovatnije da su patroni 67mm a peti sam malkice gurno jače sasvim slučajno
vižlan i terier
|
|
|
|
ohotnik |
Objavljen 17.12.2010. 23:11
|

Veteran

Upisa: 618
Pristupio: 02.12.2010. 13:55
|
Bela nije slucajno u magacin staje 5 patrona i sesti u cev patroni od 70mm A magnum od 76mm cetri u magacini peti u cev |
|
|
|
lovdzij@ |
Objavljen 18.12.2010. 15:36
|

Stari član

Upisa: 393
Pristupio: 20.09.2010. 08:05
|
Ja imam ultramagnum-mp153.Koristim je vec 4 sezone za lov DS i prezadovoljan sam.Koristim iskljucivo municiju 12/89-pp.Tri metka staje u magacin i cetvrti u cev.Gde udari tu trava ne nice!!!Nijedna svinja do sad nije otisla koju sam gadjao sa ovom puskom.Nosio sam je jednom prilikom u goste kad sam isao na fazane,i ceo redenik je otisao u prvih sat vremena.Pucam jednom,on leti i dalje.Ja opet,pa opet,pa opet i tako ode redenik za cas
Lovicu sa gonicima,dok je veka i sveta.I tacka 
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 18.12.2010. 16:00
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
E, bolje da ne komentarišem prethodni post!!!
Hajde da neko od članova prokomentariše : šta je pogrešno u prethodnom postu kolege Lovdžij@? Ili da sam izmeni svoj upis, ili da ja menjam?
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
arsa |
Objavljen 18.12.2010. 16:56
|

Veteran

Upisa: 605
Pristupio: 06.03.2010. 18:11
|
Lovdzij@ pripazi kad pricas o broju patrona koje stavljas u pusku , a posebno kad pricas o PP municiji.
Joca i Luka
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 18.12.2010. 17:04
|

Lovčina

Upisa: 3218
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Hah.... Lalo pa sta moze biti pogresno, nista $aAa Broj patrona kojim puni pusku....
 Lov je za mene život =))) 
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 18.12.2010. 17:05
|

Moderator

|
Oooo hvala Bogu! Arso, pa zar je moguće da si ti jedini koji je reagovao?
Dakle: zakonom je zabranjen lov DS sa PP (i to još ultramagnum), može samo sa kuglom! Drugo, lov PA puškama je dozvoljen samo uz upotrebu graničnika, na 2 metka u tubularni magacin, i jedan u cev. Kad stigneš da ispucaš više od 3 metka? Pa i 'vozić' da ti naidje, opet nema smisla pomlatiti celo krdo, a da ne pričam, koliko bude ranjenih DS od PP, kad se raspe snop.
Ja bih još prokomentarisao ovu izjavu o lovu fazana u gostima: ako ispucaš ceo pojas (20 ili 25 komada) na fazane, onda si ti ili loš strelac, ili fazana ima na stotine, ili nemaš meru u odstrelu. Kao što ti sam reče: 'Pucam jednom,on leti i dalje.Ja opet,pa opet,pa opet i tako ode redenik za cas'... 4 puta na jednog fazana?
Nemoj da se nadješ uvredjenim, ali kad bi kod mene bio neko u gostima, ko tako puca, nisam siguran da bi ga opet zvali...
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 18.12.2010. 17:07
|

Moderator

|
Cvele kaže:
Hah.... Lalo pa sta moze biti pogresno, nista $aAa Broj patrona kojim puni pusku.... 
Cvele, ti si ono letos polagao lovački ispit, jel tako? E blago meni... Onda si sigurno ispravno odgovorio na pitanje 'kojom krupnoćom sačme se gadja srneća divljač'
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 18.12.2010. 17:16
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Pa posle ne valja admin
|
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 18.12.2010. 17:51
|

Veteran

Upisa: 968
Pristupio: 05.04.2010. 21:22
|
lalo,ja mislim da je za srnecu divljac najbolja dvojka ili cetvorka  |
|
|
|
Cvele |
Objavljen 18.12.2010. 18:32
|

Lovčina

|
Lalo, za PP nisam ni primetio da je napisao, a srneca divljac nije nigde spomenuta, uz to 99% lovaca kod mene koristi PP ! Ne kazem da se slazem s' tim, ali sta cemo... to da svinja ostane ranjena od PP i ne mogu da se slozim, jer sam video dosta komada odstreljene istim, pa i u kalibru 16, a kamo li 12/89... to sto je ultra magnum nema veze sto si napisao ,,pa jos ultra magnum'' on je zakonom dozvoljen, PP nije ali sta cemo, kad ga skoro niko ne postuje ! Ja ti samo pricam situraciju, nemoj sad da mi pricas kako ja ne znam nista, i td, i td... pozdrav!
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 18.12.2010. 18:47
|

Moderator

|
Ma ko je rekao da ne znaš ništa Znaš, čim si položio lovački! 
Samo ne primetiš 
E što je ova omladina drčna, ne možeš se ni zezati sa njima... Ne znaju za šalu, oštri, ledenog pogleda
Odstreli PP svinju, svakako, ali gde završe one kuglice iz snopa, koje ne pogode cilj koji je nišanjen? Ako znamo da DS idu u grupi (osim vepra samca), pa nišaniš jednu svinju, a par kuglica završi u drugima koje su okolo nje, pa tako ranjene beže, da li prežive ili ne, pitanje je. Znaš li koliki je domet PP kuglice? I kolika je energija tog zrna? Pa nije to za džabe zabranjena municija za lov! Ultramagnum jeste dozvoljen, ali ne u PP laboraciji.
E što bih voleo da vas zaskoči neki lovočuvar ili inspektor, pa da vas odere od kazni, za PP municiju! I lovce, i grupovodje, i lovnika i LU. Pa da se opamete ljudi!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
ohotnik |
Objavljen 18.12.2010. 19:03
|

Veteran

Upisa: 618
Pristupio: 02.12.2010. 13:55
|
Lalo trudis se ti da objasnis koliko je losa i rizicna upotreba minicije pp Cak su i zakonodavci to uvideli i zabranili upotrebu Ali kod nas je dugo u upotrebi iljudi su ili koristeci a vecinom slusajuci neproverene price stvorili neku svoju sliku da je on u redu.Dok se ne pronese prica da lovocuvari ili inspektori lovstva masovno kaznjavaju nece se smanjiti njegova upotreba |
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 18.12.2010. 19:04
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Gedao sam CD od blasera na kome prikazuju i rasprskavanje karabinskih lovackih zrna i ostao sam zaprepascen kada sam video cak i ako promasis mozees da ranis divljac pogotovu srnecu koja kasnije ugine interesantan film o bezbednosti u lovu videcu na YOU toube ako ima nesto o tome od blasera pa da postavim
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 18.12.2010. 19:04
|

Lovčina

|
Sto bi' mene odrao od kazne, ja ti samo pricam, za moju okolinu! ;) Tacno je to da ne pogode sve kugle iz PP-a u metu, ali postoje kvalitetni, sa koncentratorom, koji ne rasipaju toliko, tesko je, ne kazem nemoguce da pogodi drugu svinju, jer se one najcesce krecu jedna iza druge, dok u begu se grupisu u manje grupice i razilaze se, ima pogodaka i karabinom kada pogodjena svinja, se zakalja u kaljuzi, izvoru i nastavi put, bez krvarenja, a pogodak zaraste! Ni meni nije jasnoa kako, no da ti ne pricam to, ti si star, iskusan lovac, nego bi' pre rekao da je PP zabranjen zbog opasnosti ranjavanja-ubistva drugih ucesnika u lovu, nego zbog ranjavanja divljaci.... pozdrav.... ;)
|
|
|
|
lovdzij@ |
Objavljen 18.12.2010. 19:09
|

Stari član

Upisa: 393
Pristupio: 20.09.2010. 08:05
|
Da kazem nesto povodom mog predhodnog posta.Lovim DS od kad sam krenuo u lov,i uvek sam lovio sa pp i brenerom.I imao sam do sad mnogo uspeha u lovu.I lovicu istom municijom i dalje.A kad budu napisali u zakonu da se i poluautomatski karabini ogranice na 2 metka,istog momenta stavljam granicnik na pusku.Do tada po starom.Jer ne vidim po cemu ja pravim vise stete u lovistu od mog kolege koji nosi karabin-poluautomat sa 10 metaka?A sto se tice lova na fazana,nije mi ni bilo u interesu da ga ulovim!Ja jednom ili ni jednom godisnje idem u lov na te "pilice".Samo sam hteo da kazem kako se brze trosi municija u poljskom lovu nego u planini na svinje.Pozdrav za sve kolege
Lovicu sa gonicima,dok je veka i sveta.I tacka 
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 18.12.2010. 19:14
|

Moderator

|
Cvele, PP je po mom mišljenju zabranjen iz oba ta razloga (bezbednost učesnika u lovu i ranjavanje divljači), a i još zbog bezbednosti ljudi, koji nisu učesnici u lovu, ali se nalaze iza cilja, na liniji paljbe. PP ima vrlo velik domet (od 600 do 800 metara, zavisi od municije), i veliku energiju prenosi.
Vidjao sam odstreljene veprove, prilikom dranja, koji su u sebi imali po nekoliko kuglica PP, od loših pogodaka ili od ranjavanja.
Lovdžij@, pa u zakonu već odavno piše da se sa PA lovačkom puškom može loviti samo ako ima graničnik na 2 metka u tubularnom magacinu! Ta odredba je stara ja mislim sigurno jedno 10 godina!!!
A potrošnja municije zavisi od preciznosti lovca, od vrste divljači koja se lovi, i od kontrole adrenalina, prilikom lova. Ne mislim da to ima veze sa konfiguracijom terena.
Hehehehe, ne loviš ti te 'piliće'? Pa dobro, ne lovim ja srneću divljač, nisam mesar!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
270 |
Objavljen 18.12.2010. 19:20
|

Veteran

Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
E moj Lalo, o ovakvim slučajevima sam ja komenratisao na temi "poluautomat ili dvocevka" pa sad vidš zašto sam protiv poluautomata u našim lovištima!
PA sa 5 metaka+cal 12/89+ 24 kugle od 8,5mm u svakom metku+krdo divljih svinja!!!
Saberite vi sami pa recite!
Nemojte samo da kažete da bi rezultat bio isti kad bi u jednačini umesto PA bila dvocevka!!! |
|
|
|
Lala |
Objavljen 18.12.2010. 19:23
|

Moderator

|
Druže 270, ovo nema veze sa PA ili dvocevkom, ovo ima veze sa lovačkom etikom i sa zakonom. Ne treba biti protiv neke vrste pušaka u lovištima, nego protiv lošeg ponašanja lovaca u lovištima! reci mi samo, da li misliš, da se jedan švaba, ili austrijanac, ili švajcarac, raspucava sa punim magacinom metaka i zabranjenom municijom u lovištu? Jok!!! Zato što zna, da će ga odrati od kazne, i da ga vlasnik lovišta nikad više neće pustiti u lovište da lovi. A kod nas zakon kaže jedno, a u praksi se dešava ovo na šta ti šištiš, a i ja, ali nisu tome krive puške, nego razmišljanje lovca, i nedostatak kontrole.
Jednostavno, Lovdžij@ nije znao da postoji zakonska zabrana broja metaka, a izgleda nije znao ni da se sa PP ne sme loviti, ili je znao, ali je kršio zabranu.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
darkon |
Objavljen 18.12.2010. 19:23
|

Lovčina

Upisa: 1727
Pristupio: 16.08.2010. 17:33
|
Ja u lov na divlje svinje idem kiplaufom i bokericom.
Ako ne ulovim sa 1,odnosno 2 metka,neka divljac ide svojim putem,a ja svojim.
Mislim da ipak trebamo biti umereni.
Granicnik-najnormalnija moguca stvar.B)
PP-nikako.
Poluautomat(karabin) sa 10 metaka.  |
|
|